Вести

Вучић: Позивница аустријским компанијама да дођу у Србију

Председник Александар Вучић позвао је данас све аустријске компаније да дођу и улажу у Србију, да овде зарађују новац, јер то значи и напредак Србије.

"Добродошли сте овде. Србија је пристојно место за улагање и желим вам да се овде осећате као код своје куће", поручио је Вучић отварајући Пословни форум Србија-Аустрија "Паметан саобраћај" (Смарт трафик), у организацији ПКС и Трговниског одељења Амбасаде Аустрије у Београду (Адвантаге Аустриа).

Вучић је истакао да поред саобраћајне инфраструктуре, путева, железница и Дунава, који је заједничко добро, треба размишљати и о дигиталној инфраструктури.

Подвукао је да је Србија одлучила да се на минимум сведу међудржавни споразуми које има са појединим земљама, што ће, сматра, у потпуности отворити врата конкуренције, када је реч о даљој изградњи путева и пруга.

У економији, каже, имамо све бројеве добре, али је чињеница да смо и даље сиромашна земља, али да ћемо убрзаним растом разлику према европским земљама успевати да смањимо.

Приметио је да имамо потпуно неразвијену инфраструктуру када је реч о водном саобраћају, па данас када имамо низак ниво Дунава имамо проблема чак и са увозом нафте и баржа из Румуније и других земаља.

"Огроман посао нас чека на пругама. У последњих неколико година реновирали смо 220 километара пруга, што је минимално и недовољно", приметио је Вучић и додао да мало људи користи железнички саобраћај, док карго саобраћај избегава Србију, због спорих пруга.

Поручио је да ће Србија имати новца због суфицита у буџету да улаже све више у путеве и железницу.

"Добродошли сте са опремом, сигналном механизацијом, предузећима", поручио је Вучић уз подсећање да се гради пруга Београд - Будимпешта, 138 километара кроз нашу територију.

Како је рекао, наш план је у почетку био да то радимо са Хрватском, међутим они су рекли да их не интересује ништа што је источно од Хрватске.

"Онда смо се окренули Мађарској и Будимпешти, томе да железнички пут ка Бечу и Централној Европи градимо преко Будимпеште. Ми смо отворени за све, немамо врсту искључивости, као што су неки други имали", рекао је Вучић.

Мораћемо, додао је, у наредном периоду да градимо аутопутеве према БиХ.

"Остаје нам још 107 км најтеже деонице према Црној Гори, који није уговорен, као и важан аутопут кроз Јужни Банат, преко Вршца до румунске границе", рекао је Вучић.

Подсетио је да се зарвшавају јужни и источни крак Коридора 10.

"Србија ће постати лидер у региону по броју километрима аутопута. У последње две године отворили смо 200 км аутопута и наставићемо да радимо на томе. Пре шест или седам година имали смо двоструко мање километара аутопута од Хрватске, а за шест месеци имаћемо више", рекао је Вучић.

Председник је поновио да ће се додатно улагати у железничку и путну инфраструктуру, и подсетио да аустријски концерн Штрабагм ради и нискоградњу и високоградњу у Србији.

"Имате широк пут" поручио је Вучић аустријским привредницима.

Истакао је да се и даље ради на поправљању стања у владавини права, али и нагласио да се и данас бринемо о сваком инвеститору.

Како је рекао ту је обучена радна снага, монетарна и фискална стабилност, суфицит у буџету, а о свему томе говори и податак да је од свих страних инвестиција у региону Србија привукла 55 одсто.

Навео је и да никада нисмо критиковали инвеститоре када год би неко хтео да их демагошки напада, да смо их поштовали, увек штитећи интересе државе и грађана, али не и на штету инвеститора.

Председник Србије је упутио и захвалност Аустрији на подршци у вези дуланог образовања и још једном позвао привреднике из те земље да дођу, инвестирају и раде у Србији.

 

 

Извор: Танјуг