Вести

Вучић: Орден ме обавезује да се још више борим за Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да га Орден Светог Саве, којим је одликован, обавезује да ради још више и да се још снажније бори за Србију и њено јединство.

"Да се борим за Косово и Метохију, као и подршку нашем народу западно од Дрине и Дунава, али и у Црној Гори и свуда где живи. Да после тога останем и постанем, пролазан и привремен, уз наду да ће српство и србијанство постати једно и да ће истина победити лаж", поручио је Вучић на свечаној академији у Сава центру.

Вучић је, поводом доделе ордена, рекао да није у стању да опише шта осећа.

"Нисам му се надао, нисам га тражио, нисам га ни очекивао. Зато је и прва реакција на вест која ме је изненадила била да ћутим, свестан и величине самог чина и неочекиване части и сопствене, како би се то рекло, привремености, стања које сам сам изабрао свесно када сам одлучио да о свему, и најдубљим ранама и нашим проблемима, говорим истину", рекао је Вучић.

Како је истакао, није желео да лаж постане вечна, да нас поједе, да нас уништи.

"Нисам се двоумио да ли је лична пролазност цена коју треба платити. Ја желим, драги оци, хоћу само то - да Србија буде вечна", поручио је Вучић.

А ништа од свега овога данас не бих рекао, убеђен да је ћутање она врста скромности која треба да прати овако велике догађаје, додао је Вучић.

"Тек кад сам видео шта о мени мисле они којима сам постао изговор за слање порука вама, неретко и за обрачун за вама, они који верују да их ордење чини већим од оних који ордење дају, одлучио сам да изговорим неколико речи", поручио је Вучић.

Захвалио се патријарху Иринеју не само на изузетној части, већ и на томе што је на овај начин одбио да учествује у дељењу и ограничавању једног великог народног духа на српски и србијански, знајући, како је рекао, да је све што ради у Србији једини начин да целокупно српство буде заштићено од оних који му прете и који га бесрамно лажу.

"Критике које су стигле на ваш рачун, моја су кривица, ваша светости. И ја вам се због тога извињавам, чак и да не знам шта сам по тим питањима погрешно урадио. Али, саборност окупљања око заједничког циља није и неће још дуго, сасвим је јасно, бити нешто што је наша одлика - ни одлика српства, ни одлика србијанства, на чему они инсистирају", рекао је Вучић.

Поделе које тако не пристају овом ордену остаће многима прече и од истине и од било каквог озбиљног посла на ономе што та истина свима доноси, а што се на сваком другом месту, осим овде, доживљава као добробит и корист, рекао је председник Србије.

"И зато се извињавам. И да сте, ваша светости, ордене дали онима који су организовали погром 2004. године, онима који су прогласили независност или ћутали на проглашење независности, на отцепљење или немо гледали како нам једна за другом из заједничке државе одлазе светиње - верујем, боље бисте прошли", рекао је Вучић.

Не треба нама одавно Свети Сава да нас мири и уједињује, користимо га да се још више поделимо, чак и тамо где поделама места нема.

"А како ви и ја, пролазни и привремени, томе да станемо на крај, заиста не знам. Све да повучете одлуку тешко да би нешто помогло осим што би вечни остали они којима је то увек и било важније и од Бога и од Србије", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС