Вести

Вучић: Напади на владу ће бити jачи, и споља и изнутра

Премиjер Aлександар Вучић обратио се данас грађанима коjи су га поздравили испред фабрике компаниjе Делфи у Новом Саду поруком да очекуjе jош jаче нападе на владу, али и да ће наставити да спроводи своjу политику и да се бори за њих и за земљу.

У фабрици Делфи запослено jе 1.075 људи, колико ниjе ни у jедноj другоj у последњих 30 година, али премиjер, како jе рекао, не очекуjе похвале, већ супротно, нападе: "Немоjте да бринете, напади на владу ће бити jош већи и jачи, сваког дана ће измишљати све горе и теже ствари, и то и споља и изнутра", рекао jе Вучић.

Ипак, поручио jе, ма колико било тешко "и лично и политички и на сваки други начин", наставиће да се бори за грађане и нашу земљу, "па, докле год буде могао".

 

Разумели смо поруку о постављењу Готовине

Разумели смо поруку коjу носи постављење Aнте Готовине за саветника за националну безбедност у Хрватскоj, изjавио jе Вучић.

Oдговараjући на питање новинара како коментарише чињеницу да jе Готовина постављен за посебног саветника потпредседника хрватске владе и министра одбране Дамира Kрстичевића, Вучић jе рекао да jе сасвим извесно да Срби, пре свега прогнаници, они коjи су на подручjу Kраjине и Хрватске, не могу да буду срећни због тога.

"A, jа не желим да рушим наше односе, двеjу влада и земаља, осим да кажем да смо разумели њихову поруку", рекао jе Вучић.

Aнте Готовина именован jе средином ове седмице за саветника за државну безбедност при Mинистарству одбране Хрватске.

Готовина jе првостепеном одлуком Хашког трибунала 2011. био осуђен на 24 године затвора, као учесник удруженог злочиначког подухвата, чиjи jе циљ било протеривање спрског становништва из самопроглашене Републике Српске Kраjине у оквиру воjно-полициjске акциjе "Oлуjа".

 

Нек штраjкуjе ко хоће, ако нема пара нема улагивања

Свако има право да буде незадовољан, али jа не могу да обећам веће плате да бих се улагивао било коме, поручио jе Вучић упитан да коментарише штраjк синдиката припадника Воjске Србиjе и њихове захтеве.

"Свако има право да буде незадовољан, jа само питам како може да буде боље. Никад нисмо били снажниjи кад jе о оруђу и оружjу и опреми и спремности воjске реч, мислим на оваj период од када постоjи ВС... A, да ли су плате довољне за живот? Нису. Да ли jе то нешто ново? Па, ниjе", рекао jе премиjер, додаjући да мисли да за штраjк нема разлога.

"Jа да повећам плате више од пет одсто не могу. Са оних три од раниjе, то jе кумулативно неких девет одсто и то су плате коjе су имали некад, пре смањења, али зато имамо чврсте jавне финансиjе.. jа да повећам више од пет посто, jа да се улагуjем нећу", поручио jе.

Aли, ако хоћете да штраjкуjете, штраjкуjте, мислим да тиме шаљете лош сигнал многима, рекао jе Вучић, додаjући да jе све што jе у складу са законом у реду.

Приметио jе, међутим, "видећемо колико ће се људи окупити, и шта они имаjу да поруче, то би могло да буде 20 хиљада штраjкача и 80 хиљада других, jер, позвали су неке политичке партиjе, па видећемо шта они имаjу да поруче".

Нових информациjа о оружjу коjе украдено у воjном магацину нема, одговорио jе Вучић на друго питање.

"Немамо информациjе, дали смо налог да се прегледаjу сви воjни и полициjски магацини и мислим да ћемо jош негде наћи да jе било крађе", рекао jе премиjер.

Додао jе да се, наравно, поставља и питање обезбеђења у тим магацинима, што jе прокоментарисао речима: "Зна се чиjа jе то одговорност".

 

Нисам упознат с новим налазима ЦГ тужилаштва

Премиjер jе изjавио данас да ниjе упознат са новим налазима црногорског тужилаштва у истрази о претњи терористичким нападом у тоj земљи.

Вучић jе прецизирао да ће се тиме бавити надлежни органи у Србиjи, и да jе уверен да ће професионално реаговати, као и до сада.

Oн jе новинарима рекао да jе интерес Србиjе и Црне Горе да имаjу наjбоље могуће односе.

"Не морамо у свему да будемо сагласни, али jе интерес Србиjе и Црне Горе да имаjу наjбоље могуће односе и трудићемо се да тако и остане", рекао jе Вучић.

Mедиjи наводе да jе Специjално државно тужилаштво Црне Горе проширило истрагу и на троjицу српских држављана, Предрага Богићевића, Немању Ристића и Mилоша Jовановић, као и да су два руска држављана званично под истрагом.