Вести

Вучић: Србија ће увек бити уз свој народ

Председник Републике Србије Александар Вучић потврдио је да је српска страна у Бриселу прихватила, како је Европска унија саопштила, компромисни предлог за деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије.

"Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног решења, којим сам задовољан и сматрам да је важан за нашу страну", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да су се, под тачком 1, обе стране у Бриселу договориле да се РОСУ повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада, 2. октобра од 8 сати, и да се РОСУ повуку најкасније до 16 сати истог дана.

Такође, КФОР ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања.

Под тачком два, од 4. октобра од 8 сати успоставља се "стикер", односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему ће се тек водити разговори у Бриселу.

"То сматрам великим успехом наше стране", рекао је Вучић.

Такође, као тачка 3. договорена је Радна група коју ће чинити представници Европске уније, Београда и Приштине, и тражиће трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси.

"Први састанак ће бити 21. октобра, а у шест месеци Радна група ће представити своје налазе и коначно решење за највиши ниво дијалошког формата. То је оно што је постигнуто", рекао је Вучић.

 

Постигнуто највише што се могло

Вучић је рекао да је после више непреспаваних ноћи и много труда разговарао са председником Српске листе и представницима народа са Косова и Метохије и да они знају да је ово што је договорено у Бриселу највише што је могло да буде постигнуто.

"Ја сам задовољан трудом и оним што смо постигли."

Да ли можете бити срећни после свега што се дешавало, не можете, али смо реаговали као држава озбиљно и паметно, били смо уз свој народ, јасно рекли све и Приштини и међународним факторима", истакао је Вучић.

Вучић је напоменуо да има нешто још о чему не може јавно да говори, а то је речено и НАТО-у, да ћемо, уколико би била угрожена безбедност, а други не ураде свој посао, као што је Кфор и сами би били спремни да заштитимо свој народ.

"Доста је доброг посла урађено, али какав год посао био, нама ситуација на Косову и Метохији никада неће бити добра. Свако реалан и објективан зна колико сам у праву, колико је фер ово што сам рекао, зато се не понашам славодобитно", навео је Вучић.

 

ЗСО и кршење Бриселског споразума први на дневном реду

Вучић је истакао да је саопштење Европске уније о постигнутом решењу од кључног значаја и велики успех српске стране јер се Европска унија констатовала да није имплементиран споразум о Заједници српских општина и недостатак већинског панела у Апелационом суду у случају Ивана Тодосијевића.

"Отворено кажу за Заједницу српских општина и Тодосијевића да није поштован Бриселски споразум", истакао је Вучић и рекао да ће то третирати као приоритетну ствар на следећем састанку главних преговарача који ће се одржати у Бриселу.

"Заједница српских општина као и кршење Бриселског споразума су веома важна тема за нас", рекао је Вучић. Вучић је рекао да се у том саопштењу позивају обе стране да имплементирају све претходно договорене аранжмане.

Вучић је указао да је најављено да ће Европска унија, као посредник за нерешена питања, која произилазе из првог споразума, са обе стране, третирати као приоритетну ствар на следећем састанку главних преговарача који ће се одржати у Бриселу.

Додао је да ће од великог значаја бити то што ће следећа тема бити Заједница српских општина и посебно то да је на противправан начин вођен поступак против Тодосијевића.

"Надам се да ће добро разумети да Приштина не може тог човека да хапси и затвара, јер ако се то деси отпор српског народа ће бити још израженији", најавио је Вучић.

Рекао је да је за нас веома важан одлазак до зуба наоружаних припадника РОСУ са севера Косова и Метохије.

"То је важна и можда најважнија ствар, уз ово да ће Европска унија инсистирати да се говори о Заједници српских општина и признају да није поштован Бриселски споразум у случају Тодосијевића", оценио је Вучић.

Вучић је рекао да верује да је то добар показатељ да се у будућности такве акције Албанаца неће догађати или ће наилазити на још већи отпор српског становништва.

Повратак Кфора у складу са резолуцијом 1244 је значајан, додао је, јер показује да је могуће остварити додатне гаранције за безбедност и сигурност српског становништва. Подсетио је да је Приштина својом одлуком кренула у скидање српских таблица, давали су пробне таблице и те пробне је требало платити додатних 5 евра.

"Нема више скидања таблица, нема пробних таблица РКС, нити има наплате од 5 евра за било шта. Посебно нема скидања српских КМ таблица и осталих које Београд издаје, нити прогањање Срба на Косову и Метохији", поручио је Вучић.

Истакао је да је овим споразумом Србија одбранила право на слободу кретања и нормалан проток робе, те је очуван и мир.

Додао је да се из саопштења Европске уније види да ће о трајном решењу за таблице бити тек разговарано, чиме се онемогућава да Приштина намеће одлуке.

Вучић је додао да договор има неке мане.

"Једна је што ће до неког, претпоставља се тежег решења, морати да се дође у договору, од шест месеци. Такође, што споразум омогућава коришћење свих таблица са именима свих српских градова, али у пракси јасно је да ће моћи да се користи само на северу Косова. То за Србе није превелики проблем јер сви јужно од Ибра имају КС таблице", објаснио је Вучић додајући да има око 9.000 возила са српским КМ таблицама.

Указао је да је донета одлука да се ствар реши стикерима, тиме што ће се стављати стикер на грб.

Вучић је додао да је ово што смо данас изборили много боље него што је постојало споразумом из 2011. године.

Поновио је да је Београду важно да се РОСУ повлачи, да није било жртава, да је сачуван мир, и да ћемо сада моћи да говоримо о великим стварима економског напретка у целој земљи, укључујући и Косово и Метохију.

 

Курти ми је уделио комплимент

Вучић је додао да нико није могао такав комплимент да му пружи као што је то учинио премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, рекавши да независно Косово има проблем са једним човеком, који има своје име и презиме, а то је Александар Вучић.

На питање да прокоментарише Куртијеву изјаву, Вучић је рекао да се јуче могла видети сва нервоза Куртија.

"Узвраћам Куртију на томе што је рекао да независно Косово има проблем са једним човеком. Нико други није могао такав комплимент да ми пружи. Ја ћу наставити да радим свој посао на повезивању људи, очувању виталних српских интереса, њега да вређам... Могу у лице да му одговорим, а да пред новинарима изигравам хероја, не пада ми на памет", рекао је Вучић.

Вучић је оценио да се Куртију није баш прославило скидање таблица, те да, како наводи, није све у једном потезу и да се мора размишљати дугорочно.

"Можете да кажете хоћу успешну економију, али ми се не мили да имам мир и стабилност. Не можете. Морате да водите рачуна о свему, о монетарној политици, стабилности, морате да поштујете договоре, да будете коректни", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да се једностраним актима не доноси ништа добро.

"Надам се да је то добар наук и за Приштину", рекао је Вучић и додао да га брине случај Ивана Тодосијевића, који је, иначе, добио позив за издржавање казне због изјаве о Рачку.

Вучић је, међутим, указао и да је документ о дееслакацији важан и када је реч о Тодосијевићу и Заједници српских општина, наводећи да много важних ствари за Србију произилазе у њему.

 

До 2024. године модернизација пруге Ниш-Димитровград

Вучић је изјавио да верује да ће до 2024. године бити завршен пројекат модернизације пруге Ниш-Димитровград од 108 километара који подразумева, електрификацију пруге и изградњу нове једноколосечне електрифициране обилазне пруге.

Вучић је рекао да ће се тиме железница изместити из центра града што су тражили и грађани Ниша.

"То је велика ствар за Ниш, али и за Србију због спајања са Софијом и са Истанбулом. Нама су наравно најважнији Бела Паланка, Пирот и Димитровград. Укупна вредност пројекта је 268 милиона евра, од чега су 73 донаторска средства, Србија обезбеђује 62. То су велике вести мимо Ниш-Брестовац пруге, брзе пруге Београд-Ниш којом ћете за 2 сата и 10 минута моћи из центра Београда до центра Ниша да дођете", рекао је Вучић.

Вучић је додао да би до краја године требало да крену радови на потписивању уговора за Ђурин Сталаћ  и за брзу пругу Београд - Ниш, а да ће до марта почети радови.

"Остаје нам још 130 километара Ниш-Прешево и Ниш-Приштина, са наших 77 километара. Идемо на прва 33 километра што је велика ствар за Мерошину, за Куршумлију, Пролом бању, Куршумлијску бању. То су велики и добри резултати", рекао је Вучић.

 

Нису тачне тврдње у вези директора ВБА

Вучић је изјавио да су лажне оптужбе Маринике Тепић о умешаности директора Војно безбедносне агенције Ђура Јованића у "афери прислушкивања " у коју је председник Вучић "упао" током разговора са Звонком Веселиновићем и Миланом Радоичићем.

Вучић је на питање о оптужбама Тепић на рачун директора Војно безбедносне агенције, подсетио да Ђуро Јованић није имао везе ни са слушањем, ни штићењем, нити је Војно безбедносна агенција имала везе с тим.

"Слушали су из МУП-а, а не БИА или ВБА", подвукао је Вучић.

Вучић је додао да је Јованић врхунски професионалац, који ради стручно свој посао, и има подршку свих надлежних у Министарству одбране и унутрашњих послова.

"Мислим да сам два пута видео Звонка Веселиновића, а мислим да се никада нисам чуо са њим, јер немам његов телефон уписан. Можда да је било неко друштво око Косова па да је био присутан, али и то не верујем", објаснио је Вучић.

Истакао је да такве лажи показују немоћ оних који их износе.

"Немам ни проблем да сам разговарао са било ким. Чак мислим да баш никада нисам разговарао са њима", додао је Вучић.

Вучић је додао да је то доказ сопствене немоћи, и чемера и јада, недостатак снаге да се уради нешто, сањају велики снови, па морају да се баве ситним лажима и измишљеним денунцијацијама.

 

Од 2012. године плате у Нишу порасле за чак 65 одсто

Вучић је изјавио да је у Нишу просечна плата од 2012. године до данас порасла за 65 одсто, док су значајна средства уложена у пројекте у Нишу, а доведено је чак седам великих инвеститора.

Вучић је рекао да је 2012. године просечна плата у том граду била 316 евра, колико сада износи минималац, док је просечна зарада прошлог месеца била 520 евра.

"И даље је то ниже од републичког просека, али за само девет година то је повећање од 65 одсто. Када би за наредних девет година, а верујемо да ћемо и брже да растемо, било још 65 одсто. Израчунајте", рекао је Вучић.

Вучић је приметио да је велика разлика између Београда и Ниша, односно између главног и осталих градова, али да се држава зато труди да улаже у Ниш што више.

Примера ради, навео је да је нишки буџет 90 милиона евра, новосадски 300, али буџет Београда 1,25 милијарде евра.

"Београд ''поједе'' парама друге, као Лондон у Британији, или Москва у Русији. Мораћемо да нађемо још начина да више улажемо у споредне садржаје, свега што људима може да побољша живот и да доведемо још инвеститора", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио и шта је све до сада урађено у Нишу, између осталог, пут Ниш-Бела Паланка-Пирот-Димитровград, чиме је де факто спојен са Софијом.

Град је, додаје, спојен са Лесковцем, Врањем, Прешевом, прелазом Табановце, Северном Македонијом. Данас је потписан уговор за градњу пута према Топлици, док се ради брза пруга Београд-Ниш, пруга до Димитровграда, као и од данас до Брестовца.

Уз улагања у аеродром, то су све витални, велики инфраструктурни пројекти, додао је Вучић, не рачунајући оно што је у граду урадила локална самоуправа.

"Лично сам учествовао у довођењу седам великих инвеститора у Ниш, највеће фабрике су ту, а да у међувремену нисмо уништили ниједну, као што су неки за 10, 15 година успевали да ураде", рекао је Вучић.

Уз то, подсетио је на улагања у Универзитет у Нишу, Научно технолошки центар, школе, Клинички центар Ниш.

"Ако можете да ми кажете када је то у Нишу било више улагања. Знам да ће људи, што више направимо и урадимо, тражити више, јер је то природно. Трудићемо се да урадимо још", рекао је Вучић.

 

У централној Србији остају стикери за таблице РКС

Вучић је додао да када  је питању улазак возила са Косова и Метохије  у централну Србију остаје исти режим, што значи да се увек стављају стикери за таблице РКС, а да при уласку на Косово нашим људима неће бити скидане таблице и стављане пробне, већ стикери преко амблема.

"Не можемо да пустимо и кажемо да постоји Република Косово са грбом, на то стављамо стикер, али то нема везе са свим овим. Остаје исти режим као што је био и до сада што се централне Србије тиче", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је приштинска страна желела да Србима ставља пробне таблице, да нам скину КМ таблице или таблице других места јужно од Ибра, али да су углавном у питању КМ таблице, јер друге постоје у минималном броју.

"Сада неће скидати те таблице и неће давати пробне РКС таблице које би наши људи морали да носе са ознакама државности Косова него ће преко наших амблема да ставе стикер. То је једино што се мења", објаснио је Вучић.

 

Показаћемо шта смо урадили, али и да имамо снове

Вучић је уверен да ће опозиција имати своје "победничке кандидате" за председника Србије и да имају, како је рекао, "много шансе" да победе, јер увек је лакше некога нападати него радити и одговарати на нападе.

"Ми ћемо да се боримо, то је једино што им гарантујемо. Показаћемо им да виде колико смо урадили, како смо променили Србију, али и да имамо нове велике снове засноване на реалним и финансијским и другим могућностима државе, да то можемо да испунимо, да људи верују да имају сигурну и стабилну будућност и да ће земља да им напредује", рекао је Вучић.

Вучић  је то рекао одговарајући на питање о председничким кандидатима опозиције на предстојећим изборима и на питање када ће из центра Ниши бити измештена пруга.

Вучић је рекао да ће пруга из центра Ниша бити измештена за нешто више од годину дана, јер за то, како је навео, постоји процедура Европске инвестиционе банке.

"Када то буде урађено, биће велико олакшање за овај град", рекао је Вучић и истакао да ће морати још много тога да се уради како би се у Нишу подигао ниво просечних зарада на нивоу Србије.

 

Теклас до краја године преузима 350 радника Геокса

Вучић је додао да што се Геокса из Врања тиче до сада је обављено 390 интервјуа са радницима за компанију Теклас, од тога је 105 већ примљено, а укупно 250 је у процесу примања.

"Очекивали смо да ће пре краја године 250, а верујемо да ће и 350 бити у Текласу примљено", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се ради са Немцима и са другим компанијама и изразио наду да ће на најбољи могући начин ова тешка тема да буде превазиђена и да ће да се направи добар резултат.

"Верујемо да ће преко 500, чак и 600 људи ићи у Теклас и да ће имати за 60 до 65 одсто већу плату него у Геоксу", навео је Вучић и додао да је то добра вест, али да се све не може урадити преко ноћи.

Подсећа и да је радницима који су у Геоксу остали без посла исплаћена једна просечна плата на нивоу Србије што је за њих 1,7 плата коју су имали у Геоксу, и да је тако Србија додатно помогла иако то није посао државе.

"Али када држава може, има добре јавне финансије и нема висок јавни дуг, онда можете свом народу да помажете и ја сам за то да помажете", поручио је Вучић.

На питање о запосленима у компанији "Шин вон" рекао је да нема страха да ће 400 радника те фирме остати без посла.

"Они су 2011. године дошли у Ниш, и било је најава да ће отпустити 400 људи, али ни то неће јер су део дали да раде у Јури, биће 20-ак отпуштено а Леони ће одмах да их прими. Разговарали смо са представницима Леонија и то смо потврдили", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је Леони спреман да прихвати део људи који неће наставити у "Шин вону" или "Јури".

 

Не могу да кажем све детаље како се дошло до споразума

Вучић је изјавио да не може да говори ко је одиграо кључну улогу да се Приштина убеди око споразума постигнутог у Бриселу и да ће о детаљима како је дошло до тога, то рећи када буде писао мемоаре.

"Мада часни људи то не раде", рекао је Вучић одговарајући на питање око чега су се две стране највише спориле и ко је одиграо кључну улогу да до договора дође.

На питање може ли да каже нешто више о договору око формирања Заједнице српских општина, Вучић је навео да ће оно бити на столу и да о томе мора да се разговара.

"Они се позивају на одлуку Уставног суда, али ми не разговарамо о томе што они називају правним поретком. Разговори се воде да можемо да постигнемо компромисне споразуме", рекао је Вучић.

Вучић  је  додао да ће се наредних дана поводом споразума постигнутог у Бриселу видети бурне реакције у Приштини.

"Видели сте јуче тумачење које су демантовали и америчка и европска страна и хвала им на томе. Ја вам ово кажем не као неко ко је видовит, већ зато што знам шта су они очекивали, а шта су добили. Као што ја никада нећу бити срећан ни добрим резултатом око Косова и Метохије јер знам да не постоји ништа што је посебно добро", рекао је Вучић.

Вучић је додао да не може да лаже грађане да смо за шест месеци или шест година победили јер онда остаје питање шта ћемо за 16 година.

"Живот не траје један дан, долазе наша деца", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк