Вести

Вучић: Мађарска и Србија данас живе сан Јанка Сибињанина

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Мађарска и Србија данас живе сан Јанка Сибињанина, а то је да имамо заједничку политику, да се боримо за заједничке вредности и интересе Србије и Мађарске, српског и мађарског народа.

Вучић је, на свечаности откривања споменика Сибињанину, у Земуну, истакао да је важно да имамо људе различитих народа који се поштују и помажу, те додао да је срећан када види заједно српске и мађарске заставе, које су, и биће и у будућности наше заставе. Указао је да је поносан што смо од релативно лоших односа Срба и Мађара дошли до тога да су ти односи најбољи у историји, што се поштујемо и сарађујемо боље него икада.

"Бринемо једни о другима, не видимо више проблеме, већ само начине за дубљу сарадњу. Није случајно што је Мађарска некада била 12 трговински партнер Србије, а данас је пети", навео је Вучић.

Вучић је приметио да вероватно не постоји већа част за Сибињанин Јанка од тога да данас толики народи тврде да је баш њихов јунак, а као оно што је посебно добро и важно, навео је да око тога нема никакве свађе.

"Једног мађарског великаша, влашког порекла, који је у Румунији рођен, а подигнут у Србији, данас сви доживљавају као свог", рекао је Вучић и назвао Хуњадија највећим средњовековним ратником са ових простора.Свако име којим га називају народи са ових простора је тачно, јер је Хуњади себе дао овим просторима, хришћанској Европи, свим народима и заједничкој историји,

"Са огромним жаром и вером се борио за Балкан, Европу и слободу свих нас", рекао је Вучић.

Подсетио је да су Хуњади и његови борци за Београд зауставили и натерали у бег Мехмеда II, који је освојио Константинопољ, а једна ствар је од тада до данас остала непромењена - сваког поднева по наредби папе Калиста звоне звона у Хуњадијеву част.

Вучић је напоменуо да су управо потомци Јаноша Хуњадија утемељили Мађарску државу.Он је захвалио мађарском председнику и премијеру, Јаношу Адеру и Виктору Орбану, на свему што су, каже, урадили за унапређење односа две земље, као и Иштвану Пастору, председнику војвођанске скупштине, на уложеној енергији за развој српско мађарских односа.    

Пошто је ветар открио споменик, пре двојице председника, Вучић је приметио да живот понекад одреди неке ствари, па изгледа као да су постројени гардисти, војници, имали част да открију споменик.

"Споменик ће бити доказ вечног пријатељства Србије и Мађарске и наших народа, никада никоме не смемо да дозволимо да то пријатељство сруши", закључио је Вучић.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк