Вести

Вучић: Гасовод је стратешка ствар, а не предизборна

Добијање гаса из Турског тока је стратешка ствар за Србију и српску индустрију, рекао је председник Србије Александар Вучић и истакао да то нема везе са предизборном кампањом.

"То говори колико људи не знају ништа, већ полазе од себе. То је за нас стратешка, не тактичка, преизборна ствар. Шта мисле, да ћу да идем да се сликам поред цеви, због избора...?", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија завршила 403 километара гасовода кроз Србију и да је остало још да направимо четири мерне станице и једну велику компресорску станицу у Жабарима.

Одбацио је поједине тврдње да су постављани "предизборни рокови" и да гасовод заправо још није завршен и истакао да је све завршено још у децембру.

Поновио је да је Турски ток ствар од које ће људи да имају користи још много наредних година.

Вучић je рекао, да ће Србија када постане транзитна земља за гас само од тога моћи да приходује годишње око 185 милиона долара.

Вучић је рекао, да је Турски ток од великог значаја за индустријализацију Србије и привлачење инвеститора, јер се сви прво интересују да ли има довољно гаса.

Вучић је рекао да ћемо из тог тзв. балканског тока добијати највише руски гас и да нам нико још није понудио неки други гас.

Вучић је рекао да ће у Србију улазити око 13 милијарди кубика гаса, од чега ће три милијарде остајати у Србији, док ће остало ићи за Мађарску, али и БиХ, Републику Српску, затим ка територији коју контролише Приштина.

Бугари ће завршити свој део гасовода до краја маја или јуна, тако да ће већ у септмебру или најкасније до краја године потећи гас до Србије, рекао је Вучић.

 

Уверен сам да Михајловић нема везе са случајем Јевтић

Вучић је изјавио да је лично уверен да министарка Зорана Михајловић нема везе са случајем због којег је ухапшен директор Инфраструктура железница Мирољуб Јевтић.

"Нисам чуо да је Зорану неко помињао, моје лично уверење је да Зорана с тим нема везе, потпуно јој верујем", рекао је Вучић.

Вучић је рекао, да нема никакве завереничке теорије, Јевтића је ухватила полиција с парама на лицу места, направила велики посао, показала да ће да хапси и директоре јавних предузећа, ако су прекршили закон.

Упитан за поједине коментаре да је реч о предизборном обрачуну у странци, Вучић је иронично рекао - "како то, ја диктатор, а нисам у стању да уредим ситуацију у својој странци?".

"Нисам сменио Небојшу Стефановића, не успевам да сменим Зорану Михајловић. Добра је та диктатура", иронично је приметио Вучић.

Министарка Михајловић, иначе, данас је у саопштењу, одбацила да има везе са оптужбама за хапшење Јевтића.

Вучић рекао, да је паметно поступила и да је дала добру изјаву.

"Она је паметно поступила и сачекала да прође време, није показала нервозу", рекао је Вучић.

Одговарајући на медијске спекулације које је споменуо и Антонијевић, Вучић је рекао да је акција хапшења чиста као суза, да је полиција пратила актере, да је све документовано, па и то да су особе које су давале мито претходно мењале новац у мењачници.

Вучић je рекао да су "опозициони медији" писали о хапшењу као о "међустраначком обрачуну њега и Михајловићеве.

"Ти исти који кажу за мене да сам диктатор, сада пишу о обрачуну. Kако ја диктатор, а нисам у стању да се обрачунам са некима у својој странци, па ето, као, нисам успео да сменим Небојшу Стефановића, нисам успео да сменим Зорану... добра та диктатура", рекао је Вучић.

 

Жао ми што се ДПС наљутио, али мој посао је да бринем о Србима

Вучић је рекао да је Црна Гора једина земља у којој није био у званичној посети, али да је увек спреман да разговара са Милом Ђукановићем, иако различито гледају на ствари.

"То говори о томе да су постојале ствари о којима нисмо сагласни", рекао је Вучић.

Вучић  је рекао, да је посао Ђукановића, као и његов да раде и у интересу Србије и Црне Горе, као и да је увек избегавао да каже тежу реч.

Подсећа да је Србија уложила у Српску кућу 3,5 милиона евра, да је уложен новац у одржавање и рад српских националних институција, али да се мора подржати интегритет те земље.

Вучић је рекао и да је Ђукановићу пренео шта мисли о правима српског народа, да је он поштен, отворен и искрен и да није претерао.

"Жао ми је што се владајућа партија наљутила, а видео сам то по саопштењу ДПС, али моја улога је да водим рачуна о 28 одсто српског живља у Црној Гори", рекао је Вучић.

Вучић је представнике међународне заједнице упитао која права имају Албанци са 25 одсто у Северној Македонији, а која Срби у Црној Гори и затражио рационалан одговор на несразмеру у броју и правима Срба и Албанаца у те две државе.

Вучић је рекао, да је захвалан нашем народу што држи главу високо подигнуту.

Поводом примедби дела друштва да је мање активан од народа, свештеника, навијача...  Вучић је рекао да је он председник Републике и да су његове обавезе другачије.

"Ја морам да водим рачуна о интересима Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да га једни оптужују, јер није "потегао секиру" на Црну Гору, а други - да је крив за наводну "агресију", што му пребацују из Апела 88.

"Тенковима на Црну Гору нећу, време српске неодговорности је прошло", рекао је Вучић и додао да је време за договоре, али не на уштрб Србије.

"То је рационално и одговорно, они који би да ратују би ратовали 24 сата, а после у кафиће'', рекао је Вучић.

Не верује да ће Црна Гора променити одлуку о спорном Закону о слободи вероисповести, али сматра да је ово пробудило српски народ у Црној Гори.

"Не само у Црној Гори, већ и у Србији, РС, колико осећају неправду, јер све што је дозвољено другима, Србима није... Ја сам то рекао и међународној заједници", рекао је Вучић и додао да нисмо у лакој ситуацији.

 

Опозицију "боли" што им никакав бојкот неће успети

Вучић је рекао, да нема ниједног уџбеника у којем се снижавање цензуса види као угрожавање права опозиције, те истакао да опозицију у вези тог предлога "боли" то што је јасно да им никакав бојкот неће успети.

"Смањење цензуса иде на штету само власти", рекао је Вучић.

Та измена ни случајно не задире у права грађана, тиче се само политичких партија, рекао је Вучић.

Вучић је одбацио аргументе против промене цензуса позивањем на праксу да се изборни закони не мењају у изборној години.

Подсетио је, наиме, да су кроз дијалог власти и опозиције уз посредовање Европског парламента већ промењена три изборна закона, а цензус се, указао је, не ограничава ниједним изборним законом.

Актуелна власт је пре 20 дана већ променила три закона која се тичу избора:

"Значи, може 20 дана раније, а не може 20 дана касније", рекао је Вучић.

Подсетио је да су измењени Закони о финансирању политичких активности, Агенцији за борбу против корупције и о јавним предузећима, што иде, како каже, на штету власти.

"Зашто онда ово боли опозицију? Зато што знају да им никакав бојкот неће успети", рекао је Вучић.

Вучић је у прилог смањењу цензуса са пет на три одсто рекао да ће то: вратити живот у парламент, а нормалност у Србију, да ће парламент репрезентовати јавно мњење и да ће натерати напредњаке да више раде.

"Вратиће се живот у парламент, биће га мање на улицама, а више у парламенту и тиме се враћа нормалност у Србију", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да за ту одлуку још нема већине у СНС, али да се нада да ће је бити.

 

Избори неће бити 3. маја

Избори неће бити 3. маја, рекао је Вучић, али ће бити у уставном року.

Вучић је рекао да је погрешио што је прихватио да се максимално помери датум за одржавање избора и извинио се грађанима што ће још месец дана морати да трпе овакву политичку сцену каква је тренутно у Србији.

Вучић је рекао, Милан Антонијевић је себи дао дозволу да уставну и ексклузивну надлежност председника Републике прекроје и да донесу датум за одржавање избора.

"Померају рокове за изборе, а знају да народ и поред тога неће за њих да гласа. Хоће да им излазимо у сусрет, а није им довољно све што смо променили. Тако нека понижавају неку другу земљу, Србију нећете", рекао је Вучић, говорећи да је померање избора на крајњи датум који Устав подразумева, проистекло у међустраначком дијалогу уз посредовање ЕП, који је организовао Антонијевић.

Kако је рекао, избори ће бити када их устав и закон пропишу, а не Тања Фајон и Милан Антонијевић и истакао да они неће бити 3. маја, што је последњи могући датум за одржавање редовних парламентарних избора.

Вучић је рекао да постоји проблем код мањег дела опозиције који мисле да власт може да се осваја на улици.

Вучић је рекао да је људима све јасно, и додао да се по овом питању не слаже са Миланом Антонијевићем и Љиљаном Смајловић, која је рекла да сматра да је Антонијевић покушао да помогне изборном процесу.

Вучић је рекао, да у тренуцима када су мислили да одлучују о судбини Србије, радили су ствари које нису у њиховој надлежности.

"Радим свој посао у складу са законом, и ако хоћете да имате фикуса, такав нисам и никада нећу да будем. Милан зна да сам у праву, као што сам у праву и за цензус. Хоћу да постигнем чишћење СНС-а на локалу, који ће морати да се понашају одговорно и желим да вратим политички живот у парламент", рекао је Вучић.

 

Променили три закона, а смета им цензус

Вучић је рекао, у одговор на опаске директора Фондације за отворено друштво Милана Антонијевића да се Европски парламент противи смањењу изборног цензуса са пет на три одсто, да је "кукање опозиције слика и прилика Србије".

"Волео бих да сам у опозицији, да не обављам ову функцију коју имам на неколико минута да одговорим Милану Антонијевићу како бих желео. То што је казао је доказ свог лицемерја са којим се суочавамо. Kаже Европски парламент (ЕП) је против тога. ЕП ни о чему се није изјашњавао. Антонијевић је позвао једну из ЕП, кукао јој, јер његовима не одговара овај предлог. Није дао тачну информацију", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је промењено три закона по налогу Антонијевића, или „ тог ЕП, читај Тања Фајон”.

Европска унија ни не може бити против смањења изборног цензуса, рекао је Вучић, нити се може позивати на то да се изборни закони не мењају у изборној години, нити се, каже, тиме угрожавају права опозиције, јер то угрожава само права највеће партије.

"Променили смо закон о финасирању политичких активности, уважене су њихове препоруке, уведен рок од пет дана, променили закон о агенцији за борбу против корупције, и Закон о јавним предузећима како неки диркетор не би користио ресурсе предузећа за сопствену промоцију. Та три смо могли, а један који сасвим сигурно иде на штету власти, што су рекли и Вукадиновић и Kлачар, не може“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао, да за предлог смањења цензуса нема већину у Српској напредној странци, да су се већ јавно против тога изјаснили Ђукановић и Стефановић.

Вучић је рекао, да би тако имали пресликано јавно мњење много репрезентативније, политички живот би се вратио у парламент, а странке би биле натеране да раде више.

"Јер би се схватило да не може да се има власт са 40 одсто гласова, већ да ће бити потребно 46 или 47, што ће бити посебан проблем у "локалу"", рекао је Вучић.

Поводом примедби, које је предочио Антонијевић, Вучић је рекао:

"Није Антонијевић тако реаговао када су 2008. променили цезус са 3 на 5 одсто, не би ли уништили опозицију и мање партије унутар власти", рекао је Вучић.

Вучић је упитао Антонијевића у ком уџбенику, пошто су студирали исти факултет, пише да је смањење изборног цензуса угрожавање права опозиције.

“Kажите ми шта ми угрожавамо и које право људима оспоравамо смањењем изборног цензуса", рекао је Вучић.

 „До зоре може да прича, а да нико не разуме шта каже. Ја знам шта њих боли и секира. Рекао сам шта су стварни разлози, и они знају да ће ово морати да поздрави свако у Европи и неће наћи никог, сем Тање Фајон, да то критикује“, рекао је Вучић.

„Боли их јер знају да никакав бојкот неће успети“, рекао је Вучић упитајући шта ће да раде ако изађе више од 50 одсто грађана, а рекли су да ће бојкотовати.

„Знају да ће да се одвија после избора прави политички живот у парламенту. Уценама и претњама су спречавали да уђу у парламент они који су хтели »,рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Антонијевић некада подржавао листу "Чеда, Борис, Чанак", а сада подржава "Вука, Бошка, Ђиласа".

„Њима је потребно да могу да кажу ''после шест месеци ћемо изазвати хаос у Србији и онда ћемо имати нове изборе''. Сада вам могу рећи избора нових неће бити. Следећи ће бити 2024, а пре тога 2022. биће председнички избори, на којима ће победити кандидат пристојне Србије, који се бави планом за развој Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао, да би цензус од пет одсто прешли Шапић и Шешељ, а да ће са цензусом од три одсто моћи да га пређе и Чанак, а можда и ДС, ако се одлучи да изађе на изборе, док Ђилас нема ни три одсто, а Јеремић ни два посто.

Вучић је рекао да се промена цензуса може негативно одразити само на владајућу странку.

 

Никада не бих узео ни Ђиласа, ни Бакића

Вучић је рекао, поводом сукоба Драгана Ђиласа и Јова Бакића, који су се међусобно оптуживали да раде за њега, Вучића, да "никада не би узео ни једног од њих".

"Претпостављам да све што су рекли један о другом нису много нетачно говорили. Не интересује ме та борба међу њима, ко је правоверни опозиционар. То је туча у оквиру њихових 10 одсто гласова", рекао је Вучић.

Говорећи о њиховим међусобним оптужбама, укључујући тезу да је Бели Прелетачевић био "Вучићев пројекат", Вучић је рекао да је ствар стајала потпуно обрнуто:

"Нама је мука једино био Бели Прелетачевић. Није нам био проблем Саша Јанковић и да ли ће да добије 15, 20 или 25 одсто. Прелетачевићу је неко перфектно водио кампању и мислим да је било неких стручних људи око њега. Чекали смо дан да ме нападне. Ми других проблема нисмо имали. То само показује колико су неозбиљни у схватању политике, а њихову свађу не бих коментарисао", рекао је Вучић.

 

Српске нема без Србије

Вучић је рекао да Републике Српске нема без Србије и да не зна како би Србија, после свега што се дешавало и што се дешава српском народу, преживела да остане без РС.

Вучић је рекао да никада није постојала већа подршка и помоћ Србије Српској.

"Можда не умем да држим говоре, али у новцу умем да покажем. Ускоро идем у Дрвар, да отворим фабрику коју сам обећао, јер је Дрвар, иако ван РС, једна од четири српске општине у Федерацији", рекао је Вучић.

Вучић је, на подсећање да је Уставни суд БиХ прогласио неуставним прославу 9. јануара као Дана РС и питање да ли то није допринело да се грађани РС још мање вежу за БиХ, рекао је да се народу не може нешто узети из срца.

"Не кријем да сам срећан због постојања РС, гледам шта могу да помогнем. То је наша обавеза, никога не угрожавамо. У свакој општини у РС градимо дом здравља, вртић, школу", рекао је Вучић.

Срећан је, каже, због односа са људима из РС и због тога што се није чула ниједна ружна реч.

"Држимо се врло дисциплиновано и одговорно. Не морамо да се волимо и грлимо, али морамо да се поштујемо. Српске нема без Србије, а не знам ни како би Србија преживела да остане без Српске", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да никада није доводио у питање интегритет БиХ, те да је чак и у честитки коју је упутио, указао на то.

Kако је приметио, увек се Србима у РС указује да крше Дејтон, уз подсећање да у програмском документу највеће Бошњачке партије стоји како треба да се уклоне српске општине око Сарајева и да нестане РС.

Пренео је да га је звао бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић са жељом да дође у Нови Пазар на страначки скуп СДА Санџака Сулејмана Угљанина, што, како каже, није био проблем и све је било обезбеђено како треба.

"Тог дана Угљанин тражи специјални статус за Санџак и каже да сам ја фашиста. Очекивали су да ћу ја да забраним улазак Џаферовићу... Ја сам их пустио, само сам питао да ли заборављају на 63 општине... Ми не тражимо ништа више од Дејтона, а ви долазите да тражите специјални статус за нешто што није управни округ", рекао је Вучић.

"Волимо РС и наша политика се зна - Република Српска у оквиру БиХ, и подржавамо РС економски и на сваки други начин", рекао је Вучић.

 

Институције само параван за лажи и лажне афере

Вучић је рекао, коментаришући најновију лажну аферу, коју је изнела Мариника Тепић - да држава гаји марихуану у Моровићу, где се гаје коке носиље и пилићи - да је реч о тактици опозиције да се "дневно изнесе 500 измишљотина, како нико не би стигао све то да демантује".

"Свакога дана објављују афере, више не знам ни шта је афера", рекао је Вучић.

Приметио је да је неко обмануо јавност и да је могао да оде до Моровића да провери све то.

Вучић је на то запитао да ли неко стварно мисли да је то требало да буде прича у институцијама.

"Таквим људима није стало до институција, оне су параван да могу да говоре шта хоће. Ја никад ништа овако нисам измислио. Зашто ме нико није демантовао када сам рекао да је Ђилас приходовао 619 милиона евра... Баве зе лажним аферама да би напали СНС и мене", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је неко брутално слагао јавност, те да је, иако је Моровић близу и могло је све да се провери и услика, било важно да се изнесе тешка оптужба.

Вучић је питао, како се дошло до тога да неко слаже јавност, а онда њему пребацују да стално говори о аферама:

"Ја говорим о томе када ме питају по 50. пут. Извините што сам желео да кажем да немам везе са оним о чему говорим. Можда је требало да кажем да је у реду да се говори да сам нарко дилер и да сам гајио марихуану...", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је врло важно да грађани знају да ли им се председник бави дрогом или својим послом.

"Али, увек ћете да дођете на исто, после једне стићи ће две нове лажи", рекао је Вучић.

"То је систем у коме свакога дана треба 500 измишљотина да изговоре и да не можете да стигнете све то да демантујете. Они онда кажу да мора тужилаштво да реагује и онда трпите два месеца док се не покаже да то није тачно".

Вучић је рекао да, на пример, у Моровићу има 60.000 кока носиља и 55.000 пилића и да је тамо све сређено као у апотеци и да га је срамота када чује да неко говори да се ту налази дрога или марихуана.

Говорећи о полицајцу који је руководио хапшењем у случају Јовањице, иначе сину покојног Сенте Миленковића, Вучић је рекао да је тај човек од хероја и фантастичног полицајца постао одједном ђубре и уцењени кретен и још много тога погрдно, само зато што је добар полицајац и зато што је рекао истину.

Вучић се пита како је могуће да није посетио у оквиру кампање Будућност Србија имање Јовањица, јер би то сад ваљда такође било предмет афера, и додаје да је то било изузетно добро имање, а каже и да сасвим случајно не познаје власника Јовањице, као ни његов брат Андреј.

Вучић је рекао да ни он, ни његов брат никада нису разговарали са власником Јовањице.

Спреман је, понавља, да иде и на полиграф, полиграф не можете, каже, да преварите.

Понекад се ти који измишљају такве приче понашају као да је у питању Зона сумрака, на пример, измишљотине да није ухапшен малчански берберин и слично.

 

Зна се ко је направио таблоидизацију земље

Вучић је рекао да су таблоиди погрешили због начина на који су извештавали о малој Моники Kаримановић, али да су се након тога извинили и да не мисли да им је намера била да униште девојчицу.

Вучић је рекао и да није истина да су таблоиди највеће зло у земљи.

"Таблоидизацију Србије, увођење таквих вести и таблоидних медија... зна се ко је направио у овој земљи", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су лицемерни они који нису бринули за права друге деце, напомињући да ту не мисли на озбиљне новинаре, већ на политичке комесаре који су то хтели да злоупотребе.

 

Мали смо и не мешамо се у сукоб САД и Ирана

Вучић је одбио да вредносним судовима коментарише сукоб Сједињених Америчких Држава и Ирана.

"Ми смо мали и не мешамо се, то су велике силе за нас, и САД и Иран, а морам да водим рачуна о интересима Србије и не треба да скрећемо пажњу на себе у овим стварима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је добро што је сад сукоб заустављен, оценивши да рат ни једној од сукобљених страна не одговара.

"Иранци, односно Персијанци, су паметан народ, увек имају паметно руководство и они су проценили да су довољно одговорили на убиство Сулејманија. (Доналд) Трамп је урадио шта је хтео, али му не треба рат са Ираном пред изборе", рекао је Вучић и нагласио да не износи никакве вредносне судове, већ чињенице, јер су и САД и Иран "сувише снажни и сувише важни".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк