Вести

Вучић са амбасадором Хрватске о развоју и јачању сарадње

Председник Републике Србије, Александар Вучић, примио је амбасадора Републике Хрватске, Хидајета Бишчевића, са којим је разговарао о потреби да се две земље посвете развоју добросуседских односа и јачању сарадње, јер су односи Србије и Хрватске од значаја за цео регион.

Вучић и Бишчевић потврдили су спремност обеју страна за развој инфраструктурних пројеката, посебно железничке пруге између Београда и Загреба, као и за рад на бољем искоришћавању пловности Дунава.

Двојица саговорника су изразили наду да ће околности ускоро омогућити обнову политичког дијалога, као и рад мешовитих комисија у различитим областима сарадње.

Вучић је истакао значај рада Комисије за питања несталих лица, јер је то цивилизацијско и хуманитарно питање.

Бишчевић је Вучићу пренео захвалност премијера Андреја Пленковића за лично ангажовање око обнове Куће бана Јелачића у Петроварадину и њеног уступања на коришћење хрватској заједници.

Вучић је рекао да је поносан што Србија испуњава обећано, као и да ће наставити да унапређује положај овдашње хрватске заједнице, са којом желимо да живимо у слози.

Вучић је рекао да ће наставити да се залаже за побољшање положаја Срба у Хрватској, као што се и хрватске власти залажу за положај Хрвата у Србији.

Вучић је рекао да очекује да у будућности, кроз међусобно уважавање, буду превазиђене препреке настале из различитог схватања прошлости, како би политика мира и сарадње донела обострану корист грађанима Србије и Хрватске, посебно на економском плану.

 

 

 

Извор: Танјуг