Вести

Вучић: Поклон Русије у оклопним возилима повећава готовост наше војске

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас велику захвалност Руској федерацији и њеном председнику Владимиру Путину на 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ 2, које је Војска Србије добила на поклон и подвукао да се не ради о старим возилима, већ о новијем моделу, који је Русија модернизовала.

''Ова возила су важна за очување нашег територијалног интегритета и имају превентивно дејство. Ми немамо никаквих освајачких планова'', рекао је Вучић у разговору са припадницима копненог рода Војске Србије у Нишу, на презентацији нових БРДМ 2 и истакао да та возила знатно дижу борбену готовост наших војних снага.

Обилазећи добијена возила, у друштву са начелником Генералштаба ВС Миланом Мојсиловићем и министром одбране Александром Вулином, Вучић је замолио амбасадора Русије Александра Боцан-Харченка да пренесе захвалност председнику Путину и министру одбране Сергеју Шојгуу за велику подршку коју су пружили Србији.

''Хвала Путину и Шојгуу на огромној подршци роду копнене војске Србије. То је огромна подршка за наше извиђачке јединице. Овај поклон снажи нашу готовост'', рекао је он. Он је, осврнувши се на критике да је Србија наводно добила возила из 1962.године, казао да се не ради о "старинском оружју", како неки тврде, већ да смо добили готово потпуно нова возила, која имају већу заштиту, панорамски нишан и која могу да пуцају у покрету, што Војска Србије до сада није имала могућност. Пренео је да у возилу посада од пет припадника може да издржи 24 сата, додајући да је то врхунско извиђачко возило.

Вучић је истакао и да се ради о поклону Руске федерације и Путина, што грађани Србије треба да знају.

''Нисмо ништа платили. Поносан сам и срећан. Хвала братском руском народу и руској држави. Пошто је тренутно модерно да се говори против Путина, ја нећу бити модеран и захваљујем се председнику Русије'', поручио је он. Истакао је да су Руси израдили одлично возило за себе за најтеже могуће услове, из којег се може пуцати у покрету, и непријатељ видети свих 360 степени. Указао је да су Руси комплетну модернизацију возила извршили и у то уложили велики новац.

"Ово је возило које има употребну вредност, које на озбиљан начин повећава нашу борбену готовост'', уверен је он.

Упитан шта нашој војсци стиже још у наредном периоду Вучић је казао да смо платили четири Ми35 и три МИ17, то јест седам хеликоптера који треба ускоро да стигну. Рекао је да му је један полицајац, са којим је летео, рекао да они у полицији нису ни могли да сањају да ће икада ући у нови хеликоптер пре пензионисања, а да сада имају ту прилику.

Упитан када ћемо да добијемо преосталих 20 возила БРДМ изразио је уверење да ћемо и њих још 10 тенкова добити до краја године, указујући да су и ова оклопна возила стигла и против противљења многих. Поновио је данас да војницима и официрима, следи значајно повећање плата и ове године, а верује да ће то бити случај и следеће, јер држава стално снажи.

 

Како и куда су дошла возила - наша је ствар

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија успела да допреми 10 оклопно-извиђачка возила БРДМ 2 из Русије поштујући међународно право.

На питање како је Србија "разбила блокаду", пошто су Румунија и Бугарска по налогу НАТО, забраниле пролаз возилима, Вучић је рекао: „

''Како и куда су дошла - наша је ствар''. Истакао је да су возила, која су поклон Руске Федерације, допремљена у складу са законом и договором са Москвом.

 

Очекујемо и наручене руске хеликоптере

Председник Александар Вучић истакао је данас да Србија очекује испоруку укупно седам руских хеликоптера МИ 35 и МИ17. Вучић је поновио да је Србија захвална Русији и руском председнику Владимиру Путину на 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ2, која су поклон Војсци Србије, те додао да се очекује да нам из Русије стигну и хеликоптери МИ 35 и МИ17, који су наручени и плаћени.

"Поносан сам на нашу војску, на људе који увек служе Србији и штите Србију. Поносан сам на ових 10 БРДМ2 возила, модернизованих, које смо добили од Русије и велико хвала и Владимиру Путину, Сергеју Шојгуу и амбасадору Боцан-Харченку", поновио је Вучић у изјави новинарима након што је присуствовао презентацији нових возила.

Вучић је истакао да Србија није платила ни модернизацију тих возила, већ су она таква стигла из Русије и, како је истакао, драстично повећавају оперативну и маневарску способност и ватрену моћ Војске Србије. Такође, указао је да домаћа наменска индустрија производи модерне ракете, код којих је од седам до 10 пута брже излетање, тако да возило може брже да их испали и што пре се склони од непријатеља.

"То је нешто од великог значаја за земљу, то ради наша Прва Петолетка", рекао је Вучић.

Председник је навео да се очекује да још нешто стигне као донација Русије, али и оно што је Србија наручила и платила, а то су хеликоптери, пре свега четири МИ 35, као и три МИ 17. Вучић је рекао да је МИ 17 можда и најбољи хеликоптер који постоји.

"Ми ћемо их употребити за превоз јединица и интервенције, где год се дешава нешто где је непходна хитна интервенција. Већ смо их куповали, и куповаћемо", рекао је Вучић. Он је указао да хеликоптери МИ 35 имају огромну ватрену моћ, "застрашујућу", посебно када раде у паровима.

"Још једном - велико хвала Путину, и вама амбасадоре и молим вас да пренесте захвалност и минситру Шојгуу", обратио се председник Вучић амбасадору Боцан-Харченку.

 

Раст БДП је пристојан

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је раст БДП од 3,5 одсто ове године веома пристојан, одбацујући тако оцене дела опозиције да је у питању низак раст економије. Вучић је рекао да то говоре они који су критиковали изградњу Трга Републике у Београду и они који нису отворили Народни музеј у главном граду.

Проблеми са количином производње у Фијату, као и са ремонтом Рафинерије у Панчеву, каже, утицали су на слабији раст БДП-а. Међутим, истакао је, "све у свему иде добро", а посебно је указао на сектор пољопривреде и навео да ће род кукуруза бити рекордан ове године, док је принос пшенице нешто нижи. Клубови Партизан и Звезда, изразио је наду председник, ући ће у Евролигу што доноси такође значајна средства држави.

 

Чекајте да видите коме ће Албанци да праве споменик

''Чекајте, да видите коме ће Албанци да праве споменик следеће године'', рекао је председник Александар Вучић коментаришући наводе Српског телеграфа да је Вук Јеремић 2005. године од Русије тражио да призна независност Косова.

Вучић је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише наводе тог листа, рекао да сви људи у Србији, ако хоће да буду поштени пред собом, све знају и све разумеју.

"Чекајте да видите коме ће од Срба Албанци да праве споменик у Приштини и будите сигурни да то нећу бити ја, већ неко други, позивајући се, пре свега, на одлуке Међународног суда правде из 2010. године", навео је Вучић. Он је рекао да Срби неретко воле да обмањују себе, посебно у приликама када не сносе одговорност и не морају о нечему да одлучују.

"Кад не сносите одговорност, лако је да се понашате неозбиљно. Ја то себи не могу и не желим да дозволим", рекао је Вучић и додао да је, с друге стране, генерално критика поšтеђен само онај ко не ради и не говори ништа.

Вучић каже и да сви знају шта су појединци радили 17. марта, кад се догодио погром на КиМ, као и 2008. кад је Косово прогласило независност, као и наредних година.

"А, радили су углавном ништа или у корист своје штете'', приметио је Вучић.

На питање да прокоментарише Јеремићеву најаву да ће због тог текста тужити Српски телеграф, као и његове коментаре на Твитеру да ће драконска казна стићи све након пада режима, када се буде судило не само за увреде, Вучић каже да су неки изгубили живце, јер их народ неће.

"Што се узбуђујете, не треба да се секирате. Што више вичу, што су гласнији, то значи да су нервознији, што је обрнуто пропорционално њиховој снази у народу", рекао је Вучић новинару.          

Председник је коментарисао и перформанс у организацији "1 од 5 милиона", чији представници су у суботу просули џакове са листићима са његовим именом испред зграде Председништва.

"А, у џаковима, као и обично, ништа", рекао је и додао да на то гледа као на забаву, а не као на нешто озбиљно, о чему треба да размиушља.

Они сви заједно немају десет одсто, али, истиче, покушавају на силу нешто да ураде. Каже да, међутим, није смешно то што они покушавају да наруже град, као што су покушавали да ураде и прошли викенд, када је, наводи 260 окупљених грађана покушало да заузме цео град. Закључује, међутим, да је то у реду, јер грађани умеју да виде шта се дешава.

 

Хоћете да градимо, или да не радимо ништа?

''Хоћете да градимо или да не радимо ништа?'', запитао је данас председник Александар Вучић, у одговору на новинарска питања о пеналима за кашњење радова на КЦ Ниш, те коментарима који, суштински, иду на маргинално, а "не виде" оно што је изграђено. Он је у том контексту најавио да ће се, на пример, од 18. августа од Београда до Чачка стизати аутопутем.

"Људи треба да знају да ћемо 18. августа отворити пут Обреновац-Уб, Уб-Лајковац, Лајковац-Љиг, Љиг-Чачак, тако да могу да рачунају на лакши одлазак и повратак из Црне Горе, као и за Златибор, Мокру Гору, Вишеград", рекао је Вучић новинарима у Нишу. То су, каже, добре вести, јер се, иако је добро пронаћи одговорност тамо где је има, не могу у свему тражити лоше ствари.

На подсећање да је, када се каснило са радовима у КЦ Ниш, рекао да ће пенале платити извођачи, али да је крајњи биланс показао да држава плаћа извођачу и питање како то коментарише и да ли то значи да је држава прихватила одговорност, Вучић је одговорио:

''Могуће да јесте. Искрено, не знам, али најважније је да је после 74 година тако нешто изграђено и срећан сам због тога''. Он је додао и да је много новца уложено у изградњу Клиничког центра у Нишу.

''Видим ја куда то иде, када градите кажу, ограда у Улици Џорџа Вашингтона не ваља. Зашто не ваља? Ваљда треба да будемо срећни кад нешто градимо'', констатовао је председник. Он се запитао да ли би неки људи у Србији желели да се никада ништа не гради.

Вучић је поновио да онај ко има одговорност у држави за било шта, мора да одговара, али да је важно да држава иде у добром смеру, да се свуда гради. Навео је да је тачно да се касни на источном краку Коридора 10, због чега није срећан, али је истакао да ће тај аутопут бити завршен за два месеца, и да ћемо имати аутопут према Бугарској. Слично је, каже, и са Грделицом.

Више су пажње привукле ''две црте'' на асфалту, које смо решили за 24 сата, него сам пут кроз Грделичку клисуру, приметио је Вучић.

''Видео сам данас 45 пута вест о повећању цене друмарине до Прешева, јер код нас не постоји позитивна вест'', рекао је председник. Он је најавио и отварање аутопута до Чачка 18. августа.

''Хоћете да градимо или да не градимо ништа? Лакше је да не градимо, сачуваћемо паре, али падаће српска привреда. Ја хоћу да радимо и градимо'', рекао је Вучић.

 

Од Путина лепа, али лична порука

Председник Александар Вучић потврдио је данас да му је нови амбасадор Русије у Србији пренео поруку руског председника Владимира Путина. Како је рекао, ради се о личној поруци коју не може да пренесе.

"Могу само да кажем да је лепа и пристојна", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара у Нишу. Медији су раније известили да је нови амбасадор Александар Боцан-Харченко, прликом предаје акредитива, српском председнику пренео поруку Владимира Путина.

 

 

 

 

извор: Танјуг