Вести

Вучић: Од 10. новембра само уз личну карту у Северну Македонију и Албанију

Председник Србије, Александар Вучић, рекао је да је на конференцији о "малом Шенгену" постигнут договор о три тачке – радним дозволама, међусобној помоћи код елементарних непогода и бржем царинском раду.

"Постигнут је потпуни договор око радних дозвола, помоћи у елементарним непогодама, као и у вези бржег царинског рада, како би камиони и грађани што краће чекали на границама", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је договорено да се до 10. новембра заврши све у вези могућности путовања само са личном картом између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Председник је најавио да ће се настојати да до 10. новембра буду завршене све техникалије, па ће аутомобилом отпутовати до границе са Северном Македонијом, затим и Албаније, како би на личном примеру показао и уверио се да је могуће путовати у те земље само уз личну карту.

Вучић је навео да са Албанијом још нисмо имали такву могућност, иако су вођени разговори о томе, те да предстоји размена нота.

Вучић је пренео да се разговарало и о томе како да заједнички снажимо заједничку политичку позицију, пред сваки самит, попут оног који ће, у оквиру Берлинског процеса, 10. новембра бити одржан у Софији.

"Да направимо политички договор да једни друге подржавамо при избору у међународна тела или када имамо интерес за неког другог да гласамо заједно. И то би требало још боље да функционише у будућности", рекао је Вучић.

Председник је пренео да је разговарано и о инвестицијама, и покушају да се заједнички представе пројекти, како би се добио највећи део новца од осам плус једне милијарди евра од ЕУ.

Разговарано је, додао је Вучић, и о конкретним пројектима, као што је Бизнис савет, у којем би биле по три најмоћније фирме из свих пет плус један територија, које ће на најбољи могући начин сагледавати интересе бизниса.

 

Од 10. новембра без пи-си-ар теста између Србије, Албаније и Северне Македоније

Вучић је пренео да је на видео састанку о "Малом Шенгену" са премијерима Албаније Едијем Рамом и Северне Македоније Зораном Заевим донето неколико важних одлука које ће се примењивати од 10. новембра.

Оно што је сигурно, од тада ће грађани три земље моћи из једне у другу државу да путују без пи-си-ар теста.

"Имали смо дуг састанак са Рамом и Заевим и мислим да је било важно што смо донели неколико битних одлука, које ће се примењивати најкасније од 10. новембра. До тада моћи ће сигурно без пи-си-ар теста да се иде Албанију и Северну Македонију, или одатле у Србију", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће министри здравља да формулишу договоре наредних дана о томе како једни другима да помогнемо, да ми можемо да примимо пацијенте из Скопља и Тиране, да они могу да приме наше људе који се нађу на њиховим територијама, како да се регулишу трошкови.

"Да видимо како да једни другима помогнемо око вакцина, да се негде појавимо заједно у набавци вакцина", рекао је Вучић и додао да је то била само једна тачка састанка, која се тиче ковида 19.

 

 

Србија по расту у трећем кварталу вероватно најбоља у Европи

Вучић је изјавио да очекује податке за раст БДП-а у трећем кварталу и то између минус 0,2 и плус 0,2 одсто, по чему ће Србија вероватно бити најбоља у Европи.

"Чујем како се поједине владе у Европи хвале да имају 12 или 15 одсто раст у односу на претходни квартал, иако им је пад у односу на исти квартал претходне године и пет, шест или седам одсто, али то је шминкање бројева, ми то не радимо", рекао је Вучић.

Вучић додаје да ће Србија по расту БДП -а у трећем кварталу бити вероватно најбоља у Европи или на другом месту, као и да је циљ да по расту БДП-а у целој 2020. години будемо најбољи у Европи.

"Добро је да се Европа полако опоравља, али срећом ми смо у овом тренутку значајно бољи, али нам је зато потребно веће тржиште и боље повезивање у региону и зато ћемо на то да инсистирамо", поручио је Вучић.

 

Памтићемо све добро што је урадио за српски народ

Вучић је још једном изразио саучешће Српској Православној Цркви, патријарху Иринеју, верном народу, српском народу и свима другима у Црној Гори поводом смрти митрополита црногорско приморског Амфилохија.

"У нади, да ћемо увек памтити све оно добро што је урадио за свој српски народ", рекао је Вучић након видео састанка са премијерима Албаније и Северне Македоније Едијем Рамом и Зораном Заевим.

  

Очекујемо да се Малом Шенгену прикључе Приштина, Подгорица и Сарајево

Вучић је изјавио да и даље остаје отворен позив за Приштину, Подгорицу и Сарајево да се прикључе иницијативи Мали Шенген.

"Ми Приштину очекујемо већ на неком од следећих састанака, у складу са вашингтонском иницијативом. Говорио сам и о томе на конференцији и очекујемо да се Авдулах Хоти прикључи већ на следећем самиту и сусрету, а онда очекујемо и Сарајево и Подгорицу", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је договорено и формирање сталног секретаријата иницијативе, што је, истиче, веома важна одлука, пошто ће тако увек бити формализоване све одлуке.

"Суштина свега је да олакшамо живот свима. Ми смо сви заједно веома мали, али сви заједно смо мање мали него када смо сами. То је велика и важна идеја и од тога Србија има огромне користи", навео је Вучић.

Вучић истиче да је прошло време када нисмо разумели светске процесе и када је свет ишао мимо нас, као и када нисмо разумели шта значи снажна економија.

Србија ће ове године имати највишу стопу привредног раста, додао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк