Вести

Вучић: Лекари и медицинске сестре заувек ће остати хероји отаџбине

Председник Србије Александар Вучић приредио је пријем за лекаре и медицинске сестре из целе Србије који су били ангажовани у Ковид болницама, захвалио им на свему што су учинили током борбе против Ковида 19 и на сваком спасеном животу, и поручио им да ће заувек остати јунаци наше земље и хероји отаџбине.

"У почетку су сви аплаудирали, данас многи преиспитују различите ствари, али шта год ко покушао да уради - ви ћете заувек остати јунаци наше земље и хероји отаџбине", рекао је Вучић.

Сви они су се, како је рекао, борили и радили нешто што нико други није могао.

"То су били дани ваших мука, али дани који ће остати запамћени у историји као дани славе и ваших подвига. Ми смо своје родитеље и децу дали вама у руке, и више веровали вама него себи", рекао је Вучић.

Подсетио се ноћи када је свог сина довео у болницу, јер је био заражен Ковидом 19.

"Када остављате оно што вам је највредније и дајете у руке ономе коме више верујете него себи. И то што ви не спавате ноћима, али знате да неки други људи, бољи и способнији од вас, брину и чувају ваше дете и да ће дати све од себе да жив и здрав изађе из болнице", рекао је председник.

Додао је да зна колико су се сви борили, јер се и сам трудио да позове или посети лекаре, медицинско особље, како би показао колико је свима стало да сачувамо све наше људе.

"Гледао сам труд наших експерата, који су неретко били предмет негативне кампање, али поручујем вам, свима, од Предрага Кона до Горана Стевановић, од Милике Ашанина до Дарије Кисић Тепавчевић, имајте на уму једно - није критичар, кибицер, онај који добацује било када у нечему у праву, увек је у праву онај ко је у арени, ко се бори, ко је умрљан зноју и крвљу и који се бори и изнова се подиже и ради све што зна и уме за своју земљу и народ", поручио је председник.

Те парафразиране речи председника САД Рузвелта су, како је рекао, потпуна истина, јер смо сви могли да рачунамо на наше медицинаре, на њихову борбу, посвећност и снагу.

"А, то што смо знали да са стране нешто добацимо, добро је да нас нисте слушали", приметио је Вучић.

Цитирао је и Винстона Черчила - да никада толико много нас није дуговало толико много захвалност тако малом броју људи.

"Та реченица све говори колико вам дугујемо. Никада нисмо толико били упућени на неког. Ви, којих увек фали и нема их довољно, успели сте да будете више него довољни за своју земљу и народ", рекао је Вучић.

Како је рекао - каже се да спашен живот исто што и спашено човечанство, а ако је то тачно - онда су наши здравствени радници спасили читаве светове.

 

Учинићемо све да медицински радници буду задовољнији

''Дали сте нам наду и будућност, а сада је питање шта можемо ми вама да дамо, осим дивљења, захвалности и аплауза", рекао је председник на пријему за медицинске раднике, лекаре и медицинске сестре.

Вучић је рекао да ће држава и наше друштво на то питање дати одговор који су заслужили, а то ће бити много бољи услови рада, веће плате и сигурност.

"Када то урадимо, још нећемо моћи да кажемо да не дугујемо више ништа, али ћемо моћи рећи да смо дуг бар мало смањили", нагласио је Вучић.

Вучић је најавио да ће држава учинити да омогући до краја године, поред 10 одсто ванредног повећања плата, још једно повећање, да медицински радници буду задовољнији и да не маштају и не чезну за одласком у иностранство.

„И тих 10 одсто колико смо ванредно повећали плате је тек почетак. Пре краја ове године урадићемо још да будете задвољнији и да не маштате и не чезнете за одласком у иностранство“, рекао је Вучић.

„Каже се да је спасити један живот исто као и спасити човечанство, а ви сте спасили читаве светове. Захваљујући вама, ми имамо будућност и овом земљом ходају и ходаће људи. Родитељи имају прилику да имају децу, а деца да имају родитеље. Можемо поново да пунимо школе, а не болнице, да радимо оно што знамо, да се правимо важни и смејемо свакој прошлој невољи. Важно је да је прошла", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је у претходном периоду много тога урађено у нашем здравству, али да још није учињено довољно, те да ће морати да се ради и улаже још више новца.

Председник је рекао да су епидемиолози волели да мере трају још бар месец дана да би се осигурали, али је додао да је неопходно да се зарађује и бори за опоравак привреде да бисмо могли да градимо нове болнице и дамо веће плате.

Захвалио се и хигијеничарима у болницама, који су у најтежим условима ризиковали животе, али чистили и чували наше болнице од инфекција и зараза.

„Хвала свима и вама што нисте бринули о себи, већ што сте бринули и нама. То је ретка особина дивних и великих људи”, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је његова мала примедба и савет да се не окрећу и не осврћу на оне који ће нешто да добаце, јер не знају колико је медицинском особљу било тешко, с чиме су се суочили, као и да је добро што су све то урадили, како би они могли да се осврћу и добацују.

“Вас јунаке нашег доба нико не може да победи и заборави”, подвукао је председник.

Вучић је најавио да ће сачекати Видовдан и онда један део медицинског особља одликовати највишим знамењем државе, како му неки не би пребацили да то чини због избора.

“Хоћу да видите колико поштовање држава придаје вашем раду, вашој љубави према нашем народу и Србији. Бескрајно хвала, поносан сам што смо могли мало да вам помогнемо, а ви јунаци нашег доба уживајте у слави”, закључио је Вучић.

 

 

837 милиона евра инвестиција у првом кварталу

Вучић је рекао да је ниво инвестиција у првом кварталу ове године достигао 837 милиона евра, што је за 3,7 одсто више него у истом периоду прошле године.

Вучић је и додао да треба имати на уму да смо у марту, као и цео свет, имали епидемију корона вируса.

„Наравно да ће бити проблема до краја године на нивоу инвестиција, са извозом, али мање него што смо очекивали“, подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да ће улагањима држава да подстиче привреду, као и такозваним хеликоптер новцем и повећањем плата у здравству да подстакне потрошњу.

То, како истиче председник, раде све озбиљне земље.

 

Највише у региону тестирамо, други мање, па имају боље цифре

Вучић је рекао да Србија највише у региону тестира на корона вирус и да зато цифре показују да има највише заражених.

"Ми смо тестирали јуче 7.000 људи, како мислите да неко у окружењу има више заражених кад тестирају до 1.000 људи, а нико није седам пута мањи од нас?", запитао је Вучић.

Вучић је додао да највеће земље у окружењу тестирају до 1.000 људи, а да мање земље не тестирају уопште.

"Ми можемо сутра да прекинемо и тестирамо 300 људи дневно, имаћемо пет, шест, два, три заражена", рекао је Вучић и додао да то нема смисла.

"Они који су тестирали пропориционално броју становника по три пута мање него ми, имају по два, три пута више мртвих, пропорционално", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да Србија неће крити смртне случајеве од короне, јер је то једини постен и нормалан приступ.

"То да се играте да бисте сачували туристичку сезону, па да кажете да нема заражених, то може свако", рекао је Вучић.

Одговарајући на критике да је Србија најгоре прошла у епидемији, Вучић каже да је поносан на медицинске раднике.

"Поносан сам на све што су радили доктори у Кризном штабу, Предраг Кон, Несторовић, Стевановић, Верица Јовановић, Ивана Милошевић, Дарија Кисић Тепавчевић, директор КБЦ Земун Драгош Стојановић, директор КБЦ Звездара Петар Шворцан, директор КБЦ Драгиша Мишовић Влада Ђукић, као и лекари из Клиничког центра у Нишу, Новом Саду, Крагујевцу", рекао је Вучић.

"Ми се лако обрачунавамо са сопственим јунацима, јер нам нешто није по вољи. Није случајност да постоји пословица код нас ''Ништа краће од захвалности не траје''", додао је Вучић.

Како ке рекао, чим се некоме учини да је прошла опасност, говоре о томе да Србија има највећи број заражених.

Вучић је рекао да има много оних који "кибицују" и добацују од оних који напорно раде и који својим трудом и вољом и посвећеним радом покушавају нешто да остваре.

"Када радите, то је много теже, слава и част припадају онима који се боре и раде, а не онима који добацују. Зато ћу увек бити на страни лекара који су се борили за животе него оних који нису ништа радили", рекао је Вучић.

 

Не мислим да је Трамп на нашој страни, али хоће да нас чује

Вучић је рекао да не мисли да је председник САД Доналд Трамп по питању КиМ на нашој страни, али не мисли да је човек који не жели да чује нашу страну, што је огромна промена у односу на оно што смо имали раније.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је видео писмо организација Албанаца у САД Трампу да је његова администрација на линији српске политике према Косову.

Вучић истиче и да никад не потецењује иницијативе Албанаца у САД.

"Реч је о изузетно моћном фактору, нарочито на источној обали, посебно у Нјујорку и Вашингтону", рекао је Вучић и додао да нас је више и скупље коштала трећа Призренска лига, формирана у Нјујорку 1946, него прва и друга, те да морамо да водимо рачуна о томе.

"Да ли је алабанска емиграција у САД за нас озбиљан проблем у том политичком смислу - нема никакве сумње, пошто су то веома богати и утицајни људи који воде кампању против наше земље и било какве идеје која би ишла ка компромису и ка нечему што би могло да значи да и Срби нешто добију, а не да Албанци добију све, а Срби да изгубе све", навео је Вучић.

 

Ако буде оно што назирем, одговор ће бити “не”

Вучић је рекао да не зна шта би могле бити понуде за решење питања Косова и Метохије, додајући да назире шта би могло да буде, и да ће, ако то буде тако, његов одговор бити „не“.

Вучић је, упитан да ли је добијао понуде, као што је размена територија, то јест 17 српских села на северу Косова за Прешево, Мевеђу и Бујановац, рекао да понуду такве врсте није добио.

Вучић је рекао да је јуче на састанку Квинте питао да му кажу шта то виде као суштинско решење, осим разне приче које се продају новинама, али да није добио одговор.

"Не знам шта је то што би могли да понуде. Назирем шта би могло да буде, а, ако то буде онда, ће одговор бити “не””, нагласио је председник.

На наводне понуде неће да одговара, јер су бесмислене, попут Тачијеве.

„Када погледате Медвеђу можете само да се насмејете. Тамо живи око 6,5 одсто Албанаца. Не разумем. Под каквим спором су Бујановац и Прешево? Нисам приметио да јесу. У Бујановцу живи 42 одсто Срба. Не разумем о чему се ради. Каквих 17 села? Ми имамо четири општине на северу - Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовску Митровицу. Имамо још шест признатих већинских општина, у које нису урачунати Прилужје, Племетине и Бабин Мост'', објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да не мисли да је то решење.

Вучић је рекао да онима са Запада који су водили кампању против компромисног решења, а чије се наводно компромисно решење заснива на томе да Србија призна Косово, а потом некада нешто добије, поручио је да то да ће Србија некада нешто добити окаче „мачку о реп“.

„Да ли је суштина да сваким даном говорите да Србија не може територијално ништа да добије? Да анализирамо ко шта добија и губи. Ви сте противправно поступили признајући Косово. Нема проблема, нема промене граница, ми имамо своје установљене границе, и Резолуцију УН 1244. Па да видим шта ћете да радите“, поручо је Вучић.

Вучић је рекао да је слушао различите приче кроз медије, а овако нешто о размени села није чуо и зато се није тиме бавио, али је додао да га занима која су то села.

"Не, нисам имао понуде такве врсте. Ја сам председник Србије, поштујем посао и произвођача и продаваца на пијаци, али ја сам председник Србије. Нисам видео такву понуду. Спреман сам све да чујем. Нисам то ни прочитао“, додао је Вучић и додао да је рационалан и прагматичан човек, и да не воли да било коме претимо, чак ни да одговарамо на претње.

“Није Србија ни близу иста држава, каква је била пред 10 или 20 година. Србија је данас за наше жеље и даље не онолико снажна колико бисмо желели, али многоструко снажнија него 1999, 2000, 2006, 2008, 2010. Наше је само да на паметан начин водимо политику, чувамо мир, гурамо економију да буде што успешнија. Да се у томе такмичимо са осталимо и да будемо у томе испред осталих”, закључио је Вучић.

 

Да ли је КиМ важно онима у Бремену, Лилу или Србима и Албанцима?

У више европских држава се води дискусија шта Приштина и Београд треба да раде, као да је то ствар договора "великих", а не Срба и Албанаца, рекао је председник.

Вучић је, коментаришући изјаву америчког амбасадора Годфрија да Београд и Приштина треба да нађу компромисно реешење без мешања са стране, рекао да веома поштује амбасадора САД, да је веома коректан човек који би желео компромисно решење и да са његове стране није осетио никакав притисак.

"Али, да не будемо лицемери, у више европских држава се води дискусија шта Приштина и Београд треба да раде. А ко сте ви, шта се то вас тиче шта ће да раде Срби и Албанци?", указао је Вучић.

По томе испада да није важно шта мисле Срби и Албанци, већ шта мисле велики, а ми треба да ћутимо и каземо - "у праву сте", рекао је Вучић.

"Јер, то је много важно за оне у Њу Кастлу, Бремену, Лилу, а кога брига за Србе у Куршумлији, Грачаници, Гораждевцу или Албанце у Пећи. Мало је сумануто, али то је свет у коме живимо. Велики себи дају све за право, а ако кажете нешто о њиховој земљи биће увређени, а ако кажете шта мислите не добијете одговор, иако свако зна шта је истина. Али са тим притисцима ћемо се и даље суочавати", указао је Вучић.

Вучић је подсетио да су још крајем 19. века стране службе убацивале своје људе код нас, и да смо ми сувише мали да се они не би тукли за своје политичке интересе, утицај и превласт.

"Али ми морамо да се боримо за своје интересе и кажемо много сте нам важни, али ми водимо своју независну и слободарску политику", поручио је Вучић.

Упитан за изјаву Хашима Тачија о размени територија и да сања о томе да Косову припадну Прешево, Медвеђа и Бујановац, Вучић је рекао да га снови не занимају.

"Што се тога тиче нек остане на сновима", закључио је председник.

 

Србија ће бити број један у Европи по стопи раста

Председник је поновио уверење да ће Србија по стопи раста бити број један у Европи.

"Бићемо најуспешнији, мерено методологијом Евростата, зато што смо прошли тешке мере 2014. и 2015. године и имамо највиши ниво страних директних инвестиција", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија озбиљна земља, снажне финансијске струкуре и озбиљних јавних финансија.

Оценио је да многи у Србији не желе у то да поверују, али и истакао да је тако било и раније.

"Када је ММФ говорио да ћемо имато раст БДП од 2,5 одсто, они што ме сада критикују да ћемо да 1,5 одсто, ми смо завршили на 4,4 одсто. Кад су рекли да ћемо после првог лошег квартала 2019. године да ћемо да завршимо на 2,5, завршили смо на 4,2 и били трећи у Европи 2019. године", рекао је Вучић.

Говорећи о критикама због задуживања, Вучић је рекао да је Србија од ММФ могла да добије само 800 милиона евра краткорочно, до три године, да би камата испала негде до 4,45 одсто, што је драматично више од 3,125 одсто колико износи камата на продату еврообвезницу.

"За мене је застрашујуће да то говоре људи који су нас задуживали краткорочно на 7,5 одсто и то у време кад нисмо имали корону нити било шта слично", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће јавни дуг Србије бити под апсолутном контролом, далеко нижи од немачког, двоструко нижи од француског и троструко нижи од италијанског.

 

Још једно повећање плата у здравству, неће бити мало

Вучић је рекао да ће до крају године свакако још једном бити повећане плате здравственим радницима, да је још рано да говори о процентима, као и да то повећање неће бити мало.

"Могу само колико се надам, али не могу тачно јер моја реч обавезује и зато је боље да не кажем. Али, свакако ће бити и то неће бити повећање од један, два или три одсто одсто", навео је председник.

 

Штета није огромних размера, настојаћемо да помогнемо

Вучић је изјавио  да штета коју је направио град претходних дана у нашој земљи није великих размера, али да ће држава настојати да помогне.

Упитан колика је шетета и који делови Србије су највише погођени, Вучић је рекао да надлежне комисије раде на процени, и да мисли да је највише погођено подручје између Бруса и Александровца.

"Неколико села је имало озбиљну штету и проблеме. Као и засади воћа и наши виногради око Ариља и Ивањице где је било штете. Раде пописне комисије Министарства пољопрвиреде. Не мислим да је штета огромних размера, али свакако да постоји, па ћемо гледати да помогнемо", поручио је Вучић.

Председник додаје да је киша, иначе, била добродошла и много помогла нашим основним ратарским културама, и да је много срећан због тога.

 

Многи би да "истргују" с "великима" на рачун Србије

Важно је да сви у свету разумеју да све што се постиже на Западном Балкану мора да буде плод компромиса, поручио је Вучић и додао да је забринут због жеља да се на рачун Србије многи “дочепају” милости моћнијих земаља, не би ли нешто “искамчили” за себе.

На питање може ли бити мира и решења за Западни Балкан док је угрожено српско питање, Вучић је је рекао да се плаши да многи мисле да је решавање свих горућих проблема на Балкану унижавање и ниподаштавање Србије, те да нису разумели да Србија и Срби морају да буду једнако незадовољни, однсоно једнако задовољни колико и сви други.

“Ако направите било какав дисбаланс у томе - направићете проблем”, упозорио је председник Србије.

Вучић је додао да добро разуме како велике силе користе мале земље око Србије, да у њихово име и за њихов рачун обављају део посла, критикујући и нападајући Србију, што, каже, није случај од јуче.

Зато се и залаже за иницијативу ближе сарадње балканских народа, како бисмо престали да зависимо од било кога споља, већ да сами доносимо своје одлуке, и то не само они који су живели у СФРЈ, него и народи из окружења - Бигарске, Румуније, па и Мађарске.

“Много је важно да у свету разумеју да све што се постиже на Западном Балкану мора да буде плод компромиса, да нико не сме да ''победи''. Победа сме да постоји само у економији, у напретку неке земље, у висини БДП, не у територијама и протеривању другог народа”, поручио је председник Србије.

Вучић је рекао да је забринут због жеља да се на рачун Србије многи дочепају милости моћнијих земаља, не би ли нешто “искамчили” за себе.

“Али, мислим да то не иде”, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће Србија брже напредовати у економији, што не може да се заустави, те да Србија неће у сукобе и ратове, већ неки други не могу да изађу из 90-их година, не схватајући да се ствари мењају.

“Наше је - мир, да гурамо економију, да се боримо за инвестиције, да улажемо што више да наши људи живе што боље. Издржаћемо политичке притиске, да извучемо најбоље за земљу”, подвукао је Вучић.

На питање како би Србија прошла да је утамничила великодостојника било које верске заједнице, Вучић је рекао да неки други могу да хапсе црквене великодостојнике и никада нема последица, а да смо ми то урадили - последице би биле стравичне.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк