Вести

Вучић: Држава је одлучна да победи најтеже облике криминала и корупције

Прегазићемо криминалце, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и најавио је данас, након седнице Савета за националну безбедност да ће држава, по европском узору, пооштрити казне за најтежа кривична дела и поручио криминалцима да ће их држава победити, ма колико били увезани у целом региону.

„Показаћемо да је држава јача. Згазићемо их правно, како приличи правној држави", поручио је Вучић.

Мере, системске и свеобухватне, против криминала и корупције биће, каже, познате за 20-так дана.

Вучић је најавио повећање казни, рекавши да ће се ићи на драконско, драстично повећање и минималних и максималних казни за кривична дела која обухватају насилничко понашање, од насиља у породици до убистава, као и доживотну казну затвора за најтежа кривична дела, попут насиља у породици, силовања, педофилије, убиства деце.

Вучић је похвалио полицију и тужилаштво за јучерашњу акцију, истичући да је она показала намеру државе не само да се суочи са најопаснијим видовима криминала у Србији већ и да тај криминал, као и најтеже облике корупције победи.

Рекао је да честита државним органима, посебно полицији, на чињеници да се после много времена неки од главних шефова нарко-бизниса у региону, а не само у Србији, налазе на Интерполовим потерницама, а да су неки и иза решетака.

"Колико год успешна и добра акција полиције била, то је само једна акција и можемо да је понављамо сваке недеље, иако то изискује огромне ресурсе, али је неопходно да проблем другачије, свеобухватније решимо“, указао је Вучић.

Вучић је указао да је анализом казнене политике Србије, и поред опредељења државе за зештоким обрачуном и победом над криминалом и корупцијом, показала шокирајуће податке.

„Оно што смо видели је да имамо веома благу казнену политику. Није значило ништа што максималне казне предвиђене за одређена дела нису благе, јер оне нису готово никада одређиване, биле су у највећем проценту минималне, или се ишло на ублажавање испод минималне казне. За кривично дело силовања, на пример, за које је била прописана казна од 3 до 12 година, судови су у највећем проценту изрицали казну до 3 године затвора - чак у 35,9 одсто случајева. У 33,3 одсто случајева изрицана је казна од 3 до 5 година, тако да је укупно у 70 одсто случајева казна била испод пет година, далеко испод минималне. Зашто смо одређивали казне до 12 година или је код нас увек постоји олакшавајуће околности или нешто друго што нас доводи до минимализовања казни“, указао је Вучић.

Вучић је навео и да је за дело недовољне производње, држања и пуштања у промет експлозивних направа или оружја, изрицана условна пресуда, чиме је практично декриминализовано то дело.

„Исплати вам се да то радите. То је лоша порука, коју је друштво и држава тиме слала. Преовладала је за то дело минимална казна до 6 месеци у 46,5 одсто случајева. За тешку крађу понајвише је изрицана казна од шест месеци до годину дана, а укупно гледано у 62 одсто случајева за ту врсту дела добијала се казна мања од годину дана. Како да се лоповима онда не исплати. Да преведем на чист српски језик - што да буде осуђиван за лакшу, боље је за тешку крађу, још ће да имају условни отпуст”, критиковао је даље.

Указао је и на криминал који, како каже разара ткиво нашег друштва, а то је неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

“Како је лепо бити таква врста криминалца и нарко дилера, произвођача мака показује податак да је за основни облик прописана казна од 3 до 12 година, а за најопасније дело у чак 43,27 одсто случајева 2017. је осуђено на три године. Укупно је 80 одсто случајева казна изрицана на испод пет година затвора. Што да не дилују дрогу. Велика је зарада и баш их брига што убијају нечију децу. Имају паре, кафане, хотеле, естрадне звезде око себе. У основим судовима за кривично дело производње опојних дрога за које је прописана казна од 6 месеци до 5 година, у чак 61 одсто случајева добијали су условну осуду, а само 25,93 осуђено је на казну затвора, а највећи број, 54 одсто, испод законског минимума, мање од шест месеци. Што да се људи не баве тиме. Боље него да се муче као сељаци да гаје малину, кукуруз и остало”, критиковао је Вучић.

Вучић је, с тим у вези, најавио повећање казни, рекавши да ће се ићи на драконско, драстично повећање и минималних и максималних казни за кривична дела која обухватају насилничко понашање, од насиља у породици до убистава.

Захвалио је, с тим у вези, премијерки Ани Барнабић, потпредседнику владе Небојши Стефановићу и министарки правде Нели Кубуровић које су заједно с њим покренуле неколико суштинских измена.

“Силовање, педофилија, убиства деце, прихватили смо и предлог дела јавности, господина Јурића, за све то казне ће бити драстично другачије. За силовање више неће казна бити од 3 до 12 година, већ од 5 до 15, без могућности ублажавања и нико неће моћи да добије мање од 5 година затвора. За насиље у породици биће драматично увећане казне, и биће обухваћено и када је једном неког са шипком ударио на улици, а после жену. То је важно за причу око поврата. Биће повећана казна на минималних годину дана. Ићићемо за све од 35 до 50 одсто увећања минималних и максималних казни. Брисаћемо границу од 20 до 30 година, и уводимо институт доживотне казне затвора за оне који су починили најтежа кривична дела или кривична дела у стицају, вишеструка убиства, убиство деце, и друга најтежа кривична дела”, најавио је Вучић.

Вучић је рекао да није нарочито заинтересован за примедбе бранилаца људских права, јер су нам, каже, сва људска права криминалци уништили дрогом, убијањима.

“Показало се да можемо да ухапсимо сваког, али он бива потом пуштен на слободу. Не можете ако неког други пут ухватите да дилује дрогу да добије само три године затвора, па после две године изађе на слободу. Ако буде други пут ухапшен минимална казна мора да се увећа за 50 одсто”, поручио је Вучић додајући да то мора да важи и за сва друга дела.

За убиство, према његовим речима данас је предвиђена казна од 5 до 15 година, а биће убудуће 10 до 20 година, а за нарочито тешке облике, вишеструка убиства, убиство у стицају, следи доживотна робија.

“Угледали смо се на европско законодавство. Они у Европи су замислили да код њих буде драконска казнена политика, а код нас мек кривични закон, да будемо мека за крминал. Сада и ми као Немачка и Аустрија уводимо институт доживотне робије, биће веће казне па идите тамо радите шта хоћете, у Србији нећете”, поручио је криминалцима.

Институт поврата, према његовим речима, у потпуности долази до изражаја из угла казнене политике.

„Хоћеш да се бавиш криминалом, понављаш кривична дела, казна ће бити тешка, узашно тешка, па се лепо с тим суочи ако мислиш да наставиш”, нагласио је Вучић.

Рекао је да то све није довољно ако се не спроведу још неке реформе у кривичном законодавству, те изразио задовољство тужиоцима који су изашли са конструктивним предлозима.

Вучић је истакао да ће, посебно за најтежа кривична дела, суђења морати да се обаве у року од годину дана, и да неће више важити да суђење мора бити у разумном року.

„Имамо аферу „Индекс“ ускоро ће све да застари. Крив ће бити поново Вучић, а он нема везе с тим. Траје већ 10 до 12 година. За све такве случајеве пресуда ће морати бити донета у року од годину дана од када се мере буду усвојиле”, најавио је Вучић.

Да бисмо то обезбедили, да не би долазило до других трикова којим се појединци служе, мораће да се обезбеди конзинуитет главног претреса, објаснио је Вучић додајући да судови не треба после сат и по да прекидају претрес и заказују следећи за четири месеца, већ да убрзају цео поступак.

“За 20 дана јавност ће имати увид у нове мере, а у скупштини ићи ћемо или предлогом већине посланика или, што бих волео више, као влада. Биће то тешка борба јер ће сада стручњаци да крену по разним амбасадама па да ми соле памет о људским правима, криминалци ће да се уједине, јер знају да ће им те мере доносити мање пара. Мој одговор за све њих је “држава ће да вас победи, показаћемо да је држава јача''", нагласио је Вучић.

Рекао је да ће у будућности држава морати да се позабави и већим правима одређених државних органа у спровођењу поступака, јер ако се овако настави “биће потребно да се пронађе 74 сведока за свако убиство”.

“Мислите да су убице тако глупе да воде цео разред да сведоче како убијају”, упитао је Вучић.

Вучић је рекао да ће ово бити тешка борба, додавши да ће она трајати годинама, али да ће то бити борба у којој ће држава прегазити криминал.

“Биће разноразних покушаја, ко зна шта ће да све чине. Обећавам да ће држава да прегази криминалце“, подвукао је Вучић.

 

Немачка има доживотну робију, што ми да немамо

Председник Александар Вучић изјавио је данас да очекује подршку ЕУ по питању увођења оштрије казнене политике за најтежа кривична дела у Србији.

"Немачка има доживотну робију. Што ми да немамо?", рекао је Вучић одговарајући на питања какву реакцију очекује од ЕУ, с обзиром на најављене мере, али и од криминалаца "и да ли ће га можда рушити на улици, јер је реч о драконским казнама".

Вучић је приметио да само земље на Балкану, Србија, Хрватска, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија немају казну доживотног затвора, док европске земље имају.

"Сад хоћемо и ми да имамо и ми хоћемо строже казне. Јуримо европске стандарде и увећаваћемо казне, јер желимо да им не пада на памет да се овде убијају", рекао је председник.

Вучић је истакао и да је полиција у последњој акцији нашла људе који су посведочили о извршењу најтежих кривичних дела и да сада постоје сва полицијска и оперативна сазнања за највећи део убистава на београдском асфалту, од Деспотовића до Станковића и других.

"Е, сад је паника... Ми данас знамо ко је, а сад је друго питање како ће то ићи са тужилаштвом и судовима", рекао је Вучић.

"А, шта ће они (криминалци) да раде... Што год да раде, не може та борба да буде лака, али згазићемо их, правно, како и приличи правној држави", рекао је Вучић.

 

Не могу да губим време на оне који су предали Косово

Не могу да губим време на оне који су предали Косово у руке Албанцима, рекао је данас председник Александар Вучић, поводом отвореног писма које су му упутили организатори протеста.

"Прочитао сам придике које ми држе Јеремић, Ђилас и Обрадовић", рекао је Вучић на прес конференцији и додао:

"Насмејао сам се, толико је глупо. Они који су предали Косово у руке Албанцима, који су поставили границе на Јарињу и Брњаку, који су донели пресуду у корист Албанаца, који су изместили преговоре из УН у ЕУ, који су довели до формалне независности Косова, они да неком држе предавање о Косову, на то не умем да одговорим. Погледао сам и рекао себи ''хајде, иди ради свој посао, спремај мере против корупције''", казао је Вучић.

На позивање Бошка Обрадовића на Џорџа Вашингтона осврнуо се речима:

"Он је чуо за Љотића и никог више".

Рекао је и да се нада да ће доћи до померања по питању укидања приштинских такси на робу из Србије.

Поводом изјаве шефа косовске опозиционе ЛДК Исе Мустафе да није добро што Приштина није послушала савете из Трамповог писма, оценио је да је добро што је ЛДК изашао са својим ставом.

„Чекамо да видимо хоће ли Албанци донети одлуку и мислим да је данас лакше да то учине, када је ЛДК изашла са таквом изјавом, пошто је то тренутно према свим истраживањима најснажнија политичка странка међу Албанцима", рекао је Вучић.

Нада се, каже, да ће Приштина донети одговарајућу одлуку.

 

99 одсто судија часно и одговорно обавља посао

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да 99 одсто судија у нашој земљи поштено, часно и одговорно обавља свој посао, али да и ту, као и у свакој професији има кукоља.

Вучић је после седнице Савета за националну безбедност одговарајући на питање новинара да ли се судије плаше криминалаца и да ли има спреге судија и криминалаца, рекао да је његова обавеза као председника да брани судије.

"Да ли има, као и у сваком другом послу, кукоља? Има, као и код нас, као и на сваком другом месту", додао је Вучић.

Рекао је да се пета тачка реформи које ће бити спроведене односи извршење кривично - правних санкција.

"Понекад нам се догоди да су нам прекршајне казне веће и исплативије за државу кад је реч о новчаним казнама, него о кривично-правним санкцијама. А, да не говорим о свим могућим марифетлуцима око издржавања казне, како се злоупотребљавају наногице и многа друга чуда".

Вучић је поручио да ће се држава и тиме позабавити и решити велики део тих проблема, као и да ће грађани моћи да виде огромне помаке наредном периоду.

"То ћемо све да решимо у наредних 20 дана", додао је Вучић.

На коментар новинара да велики број починилаца бежи и скрива се на КиМ и да ли може Србија нешто ту да учини, председник је казао да је, што се тиче КиМ и других територија на којима се криминалци слободно крећу, много већи проблем што не може лако да се дође до оптужбеног акта због недостатка доказа.

"Је л' има неко ко не зна Филипа Кораћа? Није то од јуче, али смо тек од пре неколико недеља успели да пронађемо за шта је све и како одговоран и да имамо за то потврде живих људи. Знате, то су људи који су професионални криминалци и убице, уклањају своје трагове и потребно је време, и држава је успела то да реши".

Вучић истиче да је посебно задовољан што је држава успела да реши случај упада у изнајмљени стан новинара Милана Јовановића из Врчина.

 

Тренд да се Срби оптужују за све

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у деловима бивше Југославије, а посебно у албанском делу Косова, на делу тренд да се тражи нова српска одговорност и да постоје они који Србе оптужују за све.

"Плашим се да се тај тренд самовиктимизације и апсолутног оптуживања Срба за све не настави у будућности без прихватања било какве одговорности за сопствене злочине", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да је наш поглед на ствари неупоредиво уравнотеженији.

"Ми гонимо Србе који су починиоци злочина, али такође и гонимо и знамо да постоје многи који нису одговарали, а починили су најгоре злочине против српког народа", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање поводом подношења кривичне пријаве против хрватског министра одбране Дамира Крстичевића због ратног злочина над Србима, и да ли ће жртве добити правду, Вучић је рекао:

"Надам се да ће правда бити задовољена. Прескочићу део шта о томе мислим".

Вучић је истакао да знамо да постоје многи који нису одговарали, а починили су злочине против српског народа, било на територији КиМ, РС, некадашње Српске крајине...

"Али, просто, они су само жртве, а зна се ко је био агресор - Србија", подсетио је Вучић како се према томе други односе.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк