Вести

Вучић: Припадници полиције раде тежак и частан посао

У Палати "Србија" одржала се манифестацији поводом обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције којој је присуствовао председник Републике Србије Александар Вучић.

Манифестација је почела интонирањем државне химне, након чега су председник Вучић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић примили рапорт.

Председник Вучић потом се поздравио са припадницима полиције и МУП који су стајали у строју.

"Радите тежак, али веома озбиљан и одговоран посао и колико год свако од нас налазио неку замерку полицији, на крају зависимо од полиције, позивамо полицију и са вама се осећамо сигурније и безбедније", рекао је председник Вучић обраћајући се припадницима МУП-а уочи почетка манифестације.

Председник Вучић је припадницима полиције захвалио на уложеном труду и енергији.

"Покушаћемо да вам омогућимо као претходних година да увек имате нешто виши стандард, а верујем да ћемо ове године моћи то да учинимо у још већем обиму", рекао је председник Вучић.

 

Пре краја године полицији значајно повећање плата

Председник Вучић рекао је да је веома поносан на оно што обавља српска полиција и најавио повећање плата припадницима полиције пре краја године.

Председник Вучић рекао је да је наша полиција изузетно опремљена, али да ће у будућности бити још боље.

Рекао је да ће полиција бити и најбоље хеликоптерски опремљена, и најавио да ускоро добијамо други руски хеликоптер за гашење пожара који ће спасити много живота и имовине.

"Наша полиција уз сву опрему и антитерористичке јединице и специјалне јединице, бригаде, УКП, опремљени су најбољим средствима, али има и најбоље људе који су посвећени свом послу и спремни да се боре са организованим криминалом и корупцијом и да буду на располагању грађанима", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се на полицију увек ослањамо погледом и позивима, да они увек морају да буду први да помогну.

Председник Вучић најавио је да ће и даље бити унапређивана опремљеност, а да је министар Братислав Гашић изузетан домаћин и да ради да све буде уредно и да функционише.

"Верујем да ћемо да напредујемо и да ће људи бити задовољнији", рекао је председник Вучић и најавио значајно повећање плата припадницима МУП-а пре краја године, који ће имати бољи стандард и деци моћи да обезбеде бољи живот.

 

Наше је да се постарамо да припадници МУП имају одличне услове за рад

Председник Вучић изразио је уверење да припадници Министарства унутрашњих послова виде труд државе и да није случајно рекао да ће полиција, на посебан начин, кроз повећање примања осетити додатне благодети.

"Али ми морамо да им обезбедимо да они могу да пруже услугу грађанима, ја то доживљавам као услугу грађанима, да увек буду уз њих, и да увек могу на најбољи начин да им помогну управо тек када су опремљени када су мотивисани и када могу да обезбеде нормалан и пристојан живот за себе и за своје породице", рекао је председник Вучић.

 

Обешена лутка потврђује "диктаторску природу власти"

Председник Вучић изјавио је да лутка обешеног председника на протесту опозиције "Србија против насиља" у Београду најбоље потврђује "диктаторску природу власти у нашој земљи".

Председник Вучић на тај начин је, између осталог, одговорио на констатацију новинара да су због сличне ситуације хулигани, који су носили лутку новинарке Бранкице Станковић, осуђени на 16 месеци затвора.

"Ја мислим да ту постоји једна велика разлика. Сит сам тих бесмислених лажи, то је донео не знам ко са стране. Не, имали су вешала и 2017. 2018. и 2019. године, сад уместо вешала су донели отприлике како завршите на вешалима, али има једна разлика у овоме што сте ви рекли. Мој посао је да такве свињарије трпим. Ја сам председник, мој посао је да чак и претње смрћу огољене на такав начин трпим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да дневно добија преко 200 директних претњи смрћу и да је, како је рекао, на то навикао.

"Што се тиче других порука, ја сам разумео да велики део људи жели већу сигурност и безбедност и управо предузимамо све мере. До јутрос је негде око 68.000 предато цеви и минско-експлозивних средстава. То су конкретни кораци и потези које држава предузима", истакао је председник Вучић.

Према његовим речима, акција разоружавања је најбоља у историји српске полиције и позвао је људе да то учине до 8. јуна, а видеће се да ли ће се продужити још који дан.

"Ми идемо у Народну скупштину ускоро са предлогом измена закона где бисмо пооштрили санкције за оне код којих пронађемо нелегално оружје и идемо у све остале поступке о којима смо говорили", рекао је председник Вучић.

Наводећи да је било много манипулација да је људе називао хијенама и лешинарима, председник Вучић рекао је да је тако називао политичаре који злоупотребљавају трагедију.

Навео је и да је из ријалитија на којима су поједини из бивше власти зарађивали изашло најмање двојица убица, а сада неком другом држе предавања.

"А каква је то порука када оне којима је у току суђење за насилничко понашање доведете на протест против насиља, боље да не говорим шта мислим. Покушавам да се суздржим", рекао је председник Вучић.

Поручио је да је он отворен за разговоре.

"Ја сам отворен за разговоре. Знам да их нико не жели зато што се многи уздају у чудо, јер хоће на силу да преузму власт. Неће се догодити, али док то схвате и док схвате да је ипак потребно да се разговара, проћи ће неко време", рекао је председник Вучић и поновио да су његова врата отворена.

"Сваки дан су отворена врата да разговарају на коју год тему, од РТС-а и РЕМ-а, о свему о чему ми не одлучујемо, али да видимо како да поставимо неке оквире у којима треба да се крећемо сви заједно и како и на који начин да умиримо ситуацију и да се ујединимо по важним питањима, а то је како да радимо, како да земља напредује", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је поносан на чињеницу да, иако се заузимају међународни путеви и ауто-путеви током протеста, полиција не реагује чиме држава показује демократски капацитет.

 

Могу београдски избори, али ће онда бити и неки други

Председник Вучић рекао је, коментаришући изјаву посланика Александра Јовановића да треба поставити захтев за одржавање избора у Београду, да могу да се организују београдски избори, али да ће се онда организовати и неки други.

"Никакав проблем није, кад год хоће изборе добиће изборе, ако ми кажу да хоће изборе у Београду, имаће изборе у Београду, али ће да имају и неке друге изборе, а не само оне које они хоће. Да ли ће да буду само избори у Београду или ће да буду и покрајински и републички, па полако. Нисте ви једини учесник политичког живота у Србији. Све што хоћете ми ћемо да испунимо, али не баш увек у форми у којој баш ви хоћете", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да може да опозицији учини и једну услугу, пошто су, како је рекао "увређени и повређени" спуштањем цензуса на три одсто - да заједно подигну цензус на пет одсто.

"Пошто су рекли да су увређени и повређени и да им је много тешко због смањења цензуса на три одсто, да сам тиме прекршио европске норме - ево да се договоримо, па сви заједно да повећамо цензус на пет одсто, можемо и за коалиције и на седам одсто да то буде прави европски модел, да они коначно буду задовољни и да идемо пред грађане Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће тако бити много мање неодговорних, оних који мисле да са три одсто и свом својом неозбиљношћу и неодговорношћу могу да управљају државом Србијом.

 

Позивам још једном све да размисле, треба нам уједињена Србија

Позивам још једанпут све да размисле, јер нам је важна уједињена Србија, поручио је председник Вучић, истичући да заједнички треба размишљати о озбиљним плановима, како и на који начин да земља иде напред, како да се ради, да земља напредује брже економски, као и у правним и политичким реформама.

"За све то морамо да разговорамо. Ако нећете да разговарате већ је једини разговор скупићемо се па те неће бити, можете и то да пробате", рекао је председник Вучић одговарајући на новинарско питање како разуме захтеве опозиције и шта су њихови конкретни захтеви.

Председник Вучић рекао је и да су два захтева већ испуњена, а то је оставка министра просвете Бранка Ружића и укидање ријалити програма.

"Ружић је поднео оставку, а ријалити од среде, четвртка више немамо на Пинку, јер је на моју молбу власник донео одлуку да то укине. Још нису рекли ни извините што су одгајали убице у својим ријалитијима, а пребацивали некоме другом одакле убица није изашао, иако ништа лепо не мислим о тим програмима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је трећи захтев око РЕМ-а, али да не зна тачно шта траже.

"Да ли да га води Шолак или Миливојевић или неписмени Алексић из Трстеника или неко други. Шта да кажем за човека који иде на поправни у средњој школи, а факултет видео само из трамваја. Када имате све те људе, можда и они могу да буду, да кажемо Шолаку да ти дамо мало пара да своје дугове превазиђеш", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је и да је важно да, ако неко хоће да разговара, онда мора да се чује и једна и друга страна.

"А не, ти мораш да урадиш оно што ти ми кажемо, а ако не урадиш ми ћемо да те убијемо. Где то има, да ли негде има таквих разговора и преговора", упитао је председник Вучић и додао да нема нигде и да их неће бити ни у Србији.

Председник Вучић упитао је и да ли они који му прете убиством мисле да могу да сломе његов дух.

"Шта су мислили, да ће мој дух да сломе, јер ми прете убиством. Насекирали сте мог сина, не може да трпи да му оцу прете убиством, па ћу њих да се плашим, а ја 200 пута дневно то читам и гледам, обавите тај посао једанпут", рекао је председник Вучић.

 

Никад не бих дозволио смену Гашића, неће бити прелазне Владе

Председник Вучић изјавио је да никада не би дозволио смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића и поновио да у Србији неће бити прелазне Владе.

"Никада не бих дозволио смену Братислава Гашића, зато што то није фонтана жеља", рекао је председник Вучић.

Додао је да се заправо тражи његова оставка са места председника и његова глава у политичком смислу.

Председник Вучић навео је да је спреман да иде на референдум о председнику и позвао опозицију да га смени, "чисто и легално".

Председник Вучић истакао је да није могла превенција да реши проблем масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар".

"Све што је требало да уради, полиција је урадила. Репресивно деловала, обавила свој посао на најбољи могући начин. Сви то знају. Не постоји нико на свету ко би оптужио своју полицију, а посебно не неко ко би оптужио државно руководство. Никада се нигде на свету није догодило да постоје тако и толико неодговорни политичари који позивају на протесте због масовних убистава", рекао је председник Вучић.

Поручио је да ће "у историју бешчашћа ући позиви политичара да се демонстрира због масовног убиства".

Председник Вучић истакао је да у полицији и свим државним органима у Србији у 99 одсто случајева раде часни и изузетно вредни људи, а да због појединих постоје кривично-правне санкције.

На питање новинарке, рекао је да тече поступак против бивше државне секретарке Дијане Хркаловић, као и да на Скају тренутно постоје много веће афере.

Додао је да неће говорити ни добро, ни лоше о Хркаловићевој, те да ће поштовати одлуку суда.

Председник Вучић напоменуо је да не постоји ниједно тешко убиство у Србији које није разрешено.

"Да нисмо имали ове две језиве трагедије, могли смо да кажемо да смо најбезбеднија земља у Европи", рекао је председник Вучић.

Навео је да од тада почиње ново време, као и да су сви још увек у шоку.

Говорећи о позивима да се формира прелазна Влада, председник Вучић поновио је да до тога неће доћи.

"То где ко прелази, ме не занима. Влада ће бити формирана у складу са резултатима избора. Прелазне Владе неће бити, док сам ја председник или док сам жив, јер може мој председнички мандат да буде прекинут онако како је јуче предложено испред Народне скупштине", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је он тај који даје мандат некоме за састав нове Владе.

"Неће бити прелазне Владе зато што то није Влада Србије. То би била Влада интересних група тајкуна, криминалаца и странаца. Та Влада би разорила Србију за шест месеци. Ја сувише волим Србију да бих то дозволио. Можете само да маштате о прелазним Владама када ја више не будем био председник Србије", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је отворен за разговоре о озбиљним темама, попут питања ријалитија, али је упитао зашто се ћутало о томе "колике су убице дошле из ријалитија Велики брат".

"Јесам ли ја довео Велики брат или било који ријалити у Србију? Јесам ли ја зарадио динар на било којем ријалитију у Србији или они које подржавате?", упитао је председник Вучић, одговарајући на питање новинарке.

Говорећи о убиству Станике Глигоријевић, навео је да је возач већ осуђен за тај случај.

"Је ли могуће да председник Републике Србије добије такву и такву информацију и изађе са њом у јавност, а да, у ствари, председник Србије штити убицу? Ви стварно верујете да је то могуће? Како вам то пада на памет, а све време то инсинуирате", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк