Вести

Вучић: Отворен и искрен и не лак разговор са Гренелом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са специјалним изаслаником председника САД за Косово и Метохију Ричардом Гренелом имао веома добар, отворен и искрен разговор, који се пре свега тицао, унапређења животног стандарда људи и бољег економског и инфраструктурног повезивања региона.

"У односима Београда и Приштине, међутим, нема лаких разговора и коју год тему да покренете увек долазите до политике", приметио је Вучић.

Председник је захвалио Гренелу што је на рационалан начин, уз врло снажну агенду и жељу да напредујемо у односима, разумео које су потребе Србије и шта грађани желе да виде, да је наша земља поштована, а не понижавана као раније.

Вучић је пренео да је Гренелу изнео све проблеме које смо имали од увођења такси на робу из централне Србије, истичући да смо само у једној години 435 милиона евра, ондносно нешто више од милион евра на дневном нивоу.

Посебно су погођене прехрамбене компаније, а платили смо и цену у укупној унутрашњој трговини у оквиру ЦЕФТЕ.

"То је нанело штету и људима у Приштини, колико и у Београду и свим местима широм Србије", рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан Гренелу што је добро разумео колико је важно да се у савременом свету сви труде да направе договоре и тако превазилазе баријере.

Такође је, како је истакао, захвалан америчком дипломати што је разумео колико је важно да направимо договоре и превазилазимо баријере.

Вучић је захвалио Гренелу на огромном труду, ентузијазму и енергији и што је, додао је председник Србије, много времена издвојио за разговоре Београда са Приштином.

"Ми то изузетно поштујемо", нагласио је Вучић и истакао да је разговор био заиста искрен и отворен.

Вучић додаје да је изнео Гренелу све проблеме које имамо од увођења такси на робу из централне Србије, због чега смо губили 1,039 милиона евра на дневном нивоу.

Пре свега, наше прехрамбене компаније су готово у потпуности изопштене са косовског тржишта, Дијамант, Пионир, Свислајон, Викторије, Бамбија, Сунека, Марка и многих других, додао је Вучић.

Вучић је рекао да се због тога и Железара Смедерево суочава са многим проблемима, као и друге компаније.

"Ми смо због тога платили цену и укупне унутрашње трговине у оквиру ЦЕФТА, што је нанело штету и људима у Приштини колико и нама у Београду", рекао је Вучић.

Додаје да је зато захвалан Гренелу што је добро разумео колико је важно да се увек трудимо да направимо договоре за превазилажење баријера.

Вучић подсећа да се и председник САД Трамп борио пуно да направи договор са Кином.

Председник Србије рекао је да је разговарао са Гренелом о инфраструктурном повезивању између Београда и Приштине и да су документа потписана за изградњу ауто-пута до Приштине, те да тај пројекат треба убрзати и видети и са америчким компанијама.

Додао је да је било речи о успостављању железничке линије између Београда и Приштине и да је у том контексту указао Гренелу на значај укидања такси, пошто је бесмислено да постоји та линија, а да у том саобраћају немамо робу и да грађанима неко контролише шта имају у кесама.

"Разговарали смо и ономе што је Гренел поменуо у Приштини, што се тиче кампање, како ми то овде, неправилно кажемо одпризнавања или повлачења признања, и ја сам рекао да је за нас важно да смо ми нудили више пута Приштини договор у којем би се направила пауза о захтевима за пријем у бројне међународне организације за признање, као и за наше повлачење признања, али да то својевремено Приштина није желела да прихвати".

Вучић је захвалио председнику Трампу на великој пажњи коју је посветио нама и позвао га да потпише још неки твит, те нагласио да је важно што је Трамп одвојио пет минута у седам дана да разговара о Србији, што су ствари које ми морамо да поштујемо.

"Знам да без неких других ствари неће лако ићи, али желим јавно да кажем да Трамп има отворен позив да посети Србију. Нигде у Европи га неће дочекати такво гостопримство као овде у Србији и то вам као одговоран човек гарантујем. Молим вас, да то пренесете вашем председнику", пренео је Вучић Гренелу.

 

Захвалан сам Гренелу што је разумео потребе Србије

Србија је због приштинских такси претрпела штету од 435 милиона евра за годину дана, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је веома захвалан Гренелу што је уз рационалан приступ, снажну оријентацију и велику жељу да напредујемо, разумео потребе Србије и наших грађана који желе да виде да су поштовани, а не понижавани, рекао је председник Србије.

Такође је, како је истакао, захвалан америчком дипломати што је разумео колико је важно да направимо договоре и превазилазимо баријере.

 

Гренел већ у понедељак о железничкој линији

Већ у понедељак специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел за дијалог Београда и Приштине организоваће састанак са експертима за железницу и путеве, најавио је Вучић после разговора са америчким дипломатом, који је данас констатовао да се иде даље, после договора о авио линији између два града.

"Биће, дакле, настављена блиска сарадња по тим кључним питањима, која не иду на штету никоме", рекао је Вучић и напоменуо да ће свакако и ту бити питања која нису лака.

Кад је реч о авиолинији Београд - Приштина, предстоје три или четири корака, који треба да буду симултани:

"Да се упостави контакт између Кфора и Директората за цивилно ваздухопловство Србије, прављење њиховог споразума, затим лекс специјалис у Народној скупштини и споразум са Луфтханзом, који потписује Директорат", објаснио је Вучић.

Сличан поступак ће бити направљен и за железницу, како би се олакшало грађанима.

Када се упостави железничка линија и ауто-пут, то ће много олакшати живот за, на пример, 20.000 Срба у Грачаници, као и за велики број Срба у Косовском поморављу, који ће имати најбржу везу са Нишем и Београдом.

Додао је да не крије да треба да радимо са Албанцима, али и да то треба да радимо због Срба на КиМ.

"Као што смо спремни да радимо на успостављању веза између Врања, Бујановца, Прешева и многих других места, и у централној Србији, где има доста Албанаца. Немамо проблем са тим", закључио је Вучић.

 

Није исто таксе и повлачење признања независности

Вучић је изјавио да не прихвата повлачење једнакости између нелегалног увођења такси на српску робу и кампање повлачења признања независности Косова.

"Имамо државни став по питању независности Косова, који се разликује од става Сједињених Америчких Држава и Приштине. Они желе што више признања, ми не желимо и наш посао је да радимо на томе", рекао је Вучић после разговора са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом, који је трајао око сат времена.

Вучић је то рекао на питање шта је одговорио на Гренелову понуду таксе за престанак повлачења признања.

"За мене то није исто, јер су таксе уведене без икаквог разлога. Не може да буде танте за кукурику, како се то у нашем народу каже, него мора танте за танте", рекао је Вучић.

"Поновио сам и Гренелу да смо ми имали стари предлог који је био фер, да направимо паузу, да Приштина укине таксе, а ми да зауставимо кампању за повлачења признања независности. Рекао сам му и данас да, ако ће то да снизи тензије у целом региону, можемо да разговарамо о томе. Али, не можемо да радимо ако ће после тога из Приштине да нам кажу следеће недеље ''е, ми хоћемо у ту и ту међународну организацију'', јер ми морамо да радимо свој посао", рекао је председник Вучић.

Председник Србије је нагласио да, уколико би се изједначиле таксе и повлачења признања, испало би да је Србија крива за таксе а, како је рекао, нисмо ни за шта криви.

"Не заборавите да Србија није уводила таксе Приштини ни 2008. и 2009. године, када су прогласили независност, а они су нама увели зато што се то свидело једном човеку да повећа свој рејтинг", констатовао је Вучић.

Вучић је оценио да је Ричард Гренел, како је рекао, бар фер, јер говори исто и у Београду и у Приштини, док други изасланици, навео је, "једно говоре тамо, а друго овде".

Потом се поново осврнуо на поновно увођење авио линије Београд - Приштина, као и планирано обнављање железничког саобраћаја.

"Први пут искрено верујем у то да од овога можемо да имамо користи сви. Зато томе приступам са великом енергијом и великим ентузијазмом, јер од развоја инфраструктуре сви имају користи", навео је председник Србије и додао да је у припремама за потписивање Писма о намерама за авио линију Београд - Приштина било безброј компликација због којих су се мучили премијерка Ана Брнабић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Вучић се на крају још једном захвалио Гренелу на огромном труду, уз примедбу да код нас, Срба, никад није било лаких дана и ситуација.

"Али, као што је и Гренел рекао, морамо економски да напредујемо и да гурамо још јаче", поновио је Вучић.

Председник је додао и да је са пажњом пратио говор председника САД Доналда Трампа у Давосу, који је био посвећен економским успесима и резултатима и томе шта је урадио за САД.

"Тако ја желим да у земљи коју волим највише на свету, иако није велика као Америка, могу да се похвалим импресивним резултатима", завршио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк