Вести

Вучић: Паметном политиком спасили смо хиљаде живота

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је данас теже набавити вакцину против короне, него нуклеарно оружје и да би Србија била неодговорна да није обезбедила 1,15 милиона вакцина поред програма ЕУ Ковакс, из којег нисмо добили ниједну вакцину, као ни земље из региона.

Вучић је истакао да се данас води рат у правом смислу те речи око набавке вакцине, јер је питање вакцине питање економског опстанка и истакао да ће Србија, без обзира на веома тешку ситуацију у свету по питању набавке вакцина, већ следехе недеље обавесити јавност да смо мало поправимо салдо у броју вакцина.

То је обећање, иако је то немогуће обећати у овим условима, додао је Вучић и да а ће се Србија, ипак, снаћи за додатне количине да дођу брзо.

"Немојте да питате како", рекао је Вучић додајући да жели да их добије на поклон.

Вучић је објаснио да нам сада шаљу дупло мање количине вакцина него што је то уговорено.

"Ми по уговору имамо 19.900 Фајзерових вакцина на недељном нивоу, а сада нам шаљу 9.800. Руску вакцину смо очекивали 250.000 комада, али се у Русији нешто догодило и изгубили су због неког рекатора или чега већ велики број вакцина иако су они наши искрени пријатељи. Ми смо за њих број један, а Мађари су број два по приоритету".

Када је реч о кинеској вакцини Вучић је рекао да није нетачна информација коју је изнео проф. Горан Белојевић који је рекао да вакцина и ревакцина коштају 140 долара, додајући да ће на црном тржишту цена ићи и на 500 долара.

Вучић је истакао и да је Србија кинеску вакцину платила много мање од њене пуне цене.

"Још у октобру сам писао Си Ђинпингу, молио га и цена је драстично спуштена", рекао је Вучић. Вучић је додао да смо од Кинеза као трећа земља у свету добили ту вакцину, иако нисмо учествовали у трећој фази тестирања.

"Добили смо пре Перуа и Аргентине који су учествовали у тестирању. Ни Пакистан највећи пријатељ Кине у Азији није добио."

Вучић је истакао да је Србија сваку вакцине увезла директно и да је и платила држава по најповољнијим условима, без и једне посредничке фирме.

Вучић је рекао да нема лично никакав проблем да каже цене вакцина, али да то не сме да уради због Кинеза и других пријатеља наше земље.

"Нема ниједног посредника, када будете видели цену споменик ћете да ми дижете једног дана. Не смем да кажем цену, јер ће сви да траже онда од Кинеза по тој цени. Ја због њих не смем то да кажем", рекао је Вучић гостујући на Првој.

Вучић додаје да цену по којој су вакцине набављене не сме да каже ни због Американаца пошто су нам дали поштену цену.

Истакао је да је Србија набавила Фајзерову вакцину јефтиније него сви заједно који су наручивали по 500 милиона комада.

Вучић је поновио да је зато важно да направимо фабрику да можемо сами да правимо вакцине, пошто ће морати да се вакцинишу грађани и током зиме.

"Ми ћемо де факто бити испред свих земаља ЕУ по питању вакцинације. То је невероватна чињеница ", констатовао је Вучић.

Вучић је најавио да ће Србија покушати да направи фабрику вакцина, да ће се видети да ли то може Торлак, јер ће корона да живи са нама и у годинама пред нама.

Такође, разговара се и са Астра Зенеком, и да нас не занимају приче о рату те компаније и ЕУ.

"Ми хоћемо ту вакцину и наћићемо начина да је добијемо", нагласио је Вучић. Поред тога Вучић је подвукао да сви који су примили вакцину добиће рекавцину, исту коју су примили.

Вучић је рекао да је Србија у региону убедљиво прва по стопи вакацинације на 100.000 људи, у Европи четврта, а девета у свету.

"Очекујемо да сутра будемо трећи у Европи, да престигнемо Данску. Испред нас су само Малта и Велика Брританија", рекао је Вучић.

Вучић је навео да се очекује да данас буде вакцинисано 50.000 људи, будући да расте интересовање за цепиво.

"То говори да се Србија изузетно одговорно понашала, да смо мудро водили политику, за заштиту живота људи. Свим вакцинама које смо до сада увезли спасили смо хиљаде жвота људи", рекао је Вучић.

 

Србија по паду БДП-а од један одсто убедљиво најбоља у Европи

Србија је са падом БДП-а од један одсто убедљиво најбоља у Европи у 2020. години, рекао је Вучић.

"Прва следећа земља у Европи је на минус три одсто, Црна Гора рецимо на минус 16, Хрватска на минус 10", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се драстично мењају геополитичке и геоекономске прилике у свету. Корона их брже мења него Други светски рат и ко ће да се снађе и бори за државу на најбољи могући начин", рекао је Вучић.

 

За 10 дана нови пакет помоћи, вакцинација чува економију

Нови пакет помоћи привреди и грађанима биће донет у наредних 10 дана, рекао је Вучић.

"Ми нисмо у локдауну, нама раде ресторани и до 20 сати, гледамо да људи раде и преживе. Идемо са новим пакетом помоћи и очекујте да у наредних 10 дана изађемо са новим пакетом", рекао је Вучић.

Не питатајте одакле паре, Вучић је додао и истакао да држава то може захваљујући одоговорној политици.

"Имамо паре, али немамо ћуп да избацујемо колико сви желе. Али, ћемо опет економију да сачувамо и зато су нам потребне вакцине и зато ћемо већ следеће недеље да обавестимо јавност да смо мало поправимо салдо у броју вакцина, иако је то немогуће обећати у овим условима", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је сваку вакцину увозила и платила држава без икаквог посредника.

"Нема ниједног посредника, када будете видели цену споменик ћете да ми дижете једног дана. Не смем да кажем цену јер ће сви да траже онда од Кинеза по тој цени. Ја због њих не смем да кажем".

Вучић је рекао да неће ни због Американаца да каже цену јер су нам дали поштену цену.

 

Просечна плата у новембру, у сред короне, 518 евра

Вучић је саопштио да је просечна плата у Србији за новембар 518 евра.

“У новембру, у сред корона вируса, 518 евра”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да то значи да просечна плата у Београду иде преко 650 евра, док је у време “разних стручњака” била 450 евра.

 

Нови сој вируса стигао у Србију, нема разлога за панику

Нови сој вируса корона стигао је у Србију, рекао је Вучић и додао да је откривен код грађанке Србије која је допутовала из Лондона у Београд.

Вучић је рекао да га нови сој вируса плаши због великог броја заражених тим сојем у Великој Британији, али поручио да за сада нема места паници, јер су изоловани сви контакти са којима је путница из Лондона била.

“И доктор Кон, Пелемиш, Дарија Кисић, Срђа Јанковић су у праву… Желим да вас обавестим да је нови сој корона вируса стигао у Србију, имамо званичне податке. Уплашен сам, зато и журимо са вакцинацијом. Јутрос ме је о томе обавестио министар Лончар”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је она на ПЦР тесту по уласку у земљу била негативна, а да је благе симптоме добила нешто касније, док њен супруг има теже симптоме.

Иако се нови сој вируса појавио у нашој земљи, Вучић је рекао да за сада неће бити "закључавања" која због новог соја постоје у Немачкој, Великој Британији, Француској…

Вучић је истакао да је важно да је Институт Торлак урадио добар посао и да је нови сој откривен на време, како би сви контакти били изоловани.

Вучић је навео је да није било могуће спречити да нови сој уђе у земљу.

Зато је сада важно да се настави са вакцинацијом, која је делотворна и против новог соја.

Вучић је рекао да се ситуација у вези са појавом новој соја прати и да наши стручњаци истражују да ли је тај сој опаснији од обичног, а на држави је да набави што више вакцина.

 

Србија од 2012. претекла 14 земаља ЕУ у здраству

Србија је од 2012. године претекла 14 земаља ЕУ по квалитету здравствене зашите, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да смо по томе били 2012. последњи на листи, док смо данас претекли чак 14 држава ЕУ.

"Бољи смо од Шпаније, Италије, Словеније, Ирске, Хрватске, Кипра, Малте, Литваније, Грчке, Летоније, Бугарске, Пољске, Мађарске и Румуније", рекао је Вучић.

 

Тежак период пред нама, биће великих притисака о Косову и Метохији

Вучић очекује велике притиске на Србију и тежак предстојећи период, по питању Косова и Метохије.

Вучић је истакао да ће на предстојећим изборима на Косову и Метохији вероватно победити снаге које су за тзв. “Велику Албанију”, да би након тога кренули са уценама - како би компромис био да Србија призна Косово, што би од Београда, истиче, тражили и странци.

"Очекујем велике притиске на Србију. За нас је важно да покушамо да стабилизујемо Српску листу, да јој сачувамо снагу и припремимо се за тешке притиске", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће на изборима на Косову и Метохији, расписаним за 14. фебруар, вероватно победити снаге које су за уједињење Косова са Албанијом.

Вучић је рекао за Рамуша Харадинаја да је "опасан човек, али и озбиљан политичар”, и додаје да Харадинај очекује да Аљбину Куртију, којег види као победника, зафали једна партија за већину и ту види место за себе.

"Онда бисте имали ту коалицију за "Велику Албанију". И да људи знају каква се "каша" спрема Србији - онда ће изаћи са идејом о "Великој Албанији" и почети да нас уцењују и да инститирају да је компромис да Србија призна Косово", рекао је Вучић.

На констатацију да Харадинај већ и спомиње да би то требало да буде компромис, Вучић одговара да га не брине то шта приштински политичари кажу, већ што ће са том идејом доћи и странци.

“То је оно што могу да кажем и што очекујем. Чека нас ужасно тешко пролеће, лето, јесен. Али, борићемо се”, поручио је Вучић.

 

Сувише сам одговоран да обмањујем јавност

Вучић је рекао да му је било јасно и без изјава Данијела Сервера и Бода Вебера да ће амерички председник Џозеф Бајден радити на "помирењу" Западног Балкана.

"Јасно ми је било и без њиховох изјава, а одлично их знам. Сервер је онај који је рекао да зна добро шта Вучић хоће и шта неће, зато што зна колико сам одговоран човек", рекао Вучић у вези његове раније изјаве да док је председник Србије неће признати Косово.

Вучић је нагласио да Сервер добро зна да је он сувише одговоран да би таквом ствари обмањивао јавност.

 

О изјави Изетбеговића: Наш интерес је да имамо добре односе у региону

Најлакше је увредити Бакира Изетбеговића, али када водите државу бринете о миру и стабилности, а наш интерес је да имамо добре односе у региону, рекао је Вучић.

"Зато прећутите и кажете да су Бошњаци велики народ и то је то. Они говоре о себи", рекао је Вучић упитан да прокоментарише изјаву Изетбеговћа о Србима као лошем народу.

Вучић је истакао да је наш интерес да се настави сарадња са свима у региону, развој и улагање.

Вучић је напоменуо да је лако увредити Изетбеговића, али да смо ми највећи и најбројнији народ на Западном Балкану, мада и све друге сматра великим и озбиљним народима.

"Када је тако онај ко је велики мора да води рачуна. Малима је лако, као и опозицији, да причају глупости, јер не сносе одговорност", напоменуо је Вучић.

Вучић је додао да је важно да се настави економски развој и напоменуо да је Србија по томе минус један, а Босна и Херцеговина минус шест.

"Ми ћемо морати да уложимо још новца у Републику Српску, јер је таква ситуација", рекао је Вучић.

Вучић је указао да на жалост многи у региону живе на основу истих изјава, део у Црној Гори, у Босни и Херцеговини, код Албанаца, да је Србија лоша, хегемон, али ми морамо да имамо раумевања за њихову емоцију, а друго су политичке лажи.

Србија ће бити ускоро прва у региону и по просечним платама, наводи Вучић и истиче да немамо проблем да помогнемо, и нећемо да се свађамо.

Вучић је истакао и да се нада побољшању односа са Црном Гором, али је указао и да нема разлога зашто се наш амбасадор не би вратио.

"Немојте да кажете да не можете да повучете одлуку, то није ни по Бечкој конвенцији", рекао је Вучић.

Вучић додаје и да верује у боље односе са Црном Гором и подсећа да је Србија купила 5 одсто преносне мреже у Црној Гори.

"Ми смо заинтересовани за ширење у региону, желимо да улажемо огроман новац у Црну Гору, Босну и Херцеговину.. Биће то у реду", рекао је Вучић.

 

Кажу да сам кукавица јер нећу да признам Косово

Вучић је позвао своје политичке противнике који га оптужују да је кукавица јер штити Косово и Метохију и српрски народ на Косову и Метохији, да једном кажу коме је то наводно обећао да ће признати Косово, пошто то причају од 2012.

На питање како коментарише изјаву Борка Стефановића који га је оптужио да је кукавица и да сада неће испунити оно што је обећао Западу, Вучић је рекао да је он као потпредседник владе, Вучић, једини се од свих наших министара у делегацији у Бриселу супротставио томе да Косово уђе у УН.

"Они од 2012. говоре како ћу да признам Косово и нешто да издам. Срам вас било, ви сте пустили да нам туку и убијају народ и ломе и пале крство на црквама и манастирима, и да нам пале светиње. И тада сте само издали саопштење", поручио је Вучић опозицији.

Вучић додаје да Албанци у Приштини због тога подижу "споменике Јеремићу, Ђиласу и осталима".

Вучић истиче да је ова власт за разлику од тога успела да врати питање Косова за преговарачки сто.

"И онда Борко каже да сам обећао да ћу да издам Косово и да сам кукавица јер чувам Косово и Метохију и српски народ на Косову и Метохији. Јесам ли кукавица"? Е, свака ти част јуначе што си раније молио Американце да сачекају и после избора да признају Косово", нагласио је Вучић.

Вучић додаје да је то тако када неко на лажима заснива своју политику.

Вучић наводи да се бори колико може иако је врло тешка ситуација, као и да је једини стао у одбрану права на другачије мишљење Владимира Костића, предсендика САНУ, док су сви ти "јунаци" ћутали као заливени не би ли се некоме додворили.

Вучић је рекао да опозиција стално говори и о броју лечене деце о трошку државе и навео податак да је држава од између 2008. и 2012. године платила лечење за 84 деце, а да је то од 2015. учинила за 423 деце.

Такође, запитао је коју су то болницу нову направили за 12 година власти.

 

Не могу ја да примим вакцину, док има угроженијих

Вучић је рекао да још није одредио дан када ће се вакцинисати, али да јесте одлучио да ће то бити кинеска вакцина, међутим, сматра да није одговорно да се он вакцинише док у нашој земљи има грађана који су угроженији од њега.

"Има ли смисла да се ја вакциншем, ипак сам много млађи и нисам толико болестан, да будем у првих 500.000, када знам да има угроженијих од мене?", упитао је Вучић.

Вучић је додао да не разуме оне који се "гурају" да се вакцинишу, само зато што су "важни", иако немају придружене болести.

"То је у реду да ради премијерка, министри… А неких који се гурају ме је срамота", рекао је Вучић.

Вучић истиче да се и чланови његове породице, отац и мајка, нису вакцинисали.

Вучић је рекао да је задовољан одзивом грађана за вакцинацију, и додао да су грађани и овога пута показали одговорност.

Вучић је изнео податак да је се у Нишу вакцинисало највише људи пропорционално броју становника, а затим у Кикинди.

Приметио је да се највише вакцинише у градовима у којима је било и највише страдалих од короне.

Београд је тек на петом или шестом месту по броју вакцинисаних у земљи и изразио наду да ће у наредим данима број вакцинисаних у престоници расти.

Вучић је рекао да су од укупног броја вакцинисаних 51,5 одсто жене, а 48,5 одсто мушкарци.

 

Немају шта да нађу и уцењују, радим да бих стварао, а не крао

Вучић није желео да говори детаљније о прислушкивању њега и чланова његове породице, јер како је рекао, надлежни раде свој посао и додаје да је он поносан што они који су то радили немају шта да извуку из тих разговора.

“Нећу да говорим о томе, надлежни органи раде свој посао. Ни реч нећу да кажем, то је за мене лично било веома болно, али превазишао сам то. А, поносан сам на чињеницу да они који су то радили немају шта да извуку из тих разговора”, рекао је Вучић, упитан зна ли ко га је прислушкивао.

Медији су јуче објавили да су председнику предати дискови на којима је забележено чак 660 минута његових незаконито прислушкиваних разговора, међу којима су и они са сином Данилом и рођеним братом Андрејом.

Вучић је рекао и да не живи да би крао, нити да би био пребогат, “као неки”, већ да нешто остане иза њега.

“Да са овом енергијом коју имам, појурим са пругама, путевима, платама, пензијама, Хиландаром, као са Храмом Светог Свет, са филмом о Јасеновцу, са спомеником Стефану Немањи…”, навео је Вучић.

Вучић је рекао да има проблем са неодговорном политиком неодговорних људи, као и са тим што је његовом старијем сину уништен живот, што лично не може да опрости онима који су то радили, не желећи да се и њиховој деци то врати на такав начин.

“Нисам забринут, немају они више ништа… Мислили су да могу нечим да ме уцењују… Заборавите на то мене да уцењујете. Пустите те разговоре и да видите да нема ништа. А другима, питајте их колико су зарађивали током њихове владавине и колико су бакновне рачуне увећали. То код мене нећете да нађете. А, све друго - тражите колико хоћете”, рекао је Вучић.

 

Филм о Јасеновцу важан за нашу децу

Вучић је рекао да је Предраг Гага Антонијевић показао велику храброст тиме што је снимио филм "Дара из Јасеновца", додајући да је филм важан не само због света, већ је важнији због нас, јер наша деца више не знају за Јасеновац.

Вучић је рекао да су режисер Антонијевић и Наташа Дракулић која је написао сценарио за овај филм веома храбри што су прихватили да ураде овај филм.

“Молио сам многе људе да направе тај филм уз подршку државе, али нико неће, јер постоји бивша југословенска мафија која не да да се прича о српским жртвама. Та мафија постоји у регионалној кинематографији и код нас“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је погледао радну верзију филма, у којој су глумци фантастични и препоручио грађанима да га погледају.

"Раније сам мислио да је такав филм о Јасеновцу важан због света, а сада мислим да је важнији због нас, јер наша деца више не знају за Јасеновац, шта је српска историја. Стефан Немања је коначно дошао из родне Рибнице кући, коначно се неко сетио хероја са Кошара", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да морамо да гајимо културу сећања, не да бисмо друге мрзили, јер ми смо велики што не мрзимо, и што желимо да будемо са народом у окружењу.

 

Зашто трошити паре на раздвајање избора само због мог имена

Зашто да трошимо народне паре само да не би било имена Александра Вучића на листама, упитао је данас председник Србије поводом захтева дела опозиције да се предстојећи избори, на три нивоа раздвоје.

"Ја то слушам већ годинама, 30 година имамо демократске изборе и вишестраначки систем. Уз све аномалије они су победили 2000. године, а само једном имали смо раздвојене парламентарне, локалне и председничке изборе у 30 година и то због њихових трзавица", рекао је Вучић.

Вучић је указао да би ако се на изборе иде и у јануару и у априлу било потрошено на милионе евра народних пара које могу да се употребе за вакцине или магнентне резонанце.

"Због чега, да не би било имена Александра Вучића", рекао је Вучић и иронично упитао зашто им то име толико смета када кажу да је најгори и неспособан.

"Нема на то одговора", рекао је Вучић.

Вучић подсећа и да је Борис Тадић био раније на свим листама, као и Ивица Дачић и многи други, а њима сада смета његово име, које како је рекао, неће да промени.

Упитан да ли га одлука Српске напредне странке да његово име буде на свим листама и оцена да је то предност забрињава, Вучић је рекао да га забрињава.

Вучић мисли да у странци имају најбоље људе, боље него остали, али да има и лоших, који не управљају добро.

"Цео смисао свега је да не буде имена Александар Вучић, зато што им то кажу у страним амбасадама, јер они читају истраживања и знају. Ја не смем да вам кажем колико би СНС био а да нема Александра Вучића", навео је Вучић, објашњавајући да неће то да саопшти јер воли странку коју води.

Поводом изјаве Ивице Дачића поводом истраживања јавног мњења да грађани само Вучићу и њему верују, Вучић је рекао да је управу.

На констатацију да по истраживању Ипсоса Вучић на 40, Дачић 3,6, а једини из опозицијен који прелази један је Саша Радуловић.

Вучић је рекао за Радуловића да је и таква политика која је лоша, је политика, али да од њих нећете чути кмечање, као од оних који не нуде никакву политику.

Вучић оцењује да Радуловић не може да прође код других јер је интелигентији од тајкуна који би управљали опозицијом.

Поручује да ће Српска напредна странка направити најбоље листе, понудити најбољу политику народу, и да је поносан на напредак, и што је Србија у врху Европе, што ћемо изградити путеве, пруге...

"То су важне ствари. Кад дођу избори канидоваћемо људе који ће нудити гаранције за наставак успеха и победе Србије, а не за повратак у прошлост", закључио је Вучић.

 

Не размишљам о изборима, има до тада много већих бригa

Вучић је рекао да још увек не размишља о изборима, који су најављени за следећу годину, те да не зна да ли ће се поново кандидовати за председника, јер су му сада у фокусу питања од значаја за земљу и грађане.

Вучић је навео да само у овој години имамо много брига - вакцине, нови сој короне, Косово и Метохија, па чак и Република Српска.

“Не знам да ли ћу се кандидовати за председника. То није само моја одлука, то је делимично моја одлука, а делимично склоп околности. Ако будем видео да постоји могућност да неко други победи у првом кругу, кандидоваћемо неког другог”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да не би волео за три године да буде уморан, те да жели да грађани Србије имају председника који има пуну енергију и може да се бори за њихове интресе.

“Пратићемо ситуацију, али далеко су нам избори. Имамо бригу око вакцине, британског соја, Косова и Метохије, имаћемо и бригу око Републике Српске. Имаћемо дакле много брига и све ће то да нам се на грбачу натовари ове године…”, рекао је Вучић.

Због свега тога Вучић је рекао да му не пада на памет да размишља о изборима.

На констатацију да опозиција ипак размишља о изборима и да део опозиције предлаже платформу за изборне услове, Вучић је на то одговорио да о изборима размишљају они који су их бојкотовали.

“Министарство за изборе неће да се догододи, да даље и не причамо о њиховим условима, срамота ме је да коментаришем. То нигде у свету на постоји”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да том делу опозиције није довољно што имају две телевизије на којима се води кампања против садашње власти, као и то што гостују у три или четири емисије на РТСу иако немају ниједног члана у парламетну.

Вучић је рекао и да “измишљају” истраживања по којима би велика већина грађана гласала за њих, а према правим истраживањима, додаје да се не би много хвалио народном вољом да је на њиховом месту.

Вучић је рекао да представници тог дела опозиције имају и по два пута више посматрача на сваком бирачком месту и да су на прошлим изборима у Шапцу поништавали изборе седам пута “мислећи да ће да победе”.

Говорећи о извештавању РТСа, Вучић је рекао да и он није задовољан како јавни сервис извештава и додаје да он мора да буде објективан и непристрасан, а не да има партијска уредништва.

“Драган Бујошевић ако је некога подржавао то су Демократска странка и ЛДП, што сте могли кроз његове текстове да уочите, а свакако није Српска напредна странка или било кога слично. А замислите диктатуру у којој је други човек те телевизије, жена Борка Стефановића, која има од народних пара, већу плату од председника Републике”, рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва