Вести

Вучић: Млади у Крагујевцу моћи ће себи да обезбеде будућност

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће 400 људи у Крагујевцу већ за неколико месеци добити посао у новоотвореној фабрици "Yanfeng", а за две године укупно 800 Крагујевчана.

Изразио је задовољство што ће тако млади у Крагујевцу моћи себи и својим породицама да обезбеде будућност.

Председник Вучић, амбасадорка Кине Чен Бо и представници компаније, као и градоначелник Радомир Николић, ставили су потпис на први производ који је изашао из фабрике, чиме је званично обележен почетак производње.

"Данас је важан дан за Крагујевац и за Србију. Велико хвала нашим кинеским пријатељима, хвала амбасадорко Бо и свим људима који су радили на двођењу "Yanfeng-a" у Крагујевац и изградњи ове лепе хале", рекао је Вучић и додао да је већ запослено првих 193 радника.

Прва линија за производњу је инсталирана, друга је стигла, а трећа и четврта ће стићи до априла.

Много пре краја следеће године биће запослено 400 радника, додао је председник.

Вучић је рекао да је Београд дао много новца за Крагујевац и да је уверен да ће људи у том граду то приметити.

Извинио се грађанима што су толико чекали на завршетак ауто-пута Крагујевац - Баточина, због техничких проблема које је држава у претходном периоду себи направила.

"У најкраћем року то звршавамо. Крећемо и у пројектовање и изградњу брзе саобраћајнице преко Вучковице до Мрчајеваца, да би спојили Крагујевац са Коридором 10, са аеродромом у Лађевцима, али и са Краљевом, Рашком, Копаоником, Новим Пазаром и Косовском Митровицом, тако да ће Крагујевац бити центар Србије", рекао је Вучић и додао да ће тако Крагујевац бити ослоњен на западну и источну страну, као и близу Коридора 11.

Додао је да су неки радници који раде у "Yanfeng"-у радили у Фијату и додао да је разговарао са столаром Петром којем ће то бити прво радно место.

Како је рекао и заваривачи и тесари и друге занатлије ће ускоро по платама бити изнад менаџере и пр стручњака и других и зато позвао грађане да се што више укључе у програм дуалног образовања.

"Многе компаније виде да ћемо моћи да понудимо квалификоване раднике, добре занатлије и вредне људе", навео је Вучић и приметио да Кинези сматрају Србе добрим и вредним људима и поручио:

"И ми вас Кинезе волимо. Не постоји земља у Европи која вас воли и подржава као што то чини Србија. Пренесите поздраве председнику Сију да га очекујемо да ускоро дође у нашу земљу и да види колико је Србија захвална за све што Кина чини за нашу земљу", поручио је Вучић амбасадорки Чен.

Такође, замолио је људе у Србији да не иду у иностранство, јер без обзира на тренутне услове "неће Сунце туђег неба лепше сијати".

Подсетио је на реченицу песника Јована Дучића која каже да је велика несрећа када човек не зна шта хоће, али да је права катастрофа када не зна шта све може.

Држава Србија ће наставити да помаже, поручио је Вучић и подсетио да је фабрика "Yanfeng" изграђена за само седам месеци.

Вучић је најавио да треба завршити Палату правде у Крагујевцу, да треба урадити стадион и да ће кроз НИП свако насеље добити водовод и канализацију, као и да ће се тек видети шта ће се урадити са термоелектраном и топланом за шта треба издвојити око 260 милиона евра.

 

Привредни раст у 2019.години можда и четири одсто

Привредни раст Србије биће ове године можда и четири одсто, због великог опоравка индустријске производње, изјавио је Вучић.

Истакао је да би то било драстично више него што су предвиђали за ову годину ММФ и Светска банка.

"То би нам донело нову снагу и још већи замајац и за увећање плата и пензија у кратком временском периоду, али, да сачакемо тих неколико недеља и да то видимо", навео је Вучић.

Додао је да су му то статистичари наговестили имајући у виду трендове раста у индустрији и грађевинарству.

 

Први пут у историји стопа незапослености испод 10 одсто

Вучић је саопштио да је стопа незапослености у Србији први пут откако се мери, пала испод 10 одсто и износи - 9,5 одсто.

"Први пут од када се мери стопа незапослености, а то је од 1995. године, она је мања од 10 одсто и износи 9,5 одсто", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су грађани Србије показали да марљивошћу, стрпљењем, трпељивошћу и великим радом можемо земљу која је имала незапосленост 24-25 одсто, да извучемо из кризе и да ниво незапослености спустимо на прихватљив.

Поручио је да је циљ да ниво незапослености буде на нивоу ЕУ, између шест и седам одсто и да ћемо тада моћи да кажемо да смо потпуно задовољни.

 

Притисци говоре о снази српске политике независности

Вучић је поручио да притисци на Србију и оптужбе које долазе са различитих страна говоре о исправности и снази српске политике самосталности и независности.

Упитан како коментарише извештај Пентагона и упозорење њему због сарадње са Русијом и то у тренутку кад је, са других страна, критикован за погоршање односа са Русијом, те да ли ће Србија моћи да издржи притиске и шта ће предузети по том питању, Вучић је истакао да ће одлуке о Србији наставити да доносе грађани Србије, без обзира на разне притиске.

"Ти притисци и оптужбе из целог света - из Америке да смо блиски с Русима, а неки у земљи говоре како смо против Руса...Ја мислим да то довољно говори о исправности и снази српске политике", рекао је Вучић и додао да је та снага у нашој самосталности и независности, у томе да сами доносимо одлуке.

"Неће у моје име доносити одлуке нико ни у Вашингтону, ни у Бриселу, ни у Москви, ни било где друго", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да одлуке о политици Србије доносе грађани Србије и да то каже "с миром", иако многи људи не знају како је тешко очувати независност и суочавати се са притисцима.

"Видео сам сијасет текстова како треба Вучићу запретити... Ви претите, а ми ћемо да градимо и радимо", рекао је Вучић.

Додао је и да ће Србија наставити да сарађује са светом, додајући да ће ускоро са "америчким пријатељима" бити потписани важни уговори за изградњу коридора недалеко од Крагујевца, те да иде у Сочи на састанак са Владимиром Путином.

"Сви ти текстови и сви притисци који се појављују, резолуције и декларације, говоре све што ја саопштавам сваког дана, а то говори о другачијој позицији Србије, важности Србије, снажнијој позицији, али и њеној независности и самосталној политици", рекао је Вучић.

 

Они снајпер у мене, а ја ћу врх оловке на мапу за нову фабрику

Нек они "упиру" снајпер у мене, ја ћу врх оловке на мапу Србије за неку нову фабрику, поручује Вучић поводом насловне стране НИН-а, коју је издавач променио после негативних коментара јавности.

Та насловна, иначе само је "слика" таблоидне политике, нешто што је преписано из таблоида Милована Бркића, као што је и деловање политичких противника, те поручио да она не може да победи пристојну и нормалну Србију, као ни рад и резултате, рекао је Вучић.

"То је Бркићева политика на велика врата", рекао је Вучић, одговарајући на питање да ли је приметио да НУНС није реаговао на насловну НИН-а коју је менаџмент Рингијеа одлучио да уклони, као непрофесионалну.

Вучић је рекао и да то није први пут и да је то преписано из Таблоида Бркића, као и сви текстови и комплетно деловање политичких противника.

Вучић је истакао да се ради о пробисвету у правом смислу те речи и правом рекеташу.

"Ја сам на мети снајпера, зато што нећу да плаћам рекет мафијашима. Ово је само преписивање, све текстове сте могли да читате у том мафијашком гласилу. Ово што је некада била талог политика, политика муља неки би сада да изнесу и направе своју званичну политику", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да ће се увек борити и бранити право сваког да објави шта желе, али да буде уперено само против њега, а не и против других.

"Борићу се за ваше право да слободно мислите, да то радите, а сада је на народу да види је ли то политика будућности. Док уперите сваки снајпер на мене, трудићу се да уперим врх оловке у неки део Србије, где ћемо да градимо нову фабрику, ауто-путеве и пруге", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да иза свега стоји велика нервоза његових политичких противника, јер су говорили годинама да нећемо доћи на просечну плату од 500 евра, а ускоро ће, како је рекао, изаћи резултати који ће показати да већ у новембру имамо плату од 500 евра.

"Како ће изаћи пред људе, када су пет година лагали да Вучић не говори истину", запитао је.

Рекао је да је Танјуг преносио лажне прогнозе његових политичких противника, говорећи о најнижем расту, и додао да ћемо имати највиши, те да једино Мађарска може да се мери са нама.

„Могу само да буду љубоморни на резултате. Само резултат на семафору се броји", закључио је Вучић.

Пре четири месеца, Танјуг је објављивао прогнозе да нећемо имати 2,5 одсто раста:

"Рекли су чак да бисмо светским чудом дошли до 3 одсто, а ми сада размишљамо да будемо на 4 процената до краја године, да будемо једна од пет најбољих европских земаља. Како да објасне грађанима да није добро, мало се путева и пруга гради, када се гради највише у историји", рекао је Вучић.

Вучић је упитао шта ће да кажу сада, да ли да има "сиду", као што говоре, додајући да им је политика да кажу да је педер, да му је отац са 80 година велики мафијаш.

„Мислите да су људи блесави у овој земљи. Да не знају шта је то што они желе и како размишљају о породицама, докле ћете да лажете, да причате о томе како неко штити произвођаче марихуане, а када их похапсимо кажете ''што још нисте урадили још нешто''. То говоре окорели на хероину, људима који се боре против тога и хапсе”, рекао је Вучић.

Што се тиче НУНС-а и свега другог рекао је да не прати, да није ни очекивао реакцију, као и да му је свеједно.

„Тај снајпер је добар снајпер, много добра машина, српске производње. Погађа на километар. Много је добар и надам се да ћемо са том српском компанијом у будућности видети посао да направимо, мислим да може да има добру заступљеност у војсци Србије. Добро је оружје и погађа право у мету. Могли су још мало да скрате ту слику, мало боље", рекао је Вучић.

Председник је додао да је потпуно сагласан са насловном страном НИН-а, јер су рекламирали добар, одличан снајпер, врхунску пушку, која погађа на километар без грешке.

Како је рекао, и то показује у каквој диктатури живимо - у којој можете да радите шта год хоћете, да упадате у РТС, где год желите.

"А, сећате се, у време демократије како је прошао мучени Ранко Панић, јер је хтео да прошета, али није могло да му се дозволи, јер су њихове фотеље тада биле угрожене", рекао је Вучић.

Додао је да свако треба да ради свој посао и да људи све виде.

"Нека наставе да раде свој посао, а политика Ђиласа, Обрадовића, Јеремића и других, зато и губи подршку, јер су људи схватили да је то политика Милована Бркића. Идејни творац, идеолошки тата читавој тој политици је Милован Бркић. То људи примећују, а то пристојну и нормалну Србију никад неће победити", рекао је Вучић.

 

Очекујем, ускоро, важне вести за Фијат

Вучић је изјавио да очекује у наредном периоду важне вести за Крагујевчане када је реч о компанији Фијат, али је поновио да Крагујевчани могу увек да рачунају на подршку државе тој компанији.

"Сви у Крагујевцу прате њихова нова мерџовања, спајања са великим светским компанијама и ми у наредном периоду очекујемо, надам се, важне вести и за Крагујевчане и нашу земљу у целини", рекао је Вучић.

Али, ако икада буде постављено питање даље помоћи или подршке државе Србије опстанку Фијата у Крагујевцу - на то сви људи у Фијату и сви у Крагујевцу могу да рачунају, истакао је Вучић.

"Наравно да о томе одлучује италијански власник, али ако буде зависило од тога колико ће помоћи односно субвенција држава да понуди - можете да рачунате да максималну помоћ наше земље", поручио је Вучић.

 

СзС врши притисак на Доловац, а сами је два пута бирали

Вучић је изјавио да представници Савеза за Србију врше притисак на републичког јавног тужиоца Загорку Доловац, коју су и сами два пута бирали у парламенту, јер не желе да се води поступак против Дајрект медије Драгана Ђиласа.

Вучић је рекао да се део опозиције јуче појавио испред Републичког тужилаштва да тражи смену Загорке Доловац, коју су сами бирали 2009. и 2015. године гласајући за њу у парламенту, уз образложење да је врхунски стручњак и личност од интегритета.

Они који су је бирали и представљали као чудо, сада говоре да не ради свој посао, рекао је Вучић.

"Не говоре они то због лажног узбуњивача (Александра Обрадовића из Крушика), већ због Ђиласове Дајрект медије, јер би Ђилас да изврши притисак да се не води поступак због његових лоповлука, само што је то скривено, неће да кажу да је то прави разлог и повод", рекао је Вучић.

"Све што се ради, у питању су његове (Ђиласове) и њихове паре, њихови лични интереси и ништа више. Зато је могуће и да таквом циркусу присуствујете", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да они који њега оптужују за крађу и лоше вођење државе не умеју да оговоре на његово питање где је и шта украо.

"Кад вам пљачкаши и лопови говоре да су вам прсти у меду, кад их питате да покажу један динар, видите да не могу да пронађу ништа, а сами признају да су они украли 620 милиона евра. Али, народ све види и зна", рекао је Вучић.

Додао је да је опозиција уништила 1.500 фабрика и оставила раднике без посла.

"Више сам фабрика отворио него што су они сви заједно места по Србији обишли", рекао је Вучић.

 

Тешко ми је због Звезде, надам се победи Партизана

Вучић је изјавио да му је било тешко да гледа утакмицу Звезда-Бајерн (0-6) у Лиги шампиона, као и да се нада да ће Партизан вечерас победити Аз Алкмар у Лиги Европе.

"Гледао сам Звезда-Бајерн... Тешко сам се осећао... Како... Али ја сам навијач који никада није напустио стадион пре краја и неко ко не звижди тиму који воли. То је све што имам да кажем", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара у Крагујевцу.

Вучић, који навија за Звезду, подсећа и да је тај тим играо две Лиге шампиона за редом и Лигу Европе три пута.

Вучић се, међутим, нада и победи Партизана, наводећи да би за Србију било важно да победе.

"Желим им сву срећу, не могу да кажем да то очекујем, јер се не разумем толико, али се надам победи. Верујем у њихову храброст и верујем да могу да победе", рекао је Вучић.

 

Новим фабрикама и радним местима покушавамо да задржимо људе

Србија отварањем нових фабрика и радним местима покушава да се избори са проблемом "одлива мозгова" и задржи људе у земљи, изјавио је Вучић.

Вучић је, на питање страног новинара који се није представио: да ли је уверен да ће фабрике попут новоотворене фабрике "Yanfeng" у Крагујевцу помоћи у томе да се заустави одлазак младих из Србије, рекао да је то компликовано питање, али да он и Влада Србије раде најбоље што могу да се тај тренд заустави.

"То је велико и компликовано питање, као што знате, ако говоримо о одливу мозгова. То је за мене једно од најважнијих питања, као и за Владу Србије. Радимо најбоље што можемо да задржимо људе у Србији. Али, то није лако, што због процеса глобализације, што зато што у Европи имати много богатијих земаља", навео је председник Србије.

Вучић је подсетио да држава даје субвенције скоро свим компанијама које долазе у Србију како би запослиле што више људи.

Такође, поновио је да је наша земља по први пут достигла ниво незапослености мањи од 10 одсто, али да и то није довољно.

Нагласио је да се ради и на томе да се подигне квалитет радних места и да зато треба довести што више научних и развојних центара (РНД) и наставити са довођењем нових технологија.

Вучић је захвалио инвеститорима у Србији што су дошли и разумели да наша земља нуди најбоље могућности за пословање.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк