Вести

Вучић: Срби не треба да се стиде своје слободарске прошлости

Последњих година сви око нас покушавају да умање српске жртве и да нас прогласе агресорима и кривцима за све што се збивало, али никоме нећемо да дозволимо да изврће историју и да од жртве прави џелата, а од српског народа кривца за оно за шта никад није био крив, поручио је вечерас у Дрвару председник Србије Александар Вучић.

Вучић је истакао да је поносан што вечерас представља Србију у том граду у Федерацији БиХ, јер зна колико сви Срби у БиХ воле Србију, те поручио да срца грађана Србије куцају за Бањалуку, Дрвар и сва места у којима живе Срби, уз које ће увек бити.

Вучић је, у обраћању на академији поводом Дана сећања посвећеног страдању Срба у 20. веку, рекао да последњих година сви око нас покушвају да умање српске жртве и да нас прогласе кривцима и агресорима, за све што се збивало, и то не само у ратовима 1990-их.

"Одједном, ми Срби, који су ослободили простор бивше Југославије, постадосмо агресори и фашисти, а они који су стварали нацистичке државе на овим просторима, изненада, постадоше ослободиоци", истакао је Вучић.

Приметио је да је свима непријатно да говоре о томе и да беже од те теме, ћуте о томе, јер српски народ, који је добар, не би да се свађа.

"И ја кажем да је у реду. Ниједну лошу реч нећемо рећи ни о коме другом. Поштујемо Хрвате, Бошњаке, желимо у миру да живимо са њима, то је будућност за коју се залажемо, али не дамо никоме да изврће историју и да од жртве прави џелата, а од српског народа кривца за оно за шта никад није био крив. Штитићемо свој народ", поручио је Вучић.

Пренео је и да је раније данас саговорницима на састанку са начелницима западнокрајишких општина, посланицима у парламенту БиХ и делегатима у Дому народа Парламента Федерације БиХ, поручио да зна кроз какве је муке и патње прошао српски народ.

Нарочито се то односи на период од 1995. године наовамо, и подсетио колико је деце изгубљено на Петровачкој цести, не знајући шта ће бити сутра, рекао је Вучић.

"Ми немамо где, морамо да будемо ту где смо вековима живели, да променимо понашање. Морамо да будемо јединствени. Да чувамо једни друге, да будемо једни уз друге и да разумемо једни друге", истакао је Вучић.

Подсетио је на оно што је претходило 1995-ој години - свађе у Србији, слаба економија, слаба Србија у сваком погледу, сукоб Србије са руководством РС, где је Србија Српској уводила санкције, уз трвења унутар саме РС...

"Мислите да то други нису видели? И, платили смо највишу могућу цену тиме што су Срби из општина где су увек живели протерани", истакао је Вучић.

Вучић је додао да морамо да научимо лекцију, да не смемо да прећуткујемо своје слабости и кривицу, да бисмо знали да се понашамо другачије и одговорније.

"Ми вечерас, уз сећање на све пале и погинуле за своју земљу, одајемо почаст животу. Боримо се за живот деце, за 57 малишана из вртића ''Мајка храброст'', за оне који тек треба да дођу...", рекао је Вучић и додао да своје грешке треба да сагледамо, а лако ћемо онда видети шта су други према нама радили.

Вучић је навео да оно што ће грађани осетити је оно што је данас урађено и рекао да је Дрвару већ уплаћено милион евра.

Најавио је и додатну помоћ Србије за цркву.

"Желимо капелу и велики крст баш на Петровачкој цести, где нам је бомбардована колона. Србија ће издвојити новац да обележимо место страдања", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да није овде долазио све док није имао шта да понуди, а да Србија сада може да издвоји и помогне свом народу и најавио да ће до краја године једна компанија из Србије отворити овде погон и запослити 100 људи, јер без тога нема опстанка.

Додао је да је уплаћено 75. 000 евра да би се исплатила заостала давања за обавезе према породиљама и мајкама троје и више деце.

"Живимо у различитим државама, али смо истог рода и исте вере и зато ћемо да се помажемо и будемо једни уз друге. Срби одавде су увек волели Београд и Србију више од свега. Ми исто толико волимо Дрвар, Грахово, Петровац, Бањалуку..", рекао је Вучић додајући да то нико не може да нам забрани, и да ништа ружно није рекао о другима.

"Ми морамо да бринемо једни о другима, фабрика не смета никоме", указао је председник напомињући да само радом и борбом можемо да постигнемо боље за наш народ.

Истакао је да Срби не треба да се стиде своје слободарске прошлости, као ни Гаврила Принципа чију кућу је данас посетио, а која ће бити обновљена.

Вучић је рекао да је тамо био пре 41 годину.

"Тај човек је дао живот за слободу и идеале у које је веровао, то је Србин којим можемо да се поносимо. Зато је са мном дошао мој син Данило и носи Принципову мајицу. Ми не треба да се стидимо свог народа, већ да се дичимо и поносимо", поручио је Вучић додајући да терориста није могао бити човек који је хтео слободу.

Додао је да ће да прими све ударце на себе.

"Ударајте на мене за ово што сам говорио о Принципу, не бојим се никог ни из Лондона ни из Беча... јер сам рекао истину. Срце слободе Србину не можете да одузмете. За то смо се увек борили", рекао је Вучић.

Важно је, рекао је Вучић, да гледамо у будућност, да развијамо ове крајеве.

"Ово је почетак помоћи, дођите опет, врата у Србији су вам отворена сва и добићете сву помоћ и подршку", поручио је председник Србије.

Рекао је и да са Милорадом Додиком од раније има договор да никад РС не иде против Србије, нити Србија против РС, ни против Дрвара, ни Дрвар против Србије.

Вучић је рекао и да је поносан што Србија и РС немају проблем с тим што неко хоће да нам промени историју, да нам не дозволи одавање почасти у некадашњим концентрационим логорима...

"Знате зашто? Захваљујући његовој иницијативи о заједничком Меморијалном центру где можемо да учимо децу шта је било у Јасеновцу, да се тога не стидимо и не прећуткујемо и да знамо да тако нешто никад не сме да се понови. Све дане обележавамо заједнички - од годишњице НАТО агресије, преко Јасеновца, Јадовна, све тешке дане заједнички обележавамо. Тако ћемо и муке Дрварчана и других који нису у РС или Србији", поручио је Вучић.

Припадамо истом народу, никакво зло нисмо другима учинили, рекао је Вучић.

"Али, немојте да нам браните да волимо свој српски народ, Србију и РС, то је нешто чиме се поносимо. Помагаће Србија, помогла је данас, помоћи ће и више. Ово није мали новац, видећете резултате", рекао је Вучић.

Дрварчанима је поручио да жели да их види насмејане, да гледају у будућност право и да је виде онако како је само замислити могу, да им деца одрастају у слози и миру и да са поносом носе своје име и презиме.

Такође је рекао да је поносан што је први спрски председник који је дошао у Дрвар.

"Али, није последњи пут. Доћи ћу опет да видим како је потрошен новац", рекао је Вучић.

Вучић је своје обраћање почео речима Бранка Ћопића: "Колона тамна и нема бдије над градом кога више нема...", наводећи да је тиме 1945. године тада млади Ћопић описао део дуге историје страдања Дрвара.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк