Вести

Вучић: Опстанак села је од пресудног значаја за Србију

Опстанак села је од пресудног значаја за Србију и важно национално и безбедносно питање, изјавио је председник Србије Александар Вучић на конститутивној седници поводом формирања Националног тима за препород села Србије и најавио подршку свим мерама тог тела.

"За Србију је село од пресудног значаја и све што ви смислите да треба да се уради - подржаћемо", рекао је Вучић на свечаној седници и додао да држава сада може много више да помогне развој села него раније због стања финансија и развоја економије.

Вучић је, ипак, упозорио да ће се тиме много новца "бацити у бунар", јер се не могу зауставити људи који желе да живе у граду, али указује и да је то питање од националног и безбедносног значаја.

Председник је истакао да ће се ангажман, ипак, исплатити, ако те мере бар 20 или 30 одсто дају резултате да људи остану да живе на селу и да ће бити урађен огроман посао.

"Ако погледате нашу границу према Бугарској, па ми имамо на одређеним местима до 60 км дубоко у нашу територију да немамо око 1.000 људи. Ако погледате румунску границу, имамо десетине хиљада квадратних километара на којима немамо више од 5.000 људи".

Како је рекао, у читавом Подрињу, од Лознице до Бајине Баште и када се то споји са лимским делом - нема више од 150.000 људи.

"Причамо да нас је 7,3 милиона људи, али очекујте да се 2021. запрепастимо и када будемо видели да нас је 6,4 милиона у Србији, то је наша последња процена. Тај број људи драматично пада из дана у дан", упозорио је Вучић.

Србија се, наводи, суочава са депопулацијом становништва, па губимо и село и људе и то је ужасан проблем за земљу.

"Да не кажем да то руши одбрамбене капацитете Србије и све што Тим буде могао да уради, Србија, Влада Србије и ја као председник и парламент ће максимално помоћи и финансијски подржати".

Каже да зна да резултати никада не могу да буду идеални, због парадокса и контрадикторности које постоје, али да све што тај тим стручних људи буде предвидео и буде желео и сматрао да је важно за обнову села и пољопривреде, као и села у целини, држава ће подржати уверена да тиме доприносимо здрављу, напретку и обнови Србије у сваком смислу.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б