Вести

Вучић: Никоме нећемо дозволити да погази наш национални понос и достојанство

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Сомбору да ће дати све од себе да сачува мир, али да никоме неће никада дозволити да погази наш национални понос и национално достојанство. Уверен је да ће Србија и успети у томе, јер је данас чвршћа и нико не може да јој наређује.

''Нећу никада дозволити да било ко у влади, нити ја, примамо налоге од странаца. Једини налог који прихватамо је онај од грађана. Србија је слободна, независна и суверена земља", подвукао је он.

Србија је, према његовим речима, данас снажна, због чега и они који се не слажу са нама, траже да чују и морају да чују глас Србије.

"Тај глас се чује, јер је ваш глас веома јак. Да смо имали 20 или 30 одсто подршке, не би имали тако снажан глас. Ја нисам оволико људи у Сомбору видео. Захваљујћи вама имамо чврстину и снагу да се одупремо свим притисцима, да водимо српски брод ка сигурној луци", нагласио је он у говору у Сомбору, којим је завршио данашњу посету Западнобачком округу у оквиру кампање "Будућност Србије".

Вучић је казао да они, што су га недељама оптуживали за све и свашта, говорили најгоре ствари, нису положили рачуне и нису рекли како су опљачкали Србију и шта су од ње направили.

''Нећу да помињем њихова имена. Нису ни важни, али коју су фабрику у Сомбору, у западној Бачкој оставили. Ми смо у Новом Саду прве фабрике после 40 година отворили. Срамота ме је да кажем да у Београду није било фабрике 20 година са 200 запослених, а да не причам о другим градовима, од Крушевца до Ниша, где сам шест фабрика отворио, а они 60 затворили'', указао је он.

Вучић је казао да се можда грађани питају што нисмо успели да престигнемо друге и додао да још нисмо успели, али да је уверен да ћемо их пристизати и престићи. На повике да обиђе нека од места у Бачкој, рекао је да мисли да има најмање 500 места у Србији у којима је био, као једини председник од 1945.године.

''Путујем стално, обилазим Србију. Желим и хоћу да будем са народом, не само када му је лако и лепо, већ када је и тешко. Увек сам се трудио и борио да нађемо мере, да урадимо најбоље за наш народ'', објаснио је он.

Вучић је поновио да ће просечна плата у Србији пре краја године достићи 500 евра, и да ће онда, оне који су у скупштини говорили да ће гласати за СНС када се тако нешто деси, подсетити на њихове речи, наравно знајући да они то неће учинити, јер ће га мрзети још више пошто је успео оно што они нису. Подвукао је да народ види ко је марљив, ко се бори за свако место и ко ради.

Држава ће у оквиру новог инвестиционог циклуса уложити 20 милиона евра у реконструкцију Опште болнице у Сомбору, која ће бити једна од најлепших болница у Србији, као и девет милиона евра у решавање водовода и канализације, најавио је Вучић, пред огромним бројем грађана. Он је такође најавио да ће у Пригревици и Сонти код Апатина бити решено питање воде и канализације, као и да ће бити обновљени домови здравља и амбулатне у целом округу. Каже да је, на пример, Дом здравља у Оџацима у веома лошем стању.

"Овде у Сомбору уложићемо још девет милиона евра да решимо једном заувек проблеме са водом и азбестним цевима, а посебно у Оџацима да грађани могу да имају добру воду за пиће", поручио је Вучић и додао да ће бити уређен водовод и канализација у местима где се на то чекало у последњих 30 година.

Председник Србије је рекао да, за разлику од неких других, воли да се бави "обичним" и "народним темама", како да обични људи живе боље. Подсетио је да су 2014. започете реформе и да је садашња власт спасила земљу од банкротства и да су донети нови закони о раду, стечају, започете мере фискалне консолидације и друго и навео да су га тада грађани проклињали.

"Али, само тешким мерама смо могли да извучемо земљу из кризе и да излечимо рак српске економије само најтежим лековима, јер се рак не лечи андолима и аспиринима".

Србија је, каже, имала прошле године привредни раст од 4,5 одсто, што је било највише у региону.

"Успели смо по платама да престигнемо све земље Западног Балкана, из ове групе или како кажемо 5 плус 1 осим Црне Горе. У односу на ЦГ смо заостајали и 150 евра а сада заостајемо 50 евра и за годину дана ћемо их престићи и бићемо земља са највећим просечним платама и земља са највећим растом. Бићемо земља која је по први пут успела многе од њих да претекне у последњих 100 година, од Првог светског рата и то захваљујући вама и због вашег рада", нагласио је председник.

Каже да претходна власт није могла да уради канализацију и водовод зато што није било новца и да сада говори о томе зато што држава за то има новац. Држава ће, додаје, имати 21,6 милијарди суфицита у буџету у првих шест месеци ове године, које ће утрошити за најважније ствари за грађане. На пример, за амбуланту у Сивцу биће издвојено 50.000 евра.

"Имамо новац који можемо да трошимо не повећавајући јавни дуг наше земље. Смањили смо јавни дуг са 78 одсто БДП-а на 51 одсто. Желимо да наша деца имају чисте рачуне, да не морају да раде 20 година да врате нешто као ми што смо морали. Сада када подижемо земљу и градимо путеве, канализацију, домове здравља, хале и друго, онда повећавате раст и то доводи до повећања плата и пензија".

''Зато ће већ ове године уследити значајно повећање плата и пензија, као и сваке наредне, јер је Србија данас успешна земља која сигурним кораком граби напред''.

Председник истиче да је Србија изашла на Лондонску берзу на којој се пре осам година задужила по камати од 7,25 одсто, док је сада емитовала обвезницу по камати од 1,6 одсто. Тиме је остварена уштеда од 350 милиона евра у само једној транши, па видите колико путева и школа може да се направи, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да се обавезао да ће у Сомбор доћи један инвеститор, као што се обавезао и у Зајечару или Пожаревцу.

"Улазимо брзо у сваки пројекат и брзо ћете видети резултате", подвукао је председник.

Навео је да се данас срео са мештанима Башког Моноштора, као и да је био у Сивцу, и да је видео људе различите вере, националности, Србе и Хрвате и био је, каже, срећан, што се уверио да они заједно раде и лепо живе.

"Сигуран сам да ће се тако и наставити у Западнобачком округу и увек ће имати подршку Србије за очување добрих комшијских односа и да на сваком месту чувамо мир и заједно градимо будућност", подвукао је Вучић.

Из године у годину ћете живети све боље и боље, поручио је Вучић најављујући да ће пензије које су већ данас веће него што су биле, бити пре краја године значајно повећане.

''Минимална зарада ће такође бити повећана, највероватније са 27.000 на 30.000 динара'', рекао је Вучић и подсетио да је 2012 износила само 15.270 динара. Он је рекао да ће то значи да ће за мање од седам година бити удвостручена.

"Можда је и то мало и недовољно, али то показује да Србија иде напред, а може још брже и боље. То је све засновано на сигурним темељима, неће бити угрожена стабилност, а имаћемо мир и сигурност, за своју децу и отаџбину", нагласио је председник.

"За економију страха нема, ма колико да данас није лако, ићи ће на боље из године у годину", рекао је Вучић.

Брине га, понавља, једино Косово и Метохија, јер имамо посла са људима који нису довољно одговорни и озбиљни.

"Мене свакога дана нападају. Једни ме нападају да сам националиста, да славим Видовдан, а мој одговор таквима је да не постоји Србија која би била толико мала а да таквима не смета, да не постоји Србија која би била толико слаба а да таквима не смета. Упркос њима, увек ћу да се борим за снажну и јачу Србију и за снажни и јачи српски народ ма где живи, не угрожавајући никог другог. Њима смета што држава обележава Видовдан, Кошаре, и Олују и Јасеновац, смета им све зато што не желе да се било шта српко чује. А постоје и они који кажу 'хајде да ратујемо, ти си издајник'. Издајник, зато што чувам српске главе, зато што знам колико смо глава изгубили, колико фабрика. Као што знам колико је радника остало без посла'', каже Вучић.

"Хоћу да чувам мир, хоћу да чувам и да градим нове фабрике и да то буде будућност Србије", поручио је Вучић.

 

Натоварите нам на леђа шта хоћете, извући ћемо земљу

Председник Александар Вучић поручио је данас политичким противницима, припадницима бивше власти, да ће извући земљу из свих проблема, за које су они криви, а које покушавају њему да припишу.

"Разорили су нам земљу, њену економску супстанцу, уништили све, опљачкали фабрике, а ћутали кад је отишла Црна Гора и Косово прогласило независност, и све то колико су ћутали, данас би мени да соле памет за све оно за шта су они криви и за шта су ћутали", рекао је Вучић у обраћању грађанима Сомбора и Западнобачког округа.

Срби су, каже, од 1990-их имали изражене националне идеале, јер смо после деценија у комунизму, у којем смо морали да кријемо националну припадност, добили могућност да говримо ко смо и шта смо. Ушли смо, каже, са много снова у те године, а из њих изашли "као у бунилу, као пијани, нимало трезвени и трезни".

"Онда смо дочекали време са надом да ћемо живети боље, али дочекали смо пљачкаше и лопове, који мени данас соле памет за све оно за шта су они криви", рекао је.

За њих је имао поруку:

"Нема проблема, натоварите на леђа још више, извући ћемо земљу из свих проблема".

"Хоћемо на рационалан, нормалан начин у будућност, да не продајемо маглу људима, него да имамо сажнију и јачу економију'', нагласио је Вучић. Како је рекао, жели пристојну и нормалну Србију.

"Наш посао је да чувамо и штитимо земљу, а то можемо само ако имамо нормалан пут, пут обичних људи, пут пристојне Србије, која неће да вређа друге људе", поручио је Вучић и додао да су и његови противници добродошли да се на том путу придруже.

За политичке противнике, каже, неће да говори ни да су крезуби, ни да су овакви или онакви:

"Нема проблема, ја сам и крезуб и дебео, овакав, онакав, али ја сам успео да смањим јавни дуг и незапосленост, а ви да их повећате. Немам ја 500 милиона евра, као што си ти украо кад си био на власти. У томе се разликујемо, па макар ја 100 пута био крезуб", рекао је Вучић.

Није, каже, у томе проблем, већ у томе што он има визију за будућност Србије, а опозиција је нема.

''Будућност је нормална, пристојна, радна, запослена Србија, која се не стиди себе, која се собом поноси и верује у себе и у свој рад'', подвукао је председник.

"Својим радом ћемо променити себе и земљу. Показаћемо да можемо да будемо успешни као многи европски и светски народи. Хвала вам на новој енергији која значи националну и економску консолидацију и укупни напредак у будућности", поручио је Вучић.

 

 

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк