Вести

Вучић: Мењам се и не стидим се тога

Мој главни задатак јесте да изградим економски здраву Србију и да коначно постанемо нормална земља. То је најважније питање и имамо велику шансу да то урадимо. Сада вам кажем, 2015. биће за нас најтежа година, али сам уверен да ће Србија већ 2016. бити економски нормална земља. Бићемо земља у којој ће падати задуживање, са мањим фискалним дефицитом са јасном економском перспективом. Сви морамо да потуримо леђа. Ако то не урадимо, од резултата нема ништа - каже премијер Вучић о својим приоритетима.

 

* Хоћете ли попустити под штрајком лекара, просветара, полиције и узузети их од смањења плата?

- Није у питању попуштање. Можемо ми њих да изузмемо од смањења плата, можемо и да ником не смањимо ни плате ни пензије, али онда не бисмо имали здраву државу. Ако негде направимо изузетак, то ће тражити сви. Зато нема изузетака у смањењу плата.

 

* Да ли лекари и просветари разумеју ваше објашњење?

- Разумеју. Јер ако реформе не спроведемо данас, него кренемо сада да купујемо време и гласове, онда ће пензије сутра неко морати да смањи за 50 одсто, а плате за око 35 одсто. То ће нам се догодити ако будемо неодговорни као наши претходници. Не постоји нико озбиљан код нас и у свету ко не подржава реформе које ћемо да спроведемо. Имамо добар програм реформи који подржава цео свет. И још важније, ми ћемо се држати плана и спровешћемо га у дело.

 

* Јесу ли грађани сигурни као ви?

- Одговорићу овако. Пре годину и по дана британски премијер Дејвид Камерон био је близу пада с власти. Сви су га нападали, нико није разумео шта он то ради. Он је стиснуо зубе и рекао - издржаћемо и остајемо уз наш план. Данас, Британија има највећи раст у Европи, после 400.000 отказа у јавном сектору запослили су око два милиона у приватном сектору. Оздравили су привреду и Британија је опет економски џин. Камерону сви признају да је успео. То желим и ја.

 

* Није спорно да је штедња неопходна, али можда сте прво на личном примеру могли да је покажете. Што рече економиста Даница Поповић, могли сте бар да се одрекнете службених аута.

Ова влада штеди више него икад. Знате ли да смо одузели око 1.600 службених аута? И да ће сви буџети министарстава бити мањи у наредној години? Кафу и воду коју пијете плаћам из свог џепа. Али не кријем да и даље има оних који се разбацују. И није ми тешко ни кад чујем такве да то одмах исечем. Лично, не понашам се бахато и оно што ми припада гледам да избегавам.

 

* А како ћете решити штрајк адвоката? Судство у Србији паралисано је два месеца?

- Решење проблема препустио сам ресорном министарству. То што нисам волео да чујем јесу политички говори који су се могли чути од неколицине адвоката. Уверен сам да су коректне понуђене измене закона у Скупштини, односно враћање адвокатима могућност да раде уговоре о некретнинама и пореска решења која им је понудио министар финансија. Капа доле адвокату Боровићу и многим другим, али има адвоката који су умислили да су револуционари и да ће неког да уплаше. Никог се не плашим и нигде не идем. Ко хоће политичку борбу, мора на изборе.

 

* Да ли је у реду да нотар у Нишу заради 10.000 евра за месец дана, а у Београду и до три пута више?

- Колико?! Наравно да не мислим да је то нормално.

 

* Хоће ли „Есмарк“ да купи Железару у Смедереву?

- Да, надам се да ће ова америчка компанија бити нови власник Железаре. Живим за то и радим за то. Имао сам 28 састанака са компанијама које су биле заинтересоване за Железару. И када се то деси, организоваћу велико славље пошто ми не умемо ништа да славимо сем победе спортиста.

 

* Имате ли идеју како да помогнете приватном сектору који је и даље у огромним проблемима?

- Следеће године морамо да решимо проблем тешко наплативих кредита и на иницијативу ММФ и са Светском банком и ЕБРД направићемо посебан програм за развој приватног сектора. Али приватног, а не лоповског, који је уништио наше банке. Један од тих приватних бизнисмена је узео кредит Српске банке од неколико десетина милиона евра, а као колатерал дао јаловину...

 

* Кажете да је Мирослав Богићевић узео милионе евра, а као залог дао отпад?

- Да, заједно са Гораном Перчевићем! И то су све радили политичари са тим бизнисменима. Они им обезбеде кредит пореко пословног одбора, овај добије кредит и да политичарима свој део. Е, када то чујем, дође ми да се убијем! И кажу ухаписте га! Па, ухапшен је шеф банке!

 

* Зашто продајете мањски део ЕПС, је л‘ ми то не умемо да водимо ову компанију?

- Изговорићу ту јерес. Волео бих да имамо систем као што је у „Ер Србији“ на много места. Грађани ће разумети ово што сам рекао.

 

* Многи чекају вашу реакцију поводом доласка Војислава Шешеља. Хоћемо прво да расветлимо да ли је пуштање Шешеља завера САД, како тврди ваш министар Вулин?

- Не могу да се изјашњавам о томе и никад не причам о заверама.

 

* Имате ли било каквог разлога да се плашите Шешеља?

- Као што видите, немам. Желим му добро здравље.

 

* Али, управо та ваша, једина изјава о Шешељу као да показује да вам баш и није тако свеједно?

- Толико сам се прича наслушао о некаквим тајнама које ће Шешељ да открије да стварно немам шта да кажем. Имам много важнијих ствари: договор око Железаре, ФАП, преговори са ММФ...

 

* Страхујете ли да ће се неки чланови СНС, нарочито они незадовољни који нису добили позиције у власти, вратити Шешељу и СРС?

- Напротив, и мислим да је добро да увек видите свачије лице. Ко год жели да иде, врата су му увек отворена. Док будем имао подршку да будем премијер, бићу премијер. Кад не будем имао подршку, нећу бити ни то, ни председник СНС јер мени не треба нико да ме чува од било кога. Ја радим само најбоље ствари за Србију.

 

* Има ли у доласку Шешеља нешто чудно? Њему су се обрадовали и они који никад нису били за њега само зато што очекују да нападне вас.

И он то ради два дана. И? То само показује да у Србији постоји сој људи који је остао у деведесетим, и са такозване грађанске и са такозване националистичке стране. Они и даље живе у истим шанчевима и рововима. И не могу себи рационално да објасне да ће Србију у ЕУ да уведе Александар Вучић. Али, то је јако мали број људи као што се увек покаже на изборима.

 

* Како оцењујете то што је председник Томислав Николић на дан повратка Шешеља отишао на Хиландар?

- Мислим да је та посета била раније заказана.

 

* У каквим сте односима?

- Добрим.

 

* Николић не пропушта прилику да вам „измакне столицу“, последњи пут када није желео да се састане са премијером Албаније?

- Председник Републике се понаша у складу са Уставом и мислим да има коректан однос према Влади и ја то врло поштујем...

 

* Да, то увек кажете. Али, посета премијера Едија Раме није добро прошла ни за Србију ни за Албанију.

- Мислим да је за Србију прошла врло добро. Показали смо се као добри домаћини...

 

* Није ваљда то било такмичење ко је бољи домаћин?

- Чекајте. Постигли смо добре резултате у области младих, показали смо отвореност, да код нас нема ксенофобије, да и са онима са којима се нисмо виђали 70 година можемо да разговарамо о свему. Друга је ствар што су неки то покушали да злоупотребе.

 

* Како је изгледао разговор са премијером Рамом у четири ока?

- Врло тежак...

 

* Шта је било толико тешко?

- Разговор је био оптерећен догађајима са стадиона, дроном, чињеницама које знам и детаљима из истраге, бројним изјавама албанских званичника пре његове посете и његовом жељом да има велики митинг у Прешеву. Али, видели сте митинга није било јер није било људи...

 

* Ако је било тако тешко, зашто сте обећали одлазак у Тирану?

- Зато што је то мој посао, мој посао је да радим тешке ствари.

 

* Зашто је Србији важна сарадња са Албанијом?

- Због наших интереса. За нас је најважнија политичка стабилност региона. Ми у Албанији можемо да градимо много објеката из енергетике, од Енергопројекта, Хидротехнике и других. Албанци су већ заинтересовани за ове пројекте и њима можемо да извозимо наше производе. Они су донели одлуку да наше лекове не могу да увозе и сад ћемо да радимо на томе да повуку ту одлуку како би наше фармацеутске компаније могле да извозе.

 

* У чему је разлика кад Еди Рама каже да Србија треба да призна Косово и када то исто каже црногорски премијер Мило Ђукановић?

- Разлика је у томе што кад Ђукановић дође у Србију, он то не каже. И кад Хилари Клинтон дође у Србију, она то не каже. Сви други могу да говоре о томе, али не може Рама да прејудицира решење. Са каквим правом он говори и Косову? Ја могу да говорим о Косову, а он не.

 

* Рекли сте да ћете о реконструкцији да размишљате у јануару и лицитирања су почела. Хоћете ли сменити Тасовца, Вербића, Илића, Селаковића...

- Немојте то да ме питате... Рекао сам да ћу о томе у јануару.

 

* Хоћете ли у јануару да размислите и да СПС замените странком Бориса Тадића?

- Не бавим се дневном, већ стратешком дугорочном политиком Србије.

 

* Покојни Мики Ракић је у априлу 2013. написао да је врло значајно како ћете потрошити своју популарност. На глупаве препирке, или истинске реформе. Поштено, трошите ли узалуд своју популарност?

- Своју популарност трошим на најтеже мере, на суштинске реформе, на велике промене у целом друштву. Мислим да је то најбољи начин да трошим популарност и губим своје поене. А ти поени које ја губим вратиће се Србији у будућности. Сигуран сам да би данас мој друг Мики био поносан на оно што радим.

 

* Они који вас не воле замерају вам што од свега правите медијски циркус?

- Али ја се тиме не бавим, тиме се бави моја служба. Не знам ни где ће новинари да ме чекају ни шта ће да ме питају. Моја гостовања на ТВ су ређа од свих премијера...

 

* Мало-мало па сте на „Пинку“?

- На „Пинку“ сам од избора био два пута, оба пута када су доношене значајне мере. На Б92 сам од почетка кампање био једном, на „Првој“ једном. Мислим да некима смета што ја радим сваки дан. Што сам у суботу у 07.00 у Колубари, док неки не могу тада ни да се пробуде.

 

* А знате ли да вас се људи плаше?

- Мислим да ме се нико не плаши, већ да сам постао предмет неких добрих, а неких несланих шала у јавности. Сад је фора - кажи нешто против Вучића и одмах си важан.

 

* Ви стварно немате осећај да је у друштву направљена атмосфера страха?

- Не, напротив. Мислим да се таква прича намеће како би онда неко рекао - ето разлога да се боримо против Вучића.

 

* А знате ли да вас сви сматрају одговорним за укидање „Утиска недеље“ Оље Бећковић?

- Један Мађар из Суботице, а то сам чуо и у Текији, ми је рекао: „Знамо ми да си ти крив за све!“ То више постаје смешно. И када сам на то питање одговорао људима из ЕУ рекао сам - ОК, договорајте се са људима из ЕУ, немојте са мном. Знам да сам крив и за укидање емисије новинара Сарапе, као што нећу бити заслужан кад он почне да ради на много већој телелвизији. Али, то је Србија и то прихватам.

 

* И да контролишете таблоиде преко којих се обрачунавате са онима који вам се замере?

Таблоиде ја контролишем?! Таблоиде који објављују да сам убио сопствено дете и да сам водио љубав са сином, што, сложићете се, нико никада ни о коме није објавио. Имам ли мана и грешака? Имам колико хоћете и трудим се да их исправим. Али, никада нећете видети да се бахато понашам јер знам да представљам Владу Србије.

 

* Али, како је могуће да се оволико разликују ваше и виђења људи који ово мисле о вама?

- Знате, не могу да одговарам на сваку оптужбу. Када вичу „Вучићу, педеру“, је л‘ треба да доказујем да нисам хомосексуалац? На мене се најлакше лепи да радим нешто око медија због мог министровања 1998. и 1999. И зато то говоре сваки дан. Све хумористичке емсије су на мој рачун. Свуда сам ја главна тема. Погледајте новине у којима је држава власник - они 12 дана дочекују Шешеља. Дуже него његова породица! И то сам ја наредио? Нема карикатуре у којој нисам негативно представљен. Али, то је здрава и нормална Србија. Па, на чији рачун ће да се шале? Наравно на мој! Међутим, уверен сам да сви они знају да кад треба да се уради, кад треба да се спроведе план, да се уради неки тежак и одговоран посао, онда кажу - дајте то Вучићу, а после ћемо опет да га критикујемо.

 

* Упозоравали сте на опасност корупције у СНС, има ли тога у вашој странци?

- Има, као и свуда. Али не можемо говорити о СНС, већ о људима који су у мојој странци. Али, кад год се утврди, као у случају нашег посланика кога смо ухапсили, за такве нема милости. И таквих случајева ће бити. И у СНС има оних који су ту из идеала, да би урадили нешто за Србију, али и оних који су ту из личне користи.

 

* Поштено, којих је више?

- Нисам у стању да то проценим, али свакако није мали број ових других.

 

* Завршетком истрага о 24 спорне приватизације као да је стала борба против корупције. Је л‘ то корупције нема или се тиме надлежни мање баве?

- Није ни близу утихнула борба против корупције. Ево, имаћете веома брзо велике случајеве корупције који су на самом крају.

 

* Добра је опаска главног уредика НИН. Он поздравља то што је Драгослав Космајац ухапшен због утаје пореза, али пита зашто сви са списка Пореске управе који дугују за порез нису у затвору?

- Не могу сви у затвор. Неки су направили репрограм дугова и данас плаћају много више него раније. Само, како се уредник НИН-а није сетио да су људи дуговали за порез и пре три, четири, пет, шест година. Порез ником неће бити опроштен и ја сам први човек који није звао Пореску управу да тражим да неко буде кажњен или ослобођен.

 

* Никада нисте одговорили на тврдње Владимира - Бебе Поповића да вам је нека врста саветника с којим се консултујете у вези са државним обавезама?

- Са господином Поповићем смо разговарали и треба да разговорамо о ангажовању Анђелке Михајлов на пословима везаним за екологију и преговоре у Бриселу. А Владимир Поповић није мој саветник. Ја не желим да учествујем у кампањи која се води против њега, али нисам ни схватио да је он рекао да је мој саветник.

 

ЖИВИМ ЗА УСПЕХ ОВЕ ЗЕМЉЕ. Не живим за то да будем на власти, нисам узео ништа и у земљи сам увек и у сваком тренутку. Сваког смем у очи да погледам и НИКОГ СЕ НЕ БОЈИМ. И за мене је важно да наша земља успе и, када за неколико година одем са власти и из политике и јавног живота, људи ће говорити да боље живимо зато што је неко имао храбрости да предузме најтеже мере, да промени земљу, себе и све нас.

Не стидим се што себе мењам и то радим сваког дана. И СВАКОГ ДАНА УЧИМ и напредујем и желим да знам више. Лакше је да наставимо све по старом. Али они који изаберу пут да промене ствари данас су најуспешнији у Европи, и ти су купили оно што је најважније, а то је будућност за своју децу и своју земљу.

Зашто ја као политичар радим овако тешке и врло НЕПОПУЛАРНЕ МЕРЕ? Један одговор је зато што имамо план и што желимо да обезбедимо сигурну и МИРНУ ЕКОНОМСКУ БУДУЋНОСТ Србији. А други је одговор не да сам лош политичар, него да НИСАМ НОРМАЛАН. Трећег одговора нема! Људи су сити лаких решења. Људи су сити онога што смо сви радили деведсетих.

Све странке, па и моја, обилазиле су Србију и мој шеф општинског одбора на питање грађана, на које ни ја не знам одговор, каже: „Ма само ти гласај против ових, има ми то да решимо“. Е, то више не пролази. Али, изгледа, има оних који то још нису схватили.