Вести

Вучић: Поносни смо на традиционално пријатељство са Индијом

Председник Републике Србије Александар Вучић захвалио је Индији, после састанка са председницом Индије Дроупади Мурму у Палати Србија, на подршци територијалном интегритету наше земље и на поштовању међународног права и Повеље УН.

"Огромна ми је част што имам прилику и привилегију да вас угостим у Београду, ово је после 1972. године, после више од пола века, прва оваква посета, и посебно сам срећан што могу да вам будем домаћин. Уверен сам да сте могли да видите у Београду гостопримство на сваком кораку и најближи однос према пријатељском народу Индије, што датира још од Покрета несврстаних", поручио је председник Вучић председници Индије.

Председник Вучић је подсетио да су дипломатски односи наше земље са Индијом успостављени 1948. године и да смо поносни на наше традиционално пријатељство.

"Хвала на подршци територијалном интегритету Србије и поштовању међународно јавно правних норми и Повеље УН. Србија ће се на исти начин односити према Индији и верујемо да у свакој институцији у свету постоји простор за нашу најближу сарадњу, коју нико не може да наруши", нагласио је председник Вучић.

Председница Мурму изјавила је да је одушевљена што је Србија прва европска земља коју је посетила откако је постала председница Индије у јулу прошле године.

"Хвала вам председниче Вучићу, одушевљена сам што је ово моја прва посета било којој европској земљи. Хвала и Србији на гостопримству које ми је указано. Подсетила бих на посету председника Вучића Индији 2017. године. Његова посета је поставила темеље за ширење нашег билатералног партнерства. Наши односи се заснивају на узајамном поверењу. Остајемо посвећени да убризгамо још енергије у виталне амбиције", поручила је Мурму на конференцији за новинаре са председником Вучићем.

Мурму је додала да је имала конструктиван и продуктиван састанак са српским колегом.

"Разговарали смо о свим важним аспектима наших билатералних односа, али и о глобалним и регионалним питањима. Одлучни смо да градимо даље односе, да радимо на ширењу технологије, јачању односа међу људима... Договорили смо се да јачамо сарадњу у УН и другим мултилатералним форумима", истакла је Мурму.

Мурму је рекла да ће интеракција да води до још снажније узајамно корисне сарадње.

"Председниче Вучићу, желела бих да сарађујемо са Србијом када је реч о ИТ сектору, здравству, енергетици, пољопривреди... Србија је традиционални пријатељ Индије, стога, заинтересовани смо врло да сарађујемо са Србијом. Желимо да радимо даље, разговарали смо о директном лету Београд - Њу Делхи. Учестале посете ће најбоље јачати наше партнерство набоље", навела је Мурму.

Мурму је стигла у Београд у среду, а планирано је да сутра отпутује за Индију.

Мурму ће разговарати са премијерком Републике Србије Аном Брнабић и учествоваће на Српско-индијском пословном форуму. 

 

Разговарали смо о сарадњи у шест најважнијих области

Председник Вучић изјавио је да је са индијском председницом Мурму разговарао о сарадњи у  шест најважнијих области, као и да ће након састанка наставити да продубљују пријатељске односе и политичку сарадњу.

Председник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је са индијском колегиницом разговарао о свеукупној сарадњи која је почела да се креће у бољем смеру, нарочито после разговора са премијером те земље Нарендром Модијем.

"Наша трговинска размена је недовољна али расте, имајући у виду тренутну трговинску размену од 330 милиона евра, али верујемо да може да буде десетоструко већа. Разговарали смо и формирали заједничка тела која ће се бавити решавањем проблема и која ће обезбедити лакшу сарадњу", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима разговарали су и о успостављању директног лета између Београда и Њу Делхија.

"Индијски туристи су пробирљиви, али изузетни, а верујем да има и грађана Србије који желе да виде ту земљу. То ће морати да буде помогнуто упрошћавањем визног режима. Дао сам налог министру спољних послова Ивици Дачићу да у наредних седам до 10 дана, да се упрости визни режим да би привукли већи број туриста и пословних људи", рекао је председник Вучић.

Како је истакао посебно су разговарали о сарадњи у области одбране.

"Србија пропорционално својој величини која је 200 пута мања од Индије која је и произвођач и купац сваковрсне војне опреме и верујем да, по питању барута, муниције и експлозивних средстава можемо да направимо сарадњу", рекао је председник Вучић.

Једна од тема, истакао је, била је и сарадња у области фармације, нарочито генеричких лекова и додао да верује да и у производњи лекова може да се сарађује са Индијом.

"Индустријска производња је важан део сарадње. Верујем да ћемо успоставити сарадњу и у области кинематографије, већ смо сада имали улагања која су донела 50 милиона евра и повукли смо 12 милиона да привучемо кинематографе. ИТ сектор, Индија је једна од земаља са најснажнијим растом стартапова и ту можемо да разменимо искуства и заједнички радимо. Ускоро градимо пети научни парк у Крагујевцу и понудићемо им сарадњу", рекао је председник Вучић.

Додао је да Србија у Индију највише извози јабуке, али да постоји интересовање за малине и бобичасто воће, семе, смрзнуто воће.

"То су шест најважнијих области, настављамо да продубљујемо пријатељске односе и политичку сарадњу. Индијска економија је постављена на модерне основе. Улагање у енергетику је била тема, јер је Индија један од највећих произвођача обновљиве енергије.

Верујем да ћемо успети да направимо још боље резултате у сарадњи два пријатељска народа", закључио је председник Вучић. 

 

 

Одбрамбене индустрије Републике Србије и Индије могу да сарађују и развијају производњу

Председник Вучић изјавио је на отварању Српско - индијског пословног форума, који је  окупио око 100 српских и индијских привредника, да одбрамбене индустрије две земље могу добро да сарађују, као и да би могле заједнички да развијају и производњу.

"Поштовани привредници из Индије, пошто знам да сте дошли углавном из сектора одбране, верујем да наше одбрамене индустрије могу и те како добро да сарађују и верујем да можемо много тога да научимо и добијемо од вас, јер и ми не купујемо мало", рекао је председник Вучић на форуму у Палати Србија.

Истакао је да две земље могу заједнички да развијају производњу и да је сигуран и они могу да науче нешто од нас.

"Али и да добијете нешто што наше фабрике најсавременије производе у данашњем тренутку, а по свакако повољнијим ценама, од онога што нуде најмоћније западне економије", истакао је председник Вучић у обраћању индијским привредницима.

 

Верујем да трговинска размена брзо може да достигне милијарду евра

Председник Вучић изјавио је да трговинска размена са Индијом веома брзо може да достигне милијарду евра.

Председник Вучић је на отварању српско-индијског форума рекао да је тренутна трговинска размена 327 милиона евра, да се ове године бележи раст у првом кварталу од 21 одсто.

"Сасвим сам сигуран да ту милијарду можемо брзо да достигнемо, али милијарда мора да буде само почетак и да покушамо да наставимо сарадњу, убрзавамо и да то иде геометријском, а не аритметичком прогресијом и верујем у наше традиционално пријатељство", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио да је веома важно да две земље развијају туризам и да што више Индијаца долази у Србију, због чега ће се радити на поједностављивању витзног режима и увођењу директне авионске линије.

"Треба да направимо не само догађај на коме ће да нас сниме камере, ово захтева посвећен, озбиљан и одговоран рад свих оних који данас учествују и на форуму и свих чланова владе и наше и индијске, јер верујемо уколико будемо посвећени, моћи ћемо много тога да направимо", рекао је председник Вучић.  

Верујем да имамо много тога што заједнички можемо да учинимо у области инфраструктуре, грађевинарства, енергетике и не постоји област у којој не можемо да покажемо велики напредак.

Председник Вучић је рекао да ће се радити и на сарадњи у области кинематографије, као и да ће Србија помагати у решавању проблема како би индијске компаније остајале ту и улагале у Србију.

"Спремни смо да помажемо додатним субвенцијама, јер сматрамо да је то добро и за вас и за нас, да сви зарађујемо", рекао је председник Вучић.

На крају  председник Вучић  је позвао све да се посвете питању унапређења сарадње са Индијом, наглашавајући да је то за Србију велика шанса.

"Овде људи воле да потцењују, али не потцењујте Индију која је најбрже растућа економија на свету. Желим да добро и корисно проведете време овде. Трудићемо се да направимо што више доброг посла у корист наших земаља", закључио је председник Вучић.

 

Важно да успоставимо што ближу сарадњу са најбрже растућом економијом

Председник Вучић изјавио је, на отварању Српско - индијског пословног форума, да је посете индијске председнице велика привилегија и прилика да се унапреде и ојачају економске везе две земље и да је веома важно да успоставимо што је могуће ближу сарадњу са тренутно најбрже растућом светском  економијом.

"Како бисмо вратили економску сарадњу на онај ниво који је постојао између СФРЈ и Индије, али овај пут смештен у нови контекст актулених и глобалних прилика, али и изазов", нагласио је председник Вучић на форуму у Палати Србија.

Рекао је да је српски народ увек показивао пријатељство и љубав према Индији, поштовање према индијској кутлури, политичарима, шахистима и другима, као и да санскритско-српски речник има 70.000 речи, од којих су најмање 5.000 речи које су сродне српским речима.

Сведоци смо поларизације, растућег протекционизма услед технолошке конфронтације и борбе за примат по питању производње чипова и друго, напоменуо је председник Вучић.

"Важно је да успоставимо што је могуће ближу сарадњу са, у овом тренутку, најбрже растућом светском економијом каква је индијска", нагласио је председник Вучић.

Казао је да је индијска економија ојачала захваљујући ИТ сектору, дигитализацији, иновацијама, реформама, улагању у социјалну инфраструктуру, опоравку индустријског сектора и јаком услужном сектору.

Видимо корист у јачању огромног партнерства са вама, рекао је председник Вучић индијским привредницима.

Истакао је да је за нас од пресудног значаја да даље унапређујемо сарадњу у фармацеутској индустрији по свим питањима, пошто ће генерички лекови из Индије и традиционална индијска медицина бити све присутнија на целом европском континенту, због чега и нема несташица лекова у Европи, јер је све више присутна индијска фарамцеутска индустрија.

"Зато смо спремни да по том питању на свим нивоима унапређујемо", поручио је председник Вучић.

Нагласио је да је веома важно увођење нових фитосанитарних правила за сарадњу у прехрамбено пољопривредној индустрији.

"Наше јабуке нашле су простор на индијском тржишту, верујемо да ће наше смрзнуто бобичасто воће наћи простор на индијском тржишту, пре свега малина која је најбоља на свету", рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да зна да је тешко пробити се на захтевном индијском тржишту.

Зато вам нудимо оно што је најбоље у свету, поручио је председник Вучић.

"Важно је за нас да учествујемо у индустријској размени и привлачењу инвестиција, и поручио да Србија има веома добру радну снагу", навео је председник Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1/ТВ Пинк