Вести

Вучић: Скупштина странке померена за три недеље

Председништво Српске напредне странке донело је одлуку да за 20 дана помери одржавање Скупштине странке, саопштио је председник Српске напредне странке Александар Вучић, након седнице Председништва Српске напредне стрaнке.

Скупштина странке, уместо између 21. и 24. октобра, биће одржана од 11. до 14. новембра.

Као разлоге за одлагање, навео је лоше бројеве због корона вируса и жеље странке да не угрози здравље било кога, јер, како је рекао, верују да ће у року од пет недеља од данас, епидемиолошка ситуација бити повољнија.

Такође, Вучић је истакао да у Српској напредној странци желе додатно да раде на програмским документима, јер су уверени да ће Српска напредна странка у будућности имати највећу улогу у обликовању живота грађана и земље.

"Желимо да пред грађане изађемо не са демагошким флоскулама, већ са програмом и планом до 2030. године, вредностима и принципима за које се залажемо", рекао је Вучић.

Додао је да ће Српска напредна странка у међувремену обележити и годишњицу од оснивања и страначку славу, али да су у жељи да заштите људе померили скупштину.

Вучић је рекао и да ће Скупштина Српске напредне странке трајати четири дана, од 11. до 14. новембра, а 13. новембра биће доношене одлуке.

"Имамо 4.000 делегата који ће одлучивати о најважнијим страначким функцијама. То ће бити у Хали спортова, али ћемо затим имати велики скуп који ће значити и почетак примене новог плана и програма, али и представљање нових људи, у Арени, вероватно истог дана", рекао је Вучић.

 

Учинићемо све да грађани имају топлу зиму

"Учинићемо све да грађани буду сигурни да имају топлу зиму, довољно гаса, струје, да неће бити искључења, каквих ће бити свакако у другим земљама", подвукао је Вучић.

Вучић је пренео да је Председништво Српске напредне странке обавестио о актуелној ситуацији.

"Разговарали смо шта је пред Србијом - важне ствари као што су борба против короне, борба за животе људи, борба за даљи економски напредак земље, за очување територијалног интегритета Србије, и као кључна тема која се намеће у свету, борба за енергетску безбедност Србије, те и повећање животног стандарда. У складу с тим доносимо планове и програме. Обавестио сам чланове Председништва да смо предузели значајне кораке у енергетици, покренули резерву како би се цена спустила", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је обезбеђен и интервентни увоз кроз враћање електричне енергије, када ТЕНТ средином децембра буде поново отворен.

Указује да је Србија тиме обезбеђена, али додаје да ће нас свакако погађати догађаји на европском и светском тржишту струје, јер ће се увећавати цене других ствари, као што је грађевински материјал.

 

О Веритас папирима: Тај новац је отет од грађана Србије

Вучић је прокоментарисао тзв. Веритас папире и истакао да што се тиче новца које је фирма Драгана Ђиласа давала невладиним организацијама, појединцима и медијима није чуо до сада ниједан деманти на те наводе, као и да грађани треба да знају да је то новац који је од њих отет када су ти људи били на власти.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише Веритас папире које је објавио Информер, а из којих се види да је Ђиласова фирма Мултиком позајмљивала новац невладиним организацијама, појединцима и медијима који отворено наступају против државе.

"Слобода медија је да раде шта хоће и како хоће, ко год да је власник, тако да свеједно да ли су власници тајкуни, Ђилас или неко други, добро је да могу увек да поставе свако питање и напишу и објаве шта желе, то добро говори о нашој земљи", рекао је Вучић.

Истакао је да је важно да људи виде колики се милиони евра троше и на шта, као и да је то новац отет од грађана Србије.

"То је отето од грађана, када су били на власти, а данас се дели њиховим партијским, политичким, медијским и другим послушницима. То је огроман новац, тешко је борити се против њих због великог новца, али верујем да људи у Србији то препознају и разумеју и да управо зато такви људи и сви који њима служе не могу да имају подршку", навео је Вучић.

Рекао је, такође, да се види да то и није политичка странка, да не зна ни које је име те странке.

"Може да се зове и Мултиком странка. Како окренете, сви које знате запослени су код истог газде и тајкуна, а све нашим парама плаћају", додао је Вучић.

 

Предузимамо све како би заштитили привреду

Вучић је поновио да у наредном периоду свет очекује велика енергетска криза, али је поручио да грађани Србије не морају да брину, да ће имати топле домове, довољно струје и гаса и да цене неће расти.

Вучић је истакао да се сада све предузима како би привреда била што више заштићена од пораста цена енергената на тржишту.

Вучић је објаснио да је до поремећаја цена на светском тржишту дошло због увођење карбон такси, недостатка гаса јер су Кинези све преусмерили ка себи, јер у Холандији нема добвољно гаса, као и зато што су многе земље на почетку године из складишта избацивале гас и давале га привреди.

Напоменуо је и да нису на време правили дугорочне уговоре са Русима, са другима нису ни могли, тако да су остали без гаса, тако да је цена скочила вишеструко.

Указао је да је Србија направила прави потез градећи гасовод упркос свим притисцима споља, кроз који је гас потекао 1. октобра, и који перфектно функционише.

Поред тога, када је у питању гас, рекао је да су поправљене све станице, и урађено све што није рађено 45 година.

Вучић је навео да из гасовода узимамо од 6,3 до 9 кубних метара гаса, док остало иде другим земљама јер смо транзитна земља за гас, као и да се складиште у Банатском Двору допуњава редовно.

Истакао је да је важно да са Русима продужимо дугорочни уговор и обезбедимо да цена остане на досадашњем нивоу од 270 долара, што је страшно важно за индустрију.

"Важно је да привреда не пада, јер ће се драматично одразити на привреду када имате високе цене енергената. Ми смо укључили додатних 180 мегавата струје из резерве да бисмо спустили берзанску цену за привреду, а грађани имају најнижу цену у Европи", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да се гледа све како би се помогло привредницима, да се разговара са свима, јер имамо либерализовано тржиште и да смо успели у последња два дана да спустимо цену.

Напомиње и да је одлука о томе да се не гасе угљенокопи била изузетно добра, и да је због тога на пример и Пољска имала најнижу цену електричне енергије, док су други у проблему и сада покушавају да врате угљенокопове.

Напомиње и да ветар и солар нису довољни и да Србија зато разговара са Американцима и Емиратима како би се за 15 одсто подигли и капацитети производње електричне енергије.

"Људи не треба да брину, нисмо уништили своје ресурсе. Нећемо ни Колубару ни Костолац да затварамо, зато данас имамо струју", поручио је Вучић.

И на самиту у Словенији је, како је рекао, европске лидере највише интересовало питање енергетике и то питање ће доминирати наредних шест месеци.

 

Разговарао сам са Стефановићем

Вучић је изјавио да је пре састанка Председништва Српске напредне странке разговарао у свом кабинету са министром одбране у Влади Републике Србије Небојшом Стефановићем, али да му не пада на памет да коментарише његов однос са народним послаником у Народној Скупштини Републике Србије Владимиром Ђукановићем.

Вучић је то рекао у одговору на питање о односима Стефановића и његовог страначког колеге Владимира Ђукановића и истакао да је странка на чијем је челу припада оним политичким субјектима која преузимају одговорност у значајним историјским тренуцима, гурају земљу напред попут булдожера и у којој не морају сви чланови да имају исте идеолошке ставове.

Једни, како је рекао, мисле да земља мора да буде апсолутно независна, војно неутрална, да руководство самостално доноси одлуке, док други мисле другачије.

То су, истиче Вучић, демократски односи унутар странке.

"Српска напредна странка има политику, а наши односи су демократски за разлику од опозиције где је од једне странке (Демократска станка) настало 17 странака само због личне нетрпељивости, а политику нема ниједна", навео је Вучић.

Српска напредна странка се труди да има политику, а лични односи, то су демократски односи.

 

Срби на Косову и Метохији у што већем броју да изађу на изборе

Вучић је поручио Србима на Косову и Метохији да, упркос неким потезима Приштине, као што је увођење антидампинг цена на неке производе из централне Србије, буду јединствени и да на предстојеће изборе изађу у што већем броју.

"Срби треба да буду јединствени, да изађу у што већем броју на изборе и да се боре за своја права, себе, за своју земљу, да буду институционално заступљени, када је потребно, да могу да реагују у институцијама на различите начине и да буду уз свој народ у општинама на југу Косова и Метохије", рекао је Вучић, одговарајући на питање о најновијој одлуци Приштине о увођењу антидампинг цена на сточну храну и неки грађевински материјал из централне Србије.

"Они не разумеју, није ми јасно шта раде, не знам шта бих вам рекао, али ако мислите да очекујемо подршку или сажаљење из међународне заједнице - то се неће десити", рекао је Вучић.

Вучић је поновио позив Србима на Косову и Метхији да буду са својим народом и из општина на југу Покрајине, али и онима у општинама од Осојана до Гораждевца.

"Морамо да опстанемо, на својим огњиштима", поручио је Вучић и истакао да Приштина мисли да ће Србији тиме нанети економску штету.

Ми, рекао је Вучић, јесмо мала земља, али смо много велики у односу на неке који мисле да "са три гране могу да скрену с пута крузер".

Најновију ситуацију у Приштини Вучић тумачи нервозом након што је решено питање аутомобилских таблица на административним прелазима.

"Ми ћемо наставити да снабдевамо и наше, али и друге грађане на Косову и Метохији", рекао је Вучић и додао да не зна никога код кога је одлука о антидампинг ценама могла да наиђе на одушевљење.

 

Лицемерје у јавности, проблеме решавамо унутар странке

Вучић је изјавио да ће о међусобним оптужбама између појединих чланова Српске напредне странке да се разговара унутар саме странке, док ће се утврђивањем одговорних за кривична дела бавити надлежни органи.

На констатацију новинара да између Владимира Ђукановића и Небојше Стефановића нису присутне идеолошке разлике, већ оптужбе за криминал на рачун министра, те питање може ли Стефановић да остане министар и члан Председништва Српске напредне странке, Вучић је приметио да је у јавности присутно велико лицемерје, када се говори о односима у Српској напредној странци.

"Суочавамо се са лицемерјем у јавности, они који воде кампању против Ђукановића, траже његово искључење из Адвокатске коморе, називају га бизоном. Одједном су забринути како онда Стефановић може да буде члан Председништва, пошто има да исприча о Вучићевим разговорима. И сада се ви, који сте све време на страни оних који су злоупотребљавали државне ресурсе да би прислушкивали председника, правите како су тешке оптужбе Ђукановића", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће се о таквим оптужбама расправљати на страначким органима, предстојећој скупштини, а надлежни органи ће да кажу ко је починио кривична дела, тужилаштво, полиција, суд.

"А, ми ћемо у странци наше да решавамо", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је за све у Српској наредној странци "јасан сигнал" да онај кога подржавају "Ђиласови медији" подршку у странци не може да добије никада.

На страну идеолошки сукоби, наводећи као примере Дарка Глишића који се залаже за ОДКБ и Драгана Шормаза који је за НАТО.

"А, ја волим неутралност и имам већину у странци. Док Зорана Михајловић није за Колубару Б, њих 10 сматра да треба и онда направимо компромис. Све може да се договори, за подршку 30, 40 одсто и више морате да имате људе различитих уверења, али и демократски приступ и да се чују мишљења и разлике, па и оптужбе. А, то ћемо решавати, али не тако што ће Ђукановић да оснује своју странку, Стефановић своју, неко трећу своју", рекао је Вучић.

На питање зашто су инспектори Министарства унутрашњих послова који су два пута прошли полиграф, позвани и трећи пут, Вучић је рекао да је разлог у томе што је неко у МУП-у посумњао да су питања за прва два полиграфа била договорена, додајући да га лично чуди што су ти инспектори одбили да потроше још 10 минута.

"Неки су ми рекли да можда по први пут нису знали питања, али не верујем да је то разлог, верујем да је реч о професионалцима, али не знам шта је проблем са 10 минута. Позовите људе који нису криви 100 пута, 100 ће да прођу", рекао је Вучић и додао да је очигледно да су, они који су их позвали поново на полиграф, знали шта раде и да су били у праву.

"Да вам не говорим како су одговарали раније, неки који прођу полиграф, са ''не знам'', ''нисам упознат'', а тако не можете ни да паднете јер се нисте ни одредили, није одговор ни да ни не. А, када би некога питали да ли је предложио некоме да лажно оптужи Андреја Вучића, на то не може да се одговори ни да или не”, рекао је Вучић.

 

Ускоро у употреби најбољи лекови против короне

Вучић је изјавио да Србија набавља најновије и најефикасније лекове против короне, које има свега неколико држава у свету у овом тренутку и да ће они бити у употреби када их надлежни органи односно Агенција за лекове и медицинска средства одобри.

На питање новинара каква је стварна ситуација са лековима за корону, пошто се могу чути критике на његов рачун по питању набавке лекова и поводом тога што је рекао да Србија набавља најбољи лек за корону, Вучић је рекао да су га напали у тајкунским медијима и тајкунске странке како увози лекове који нису одобрени.

Да сам чекао да буде све одобрено, не бисмо имали ни вакцине, додао је Вучић.

"Јутрос смо имали састанак око лекова, и са Републичким фондом за здравствено осигурање и Лончаром. Анализирамо комплетан потрошени материјал уз изградњу болница и друго. Морамо брзо да излазимо из ковид режима јер имамо на хиљаде људи који чекају разне операције. Зато убрзавамо сад долазак најважнијих лекова; имају ту две врсте лека у пилулама за које се очекује да се ускоро појаве, преговарамо и са једнима и са другима. Једну ради Фајзер - пилула, која има 50 одсто сигурне заштите унапред, а није вакцина, а друго је МСД који је много успешнији и неупоредиво ефикаснији него сличан лек који сад користимо, али једна та пилула кошта 600 долара, а добили смо попуст на 400 долара и размишљамо са Синишом колико тога да купимо да би грађани могли што пре то да имају", навео је Вучић.

Навео је да се појавио и још један нови, додатни лек, који се даје као инфузија и да сада имамо проблем у вези са простором око кревета за његово давање.

Тај лек се, како је рекао, већ даје у Канади, Аустралији и деловима САД.

"У сваком случају наша Агенција то прегледа. Ми смо обезбедили бесплатно део тих лекова. Ја сам, односно Србија је добила то од једног светског државника на поклон за грађане Србије. Журим да бисмо спасили животе грађана, а они ми држе моралне придике. То немају три земље у свету, а ми имамо 500 доза. Само једна доза кошта 4.500 или 5.000 долара и када је добијете у року од 24 сата сте негативни, извуче вам сав вирус напоље. Чекамо да се то одобри код нас, мој посао је био да то набавим", нагласио је Вучић.

 

Лидери несврстаних земаља у Београду, велики успех Србије

Предстојећи скуп несврстаних земаља који ће бити одржан у понедељак у Београду, Вучић је оценио као велики успех Србије.

Србија ће у тренутку заразе корона вирусом, имати, рекао је председник, више од 100 гостију из више од 50 земаља.

То ће бити највећи скуп у, како је рекао, "не знам колико деценија".

Набрајајући највише званичнике са свих континената, од Индије, Ирана, Индонезије, преко Европе, до Африке, Кариба, Вучић је истакао да је реч о веома важним земљама за Србију.

"Србија не може да направи намештај јефтинији од Икее, јер то није лако, али са нашим пријатељима из афричког и арапског света, па и из Азије, можемо безброј ствари да направимо", рекао је Вучић. 

Вучић је позвао грађане да покажу поштовање за госте из света.

"Да сви заједно покажемо поштовање за наше госте из 105 земаља света, да покажемо гостољубље и гостопримство Београда и Србије на понос свих наших грађана. И то ће значити много нових прилика за бољи живот наших људи", поручио је Вучић и истакао да ће у Београду боравити делегације из целог света.

 

Надлежни да одговоре о паралелним структурама

Вучић је рекао да надлежним органима треба оставити да одговоре на питање како је постојала могућност да део бившег руководства МУП-а не зна да је постојала паралелна структура и да су радили на урушавању државе.

"Да оставимо то надлежним органима. Знам када је једном из врха МУП-а један од људи из истражног дела, када су га питали шта има ново, рекао - ништа сем прислушкивања председника.

То је као да је шок бомба пала међу њих и онда је један од кључних људи, а није био (Небојша) Стефановић, изашао напоље из канцеларије и није желео да чује, јер се уплашио", испричао је Вучић.

Вучић је указао да то више никада не сме да се понови у будућности, да њега то може да боли, али да грађане не треба нарочито да интересује.

На питање да ли је уплашен за безбедност због покушаја неких медија да његовог брата и сина доведу у везу са криминалом, Вучић је одговорио: "Шта да урадите када је неко оставио Колувијин (Предраг Колувија оптужен у случају Јовањица) телефон на пецању још месец дана".

"Био је то циљ, и да су могли да увежу било кога из моје породице, иако то није било кривично дело, он би био ухапшен, а ја бих тог дана морао да поднесем оставку", рекао је Вучић и запитао да ли је он нарко дилер.

"Да ли сте нормални. Неко је месец дана оставио укључен телефон,сервер укључен, манипулисали су да би дошли до тога. Не могу да причам зашто су неке ствари рађене, али они полазе од себе, знају какви су криминалци", приметио је Вучић.

Вучић додаје и да су измишљали имена људи са којима је наводно разговарао измишљајући да су повезани са екстремизмом.

"Снимали разговор са Ђуком (Владимир Ђукановић), јер је као екстремиста", додао је и подсетио да су га, како је рекао "жути", снимали са Весићем када је разговарао о екстремизму.

"Весић екстремиста", приметио је иронично и запитао Александра Шапића, који је седео поред њега на конференцији за медије, да ли је и он екстремиста.

 

Случај Колувија је нечија жеља да ме склоне

Вучић је изјавио да је сада свима јасно да је незаконито прислушкиван најмање 1882 пута, али и да је апсолутно доказано да нема ничег инкриминишућег у тим разговорима.

Истакао је да тиме треба да се баве надлежни органи, али и да је "чињеница да је неко желео да његовог брата и њега убаци у ''случај Колувија".

Вучић је рекао да је кроз то прошао и да је од надлежних тражио да се све у вези са тврдњама да је његов брат умешан у тај случај испита, као и да се према Андреју односе као према сваком другом грађанину.

Вучић је подсетио на непрестане притиске који су вршени на његовог брата, његову породицу и њега лично, који су, како је рекао, ишли дотле да је у медијима изношено чак и "са којим све женама и мушкарцима је био у вези".

"Тиме су хтели да ме доведу у позицију када ми не би преостало ништа него да се склоним", рекао је Вучић.

То је, како је рекао, у реду и то ће доћи, али, додао је, до тада "имамо још нека посла да завршимо".

"Посао надлежних органа је да све то расветле", јасан је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг