Вести

Вучић: Следећи Форум да се одржи у Србији

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић данас је у Пекингу предложио да се следећи Форум иницијативе Један појас - један пут одржи у Србији.

"Ми смо већ доста урадили на билатералној сарадњи са нашим кинеским пријатељима" рекао је Вучић у обраћању на Форуму "Појас и пут за међународну сарадњу", током конференције посвећене повезаности и сарадњи.

"Саградили смо мост на реци Дунав, који је пуштен у рад за време боравка кинеског премијера Ли Кећанга у Србији. Градимо неколико пруга и аутопутева са кинеским компанијама, уз њихову техничку и финансијску подршку" навео је Вучић.

Премијер је подвукао и да је веома познат пројекат, о којем је говорио и премијер Мађарске Виктор Орбан, пруга између Београда и Будимпеште, која ће повезати Србију и Мађарску и бити главна деоница пруге југоисточне Европе.

"Надам се да ћемо радове започети крајем године, уз присуство премијера Кине, Мађарске и Србије" рекао је Вучић.

Он је указао да је Аеродром Никола Тесла Београд недавно постао најбрже растући аеродром у Европи и поручио да из више земаља очекује понуде за концесију над тим аеродромом као и да се нада да ће тада везе бити још боље са свим осталим земљама.

Радимо и на "броад банд" активностима, на модернизацији и одржавању наших оптичких система и надам се да ћемо имати и бољу железничку и путну инфраструктуру у правцу Солуна у Грчкој, додао је Вучић који је нагласио да је о томе већ разговарао са премијером Грчке Алексисом Ципрасом.

Он је, говорећи о енергетском сектору, истакао да је Србија већ део Трансбалканске електроенергетске мреже, али да је оно што нам је заиста потребно да нађемо начин да дођемо до руског гаса у будућности.

"Хтео бих да се осврнем на речи руског председника Владимира Путина и да кажем да је Русија наш одговоран снабдевач гаса. Потребно нам је да направимо интерконектор између Србије и Бугарске како бисмо добијали гас када Русија изгради гасовод до Турске" подвукао је премијер Србије.

Он је указао и на више пројеката са ЕУ за изградњу аутопута између Београда и Приштине, што је за нас веома важно.

Вучић је рекао и да је сагласан са чилеанским и грчким предлогом да се Форум одржава једном годишње или једном у две године.

"Ми смо једна од најмањих земаља овде, па сам слободан да предложим да се следећи форум одржи у Србији. Знам да ово није скромно с моје стране, али добродошли сте у Србију'', навео је у свом обраћању премијер Вучић.

Након говора премијера Србије, кинески председник Си Ђинпинг је истакао да Србија веома много полаже на инфраструктурну сарадњу и да константно напредује.

"Ценим ваша активна залагања за унапређење инфраструктурне сарадње, премијеру Вучићу", подвукао је Си Ђинпинг.

 

 

 

извор: Танјуг