Вести

Вучић: Полиција никада неће служити власти, већ грађанима

''Полиција је потребна целој држави и друштву и никада полиција неће да служи било којој власти, већ је њен посао да служи грађанима Србије, да ради све што може да заштити, сачува и обезбеди им сва права'', поручио је вечерас председник Републике Александар Вучић.

Председник Вучић је на свечаној академији поводом обележавања Дана МУП-а истакао да припадници МУП-а раде један од најтежих послова, које год занимање у Министарству да имају. То је, како је рекао, тежак и опасан посао, за људе који немају радно време, одмор, често ни пензију и који ризикују све, јер када изађу из куће ни сами не знају хоће ли се вратити.

''Бити полицајац и припадник МУП-а значи ставити живот на располагање друштву и пристати унапред да грађани могу да га затраже и замене за своју сигурност и слободу'', подвукао је Вучић.

''Одувек је, а данас у Србији поготово, једно од најважнијих питања које стоје пред друштвом - како платити и вратити полицајцу за све што је дао, посебно када то друштво, као што је у Србији неретко био случај, полицију доживљава као инструмент којим се чува нечија, власт, а не као чувара вредности нашег друштва, поретка и начина живота'', указао је председник Србије.

''Несхватање те разлике између поретка и власти дуго је бацало полицију на маргину, не умањујући захтеве које време и околности пред њу постављају, али константно одбијајући да јој се посвети пажња и пружи награда коју заслужује'', рекао је Вучић.

Председник Србије је поручио полицајцима да не сметну са ума да се то никада неће до краја променити и да ће увек бити криви готово свима, чак и када им помажу - зауставе алкохолисане на улици, када спасавају животе људи, бране отаџину.

''Увек ћете бити криви, јер сте спречили неког да спроведе у дело одређене планове. А да вам буду захвални? Што да вам буду захвални, када мисле да се то подразумева и да је то ваша обавеза, а ваш одговор увек мора да буде да сте само радили свој посао'', приметио је Вучић. Како је рекао, посао полиције је најтежи на свету, где се ретко чују "хвала" и аплаузи за све хероје, који су положили животе штитећи земљу. Зато, поручио је председник Вучић, мора да се ради на подизању животног стандрарда полицајаца.

Подсетио је на 2013. и 2014. годину, када су, како је рекао, полицајци радили најтежи посао - суочавали се са земљом у којој је владала мафија и тајкуни, у којој није било реда, као и са великим поплавама.

"А, свуда су били да помогну, они су били ти који су се постављали између потребе да створимо нормалну државу и оних који су то спречавали годинама", додао је Вучић.

Он је навео и да је међу припадницима МУП-а било оних који су знали да су тешке мере фискалне консолидације потребне, како би дошли у ситуацију да сваке године могу да очекују већа примања и значајније побољшање опремљености и обучености.

Вучић је истакао и да ће пре краја године бити повећане плате у полицији, уз додатна улагања у опремљеност припадника МУП-а.

''Да бисмо рекли и млађим генерацијама да бити полицајац - где ћеш лепше занимање - штитиш земљу, спасаваш животе људи, помажеш недужнима и немоћнима. А, за тај посао можда неће увек бити адекватно награђени, али ће бити из године у годину све боље награђени'', рекао је Вучић. То, како је истакао, гарантује бољу будућност полицајцима, свим будућим припадницима МУП-а, али и њиховој деци, јер све што радимо не вреди, ако останемо без деце.

''Без деце, нећемо имати ни Србију'', рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да данас говоримо и о програмима изградње јефтиних станова за полицију, војску и припаднике БИА у више места у Србији. Указао је да ће бити изграђено 8.000 таквих станова, као и да је то само почетак.

"Желимо да имате статус у друштву који је неприкосновен и заштићен'', поручио је Вучић. Он је рекао да зна да постоје полицајци који свој посао обављају, како деца кажу, на тајном задатку, али је замолио да чувари реда са поносом носе своје униформе.

"Шта год говорили увек ће се грађани осећати безбедније и сигурније када виде полицајца. Када видите полицајца у униформи знате да имате неког ко вас штити, који је посвећен Уставу и безбедности'', нагласио је председник Вучић.

Председник Србије је рекао да, када држава буде урадила све што планира и даље унапредила положај полиције, ни тада чувари реда неће имати довољно признања од друштва, али ће бити довољно људи који ће умети у дубини душе да признају шта раде за њих.

"Јесте ли приметили један детаљ. Шест месеци у Београду, у Србији није било мафијашких убистава, а нема земље у којој не постоји, и та убиства неће сасвим престати. Јесте ли видели да је неко вас похвалио, написао добру, топлу реч о полицајцима, МУП-у, о људима који су правили посебне спискове и издавали потернице за криминалцима. То само показује да признања не очекујте често", рекао је Вучић.

Вучић је указао да постоје земље у окружењу, које су 10 пута, по броју становника мање, а у којима има небројено пута више мафијашких убистава, додајући да има оних који ће опет држави и полицији рећи да је код нас проблем када се догоди прво, друго или треће. И једно мафијашко убиство када се догоди је проблем, подвукао је он додајући да Србија жели да стане на пут "мафијашкој куги" и онима који дрогом снабдевају читав Балкан.

"Они морају знати да Србија за њих није сигурна кућа и, шта више, да ће српска полиција да их гони тако да неће моћи никада да побегну'', подвукао је Вучић.

Председник Србије је захвалио полицији што ризикују своје животе, на храбрости коју поседују, као и на жртвовању и посвећености заштити грађана.

"Зато вам кажем срећан вам Дан полиције и МУП-а. Ми сви смо срећни што вас имамо'', поручио је Вучић.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк