Вести

Вучић: Подржавам важне пројекте без обзира на политику

Председник Србије Александар Вучић рекао је да на Златибор, где је данас свечано пуштена у рад панорамска гондола, није дошао због разговора политичких партија, за који је, како је рекао, увек био и биће спреман, већ да подржи важан пројекат.

Вучић је навео да се као председник државе радује сваком успеху и свему што доноси добро нашим грађанима и нашој земљи.

"Од мене нећете чути да је гондола лоша, зато што је иницирао и градио неко други. Било би срамота да то говорим. Поносан сам на гондолу и помоћићемо колико год будемо могли и око почетне станице и других ствари", навео је председник.

Вучић је рекао да га не занима ко је на власти и чија је идеја и ко је на томе радио. Додаје да је дошао да честита свима који су радили на тако великом пројекту не само за Златибор већ за целу Србију и поручио да тако треба и даље да се ради.

Председник је најавио да ће пут до Пожеге бити завршен до краја године, до Светог Николе, јер то много значи за Златибор.

"Изградићемо обилазницу око Златибора, пут за Пониквама, брзу саобраћајницу ка Ужицу са краком према Котроману и Вишеграду како би Златибор приближили Београду", навео је Вучић.

Додаје да је за Златибор важна и изградња секундарног гасовода и да се сада води велика трка између два туристичка места Златибора и Врњачке бање.

 

 

Ако се нешто мења у споразуму мора се разговарати са Србијом

Вучић је поручио да о делу Вашингтонског споразума који је Србија потписала, ако се жели нешто мењати, мора да се разговара са Србијом.

Вучић је на Златибору упитан за састанак специјалног представника за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и шефа Бироа Стејт департмента за Европу и Евроазију Филипа Рикера, на којем су најављене промене Вашингтонског споразума, казао да није ништа готово само што су се срели Американци и Европљани, или Немци.

"Интересантно ми је да сви који су критиковали Вашингтонски споразум, говорећи да није у корист Србије, сада углавном ћуте, јер су представници косовских Албанаца и неки у Европи против тог документа“, нагласио је Вучић.

Вучић је казао да за део који је Србија потписала неко мора Србију да пита.

"Лепо је што су се састали, али о делу који је Србија потписала и прихватила неко мора са Србијом да разговара. Ми смо спремни да разговарамо са свима“, истакао је Вучић.

 

Гондола велики подстрек за развој Златиборског округа

Панорамска гондола на Златибору биће велики подстрек за развој Златибора и целог Златиборског округа, изјавио је Вучић и најавио да ће држава још помоћи за даљи развој тог дела земље.

"Држава ће помоћи колико може", нагласио је Вучић у обраћању новинарима после отварања гондоле на Златибору.

Казао је да ће држава помоћи да се изгади обилазница око Златибора за коју треба издвојити око два милиона евра, као и да ће држава помоћи око изградње пута до Поникви у дужини од девет километара.

Вучић је навео да ће се градити ту и најмодернији комплекси спортских терена.

То ће све помоћи да се ту привуче још више туриста, додао је Вучић.

Честитао је председнику општине Чајетина Милану Стаматовићу на том пројекту и свима који су у њему учестовали.

Стаматовић је захвалио Вучићу што је разумео да тај пројекат има национални значај и изразио наду да ће та општина још боље сарађивати са државом у наредном периоду.

 

Није страшно изгубити изборе, али важно је нешто урадити

Вучић је поручио политичким противницима да није страшно изгубити изборе, али да је важно урадити нешто за своју земљу.

Вучић је, упитан за истраживање у коме се тврди да је више људи против њега, него што је за опозицију, казао да је јуче био чудан дан, и да је свакојака чуда могао да види и чује.

"Видео сам аматерски припремљена истраживања. Видео сам да је неко рекао да ће Косово бити признато, а да то Вучић неће ни у усменој или писменој форми учинити. То ћу вероватно урадити трансмедиталном медитацијом“, казао је иронично Вучић.

Истакао је и да се свашта јуче дешавало што није разумео, "као да је био пун месец".

"Што се истраживања тиче, сигуран сам да нам је кратко време остало. Спремићемо се да часно изгубимо. Признаћемо све, нећемо да рушимо скупштину, нећемо да забрањујемо никоме да иде на посао. Није страшно изгубити изборе, важно је урадити нешто за своју земљу“, закључио је Вучић.

 

Људе не интересују странке него да живе боље

Вучић је рекао поводом коментара да се доласком на Златибор "помирио" са председником опозиционе странке Здрава Србија Миланом Стаматовићем да су такве изјаве бесмислене и да је дошао због важних пројеката, јер људе интересује да живе боље.

"Ми смо разговарали о пројектима који су важни. Њему је важна и Чајетина и Србија, мени је важна и Чајетина и Србија и нормално да разговарамо. Ништа више од тога. Данас сте могли да видите можда 20-30 људи који су више подржавали мене него Милана и можда стотинак људи који су можда подржавали Милана више него мене и сви су аплаудирали на исте ствари", рекао је Вучић.

Како је додао, људи желе исте ствари, а то је да живе боље и да им буде лакше, те да их не интересују политичке странке појединачно.

 

Нисам био против гондоле, кажем шта је добро за Србију

Вучић је изјавио да никада није био против пројекта гондоле на Златибору, као и да му није проблем да било коме ко му је, на неком нивоу политички противник, каже да је нешто добро урадио, ако је то важно за Србију.

На питање откуд на Златибору с обзиром на то да је, када је био премијер, министарка Зорана Михајловић имала оштар сукоб са председником општине Чајетина Миланом Стаматовићем око грађевинске дозволе за гондолу, Вучић је рекао да никада није био против гондоле, а да су можда, каже, неки људи гледали друге ствари, те да му је увек жао што из различитих углова то посматрају.

"Кратак разговор нам је био потребан, само на теме нормалности и развоја наше Србије. Срећан сам због сваког пројекта. Дошао сам, а нормални људи тиме показују разлику. За мене је гондола овде супер пројекат", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су се надлежни потрудили, колико су могли, да се отклоне бирократске препреке за изградњу гондоле, те поновио да ће држава помоћи општини Чајетини.

"Помоћи ћемо, то је значајна сума за величину општине Чајетина, кад будемо уложили више од 10-12, а можда и 14 милиона евра. Они имају одличан буџет, добро раде, на то ће добити велику подршку Србије, да би радили још више и боље", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да му није проблем да било коме, макар му на неком другом нивоу био политички противник, каже да је нешто добро урадио, јер је то важно за Србију.

 

Порез мора да се плати, преговори само о томе од када

Вучић је поручио фриленсерима да протести нису никакво решење и да они једино могу са државом да преговарају о томе од када треба да се плати порез, а не да ли га треба платити.

На питање новинара да ли  држава има план како да реши питање наплате пореза фриленсерима који су најавили радикализацију протеста, Вучић је одговорио да је већ рекао да постоји простор да се преговара.

"Протести нису решење за било шта, већ сам рекао да има простора да се разговара, али не да ли ће да плаћају или не порез већ о томе да се види од када да се плаћа порез. А, о томе, да ли ћете да платите порез се не преговара и никада се неће преговарати", поручио је Вучић.

По питању о радикализацији протеста, каже да је то као када некакви левичарски фанатици из Новог Сада најављују да ће да руше институције и сајтове и све друго.

"Нема проблема, зато следи кривична одговорности и све друго, разговор је много паметнији и бољи избор", поручио је Вучић.

Додаје да је апеловао на владу да покуша да разговара са фриленсерима, али да ће свакако морати да плате порезе, као и да је бесмислено да неко мисли да ће то да реши моткама и сличним.

 

Признаћу Косово "трансценденталном медитацијом"

Вучић је одговарајући на оптужбе функционерке Народне странке Санде Рашковић Ивић да ће он признати Косово, али да то неће учинити ни писмено, ни усмено, рекао да ће то вероватно учинити "трансценденталном медитацијом".

"Шта да одговарам? Био је пун месец  јуче, ко зна какво је то чудо било? Видите да су сви јуче били у неком чудном стању. Овај се појављује као истраживач јавног мњења,  а погледајте му проценте има 110 одсто", рекао је Вучић.

Иначе, јуче је лидер С СП Драган Ђилас представио истраживање јавног мњења, али није навео која агенција га је радила, а у којем стоји да Вучић има мању подршку него што се мисли.

"Да ли сте видели, има 110 одсто, толико је тај аматер који му је то пискарао и лупетао глупости на том папиру. Написали да има 110 одсто. Нису умели да израчунају до 100 одсто, него има 110 одсто, да би некако израчунали како могу да ме победе", рекао је Вучић.

 

Очекујем да вакцинишемо 80 одсто нације

Вучић је изјавио да је велики одзив за добровољно пријављивање за вакцинацију, додајући да очекује да ће Србија бити у стању да вакцинише 80 одсто нације.

Председник је још једном позвао све грађане да се вакцинишу.

"Данас нам се за мање од два сата телефонског пријављивања за вакцину јавило више од 17.000 људи. Мораћемо да отворимо нове линије да бисмо могли да примимо све који желе да се пријаве", рекао је Вучић на Златибору.

Додао је да очекује да ће држава бити у стању да вакцинише 80 одсто нације, а да ће жељу за вакцинацијом исказати више од 90 одсто.

"Што говори да су они са бесмисленим теоријама завере у мањини, али су гласни и ништа више од тога", констатовао је Вучић.

На питање када ће се он вакцинисати, и да ли ће сачекати кинеску вакцину, с обзиром на информације да је ефикасност кинеске "Синовак" вакцине, показало да је њена ефикасност нешто већа од 50 одсто, Вучић је рекао да ће свакако примити вакцину, свеједно коју, те да ће Србија добити другу кинеску вакцину, Синофарм, која је нешто другачија.

"Позивам све да приме вакцину. Ја нисам од оних који су потрчали да приме вакцину, желим да делим судбину свих људи. Свеједно ми је коју ћу вакцину примити, као и чланови моје породице", рекао је Вучић.

 

Србе на Косову и Метохији нико не може да уцени, знају ко ради за њих

Вучић је рекао да Србе на Косову нико не може да уцени, јер они знају ко за њих ради добро, а да они који мисле да је уцена могућа, лоше говоре о нашем народу.

На питање новинара да прокоментарише изјаву Млађана Ђорђевића, лидера покрета "Ослобођење", иначе, некадашњег саветника председника Србије Бориса Тадића, да је Вучић издао Косово и да га Срби на Косову и Метохији подржавају због страха и уцена, председник Србије каже да изборе на тој територији контролише ОЕБС, а да они који мисле да неко може наш народ на Косову и Метохији да уцени - лоше говори о нашем народу на Косову.

"Мислим да Србе на Косову и Метохији нико не може да уцени и они знају ко за њих ради добро, а ко лоше, ко је реалан, ко се не буса у прса и не измишља да ће све лако да реши и ко тим људима помаже, тако да они на тај начин доносе одлуке", указао  је Вучић.

Осврћући се на бившу власт, каже да што се "њих" тиче, они су помагали од 2000. до 2012. године, па и 17. марта 2004. године тиме што су издали саопштење када је српски народ прогоњен.

"Сећам се како су помогли", рекао је Вучић.

Вучић  је додао и да је бивша власт молила Американце да не признају Косово док се избори не заврше, па је два дана после инаугурације, Америка признала Косово.

"На то су опет реаговали саопштењем. Нека људи погледају да ли су бољи они када је у њихово време 90 земаља признало независно Косово или они у чије је време 18 земаља повукло признање Косова", поручио је Вучић.

 

Пресуда показала да је Србија слободна земља

Вучић је рекао да првостепена пресуда којом је обавезан да лидеру Бошку Обрадовићу исплати 200.000 динара због повреде угледа и части показује колико је Србија слободна земља, да ће поштовати све одлуке суда, али да он свој став о Обрадовићу није променио.

На питање у вези са пресудом и да ли ће се на њу жалити, Вучић је рекао да су се тиме бавили његови адвокати, али да је срећан, јер се том пресудом показало колико су многи, медији и политичари, лагали говорећи о томе како правосуђе није независно и како се њиме управља из политичких центара.

"Можда бих могао да кажем да се управља из неких других политичких центара, имајућуи у виду тзв. реформу правосуђа 2009. године", приметио је Вучић и истакао: "Невезано за то, ово је показало колико је Србија нормална и слободна земља и да то и није баш бог зна каква вест".

Вучић је навео и да свој став и мишљење није променио ни за јоту.

Такође, приметио је и да су му реакције у региону, од којих је највеће славље, каже, било у хрватским и делу сарајевских медија, показале да је, ипак, много добрих ствари урадио за земљу, док они које би да протежирају, баш и нису.

"А, да ли сам сагласан са тим (пресудом)... полако, има још до правоснажности пресуде, борићемо се да видимо шта је истина. А, свакако ћу поштовати све одлуке надлежних судских инстанци Србије, без сумње", рекао је Вучић.

 

Лицемерје "лажних елита" поводом демонстрација

Вучић је рекао да би књиге могле да се напишу о томе на који начин су тумачене демонстрације у Србији, а на који оне у Сједињеним Америчким Државама.

На питање како тумачи то што су српски политичари и аналитичари који су демонстрације у Србији сматрали мирним, назвали демонстрације у Америци тероризмом, Вучић је одговорио да је то лицемерје "лажних елита".

"То је врло интересантно, о томе би могле књиге да се напишу", прокоментарисао је Вучић.

Вучић је објаснио да су насилне демонстрације у Србији биле због могућих мера против короне, које су се иначе већ спроводиле у земљама Западне Европе.

Вучић додаје да на тим демонстрацијама нико није убијен, те да је теже повреде имао само полицајац, тачније поломљене су му ноге.

"Као што сте видели у Америци су били мирнији демонстранти, ушли су мирно, без каменица, без батинања, осим што су неки полицајци "директно метак у чело", тако је прошла Ешли Бебит. Ја мислим да је људима све јасно, али су ми најинтересантнији они који су потрчали да то у Америци прогласе као тероризам, а овде су биле мирне демонстрације...", прокоментарисао је Вучић.

Указао је на још један детаљ, рекавши да је било коментара када је полиција ушла у скупштину да је парламент само за посланике, а када је ушла Национална гарда у Конгрес са све врећама за спавање, онда је то, каже, била "дивна слика".

"Ја желим Америци мир, напредак, добру будућност. Све најбоље им желим и верујем да ћемо имати добре односе са САД", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк