Вести

Вучић: Немци отварају још две фабрике, бескрајна корист за Србију

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да је долазак немачких компанија "Бросе" и МТУ, које ће отворити погоне у Србији - веома важно за нашу земљу, јер те две фабрике мењају ниво инвестиција за око 300 милиона евра.

Два споразума потписана су вечерас у Палати Србије, у присуству председника Вучића и немачког министра привреде и енергетике Петера Алтмајера.

"Министру Кнежевићу сам рекао да је ово што је потписао, најважнији папир на који је ставио свој потпис", рекао је Вучић.

Уговором са компанијом Бросе предвиђено је да та компанија отвори фабрику електромотора за управљаче у Панчеву.

"У фабрици ће бити запослено више од 1.100 људи, од којих 400 високо образованих", истакао је Вучић.

Председник је нагласио да тај споразум значи живот и посао, не само у Панчеву, већ и јужном Банату, а тиме и више новца за касу Панчева.

"Видим да се већ спремају у Панчеву како да потроше тај новац на Тамишку променаду и друге пројекте", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио немачкој компанији што је изабрала Србију и додао да ће просечна бруто плата у тој фабрици износити 2.700, а нето 1.700 евра.

"Биће јагма за радним местима", уверен је Вучић.

Вучић се захвалио и компанији МТУ, са којом је потписан уговор значајан због дуалног образовања.

"Када смо кренули у причу о дуалном образовању сви су нас критиковали, а ја сам одговорио ''сигурно су то глупости, чим ови најбогатији, као што су Немачка, Аустрија и Швајцарска то имају, па да будемо и ми мало глупи као они па да прихватимо дуално образовање", рекао је Вучић.

Рекао је да је срећан што имамо око 7.000 деце у том процесу.

"Код нас ће МТУ прво да поправља и одржава моторе за авионе, а школовање за раднике који процењују да ли ће издржати мотори лет траје три године. За то припремамо ову децу", рекао је Вучић.

Захвалио се Немачкој, Аустрији и Швајцарској на помоћи у успостављању дуалног образовања.

"Хвала што помажете, то је један од разлога што инвеститори долазе у нашу земљу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је једна инвестиција у вредности од 181 милиона евра, а друга у висини од 109 милиона евра, и да су то прве инвестиције, те да ће бити више.

Једна фабрика биће у Панчеву, а друга у Новој Пазови, чиме је покривен један део Срема и један део Баната, који ће добити много, као и цела држава.

"Бескрајно хвала што сте изабрали Србију. Ми ћемо увек бити вама на располагању све што можемо да учинимо ми ћемо да направимо", поручио је Вучић немачким инвеститорима.

Вучић је подвукао да је Немачка главни спољнотрговински партнер Србије, убедљиво најважнији, те додао да се разлика између Немачке и других земаља повећава из године у годину.

Размена је, истиче, већа од пет милијарди евра, уз раст ове године од 7,6 одсто.

Изнео је податак да немачка данас запошљава 62.218 људи у Србији.

Пренео је и да је немачки министар предложио да се једном годишње одржавају сусрети српских и немачким пословних људи, што би додатно подстакло комуникацију.

Вучић је навео да ће Србија наставити са прављењем бољег пословног амбијента.

"Ми сутра очекујемо резултате Светске банке, Дуинг бизнис листу и верујем да ће Србија напредовати. Чекамо да видимо, то би значило да осим једне године, у континуитету напредујемо шест-седам година", рекао је Вучић.

Вучић је навео да Немачка признаје економске резултате Србије, подсетивши да је јавни дуг смањен на 51 одсто БДП-а, као и незапосленост са 26 на 10,3 одсто, уз четврту годину суфицита у буџету...

"Ми смо мала и сиромашна земља, не можемо да се поредимо са Немачком, али то говори о нашој дисциплини и одговорности", додао је Вучић.

Вучић је замолио немачког министра да пренесе искрене поздраве канцеларки Ангели Меркел.

"Ми је поштујемо, знамо колико је она помогла и 2015. године, и у поштеном и објективном сагледавању ствари на Балкану и рационалном погледу у будућност", рекао је Вучић.

"Хвала на посети. Хвала и немачким компанијама, МТУ и Бросе, ово је ваша кућа", рекао је Вучић.

 

Србија нуди Фолксвагену боље услове, него друге земље заједно

Србија може да понуди боље услове Фолксвагену за инвестицију него све друге земље заједно, рекао је Вучић и додао да ће наша земља наставити да се бори за градњу те фабрике.

"Рекао сам то унапред - све што понудите, ми ћемо много више", рекао је Вучић и истакао је да је Србија већ понудила у новцу максимално предвиђену државну помоћ од 258,5 милиона евра.

Вучић је истакао да немачка влада не може да врши било какав притисак на ту компанију, али се директно обратио Алтмајеру са молбом да пренесе Фолксвагену да ће Србија понудити за ту инвестицију боље услове од других.

Вучић је рекао да се Србија није одмах оглашавала када је Фолксваген саопштио да одлаже инвестицију у Турској, јер, не би било фер према Турској да одмах "скочимо", као што су то урадиле неке друге земље.

Вучић је додао да то не би било фер о било којој земљи да је реч.

"То, ипак, не значи да нисмо спремни, већ да морате да покажете поштовање. Они (VW) нису мала деца, па да их водате тамо или вамо", рекао је Вучић.

Како је рекао, неке земље су повећале своје понуде, али је Србија опет понудила много више у смислу субвенција и других услова.

Вучић је рекао да не може више да се понуди "у кешу" због ограничења државне помоћи, али када не би постојао лимит - опет бисмо и у новцу више понудили од других, само да привучемо ту инвестицију.

"Даћемо све од себе, а на људима из VW  је да одлуче. Ми се никада не предајемо. Борићемо се, али ћемо спортски да прихватимо резултат какав год буде", поручио је Вучић.

Вучић је додао да је Србија помало хендикепирана у тој борби, јер није чланица ЕУ.

 

Није све до нас, па ни то са Приштином

Није све до нас, па чак и то са Приштином, рекао је Вучић и истакао да то показује одлука ЕУ да не да зелено светло Македонији и Албанији.

Ако не можемо да постигнемо компромис са Приштином, што је услов за напредак на путу ка ЕУ? Онда остаје "у се и у своје кљусе", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање како реагује на то што Европа све више показује да не жели ни Србију, ни регион у својим границама, Вучић је подсетио да је прогнозирао да Брисел неће дати зелено светло Тирани и Скопљу, и да му македонски премијер Зоран Заев није веровао када му је то најавио у Новом Саду.

„За нас је најважније да разумемо да можемо сами да променимо своју земљу и себе и гурамо овако снажно напред. Када сам то рекао пре 4 године, људи су рекли ''види ову будалу''. Навикли смо да седимо и чекамо да нам долази новац од дознака, а дознаке имамо мање од других у региону. А ми смо успели своју привреду да подигнемо и можемо још", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је за њега отварање Европе и немачко пружање руке ово што смо потписали споразум са МТУ и Бросеом.

„То је најважнија вест за Панчево, Нову Пазову, целу Србију - од тога ће наш буџет бити пунији. Срећан сам што је министар привреде Немачке Петер Алтмајер дошао данас, показао да Немачка подржава европски пут Србије", рекао је Вучић.

На питање - ако је дијалог са Приштином само у функцији признавања Косова, а то је циљ по ономе што му је пренео изасланик председника САД Гренел, каквог смисла има дијалог, шта из њега Србија може да добије и што страхује од тога да се питање КиМ решава на некој међународној конференцији, Вучић је рекао да, иако свакодневно чује да је велеиздајник, мисли да треба разговарати и покушати да постигнемо компромис.

„Ако не можемо - ''у се и у своје кљусе''", рекао је Вучић.

Да се правимо да је замрзнути конфликт добро решење не можемо, јер, истиче Вучић, не треба заборавити да замрзнути конфликт може увек неко да одмрзне.

Вучић је указао да инвеститори не долазе тамо где је нестабилно, где виде да су неодговорни људи који ће да се играју са свим тим.

"А, онда ће питати грађани где нам је посао, што нисте обезбедили радна места, довољно новца, не поправљате клиничке центре, не градите ауто-путеве", рекао је Вучић.

Вучић је немачком министру указао да Србија сустиже и престиже земље, те чак и Хрватску по броју километара ауто-пута, а заостајали смо 50 одсто.

Од Румуније, како је додао, имамо три пута више ауто-путева, а четири пута смо мања земља.

„Ми нисмо у ЕУ, али полако то стижемо“, рекао је Вучић.

Вучић је поручио Алтмајеру да пренесе у Немачку поруку да размотре позицију Србије, да још једном и боље погледају, да знају да оно што кажемо то и испунимо, чувамо мир, боримо се за националне и државне интересе.

„Много нам је важна подршка Немачке. Варају се они људи који мисле да можемо да урадимо нешто без Немачке“, закључио је Вучић.

 

О младим стручњацима: Враћају се, полако, али се враћају

Долазак још две немачке инвестиције, Вучић види и као нову прилику за младе српске стручњаке који су у потрази за усавршавањем и бољим условима рада и живота отишли у друге земље.

"Враћају се, полако, али се враћају", рекао је Вучић и навео пример да се око 20 Срба који су успешни инжењери вратило из Ванкувера у нашу земљу да би радили на авионским моторима (МТУ), као и да су се неки вратили у немачки Континентал РНД у Новом Саду.

Ипак и даље постоји велики одлив становништва, и зато држава и ради на привлачењу нових инвестиција и повећава просечне плате грађанима.

Вучић је тако одговорио на питање новинара Дојче велеа да ли су инвестиције у Србији довољне да се људи врате и да престане одлазак квалификоване радне снаге.

"Имамо и даље велики одлив, али пропорционално броју становника нешто мањи него што имају Хрватска, Албанија и Бугарска", рекао је Вучић.

Рекао је да му је раније министар здравља Немачке Јенс Шпан рекао да хоће све медицинске сестре из Србије да одведе у ту земљу, као и да му је узвратио у шали да ће у инат њему да медицинским сестрама у Србији подигне плате ове године за 15 одсто и следеће још толико како не би напустиле нашу земљу.

Србија мора да чува све макроеконмске показатеље када је реч о повећању плата, али и да се њиховим подизањем бори да људи не напуштају земљу, навео је Вучић.

Додао је да му је естонска председница рекла да ће успети да задржи људе када плате буду на нивоу од 900 или 1.000 евра и нагласио да ће они који буду радили за немачку компанију Бросе у Панчеву живети боље него у Немачкој јер ће имати велику плату, а много ниже трошкове живота него у Немачкој.

Председник Србије је напоменуо да је у Немачкој струја 4,5 пута скупља него код нас.

Зато нам је потребно још више немачких инвестиција у Србији, поручио је Вучић и додао да наши људи не би желели да живе у Немачкој када би имали плате између 1.000 и 1.500 евра.

Истакао је, такође, да је Србија реализујући немачке инвестиције научила од Немаца много тога, али да је најважније то што смо научили да имамо више одговорности и дисциплине.

Додао је да због нових немачких инвестиција на некој конференцији није био толико срећан као данас сигурно у последњих годину дана.

Вучић је истакао да ће за три месеца стамбени квадрат у Панчеву бити скупљи него у Београду, због инвестиције немачке компаније ЦТФ и сада нове компаније Бросе која ће доћи у Панчево.

Председник је додао да је Банат после Другог светског рата, када су Немци напустили Банат постао сиромашан део наше земље, као и да очекује да већ за пет или шест година Банат ће бити најбогатији део Србије.

 

 

Извор: Танјуг/РТС