Вести

Вучић: Србија има поверења у председника Француске Емануела Макрона

Председник Србије Александар Вучић поручио је да Србија има поверења у председника Француске Емануела Макрона и изразио захвалност Француској због подршке нашој земљи на европском путу.

Вучић је на конференцији са министарком одбране Француске Флоранс Парли рекао да Србија не учествује у готово оркестрираној кампањи против Макрона због неких одлука у ЕУ, односно одлуке да се не отворе преговори о чланству у ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом.

"Имамо велико поверење у Макрона, сматрамо га искреним пријатељем. Верујем да ће водити рачуна пре свега о француским интересима, али и српским. Људи у Србији имају поверења у Француску", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је први пут, после 35 година, један министар одбране Француске у Београду.

"Веома сам задовољан због тога и велико вам хвала. Пренесите председнику Емануелу Макрону најсрдачније поздраве народа из Србије и моје лично, хвала за посету током лета и поруке које је пренео грађанима Србије", рекао је Вучић.

Наводећи да две земље имају добру сарадњу, Вучић је истакао да ће Србија да чува војну неутралност, али ће да развија све боље односе са Француском.

Вучић је нагласио добру сарадњу у међународним мисијама и истакао да је Србија спремна да учествује и билатерално са Француском у различитим мисијама.

"За нас су Французи пријатељи, били смо пријатељи и 1914. и 1918. године, у Другом светском рату и у будућност морамо да гледамо заједничким или готово једнаким погледом", рекао је Вучић.

Он је истакао да је економска сарадња две земље добра и да трговинска размена расте, те да Француска у Србији запошљава више од 11.000 људи.

Вучић је рекао да постоји све већи број активности које имај војске Србије и Француске, као и да ће Французи учествоати у значајној вежби на територији Србије која ће бити одржана у јуну.

"Ми смо због тога изузетно срећни, то ће проширити знање и видике наших људи и видећемо шта можемо да научимо од француске војске", навео је Вучић.

Вучић је рекао да војно техничка сарадња расте са Француском и подсетио да је Србија купила ракете Мистрал и да већ данас или у понедељак Србија исплаћује за њих прву рату.

Такође, нагласио је да држава никада не касни са исплатама и да се увек стриктно држи уговора.

"Хвала Французима што са нама желе да раде по том питању, има још много области у сфери војне индустрије и куповине наоружања где смо ми заинтереосвани за француске производе и о томе смо разговорали. Верујем да ћемо у наредним недељама и месецима имати још неке позтивитне ствари којима би могли да вас изненадимо", рекао је Вучић.

Истиче да ће Србија да чува своју војну неутралност, али и да развија још боље односе са Француском.

Замолио је министарку одбране Француске да пренесе срдачне поздраве Макрону и жеље за успесне реформе у Француској.

"Нема успешних реформи без тешких потеза, пренесите Маркону да издржи и остане чврсто у својим идејама, а онда ће му бити захвални и они који му данас нису захвални. Kо мисли да се тешке болести лече аспирном вара се и не говори истину свом народу. Тешке болести се лече тешким лековима. Да се не бих мешао у унутрашње ствари Француске само би да поручима да желим све најбоље Француској и Макрону. Увек сте доборошли у Србију, живело пријатељство Србије и Француске", поручио је Вучић.

 

Уверен сам да Макрон неће заборавити Србију

Вучић је изјавио, када је реч о новој методологији у процесу проширења ЕУ, коју је иницирала Француска, да је на Србији да сачека, а да је уверен да француски председник Емануел Макрон неће Србију ни заборавити, ни оставити усамљену.

Вучић је рекао да је током посете Паризу у два наврата разговарао са Макроном, који му је пренео француске разлоге зашто та земља тражи промене у методологији, те истакао да смо ми у томе видели много шанси за Србију.

"Али, која методологија ће бити прихваћена... Стигао је и други предлог Италијана, Пољака, других из Вишеградске групе, Аустрије. На нама је да сачекамо, да радимо свој посао", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара после састанка са француском министарком одбране.

Вучић је истакао да има поверења у Макрона и да је уверен да француски председник Србију неће заборавити, ни оставити усамљену.

"А, сад да изигравам баба Вангу и да нагађам шта ће да буде за пола године, годину...", приметио је Вучић и истакао да ће фокус ЕУ сада бити на Брегзиту и да сада "нема теорије" да се Унија бави било чим другим док се Брегзит не завшти и док не направе споразуме у различитим сферама од тргодине до одбране и безбедности.

Вучић је рекао да Србија наставља да ради свој посао, те да у том смислу развијамо билатералне односе са Француском на најбољи начин и спроводи реформе.

"То је важно, а шта ће да буде... Оно што не можете да промените, не секирајте се због тога. Да ми радимо оно што можемо да променимо", рекао је Вучић.

 

Не секирајте се због блокаде РТС-а

Вучић је изјавио, подовом блокаде РТС од стране Савеза за Србију, да не верује да једна мала група људи може да помисли да насиљем може да изазове нешто озбиљније.

"Немојте да се секирате за блокаду РТС. Гарантујем да нико неће бити угрожен, да ћемо у складу са законом да поступамо, нити има било каквих опасности. Сачуваћемо све што је потребно да се сачува", рекао је Вучић новинарима на заједничкој прес конференцији са француском министарком одбране.

Вучић је додао да ће се гледати да се не примењује никаква сила, чак ни у складу са законом.

"Верујем да ће све да прође демократски. Србија је демократска земља. Не верујем да једна мала група људи може да помисли да нешто озбиљније може да изазове насиљем", рекао је Вучић.

"Не секирајте се, идите на посао слободно", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк