Вести

Вучић: Долазак кинеске вакцине израз великог пријатељства

Председник Србије Александар Вучић рекао je да je долазак кинеске вакцине доказ великог пријатељства Србије и Кине и најавио да ће се он вакцинисати управо том вакцином.

Вучић је рекао, да је дошао на аеродром да искаже поштовање и каже све најбоље о правом пријатељству које негујемо са Кином веома дуго.

Вучић додаје, добили смо вакцине, на чему је посебно захвалан председнику Кине Си Ђинпингу.

Вучић је исказао је посебну захвалност и амбасадорки Кине у Београду Чен Бо, која је, према његовим речима, уложила велике напоре у овај важан подухват.

"Надали смо се вакцинама из Кине, али није било лако то и очекивати. Као обичан човек и председник Србије уверен сам у квалитет кинеске вакцине, о чему ће одлучити наша надлежна агенција", рекао је Вучић.

"Имао сам недавно једну другу инфекцију, не корону, па мислим да ћу за десетак дана добити ову вакцину, како бих показао људима да је вакцина безбедна и квалитетна", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је поносан као председник Србије што нам је пошло за руком да се добије милион доза вакцина из Кине, које ће спасити много живота.

Подсетио је да у Србији имамо вакцине "Бионтек- Фајзер", "Спутник V" и сада кинеску вакцину из Пекинга.

Вучић је указао да је премијерка Ана Брнабић примила Фајзерову вакцину, председник Скупштине Ивица Дачић руску, а да ће он највероватније примити кинеску.

"Онда ћемо добити "Астра Зенека" вакцину. То показује способност српског политичког лидерства. Доказ је да не страхујемо да показујемо велико пријатељство са Кином, које не кријем нигде, већ се тиме поносим и уложићу још напора да га даље изграђујемо", рекао је Вучић.

 

Новинари на листи приоритета за вакцинисање

Вучић је затражио од Владе Србије да новинаре стави на листу приоритета за вакцинисање.

Вучић је рекао да је замолио владу да то учини, а на иницијативу Удружења новинара Србије.

 

До среде 1,4 милиона вакцина, вакцинисаћемо пола милиона људи 

До среде ћемо имати укупно 1,4 милиона доза вакцине, а кинеском ће бити вакцинисано пола милиона грађана Србије, рекао је Вучић. 

Вучић је рекао да је данас, када је у Србију стигло милион кинеских вакцина против корона вируса, велики и важан дан у борби против Ковида-19, јер ће се њима вакцинисати 500.000 људи, што је велики обрт у тој борби и корак напред.

Србија је прва и, за сада, једина земља у Европи која има велике количине кинеске вакцине.

Вучић је посебно захвалио председнику Кине Си Ђинпингу и кинеском руководству, на коректности и пријатељству, јер није било лако послати чак милион вакцина.

"На овом аеродрому смо почели, чекајући опрему из Кине, па из ЕУ и других земаља, а и ми смо слали многима помоћ. Молио сам Сија да нам, и због методологије, која ову вакцину чини најскупљом, и по том питању помогну. Хвала му за све. Све што сам до сада тражио и молио за Србију, увек је имао разумевање за земљу и помагао несебично, исказујући искрено и огромно пријатељство Србији", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће у понедељак у Србију стићи и још 19.500 доза "Фајзерове" вакцине, у уторак још 250.000 доза "Спутник V".

"Имаћемо преко 1,4 милиона доза до среде у земљи. По томе можете да видите колико смо успешни. Борили смо се, ништа нисмо препустили случају", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да би држава преко Ковакса требало да добије 460.000 доза "Астра Зенека", али да се још не зна када, а да је намера да се набави и "Модернина" вакцина.

"Имаћемо пет или шест вакцина различитих произвођача", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је обавеза државе да спашава животе грађана.

"Вакцине су важне за здравље, али и за економију. Морамо да гледамо да се што пре вратимо у нормалан живот", рекао је Вучић.

Вучић је додао да га брине нови соја вирус, јер све што се збива у западној Европи, дође касније и код нас, па је зато замолио министра здравља да се вакцинација убрза.

 

Велики посао с вакцинама смо урадили, погледајте регион 

Урадили смо велики и добар посао по питању набавке вакцина, рекао је Вучић и позвао се на податке из других земаља региона, у којима нема вакцине или је реч о три, четири хиљаде доза.

Вучић је рекао да грађани сигурно неће да имају председника кога сви хвале, али који није донео земљи и грађанима ниједну вакцину.

Његов посао је, да спасава животе људи, да брине о народу, а не да брине да се о њему пишу лепи текстови, а уверен је да народ види ко се за њега бори.

"Када погледате, у региону нико нема вакцину, или ће добити по 3.000 или 4.000 доза. Велики посао смо урадили", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће Србија наставити сарадњу са Кином у борби против Ковид-19, као и да очекује нове количине вакцина из Кине.

"Чекам да прођу три дана да кажем како све добро иде и позовем амбасадорку Кине Чен Бо. И опет ћу да пишем писмо", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да њему није тешко да зове амбасадорку или пише председнику Кине Си Ђинпингу.

Ја, за разлику од неких који се крију, не кријем да кажем да имамо искрене пријатељске односе са Кином. Може да ме критикује ко колико хоће, нагласио је Вучић.

Наша сарадња са Кином динамично расте у свим областима и што се Србије тиче биће и у будуће, а верујем да ће то тако бити од стране Кине, закључио је Вучић. 

 

За седам или осам дана примићу кинеску вакцину

Вучић је рекао да ће за седам или осам дана примити кинеску вакцину против короне.

"Да људи виде. Важно ми је да нисам био међу првима који су се вакцинисали, да не кажу како сам себе прво спасавао", рекао је Вучић.

Истакао је да је много важније да старији људи први приме вакцину, пошто је највећи број оних који су преминули од короне старији од 60 година, око 75 одсто.

"Ипак, имамо до 200 људи који су умрли од короне а који су млађи од 50 година", рекао је Вучић.

Желимо пре свега да поведемо рачуна о нашим старима и пензионерима, али и да сачувамо млађе људе, поручио је Вучић.

 

Нема опуштања, нико не закључава да не мора

Вучић је рекао да су епидемиолошке мере, и њихово евентуално попуштање, у надлежности Кризног штаба, али да је сигурно да не би смело да буде опуштања, јер је и даље висок број преминулих од корона вируса.

Вучић је рекао да је од јуче до јутрос 21 пацијент преминуо, што је, нажалост, и даље велики број.

"Да ли би Макрон увео закључавње да не мора? Знате ли колико пара губи Париз, ако је затворен од 18 до 06 сати? Значи да мора и да га је велика мука натерала и зато не смемо ни ми да се опуштамо", рекао је Вучић. 

 

Питање смрти сведока за Европљане и Американце

Питање убиства сведока албанских злочина пред Специјалним тужилаштвом у Хагу није питање за Србију, већ за Европљане и Американце, творце тзв. независности, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да то није први такав случај, подсетивши да је најчуднија била смрт сведока у процесу против Рамуша Харадинаја, у саобраћајној несрећи у Подгорици пре неколико година.

"Али, мислим да је то питање за Европљане и Американце, који су твроци тзв. државе и нека они себи одговоре на та питања. Нажалост, многи ће због тога да изгубе животе, али ми ту не можемо ништа да променимо", рекао је Вучић.

 

Ко ће да ми одузме право да се борим за свој народ?

Ко ће да ми одузме право да се борим за свој народ, пита Вучић и истиче да не очекује проблеме од ЕУ због чињенице да наша земља, тренутно једина у Европи, има тако велике количине кинеске вакцине.

И друге земље боре се за своје грађане, па су неки закупили и два пута већи број капацитета вакцина у односу на број становника, указује Вучић и истиче да ће критике Брисела, уколико их буде, преузети на себе.

"Што се тиче љутњи, не интересује ме ко се љути или не, већ само то да ли смо урадили добру ствар", рекао је Вучић.

"Свакако је боље да имамо вакцину, да можемо да спасимо животе људи и да економски растемо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да нас у сваком случају нико и неће ништа друго после питати, него колика нам је стопа раста, колике су плате и пензије и да ли људи живе боље.

"Немам проблем да терет критика преузмем на своја леђа", рекао је Вучић.

Вучић је навео да му је једном приликом Бојко Борисов рекао у шали да има "велика леђа":

"Немам проблем са тим, не очекујем никакве врсте критика пошто се борим за животе својих људи, као и они који су закупили и 200 одсто капацитета у односу на број својих становика", рекао је Вучић.

"Ко ће да ми одузме право да се боримо за свој народ", запитао је Вучић.

"То што смо ми смо мало сналажљивији, то је друго. Имамо велико искуство, које је ресурс за нашу земљу. Гледао сам раније безброј пута како то иде у многим међународним организацијама и иституцијама", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да смо по питању набавке вакцина добар посао направили и да је поносан на то.

Вучић је замолио здравствене раднике да организују што бржу вакцинацију јер ће то бити пресудно за спашавање људи и бржи напредак економије.

"Тако да не очекујем било какве проблме, а буде ли их, немој да бринете - то преузимам на себе и ту нема великих мука нити проблема", рекао Вучић.

Вучић је рекао да смо до сада све вакцине добили на основу билатералних споразума, и са Американцима-Фајзер, и са Русима, и са Кинезима.

Вучић подсећа да преко Ковакс програма још нисмо добили ништа, као ни други, иако смо међу првима платили, како је рекао, котизацију од 4,85 милона долара и дали за развој вакцине још два милиона евра. 

Вучић је рекао да нам је свакако потребан и ковакс порограм, као и остали програми, пошто морамо да бринемо и о јесени када ће бити тежа ситуација него сада и да на јесен треба да поделимо четири милиона вакцина.

 

Имамо слику о могућим учесницима у убиству Оливера Ивановића

Држава Србија ће се борити на сваки начин да пронађе оне који су починили убиство Оливера Ивановића, рекао је Вучић и истакао да наше службе већ неколико месеци имају комплетну слику о онима који би имали мотив и који би могли да буду умешани у тако тежак и језив злочин.

"Они раде свој посао, имајући у виду немогуће услове, јер немамо ефективну контролу на терену од 1999, а посебно од 2010. и 2011. године", рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да српске службе имају комплетну слику о злочину и о лицима која би могла да буду умешана и да су наше безбедносне агенције завршиле све што су могле.

"Недостаје чињеница да нисмо могли да будемо присутни на увиђају и немамо директне доказе. За то је потребно да добијемо или неке материјале са увиђаја или директно признање неког од учесника", објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да ће се Србија борити до краја да пронађе оне који су такав злочин урадили, а како је додао, не жели да говори о цистернама, секундама и ко је на чему зарађивао.

 

Министарство за изборе...? Изгледа, био пун месец...

"Нећу о политичким противницима, али претходна три дана је изгледа био пун месец. Како рекосте, Министарство за изборе...?", рекао је Вучић.

Поводом коментара политичких противника да на Златибору током отварања гондоле није имао капу, Вучић је рекао, да томе прибегавају када немају шта друго да му кажу или замере.

"Ружан сам, капу не носим", али је важније, како је рекао, да смо направили болнице, обезбедили вакцине, изградили Храм, повећали плате и сигурност људи.

"То су кључна питања. А, нећу носити капу, да се не секирају", рекао је Вучић.

 

Процедура за набавку различитих вакцина је иста

Процедура за набавку свих вакцина које су до сада стигле у Србију је иста, а подразумева да се вакцина, након добијања дозволе у земљи порекла, испитује у нашој Агенцији за лекове и медицинска средства и када је и ако је они одобре - почиње вакцинација, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Агенција за лекове и медицинска средства претходно, као и за све вакцине, тражила документацију и о кинеској вакцини, које, додаје, изискују читање више од хиљаду страница.

"Ми смо тражили документацију за кинеску вакцину, нисмо учествовали у трећој фази као друге земље, чекали смо да Кина, као једна од највећих сила света са једном од најбољих фармацеутских индустрија и компанија на свету попут Синофарма, да своју регистрацију и дозволе, и то је већ огромна гаранција", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је за њега било важно и када је шеик из Дубаија, Шеик Мухамед бин Рашид ал Мактум, у новембру примио кинеску вакцину, јер је тада знао, како је истакао, да та вакцина има велики квалитет, с обзиром на могућности и ресурсе које Емирати имају за испитивање квалитета вакцина.

"Кинеска вакцина је у Емиратима показала успешност 76 одсто. Она је готово 100 одсто успешна, као и све друге вакцине, зато што када је примите и да се можда поново заразите короном, могућност да будете тешко болесни или да умрете од тога је сведена готово на минимум. Да ли ће бити изузетака, вероватно, али сведена је на минимум", рекао је Вучић.

Вучић је указао и да је кинеска вакцина намењена свим људима старијим од 18 година, а ускоро ће, то бити прва вакцина која ће добти дозволу за децу од три до 17 година.

Вучић додаје да је у многим земљама кинеска вакцина испитана, а да се у нашој Агенцији налази између 50 и 100 доза које се испитују и да читају документацију.

"То се радило и са руском вакцином и са "Фајзеровом", а то ће се радити и са "Астра-зеником" и са сваком другом. Када Агенција и ако да дозволу, да ли ће је дати сутра или прекостура, то је њихова ствар. Само сам их молио да ту документацију читају даноноћно, како не бисмо губили дане", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк