Вести

Вучић: Политички односи Србије и Белорусије на највишем нивоу

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Минску, одмах по доласку у дводневну званичну посету Белорусији, са председником Александром Лукашенком о билатералној сарадњи и свим актуелним спољнополитичким питањима на домаћој и међународној агенди.

Вучић је после разговора са Лукашенком пренео да се, без сумње, налази у пријатељској земљи, у уверењу да економски односи Србије и Белорусије могу бити још бољи, док су политички односи на највишем нивоу. Два председника разговара су и о скорој посети Лукашенка Србији, а на њиховој агенди било је и питање тренутног статуса косовског проблема и изгледима за његово решавање.

"Чини ми се да сам успео да објасним позицију Србије детаљно, поред уобичајене захвалности што Белорусија није признала независност Косова и што поштује суверенитет и територијални интегритет Србије", рекао је Вучић.

Много је, каже, чуо од Лукашенка о збивањима у Молдавији и Грузији, а Лукашенко је, истиче председник, човек који веома добро познаје ситуацију и има добар увид у збивања и политичке процесе у земљама бившег СССР.

Председник Вучић је подсетио да је Лукашенко био једини шеф државе који је дошао у нашу земљу током бомбардовања НАТО, што Србија не може да заборави.

"Тада је показао велико срце и љубав према српском народу", каже Вучић.

У данашњем разговору у Минску, посебно је било речи о потреби да две земље унапреде трговинску размену, која, истакао је Вучић, мора да буде много већа од тренутних 143 милиона, а са замеником премијера Белорусије српска делегација разговарала је о могућности стварања заједничког предузећа за монтажу аутобуса.

Председник Вучић верује да ће пре доласка Лукашенка у Србију бити завршено више договора и споразума у циљу повећања трговинске размене. Лукашенку је, посебно, захвалио на четири мига која смо добили од Белорусије, као и на повољним ремонтним ценама, чиме је та земља значајно помогла Србији.

 

После Ђурића у Берлину још извесније да Париза неће бити

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је дирекор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић у Берлину био на припремном састанку за евентуални самит у Паризу, те да је сада још извесније да тог самита неће ни бити.

"Марка Ђурића сам на тај састанак послао ја лично", рекао је Вучић новинарима и истакао да ту нема никаквих тајни, осим што је са домаћинима било договорено о садржају разговора.

"После тог састанка, на којем је са домаћинима договорено да се не говори о томе шта је причано, рекао сам да неће бити Париза", подсетио је Вучић на своју ранију изјаву. Ђурићу је, каже, рекао да пренесе да Србија жели да буде конструктивна, да жели дијалог, а да је једино важно да се укину таксе.

"Албанцима није пало на памет да укину таксе, па нема резултата са тог састанка", рекао је председник Србије.

''Али, мислим да су Немци и Французи сада добро разумели ко је тај ко не жели дијалог, ко га кочи, и ко би желео да се уместо Европе неко други бави тим питањем. Не кажем да неко други не би требало да се пита, али они желе само тај други да се пита'', нагласио је он.

Упитан да ли је после тог састанка у Берлину уверенији да Париза неће бити, Вучић је одговорио са ''још више''.

 

Са Медведевом о сарадњи Србије и Русије

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Минску да ће се током дана састати са руским премијером Дмитријем Медведевом и да ће са њим разговарати о сарадњи две земље, укључујући и питање споразума о извозу одређених производа из Србије, као што су цигарете, козји сир и друго.

"Имаћу овде више састанака. Због ситуације у земљи, председница Грузије је отишла из Минска. Са Медведевом ћу имати тет-а-тет састанак. Нама је сарадња са Русијом од изузетног значаја у политичком, економском, социјалном, војно-техничком и сваком другом смислу", рекао је Вучић. Како је додао, са председником Белорусије је већ разговарао, а са Медведевом ће тек разговарати о томе да се у септембру, октобру заврше споразуми за извоз две хиљаде тона цигарета, козјег и овчијег сира у неограниченим количинама , 90.000 литара вињака, воће, ракије без ограничења и крављег тврдог и полутврдог сира до одређених количина.

''То је за нас од изузетног значаја и ако бисмо у томе успели да завршимо у септембру, то би била добра вест за Србију и за то нам је потребна подршка Русије и Белорусије'', закључио је Вучић.

 

Надам се да узурпације неће бити, нећемо држати придике

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да се нада да покушаја узурпације имовине СПЦ у Црној Гори неће бити и додао да су застрашујуће речи које су се на рачун Срба могле чути у црногорској јавности.

На питање новинара да ли се у међувремену нешто променило у вези са том ситуацијом, Вучић каже:

"Не. Ја сам их замолио, они су моју молбу презрели. Објаснили су ми да имамо патерналистички однос према Црној Гори. Нисам знао да они немају патерналистички однос према Србији, када говоре о Косову и Метохији и разграничењу и свему другом, али ја прихватам да сви важни и моћни људи нама држе придике."

''Ми ћемо да се понашамо одговорно'', додао је Вучић и рекао да ми њима нећемо држати придике.

"Нека они раде свој посао, ми ћемо да радимо свој. Свакако да нисам срећан због такве ситуације, нисам срећан ни због тога што неки наши званичници претерују и користе речи које не смеју да користе. А о речима које користе представници црногорске јавности вређајући Србе као народ, то је толико застрашујуће, да немам речи", рекао је он. Додаје да су почели да га оптужују да је 'очистио' БИА од црногорских кадрова и да је за то крив посебно.

"Нема ту црногорских и српских кадрова, то су људи који су радили посао на најнормалнији начин. Шта да радите, ваљда је дозвољено да свима сметате", додао је Вучић. Изразио је наду да неће бити покушаја узурпације имовине СПЦ.

"Желим да верујем да ће то заиста тако и да буде", закључио је Вучић.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк