Вести

Вучић: Јачање здравства снажи укупну моћ Србије

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће радови на изградњи и реконструкцији Клиничког центра Србије бити завршени у септембру следеће године и да ће се ту лечити грађани из целе земље, те истакао да јачање здравства снажи укупну моћ Србије.

"Мислили смо да ће због ковида ово каснити око четири месеца, али неће. За 11 месеци ћемо да отворимо ово место", рекао је Вучић и додао да су радови у КЦС од највећег значаја за земљу и грађане.

"До септембра следеће године, за мање од годину дана биће завршен читав објекат у КЦС и опремљен најмодернијом опремом. Имаће собе за интензивну, полуинтензивну негу, операционе сале, дијагностику, Ургентни центар, све што је неопходно", истакао је Вучић.

Приметио је да готово ништа није грађено у здравству неколико деценија, што још више даје на значају изградњи свих болница у последњих неколико година.

Зато је, додао је, важна и друга фаза радова у КЦС, која подразумева обнову комплетног центра.

"За прву фазу издвајамо 69 милиона евра. У другу фазу, биће уложено 43 милиона. Укупно 112, а са неким накнадним радовима доћи ће до 120-125 милиона евра. То су огромне инвестиције", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је важно да се у време пандемије, када се види значај здравља, покаже виталност система.

"Питали смо се да ли смо погрешили око градње ковид болница, али сад смо срећни што смо на време размишљали, када пандемија није била снажна. Биће нека нова корона, а нама ће кревети за полуинтензивну и интензивну негу бити потребни", рекао је Вучић.

Јачање здравства снажи моћ Србије и показује да смо у стању да се бринемо о својим грађанима, нагласио је Вучић.

"Зато ћемо једну по једну клинику да реновирамо. Мислим да имамо у томе успеха и имаћемо још више", поручио је Вучић.

Додао је да ће нови КЦС да спасава хиљаде живота, због чега је важно да се заврши што пре, али ће допринети и да задржимо лекаре и медицинске сестре, па ће и у том смислу бити један снажан замајац.

 

Шабачка тужна сага завршена срећним крајем

Вучић je истакао да је у Шапцу завршена прича око избора срећним крајем, који је народ желео.

Вучић је, на питање хоћемо ли коначно знати крај тужне саге у Шапцу, рекао да је ужас шта је све неко радио и како је замишљао демократију у Шапцу.

"Сада нам остаје да се враћају дугови, развија Шабац, да видимо које инвестиције сем Јазакија можемо довести у Шабац, да изградимо ауто-пут до Руме, брзу саобраћајницу до Шапца и видимо шта све треба да направимо за те људе", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је то прича са срећним крајем, као што је народ желео, а била је тужна сага.

 

Србија наставља европски пут, али чува право на свој став

Вучић је рекао  да ће наставити да се бори за инвестиције, да ће Србија наставити свој европски пут, али да ће чувати свој образ и право на став и мишљење, право да не руши традиционално историјска пријатељства, зато што је то неко тражио због дневно политичких ствари.

Вучић је, у изјави новинарима, након обиласка радова на Клиничком центру, рекао да је, без обзира на то колико се неком у Европи и свету замерио, поносан на свако слово које је изговорио током посете комесара Оливера Врахејија.

"Знам да нећемо лако имати председника који ће имати довољно мудрости да никога не увреди, а довољно храбрости да каже што сви виде и мисле, али не сме да каже. Ја ћу наставити тако да радим“, подвукао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на молбу да прокоментарише захтеве дела опозиције, која се састала са евроспким комесаром за проширење Оливером Верхејијем, да се зауставе европске инвестиције због недостатка владавине права, казао да свако има право да тражи шта хоће, а да је он тражио инвестиције да би запослили грађане, градили путеве.

Они, каже Вучић, тразе, дакле, да се не запосле грађани, да би дошли на власт без избора.

О томе ће народ просудити, истиче председник, а њему предстоје важни и тешки послови, пре свега у борби против корона вируса.

Казао је да је поносан што је Србија тешким мерама успела да буде успешнија од земаља које су финансијске јаче.

„Морамо да гледамо да наставимо да се боримо, подижемо БДП, а да истовремено људи могу да живе. Није лако наћи средину. Дивим се нашим лекарима и захвалан сам свима који су радили најтежи посао у овом периоду. Они заслужују наше вечито признање. О њима морамо да размишљамо за годину и две године, јер су буквално чували живот Србије“, објаснио је Вучић.

 

За сад без строжих мера, али бићу спреман и на то

Вучић је  изјавио данас да епидемиолошка ситуација у Србији боља од ситуације у земљама у региону, али да је забринут због раста броја заражених корона вирусом и истакао да у овом тренутку нема најава да ће бити уведене строже мере, али и да је спреман да донесе тешке одлуке и мере, уколико то буде потребно.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Клиничком центру Србије, рекао да се држава спрема за нови удар короне, наводећи да је изградња две велике ковид болнице у Батајници и Крушевцу део тих припрема.

"Градимо две фантастично модерне болнице, изградићемо их као они који најбрже граде на свету. Граде их српске компаније, као да се у Кини дешава, не за неколико дана, али за четири месеца изградићемо велелепне модерне болнице", рекао је Вучић и истакао да ће болнице бити отворене 1. децембра.

Вучић је истакао и да су бројеви у Србији пропорционално броју становника много бољи него у региону, наводећи да пропорционално 200 новозаражених дневно у Црној Гори јесте 2.000 новозаражених у Србији, односно 400 у БиХ, као 900 у Србији, 500 у Хрватској као 900 у Србији.

"Ми и даље немамо то, али имамо растуће бројеве. Веома сам забринут, јер гледам и проценте на свака два, три, четири сата. И тачно кад је престало лепо време, више кише и затворени простор, корона буја", каже Вучић.

Наводи да су бројеви у целој Европи "ужасни" и да је "тешко да ћемо ми моћи да их избегнемо".

Наводи да се неће либити рестриктивних мера.

"Ако будемо морали, примењиваћемо и теже мере, а на Кризном штабу је да одлуче какве би могле да буду. За мене је живот сваког човека, баке, деке, мајке, оца, брата, сестре, деце важнији од сваке политике и не интересује ме како ће неко да реагује, да ли ће политички поени да иду на ниже, јер ће се на крају бројати то колико је ко живота сачувао", казао је Вучић и додао да је Србија, за разлику од модернијих и напреднијих земаља, спасила тешким мерама хиљаде живота старијих људил

"Сачувати животе људи и земљу, и економски капацитет земље, су приоритети", рекао је Вучић.

Како каже, за сада нема најава тежих мера, али се ситуација сагледава.

"Размишљало се и да ли да пустимо људе на дерби, па нисмо, иако је напољу. Донели смо нове мере са ограничењем до 23 сата, видећемо како даље, али не можете нити смете да укинете живот, већ мора да се пронађе баланс", рекао је Вучић.

 

O Извештају: Оправдане примедбе, али и политичке произвољности

Вучић је  изјавио  данас да у политичком делу извештаја ЕК о напретку Србије има и оправданих примедби, али и политичких произвољности.

Има и ствари које они критикују, а ја се њима поносим, рекао је Вучић, те поновио да за све такве примедбе, чија суштина је јачање одбрамбене моћи земље, преузима пуну одговорност.

"Много тога можемо да исправимо и урадимо боље. Има примедби у оквиру владавине права, које стоје и разуме се да су тачне и где морамо велике помаке напред да учинимо ", казао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Каже и да нема лажи и преваре у делу извештаја по питању економије, где је наведено да Србја има робустан раст, већи од других земаља, јер се у економији ради о конкретним цифрама, за разлику од оног другог дела.

Кад је реч о политичким произвољностима, како је навео, указао је да у извештају ЕК 2012. нико није поменуо медијску кампању за Фијат и то само пет дана пред изборе, а коју је водио председнички кандидат и председник земље, као и носилац изборне листе једне стране.

"А, данас је то проблем", рекао је Вучић и додао да је разумео да је он пробем и прихватио ту кривицу на себе.

"Ја сам крив и за Панцир и кинеске беспилотне летелице бићу за турске беспилотне летелице које ћемо набаивти и бићу крив за све", навео је Вучић.

Каже да је Србија ојачала војску и да је успела да сачува животе људи од короне.

"Што се тиче суштине оног што су критиковали у политичком смислу - приватам, да имамо добре односе са Русијом и са Кином, али ја се тиме хвалим, као што се пред Русима и Кинезима хвалим добрим односима са ЕУ пред њима, као и великим ивнестиција из Немачке".

Позиција ове земље није да будемо јастребови у оквиру једног блока, ми смо војно неутрални и позиција ове земље је да буде отворена према свима - налази се на раскршћу и треба да привлачи све, а не да буде непријатељ са било ким, рекао је Вучић и поручио да је то позиција и политика Србије.

 

Оружјем се ништа не решава, неће бити нових Олуја

Неће бити нових Олуја, нити погрома српског становништва са КиМ, поручио је данас Вучић, поводом навода да су спрске службе указале да се спремају организоване провокације и напади Албанаца на Србе на КиМ, у циљу стварања нестабилности.

На питање како то коментарише и како ће држава заштити људе на КиМ, Вучић је одговорио да то није лако, јер Србија нема ефективну контролу на Космету, али је, каже, мудром политиком и разговорима успевала да сачува највећи део српског народа на Косову и Метохији, што ће чинити и даље.

"Али, и већ сам то говорио, неће бити нових Олуја, ни погрома становништва и при томе стојимо. А, борићемо се дипломатски, обавештаваћемо, упозоравати...", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да лично жели да верује у разум и да и Албанци схватају да се ништа не решава оружјем, већ  да једино разговорима, хладне главе и комрпомисима можемо до бољег живота и за Србе и за Албанце.

Медији су данас пренели да су српске службе упозориле врх државе да ће Срби на КиМ, нарочито они у енклавама, у наредним данима биће мета организованих провокација и напада Албанаца, а све у циљу стварања нестабилности која би довела до поновног застоја у дијалогу Београда и Приштине као и опструкције сарадње са Специјалним судом у Хагу.

 

Огромна улагања у здравство, годишње 2,4 милијарде евра

Вучић је рекао  да ће држава наставити да улаже у здравство и додао да то нису само инфраструктурна улагања, већ и веће плате и животни стандард медицинских радника, као и улагање у њихово образовање.

"То су огромна улагања. Канцеларија за јавна улагања издваја годишње 2,4 милијарде евра за здравство", рекао је Вучић након обиласка радова на Клиничком центру у Београду.

Указао је да се завршавају јавне набавке за Клинички центар Војводине, и да се ускоро очекују радови, те ће Нови Сад добити велелепан Клинички центар.

Додао је да то подразумева један део нових објеката, и један део обновљених.

Ради се о веома скупим улагањима, истиче, а као пример навео је улагање у болницу у Прокупљу, чија је вредност 26 милиона евра, заустављени радови у Лозници 27 милиона евра.

Рекао је да се сада ради прва фаза у Клиничком центру у Београду и да се иде на другу фазу која предвиђа реновирање свих клиника.

"Улагање је двосмерно, једно је улагање у здравствену инфраструктуру, као што су клинички центри, болнице и домови здравља, а друго је улагање у плате и животни стандард наших лекара и медицинског особља. Трећа ствар је улагање у образовање медицинских радника, постовање оних најбољих да могу одмах да добију посао, пристојно да живе ", објаснио је Вучић.

Рекао је да ће се покушати, а велико је интересовање припадника службе безбедности на од државе дотиране станове, да се то исто уради и за припаднике здравственог система.

 

О представницима опозиције у влади: Сачекаћу Ану

Вучић је изјавио данас да ће мандатар Ана Брбанић предложити кадрове за нову владу и истакао да је он увек за разговор и договор и са неким представницима опозиције о учешћу у влади, под условом да су им државни интереси испред личних или партијских.

Упитан шта мисли о томе да би одређени опозициони политичари могли да се нађу у влади, Вучић је рекао да ће сачекати предлоге мандатара Ане Брнабић, које ће потом странка подржати или одбити.

"Увек сам за то да се направи разговор и договор са свима са којима је то могуће, али то увек морају да буду људи којима су државни интереси и интереси грађана испред личних, партикуларних или партијских интереса", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише конкретно наводе медија да би Гордана Чомић, Ненад Константиновић или Татјана Мацура могли да буду у влади, Вучић је рекао да ће то рећи на страначким форумима, уколико Брнабић било кога предложи.

 

Народ ће да процени да ли сам крив или не...

Вучић је  поручио  данас да је спреман да преузме на себе политичку одговорност за сваку изговорену реч и вођење политике која подразумева сарадњу са Кином и Русијом, набавку оружја и за полицијски час током епидемије...све оно на чему му замера Европска унија, и да ће, на крају, народ проценити да ли је за то крив или не.

"Не мислим да сам починио кривично дело, могу да сносим само политичку одговорност", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара које су последице по грађане његове "одговорности" за такво вођење политике.

Истакао је да су парламентарни избори били, да се ближе избори за Град Београд, али и да њему ускоро истиче мандат, те ће, поручује председник, на тим изборима грађани одлучити да ли је његова политика била добра или не.

"Ја сам крив за ствари које су нам замерене у извештају Европске комисије, суштина је у томе да сам спреман да платим сваку врсту политичке цене и да нико други није одговоран до ја", поручио је Вучић.

Приметио је да је у извештају Европске комисије "добро адресирано" ко је крив за те "пропусте" Србије, и да се то односи на њега, те им поручује да је "то тачно и да док они то критикују, он се на своју политику поноси".

"Народ ће да да оцену да ли сам крив да се уведу теже мере против короне, ја сам на то поносан, зато што сам учествовао у спасавању хиљаду живота", рекао је Вучић.

Додао је да је та одлука била тешка, да се никоме није допала, али да је спасила многе животе.

"То ће, на крају, народ да проценити", закључио Вучић.

 

Србија спремна много тога да уради на побољшању

Вучић је рекао  данас да је Србија спремна много тога да уради да би поправила оно што је у извештају Европске комисије оцењено као недовољно добро.

Вучић је навео да се од медија већ почело и да је доста урађено, и изразио наду да ће се и други прикључити и показати постовање према медијима и новинарима.

"Полиција и БИА раде фантастичан посао, јер се истог секунда реагује на претње или увреде новнарима, а биће још ефикасније", казао је Вучић одговарајући на новинарско питање шта ће се предузети како би тамо где смо оцењени лошије у извештају ЕК били бољи.

Вучић је нагласио и да је срећан што код нас није било убистава и рањавања новинара и да је уверен да је важно показати поштовање према новионарској професији, праву да се постави питање и другачијем ставу, као што очекује и да се њему дозволи да каже онио што мисли.

Вучић је подсетио и на случај напада новинарке испред њене тв куће, и додао да сада неки политичари не дозвољавају појединим медијима ни да се уђе у њихове просторије.

"Напредак мора да буде управо тај да саслушате људе и да одговорите људима, баш као што сам ја урадио сада, и када се у нечему не слажемо. Демократска тековина је да људи имају право да поставе свако питање и да мисле својом главом, као и да одгворите оно што желите и да се чује друга страна", указао је Вучић.

Што се тиче примедби о правосуђу, каже да није сигуран да је проблем у независности, већ више у ефиаксности, али да смо у потпуности спремни да сарађујемо са ЕУ и видимо шта можемо да исправимо.

"Много тога имамо да урадимо, много ћемо да радимо и верујем да ћемо по том питању постићи боље резултате", рекао је Вучић.

Када су у питању економски резултати истиче да тешко можемо да будемо бољи јер смо већ на првом и другом месту у Европи.

 

Како могу Макрон и Џонсон, а не може Вучић?

Како Емануел Макрон и Борис Џонсон могу да учествују на регионалним изборима, а мени Европска комисија замера што сам био носилац листе на последњим изборима, запитао је председник Александар Вучић у одговору на питање о критикама у извештају ЕК.

"Видим све друге да то раде. Ако је једини проблем Александар Вучић, разумео сам и тај проблем", истакао је Вучић.

Вучић је навео и да је један председник, а реч је, иначе, о Борису Тадићу, пре неколико година пред изборе, и то као кандидат за председника и, такође, носилац листе своје странке, користио "Фиат" за политичку кампању, али се у његовом случају то није нашло у извештају Еворпске комисије као замерка.

Каже да је приметио поједине иницијативе из опозиције, а који су, наводи, повезани са различитим "тобоже експертима" и делом невладиног сектора које, такође, као и примедбе из ЕК иду ка томе да он не може да буде носилац листе за београдске изборе.

Вучић каже да је то зато што су његови политички противници "немоћни и не могу да га победе", па проналазе начине да неко други "на прљав начин обави њихов посао", јер их, наводи, народ неће.

Поручио је да је поносан што води суверени, независну и слободну земљу и поносан што, таквим наступима пред представницима ЕУ, показује му је позиција грађана и Србије много важнија од личне.

"Мој мандат се ближи крају, завршићу га поносно на све што смо урадили, а тек ћемо још много ствари завршити до краја следеће године", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк