Вести

Вучић: Метро брзо напредује, важно за даљи раст економије

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је током обиласка радова на изградњи београдског метроа на Макишу да се убрзају радови на том инфраструктурном пројекту, као и да се метро повеже са железничком станицом Београд центар у Прокопу.

Вучић је истакао током обиласка радова да је веома важно да када неко путује метроом може лако прећи на брзу пругу у станици Прокоп и да је зато важно да се одмах, у старту, повеже метро са пругом Београд - Нови Сад.

Министар финансија Синиша Мали је рекао да ће трећа линија метроа ићи преко Прокопа, а Вучић је предложио да пробају да нађу решење да метро буде одмах спојен са железничком станицом у Прокопу.

Председник му је поручио да пожуре са тим пошто ће Београд добити прву линију метроа већ за пет година и да је важно да се сада не направи грешка, па да се после исправља, већ да се одмах суштински реше саобраћајнице проблеми у Београду.

Председник је рекао, обраћајући се министру грађевинарства Томиславу Момировићу, да се што више ангажује на реализацији инфраструктурних пројеката, како би могао да се настави раст земље и напредак српске економије.

Министар финансија Синиша Мали је приметио да упркос актуелној ситуацији у Европи и свету ниједан инфраструктурни пројекат у Србији није обустављен.

Председник је поручио кинеским извођачима радова да се држе предвиђене динамике радова и не касне, а ако могу и да их убрзају.

Вучић је поручио је  да ниједан инфраструктурни пројекат у земљи не сме да стане, јер једино тако можемо у овим тешким условима за задржимо раст земље.

Председник је током обиласка радова на изградњи београдског метроа рекао да је дошао да ободри људе и да им поручи да убрзају реализацију пројеката.

Председник је у разговору са француским амбасадором Пјером Кошаром Вучић завалио француским компанијама на посвећености и изразио уверење да ће пројекат бити додатно убрзан.

Вучић је рекао да ће и екпропријација земљишта за тај пројекат бити убрзана.

Нагласио је да ће београдски метро модернизовати Београд и решити саобраћајне проблеме.

Вучић је разговарао и са вршиоцем дужности кинеског амбасадора, који је пренео председнику да је кинеска компанија спремна да заједно са домаћином и француским партнерима предузме максималне напоре да пројекат буде што пре реализован.

Вучић је рекао Кинезима да уложе додатне напоре на пројекту:

"Ми ћемо обезбедити финансирање, а ви појачајте радове", поручио је Вучић.

Не смемо да заустављамо радове, јер упркос тешкој ситацији у Европи и свету не желимо да зауставимо раст, рекао је председник.

Вучић се у неформалном разговору са министром грађевинарства Томиславом Момировићем, током обиласка радова на изградњи метроа, дотакао и цене карте за брзи воз у промотивном периоду и приметио да је она могла да буде нешто скупља од садашњих 300 динара и да је требало да буде бар 500 динара.

Вучић је запитао Момировића да ли је добро радила линија Београд - Нови Сад за ово време откада је пуштена брза пруга, на шта је Момировић у шали одговорио да сада постоји други проблем, што су возови и железничке станице пуне путника.

"Па, шта је проблем у томе, то је лепо ваљда", приметио је Вучић, а Момировић узвратио да то и нису прави проблеми већ нови оперативни изазови.

Вучић је на то констатовао да  велики број путника није проблем већ цена карте од свега 300 динара.

"Наравно да ствара проблеме када си одредио цену од 300 динара, уместо да си одмах одредио макар 500 динара или тако нешто, да не будемо на губитку. Али, добро, бар да се људи радују возовима...", поручио је Вучић Момировићу.

На Момировићев аргумент да, ипак, морамо да вратимо људе у возове, Вучић је узвратио: "Зашто онда ниси (када је био Фајнал фор у Београду) продавао смештај у породичном хотелу за 100 уместо 600 евра. Лако је давати државне паре, а за 600 евра што си наплаћивао сам срећан, јер си платио порез на ту цену и што сте зарадили и ти и породица, али гледај да и држава тако заради, да не губимо паре", поручио је Вучић Момировићу уз опаску да се не љути на њега што му је то рекао.

 

 

Радови одлично напредују, важно је да 2028. добијемо метро

Вучић изјавио је, након што је обишао радове на изградњи београдског метроа на Макишком пољу, да је веома задовољан што радови брзо напредују, "испред рока", и да је важно да се са тим пројектом не касни, већ да Београд заиста 2028. године добије свој метро.

Вучић је захвалио француским и кинеским партнерима на пројекту, али и домаћим компанијама, које су у значајној мери ангажоване као подизвођачи, те радницима који су свакодневно на градилишту.

"У поређењу са оним што је било када смо последњу пут били овде, ово је неупоредиво. Задовољан сам што брзо напредују радови, испред смо времена и рокова", рекао је Вучић.

Указао је да је важно да нема кашњења, и да Београд најкасније 2028. године добије свој метро, да се покаже да спадамо у ред најмодернијих градова, са најмодернијим метроом, најразвијенијим саобраћајем.

"Морамо да имамо метро, и због броја људи и због броја аутомобила. Потребно је тражити алтернативна решења, а без метроа, воза, без брзе пруге Београд - Нови Сад, тешко да бисмо издржали притисак", указао је председник.

Вучић је навео да је изградња метроа фантастичан пројекат, на којем се ради вредно и марљиво, додајући да ће обилазити радове и чешће, како би подстакао људе да наставе да раде, зато што је то од огромног значаја.

"То је од приоритетног значаја, за раст БДП-а, раст економије, упошљавање људи. Да се не препустимо стихији, лошим вестима, већ да радимо, да покушамо да се извучемо са најмање штете, да посао обавимо, да земљу градимо", рекао је Вучић.

Указао је да је важно да се вредно ради на великом послу на изградњи метроа, јер то показује да земља успева да гради под овако неповољним околностима.

Подсетио је да ће све три линије метроа повезати град, Нови Београд, Вождовац, Звездару, Чукарицу, Савски венац, Стари град и биће помоћ у регулисању саобраћајних проблема.

Француским партнерима је посебно захвалио и на улагањима у београдски аеродром, додајући да је Ванси инвестирао огроман новац у радове на аеродрому, у јеку корона вируса, кад је било најтеже, а управо то је, каже, доприносило расту БДП-а.

Додао је да је уговор са Вансијем један од најбољих које је неко могао да потпише, а француски партнер је испунио све уговорне обавезе и показао поштовање према Србији.

Такође, захвалио је и компанији "Power China", која свој посао ради добро на метроу, подсећајући да они раде и на пројекту обилазнице око Београда, који је такође важан инфраструктурни пројекат.

"Да тих 4,5 километара буде отворено у наредних месец, два, а до марта да буде завршено све, то ће бити велико растерећење за Београд", рекао је Вучић и додао да онда остаје да се види како да се пронађу средства за мост преко Дунава код Винче, како би се направио цео прстен око Београда.

Вучић је најавио и да ће наредних дана обилазити радове на различитим пројектима, Моравском, Браничевском, да види како се ради, да ли радници користе добро време, јер то доприноси развоју економије, веће плате, додатни напредак за Србију.

 

Нисмо обуставили ниједан пројекат упркос кризи

Председник је истакао  да упркос тренутној ситуацији узрокованој ратом у Украјини, ниједан инфраструктурни пројекат у Србији није заустављен.

Вучић је, упитан за инфраструктурне пројекте, да ли се нешто променило с обзиром да су цене грађевинског материјала скочиле, да ли је било захтева извођача за променом уговора, као и који су приоритети државе, јер се чини да су енергетске потребе избиле у први план, као што су складишта гаса и нафте, рекао да би волео када би могли да бирамо приоритете.

"Нажалост они бирају нас. Нисмо ми одговорни за ситуацију у Украјини, али та ситуација довела је до велике енергетске кризе. Немате више времена па морате да се бавите тим питањима“, подвукао је он.

Вучић је истакао да није заустављен нити један велики инфраструктурни пројекат који је потписан и све што је почело да се гради гради се и даље.

Али је указао да није сигуран да ће се то тако наставити.

Пренео је да се Моравски коридор гради пуном паром, ради се на сва три сектора, први пут и на другом сектору између Kрушевца и Kраљева. Према његовим речима већ је 30 одсто земљаних радова завршено на улазу од Kраљева.

Такође је казао да се ради и на 6,5 километара пута између Градишта и Голупца.

"Имамо финансијске потешкоће око Kузмина - Рача, али завршићемо и то.

Добро иду радови на путу Шабац - Рума и Лозница - Шабац. Мост на Сави је већ 75 одсто завршен и у јулу ћемо моћи пешице да га пређемо“, рекао је он.

Вучић је пренео да се ради 12 километара пута од Kленка до Хртковаца. Оно где није задовољан, каже, је Фрушкогорски коридор, Нови Сад - Рума, што мора брже и боље да се гради.

"Остало све добро иде. Пут Нови Београд - Сурчин иде добро, као и Прељина - Пожега. Морају да крену радови Пожега - Дуга Пољана“, додао је он.

Вучић је казао да ускоро очекује да ће се са Европљанима потписати договор за прву деоницу брзе пруге Београд - Ниш од Ђуниса до Сталаћа.

Ради се, додаје, аутопут Београд - Приштина преко Топлице, а наш део је 77 километара до Мердара.

Истакао је да је тај пут важан како због Срба јужно од Ибра, тако и због економске сарадње.

"Оно што нисмо потписали су Kарађорђе и Северна тангента Бачки Брег - Сомбор - Врбас - Бечеј - Kикинда - Наково. Радимо припрему уговора за Београд - Зрењанин. Све се гради и ради“, подвукао је Вучић.

Указао је да ће стопа раста свуда бити мања, али да верује да ће наша земља, која је имала кумулативно гледано највећу стопу раста, изузимајући Ирску, и ове године бити међу првих пет до шест земаља.

"Зато желимо да убрзавамо све радове. Што се тиче енергетике морамо много стратешких ствари да урадимо“, рекао је он додајући да ће бити веома важно при формирању владе да се размотре потребе.

"Имаћемо много инстант улагања да бисмо зиму могли да преживимо. А то се тиче пре свега куповине гаса. Можемо да обезбедимо и 400 милиона кубних метара гаса у Банатском двору. Али не може лако да се гради складиште, јер оно мора да буде тамо где је постојала нафта и гас“, објаснио је он.

Вучић је казао да се нада да ће Србија добити дозволу за изградњу складишта на нашој територији, а у међувремену, најавио је да ће министар финансија Синиша Мали у среду са министром трговине и спољних послова Мађарске Петером Сијартом разговарати о изнајмљивању складишта за 300 до 500 милиона кубних метара гаса.

"Ако нам неко исече гас не можемо да повучемо више од пет милиона кубних метара дневно из нашег складишта. Зато нам треба још једно место одакле би могли да повучемо додатних пет милиона кубних метара“, додао је он.

Вучић је казао да предстоје разговори са руском страном у четвртак и петак о новом аранжману за увоз гаса.

Указао је да је Србији сада потребно више гаса због термоелектрана, како не би морао поново да се оптерећује ТЕНТ. Kада је реч о изворима обновљиве енергије каже да наш систем још не може да га прими.

"У многим земљама Европе, које су много развијеније, неће бити лакше него нама“, закључио је он.

 

Добар и отворен разговор са Хилом, без изненађења

Председник је изјавио да је имао добар, коректан и отворен разговор са амбасадором САД у Србији Kристофером Хилом.

Вучић је рекао да на састанку није било изненађења ни за њега ни за Хила.

"Ја знам шта мисле Американци, они знају шта мислимо ми и то је то. Гледали смо како да продубљујемо наше односе и нашу сарадњу", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара после обиласка радова на изградњи београдског метроа на Макишком пољу.

 

Ничега спорног није било у говору у Глини

Председник је изјавио је да ништа спорно нема у вези његовог говора у Глини за шта стижу најаве из Хрватске да ће га тужити као одговор на оптужнице које је Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло против четворице хрватских пилота за бомбардовање избегличке колоне у Олуји.

Вучић је, након обиласка радова на изградњи београдског метроа на Макишком пољу, одговарајући на питање ТВ Н1 да ли се плаши евентуалне оптужнице из Хрватске из које стижу такве најаве, а због његовог говора у Глини који је наводно подстицао на агресију и на ширење Србије до граница велике Србије, казао да је поносан на то о чему говоре и да ништа спорно није било.

"Неколико дана после тога поубијали су Србе који тамо живе, а не Срби њих. Изгледа да сте заборавили шта је било 1995. Нису Срби убијали Хрвате, него су Хрвати убијали Србе и нису Срби протерали Хрвате из Глине, него обрнуто", казао је председник.

Иронично је додао да "изгледа да његови подстицаји нису били успешни и да нису вредели".

Kако каже, тако се увек дешава када неко нема политику и мисли да ратне злочине може да чини и да убија људе.

"Ја нисам убијао никога, а ови људи јесу и то су убијали децу. Жао ми је што ви на Н1 то не видите и што за вас српска деца нису важна, али за мене јесу, много важнија од моје политичке и било какве друге судбине", навео је председник одговарајући на питање новинара овог медија.

Додаје да је срећан што српски државни органи раде на заштити жртава, истине и на томе да тешки злочини, убиства, прогони, посебно тешка убиства, не смеју да прођу некажњено.

"На срећу, никада никога нисам убио и поносан на ту чињеницу", закључио је Вучић.

 

С Путином о три важне ствари - количине, цена и сигурно снабдевање гасом

Председник  је изјавио је да су за њега три ствари важне у разговору са руским председником Владимиром Путином за неколико дана - количине гаса, цена гаса и сигурност снабдевања.

На питање новинара да ли очекује да ће Путин током разговора, кроз неколико дана, имати политичка условљавања од којих се зависити цена гаса, Вучић је рекао да не може да зна шта ће Путин њега да пита, већ да зна само шта ће он питати руског председника.

"За мене су три ствари важне, а то је количина гаса, цена гаса и сигурност снабдевања гаса, плус разговор о свим осталим питањима", рекао је Вучић.

"Ја знам како се ја припремам за састанке, а како се припрема он, морате да питате људе из његовог кабинета, то не могу да знам", додао је Вучић.

 

Надамо се да ће превладати мир, да ће се сукоби стишавати

Председник је изјавио  да се сви надају да ће превладати мир у свету и да неће бити никаквих даљих сукоба, а да ће се они који постоје стишавати.

"Да ли верујем у то, не верујем, али се надам томе", рекао је Вучић новинарима после обиласка радова на изградњи београдског метроа на Макишком пољу.

Вучић је то рекао коментаришући најаву америчког председника Џозефа Бајдена о могућем нападу САД на Kину, ако Kина крене на Тајван, и додао да је сувише мали да би на било који начин говорио о великим светским силама.

"Зна се који су принципи поштовања међународно - јавних правних норми за које се Србија залаже", навео је Вучић.

 

По међународном праву војска Косова не сме да постоји

Председник је, поводом захтева Аљбина Kуртија за пријем Kосова у чланство у Партнерству за мир и пријема претходних дана нових припадника у Kосовске безбедносне снаге, поручио да косовска војска не сме да постоји, али да поједине баш брига за међународно право ако то није у складу са њиховим интересима.

Вучић је тако одговорио на питање како коментарише то што је Kурти током посете САД затражио подршку за пријем у Партнерство за мир иако је основни услов за пријем у НАТО да подносилац захтева буде држава и да има своју војску, као и на питање да ли постоји разлог за страх за безбедност спрског живља на KиМ.

Вучић истиче да косовска војска не сме да постоји по Резолуцији 1244, али да поједине баш брига за међународно право ако није у њиховом интересу, као и оне који су признали Kосово.

"Да ли постављају озбиљну претњу по српско становништво на KиМ и да ли по целину наше земље у овом тренутку и годинама које долазе - заиста не. Али са зебњом то пратимо јер наша брига пре свега је брига о српском становништву на KиМ", закључио је Вучић.

На примедбу новинарке Моста да је Владимир Билчик поводом аплицирања Kосова за чланство у Савету Европе рекао да једноставни потези никоме нису ништа добро донели и да дијалог мора да се настави и да сва кривица око тога пада на душу владе у Приштини и Kуртија, Вучић је рекао да је захтев за чланство Kосова у Савету Европе лош сигнал за нас и да нас тера да предузимамо мере.

"И предузимаћемо мере да би заштитили поредак УН, Резолуцију 1244 и територијални интегритет Србије, да будемо увек спремни за наставак дијалога и покушај проналажења компромисног решења. Али, то компромисно решење не може да буде како су замислиле западне земље. За Србију не може да буде избор да ли ће да нас лупе по глави мало тврђом односно дебљом или мало тањом мотком. То могу да забораве", поручио је Вучић.

Он је додао како није једноставно западним земљама данас да објасне, нити је то лако формално правно објаснити илегалност акција против Србије, као и илегалност акција у Украјини. Kо може да ми објасни разлику? И једно и друго је урађено без сагласности Савета безбедност УН. Ако штитите интегритет Украјине, што не штитите интегритет Србије. И зато ће бити притисак на Србију све већи, да би се показало да то није исти случај. А и да руска страна то не би могла да користи као преседан у својој правно политичкој борби", навео је Вучић.

Kаже да неки људи у свету морају да се дозову памети и да добро разумеју шта је могуће, а шта није и да време бруталних и хорских притисака никад није давало добре резултате.

 

Моје је да говорим истину, а не да бринем шта кажу медији

Председник је рекао да је његово да говори истину и да се бори за народ, а не да, како каже, брине шта ће рећи медији.

Вучић је тако одговорио на питање како коментарише што га медији у Србији и региону нападају што најављује тешку ситуацију на зиму.

Kако је рекао, посао медија је да раде своје, а његово да говори истину и да се бори за народ.

"Умирем од среће када ме нападају Н1, хрватски медији, увек знам да сам урадио нешто добро за своју земљу и за свој народ", рекао је Вучић у ироничном тону новинарима после обиласка радова на изградњи београдског метроа на Макишком пољу.

 

Став Србије о сукобу у Украјини исти од првог дана

Србија се није придружила ниједној рестриктивној декларацији против Русије, поновио је данас председник Александар Вучић и додао да декларација која је усвојена у Тирани пре неколико дана, а коју је Србија подржала, нема везе са санкцијама, и да Србија не мења свој став ни по том питању, ни по питању подршке територијалном интегритету Украјине.

На констатацију новинара да се Србија није придружила ниједној од 23 декларације против Русије, али јесте у Тирани, Вучић је рекао да то ипак није тако, односно да је декларација из Тиране регионална, документ Јадранско-јонске иницијативе, и нема везе са санкцијама.

“Санкцијама се придружујете тако што ЕУ позове на придруживање, а декларације могу да буду правно политичког карактера, стриктно политичког карактера или да носе конкретне рестриктивне мере”, појаснио је председник Србије.

Декларација које носе рестриктивне мере има 22 или 23.

“И на свих тих 22, 23, а тиме се ни не поносим нити критикујем, само износим чињенице, нисмо гласали ни за једну. Једина смо земља која није гласала ни за једну рестриктивну меру против Русије на европском путу”, рекао је Вучић.

Додао је да су декларације у УН које је Србија подржала правно политичког карактера, и немају везе са санкцијама.

Зато је истакао да се у ставу Србије, ништа није променило.

“Наш став је исти од првог дана, од седнице Савета за националну безбедност, да осуђујемо упад на територију суверене земље, каква је Украјина. Ни код санкција се ништа није променило”, указао је Вучић.

Приметивши да појединци говоре како ће неко да сакрије промену става, Вучић је рекао да никада нико ништа неће да сакрије, јер је суштина политике да се грађанима говори истина, колико год била тешка и болна.

“Нико не планира ништа да сакрије, нити је то могуће, нити то хоћемо. А, притисци су велики, много већи него што мислите, до граница које нисам видео у 10 година, а искусан сам. Али, шта сада да радимо, да нестанемо због тога, да не кажемо шта мислимо? Ок, док можемо да издржимо да чувамо своју политику”, рекао је Вучић.

Kако је рекао, ако дође до тога да не можемо да чувамо своју политику, онда ће се обратити грађанима, да им каже истину, али до сада, подсећа, Србија 89 дана чврсто држи позицију као првог дана.

 

Струја ће поскупети када инфлација буде под контролом

Вучић је изјавио је  да су логичне потребе ЕПС-а да струја поскупи и додао да ће се то десити када се заузда инфлација и када буде могла да се држи под контролом.

Вучић је након обиласка радова на изградњи београдског метроа, одговарајући на питање новинара ТВ Н1 колико износе његови рачуни за струју и да ли штеди, казао да су његови рачуни отприлике исто колико и другима и да штеди колико може.

"Гасим светла када могу, колико год могу и ти рачуни за струју су најмањи у целој Европи, само Грузија има ниже цене од нас. Струја ће свакако једног дана морати да поскупи, али ми разговарамо о томе како да не поскупи данас како бисмо могли да зауздамо инфлацију зато што морате да посматрате целину државе и проблема, а не само једног сектора", казао је Вучић.

Kако каже, мора се водити рачуна о свему - да задовољите и једне и друге.

"У складу са тим доносићемо одлуку. Струја ће једног дана морати да поскупи, а када ће да поскупи то ће бити у оном тренутку када будемо зауздали инфлацију, да можемо да је држимо под контролом и да нам је инфлација увезена иако је реално много нижа него у многим западним земљама", навео је председник.

Вучић додаје да се у Србији не служе триковима, већ се саопштава људима истина и када нешто поскупи, каже се да је поскупело.

На питање новинарке да ли одврће сијалице ради штедње као што је премијерка Ана Брнабић пренела своје искуство из Лондона, Вучић каже да не одврће сијалице и за разлику од других гаси светло када је непотребно да оно гори.

"Нисам од оних који одврћу сијалице, нисам толико одговаран да се тако понашам, али честитам људима који јесу. Мени смета када се подсмевамо људима на западу када говоре о штедњи, о мукама са којима ћемо се суочити у току зиме, а с друге стране ми је драго јер видим да људи у Србији нису ни осетили кризу, одлично живе, спремају се за море пошто нам је већ 700.000 људи било за првомајске празнике ван земље", додаје.

Истиче да ће зима свакако бити тешка и наглашава да тиме не плаши народ, већ му говори истину.

На питање да ли се осећа одговорним због пропуста руководства ЕПС које је, како каже новинарка, он постављао, председник каже да нема проблем са тим.

"Да ли смо имали генијално руководство, свакако да нисмо, само оно пре њега је било још горе. Оно које су ваши постављали је било још горе, они су крали, ови су били неспособни, прилично неспособно руководство јер није сагледавало будућност и гледало је како да се преживи година за годином, а пре тога су били неспособни и лопови", казао је.

Kаже да нема проблем са тим да преузме одговорност и наводи да када би имали идеалне људе на сваком месту, ова земља би била успешнија него што је данас.

"Али, Србија иде у добром смеру, одлично се креће напред и потпуно сам сигуран да ће наставити тим путем. Морамо бити спремни да прихватамо своје погрешке и да себе мењамо и да радимо много више јер само тако можемо напред и само смо тако успели да у претходне две године будемо најбрже растућа економија не само у региону, већ у целој Европи", закључио је председник.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк