Вести

Вучић: Србија је слободна и слободарска земља

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је опозиција мислила да ће са њим "обрисати патос" у парламенту током расправе о Косову и Метохији, али да се то није догодило јер чињенице, резултати и одговорна политика најбоље говоре за себе.

Председник Вучић је говорећи о атмосфери у скупштини током расправе о Косову и Метохији рекао да је за њега део политичке свакодневнице то што га политички противници оптужују за диктатуру и ауторитарност, иако раније председници и премијери нису долазили у парламент да одговарају на свако питање посланика.

"Тада је цветала демократија", приметио је председник Вучић.

Напоменуо је да је четврти пут учествовао у расправи у скупштини и да је опозиција очекивала да ће са њим, како је рекао, да обрише патос, што се и овог пута није догодило.

"Ово се није догодило четврти пут, не зато што сам много паметан, већ зато што чињенице и резултати најбоље говоре, као и одговорност и озбиљност. Када смо имали расправе и о мање важним стварима, и деведесетих и двехиљадитих, искључивали су читаве посланичке групе, а сада само видели  насилничко понашање и дивљање посланичких група, покушај физичког напада и на мене и председника скупштине и нико није искључен са седнице  нити опоменут", рекао је председник Вучић.

Навео је да је у Србији изгледа демократија када председници и премијери не долазе у Скупштину, а "нико да каже то је неки напредак у погледу демократије".

"Нико да каже да је то напредак да нико није неког желео да искључи из важне расправе, јер смо  хтели да чујемо која је то аргументација", додао је председник Вучић.

 

Седница ми је добро дошла да раскринкам лажи

Председник Вучић изјавио је да му је прошлонедељна седница Скупштине Србије о Косову и Метохији добродошла да раскринка лажи, али да га је забринуло то што се у савремено доба служе лажима у вези са националним интересима, а ради добијања политичких поена.

"Могли сте да чујете да Ана Брнабић има хрватски пасош а нема га, а не знате да Милош Јовановић има француски, а не жели да га се одрекне, то нисте чули. Направили су измишљену вест да смо дали пет милиона Хилари Клинтон, а  нисам је срео нити смо једног саветника платили", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је најавио да ће премијерка Ана Брнабић у наредних неколико дана јавности доставити све уплате у иностранство од 2014. године.

Како је рекао седница је заказана да се објасни зашто су западни изасланици дошли у Београд, а када се појавио у Скупштини питали су га зашто је дошао.

 

Имамо србомрсца, Европљанин је али не из Европске уније

Председник Вучић изјавио је, коментаришући критике због аплауза који је добио у Скупштини Србије да постоји један истакнути странац србомрсзац, који толико мрзи Србе и Србију, а који је Србију прогласио Северном Корејом због аплауза који је он добио у Скупштини Србије.

Председник Вучић је рекао да се ради о Европљанину, који није везан за Европску унију.

"То се ретко среће, та мржња, али ово нисам видео. И тај пошто се нервирао, иако презире десничаре, навијач је лажно либералних опција, причао је ужасно, да је Вучић узео досијеа сваког од тих из либералних опција. Лаже. Користио сам само доступно знање и искуство. Али је он причао да све то личи на Северну Кореју", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да људи, када су докони не знају шта хоће, као и да је некима забрањено да аплаудирају, некима да није.

"Поздрављам србомрсца, рећи ће да сам му ставио мету на чело ако кажем његово име. Најбоље да ћутим и пустим вас да радите шта хоћете", рекао је председник Вучић.

 

У бољем смо стању него што смо очекивали

Председник Вучић изјавио је да је Србија у много бољој ситуацији када је реч о Косову и Метохији него што се могло очекивати с обзиром на то шта се све дешавало.

Председник Вучић је на питање у вези са десно оријентисаним странкама које су покренуле кампању "против капитулације и ултиматума", рекао да нема шта да им каже јер су они капитулирали одавно.

"Пустили су да се деси 17. март, Борис Тадић је побегао у Румунију на дан када је проглашено независно Косово, а овај други писао саопштења и организовао молебане. Нећу да причам о враћању преговора из Уједињених нација у Европску унију, о пресуди Међународног суда правде где и бивши председник каже да су направили грешку у питању, замислите сада признаје после 10, 11 година, прављење административних прелаза и наравно свим тим сте доведени у немогућу позицију да преживљавате и чувате огњишта нашег народа на Косову и Метохији", испричао је председник Вучић.

Додао је да жели да буде у потпуности поштен и истакао да није само њихова кривица.

Како је рекао, била је кривица и пре тога и не само 1998. године и 1999. године, већ и пре тога.

"Били смо у ужасним околностима на Косову и Метохији, нисмо разумели шта се збива, велике губитке смо имали, после тога је тек разорена земља у пљачкашким приватизацијама после 2000. године. Када све то погледате, у много смо бољем стању него што смо очекивали", рекао је председник Вучић.

 

Поштујем СПС, годинама уназад смо доста тога урадили заједно

Председник Вучић изјавио је да поштује Социјалистичку партију Србије (СПС) и додао да су Српска напредна странка (СНС) и социјалисти у претходним годинама заједно много тога озбиљног урадили и да се нада да ће тако бити и у наредних шест месеци, годину дана.

Председник Вучић је упитан да прокоментарише своју изјаву да му нису потребна објашњења зашто њега нападају, а не нападају Ивицу Дачића, рекао је да то није тајна и да му не требају никаква објашњења.

На питање да прокоментарише "упадљиву тишину" СПС у Скупштини приликом седнице о Косову и Метохији, председник Вучић је рекао да је то приметно већ неколико година. 

"Нисам дошао да кукам, ја поштујем СПС, са њима смо много радили протеклих година, надам се да ћемо и у наредних шест месеци, годину дана много тога важног да урадимо, поставили смо циљеве", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на коментар да је орочио сарадњу са социјалистима, председник Вучић је рекао да није питање да ли је орочио и додао да после тога могу опет да седну и да виде "шта ће и како ће даље".

"Питају ме како је прошао разговор (са Ивицом Дачићем). Па пристојно је прошао разговор, али то не мења нешто што ја видим да траје годинама, није то од јуче", додао је.

На констатацију да је узимао СПС у Владу и када СНС-у то није требало математички, председник Вучић је рекао да ништа краће у Србији не траје од захвалности.

"Они би вам рекли ми смо те подржали, ја ћу рећи само да сам захвалан и нећу више ништа да причам сем да сам веома захвалан", навео је председник Вучић.

На питање да ли му смета сваки пут када види да је криза да из неког дела опозиције стижу сигнали да рачунају на СПС, председник Вучић је рекао да неће лоше да прича о социјалистима и да верује да ће радити заједно добро.

"После избора, сви су се ујединили само да би сменили нас и баш их брига за Косово и Метохију, за идеје. СПС није, а ово када је тешко, на то сам навикао хиљаду пута и бесмислено ми је да кукам", навео је председник Вучић.

 

Следи ескалација у Украјини, Србија ће бити између чекића и наковња

Председник Вучић рекао је да се у наредних пет, шест месеци очекује ескалација сукоба у Украјини, а да ће се Србија због геополитичких дешавања наћи између "чекића и наковња" и да ће притисци на Србију када су у питању однос према Русији и Косово и Метохија бити неупоредиво снажнији.

"Предстоји нам највећа криза у свету од Другог светског рата у правом смислу. Ово до сада није било ништа, иако је око 300.000 људи убијено, а протерано 9 или 10 милиона", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је напоменуо  да ово не говори зато што мисли, већ зато што зна да следи велика ескалација, а то ће се, како је рекао, на Србију одразити тако што ће притисци због Русије бити неупоредиво снажнији, иако су били веома снажни, а биће  троструко снажнији око Косова и Метохије. 

Председник Вучић је навео и да више није јасно ко побеђује у Украјини, као и да се појављују први текстови који постављају питање шта ће се десити ако Путин победи.

Како је навео, много је тешко победити Запад и њихово јединство, а сада и унутар руског народа постоји јединство.

"Сада вам је јасно да идемо у потпуни хаос", оценио је председник Вучић наводећи да се тек за пет, шест месеци може десити да неко размишља о заустављању сукоба, а тада неће желети да се за Србију траже нови услови, ни да дозволе Русији да има утицај на Балкану.

"У тој позицији Србија ће бити између чекића и наковња у сваком смислу. Тешко за нас ко год да победи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да Србија припада реткима који говоре о миру, јер би мир био добар за све, али да нико мир сада не сме да помене ни на Западу ни у Русији.

"Шта ми да радимо, ми морамо да знамо да инвестиције имамо са запада, да смо на европском путу, глупо је када неки говоре да то треба да откачимо, а кукали би за плате, као и они који кажу раскините све са Русијом", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да то не може да буде Србија, јер  мора да се води рачуна и о души нашег народа али и о финансијама и привредном интересу.

На питање шта ће бити ако Србија мора да бира, председник Вучић је рекао да ће знати када је дошао тај тренутак.

"Пустите да терамо док можемо, знаћу кад је тренутак и нећу да кријем од људи. Знаћу ја, дуго се приближава, али нема сумње да немао ни месеце на располагању", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је сликовито објаснио да ако је неко у ситуацији да има гангрену ноге, лекар мора да изабере да исече ногу, да би му спасао живот.

 

Заједница српских општина испред свега, још не знам да ли идем на безбедносну конференцију у Минхену

Председник Вучић поручио је да је по питању Косова и Метохије формирање Заједнице српских општина испред свега и да док се то не деси може да иде у Брисел само туристички, као и да још није донео одлуку да ли ће отићи на предстојећу безбедносну конференцију у Минхену.

Председник Вучић је на питање да ли ће отићи у Брисел на дијалог о Косову и Метохији након што је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао да ће позвати њега и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Брисел како би "изгурали" европски предлог за Косово и Метохију, поновио да може иде јер неће да одбије разговор, али да не види у томе смисао.

"Једино да идем у туризам и да одговарам на питања и да кажем како смо имали леп састанак. Не смете да одбијете. Сад је питање да ли да идем у Минхен, треба до понедељка да одлучим, тамо је највећа безбедносна конференција у свету, долазе Шолц, Макрон, Блинекен, Борељ и сви други ће доћи. Ако оде Курти, а нас нема, онда смо у проблему, а ако одем знам како ће то све да изгледа. Још нисам донео одлуку", рекао је председник Вучић.

Рекао је да није проблем да оде на разговор, али да они морају да разумеју да је испред свега Заједница српских општина.

"Све остало је без везе, покушавају да ме убеде у нешто што не могу и нећу да прихватим", додао је председник Вучић.

 

Нападају ме јер нећу да плаћам рекет

Председник Вучић истакао је да њега нападају јер неће да плаћа рекет и нагласио да неће да учествује у животу државе "коју ће да рекетирају ситни мафијаши".

"Најгори друштвени талог попут Милована Бркића, кога напада у сваком броју, у сваком тексту, осим мене? Не постоји тај. Када кажем мене, мислим на моју породицу, децу. Како објашњавам то - ја нећу да плаћам рекет, ја нећу да шаљем курире да му носе 50, 100, 200.000 евра", рекао је председник Вучић.

Упитан да ли хоће да каже да СПС хоће да плаћа рекет, председник Вучић истиче да неће да каже то, већ да он неће да плаћа рекет. 

"Нећу да плаћам рекет било коме да би о мени писао лепо ако већ неће да види колико се борим, трудим, радим. Нећу да учествујем у животу државе која ће да буде рекетирана од стране ситних мафијаша и клошара. То су људи који говоре да сам убио своје дете, не постоје ствари које ми нису рекли, зашто то не пише за неког другог већ само за мене - јер нећу да плаћам рекет", рекао је председник Вучић.

 

Не бих волео да буде избора, али не искључујем ту могућност

Председник Вучић изјавио је да ће се трудити да докле год је то могуће не буде избора, мада ће то, како је рекао, тражити опозиција и додао да не би волео да се то деси, али да не искључује ту могућност.

Председник Вучић је на питање да ли то има везе са питањем Косова и Метохије и жељама западне петорке, рекао да они полазе од себе и да не разумеју да је Србија слободарска земља.

"Читали сте безброј пута да амбасадори утичу на промене. Док сам председник неће амбасадори то радити, посао управљања Србијом припада народу, Србија је слободарска земља која сама доноси одлуке. Смејем се овим будалаштинама, шта да радим, тако вам је то у Србији, то се зове менталитет кметске душе који живе да испуњавају туђе налоге", рекао је председник Вучић.

На питање о плановима да се формира нова већина, он је рекао да ако сада не причају о њему јер му је популарност висока, могу да разматрају опције да се СНС на парламентарним изборима спусти на 35 до 37 одсто.

"Да десничарске странке скоче на 15 одсто, а СПС подигне на 15 одсто, да европски блок - зелени, Ђилас, Јеремић, Понош на 20 до 22 одсто, мањине 8-10 одсто и неважећи листићи, могуће су комбинације за странце", рекао је председник Вучић. 

Истиче да је циљ да се Србија уруши и постане независна и не води своју политику. 

"То сам препознао на време и то се у овом тренутку не дешава. Успешно сам се изборио за то у Скупштини па нисмо ни близу тога, није било предалеко, али после седнице мишљење мњења иде супротно од тога", рекао је председник Вучић.

На питање о подршци женског бирачког тела, каже да не зна зашто се то доводи у питање, као и да је суштина да се иде на део женског бирачког тела јер су оне те које желе стабилност и сигурност.

"Легитимно је да ту кампању радите у току предизборне кампање, али не 15 дана након избора владе. То се ради како би влада била уништена. Никада нисам пристајао на то ради останка на власти. Народ је то разумео", рекао је председник Вучић.

 

Шта је смисао Тадићеве идеје? Да идемо пред СБ УН и да изгубимо тамо?

Председник Вучић изјавио је да је предлог бившег председника Србије Бориса Тадића према којем би Београд требало да отвори питање статуса Косова и Метохије пред Саветом безбедности Уједињених нација лош и запитао "који је смисао тог предлога".

Председник Вучић је то изјавио коментаришући Тадићев предлог и запитао "шта даље уколико изгубимо тамо".

"И шта је смисао тога да покрећемо питање Косова и Метохије пред СБ УН. Шта је смисао те идеје? Глупа је до бесвести. Ево хоћемо да отворимо, само што је он повлачио преговоре из УН у ЕУ," рекао је председник Вучић.

Додаје да је Србија у лошој позицији јер "игра против много јачих".

"Кад играте против оних који су на терену много јачи, попут Марадоне, Месија и осталих, немој да се правиш паметан, па ћеш ти да нападаш много. Лепо стани у зону на тридесет метара од свог гола, па прими три гола, немој да примиш 13. Они су много јаки били. Паметни. Свака је криза била наша шанса. Само смо излазили сиромашнији. Са 400.000 људи отпуштених, са изгубљених Косовом", истакао је председник Вучић.

Додаје да је о статусу Косова и Метохије раније разговарао са Француским председником Емануелом Макроном.

"Али, ја сам причао давно са Макроном када је био овде, до четири ујутру. Рекао ми је 'све да си 90 одсто у праву, све и да смо у праву, они никада неће да повуку ту одлуку'. Неће Американци. Неће никада", рекао је председник Вучић

Истиче да је Макрон похвалио оно што је до сад урађено.

"Сналази се у могућим околностима, и подижи своју земљу. Узми највише што можеш. Успео си да подигнеш економију. Успео си да дигнеш ниво поштовања за своју земљу", рекао је председник Вучић.

Додаје да "морамо да се сналазимо даље да живимо и да гледамо ка будућности".

"Долазе нова деца на светлост дана. Рађају их и издржавају родитељи и они хоће да живе нормално, а не да плаћају цену онога што смо радили или онога што су нама неки други радили", закључио је председник Вучић.

Одговарајући на питање новинарке да прокоментарише изјаве амбасадора Русије и САД у Београду Александра Боцан-Харченка и Кристофера Хила председник Вучић је рекао да ће Србија слушати себе, а не стране амбасадоре, и да нам се нигде не жури, али и да немамо времена за чекање.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оптужио је данас америчког амбасадора у Беогаду Кристофера Хила да форсирањем француско-немачког плана за Косово и Метохију открива жељу Вашингтона да "буде главни у покрајини".

Боцан-Харченко је раније данас у објави на Твитеру оценио да Хил, под, како је рекао, лажном паролом "одлука је на Србији", неуморно наставља да "гура тзв. француско-немачки план за Косово и Метохију, ревносније чак и од саме Европске уније".

Хил изјавио је у среду изјавио да европски и амерички преговарачи покушавају да спроведу у дело договор о Заједници српских општина и створе простор да тзв. Косово добије чланство у међународним организацијама.

 

Немогуће је да престану скандирања, а све паре су добили од "злог" Вучића

Председник Вучић изјавио је да је навикао на увредљива скандирања навијача и да је то немогуће да престане истичући да постоје три групе и то политичка, криминална и трећа која глуми жртву.

Председник Вучић је након видео снимка на којем му навијачи Партизана скандирају увреде, казао да гледа само кога је од њих нечим много добрим задужио.

"На овом снимку има људи које сам много тога добрим задужио, то су људи који су ишли са управом Партизана, ишли су на гостовање, имате људе из управе Партизана, из рукометашког клуба, одбојкашког...", навео је председник Вучић.

Додао је да је једна од добрих ствари којим је таква скандирања заслужио и то што је за фудбалски клуб Партизан пронашао највећег спонзора у последњих неколико деценија - Зи Ђин.

"Лично сам свој ауторитет ставио и замолио Кинезе да финансирају фудбалски клуб Партизан, а што се тиче кошаркашког клуба, толико су пара добили да је срамота да ми не вичу 'Вучићу п....'", рекао је председник Вучић.

Истиче и да је Партизан дужан осам милиона евра пореза само из кошаркашког тима и подсећа их да то плате. 

Наводећи да је сада већ навикао на та скандирања, председник Вучић је рекао да му није било лако на утакмици са Албанијом. 

"Не знам чиме сам заслужио, али схватио сам после, било је много лажи у вези Бриселског споразума и онда су то људи искористили. Они раде ту кампању годинама, а Звездини навијачи када су викали 'Вучић, Брнаба', радили су то да би показали да нису режимски, да су против власти, против Параде поноса, да би доказали то на тај начин, а ови доказују да су без државе толико јаки", испричао је.

Председник Вучић понавља да не крије да навија за Црвену звезду, али да је лакше за Партизанове навијаче да праве од себе жртву без обзира колико су пара добили од државе.

"Сви скандирају против злог Вучића, а све паре су добили од злог Вучића", рекао је.

Указује и да постоји криминални део.

"Видели сте када су избацивали заставе - криминална врачарска група да се не би истраживали скај телефони и остало", рекао је.

 

Зауздавамо инфлацију у Србији, раст цене нафте у свету у наредне две, три недеље

Председник Вучић изјавио је да се у наредне две или три недеље очекује раст цене нафте у свету, јер се буди кинеска привреда и повећава тражња, али да то неће довести до раста инфлације у Србији.

Председник Вучић је рекао да се инфлација зауздава у Србији и изразио очекивање да ће се вратити на ранији ниво у наредних седам до 12 месеци.

"У Европи многе земље имају много већу инфлацију, а нису ни пети део повећали плате и пензије  као ми и зато и протестују. Одлично разумем да људи осећају свако повећање цене. За две или три недеље ћемо имати повећање цене нафте, јер се Кина буди из короне, троши све више и тржиште ће то да тражи, нема ту филозофије", рекао је председник Вучић.

Каже да је у Србији инфлација прилично зауздана и да без обзира на очекивани скок цене нафте неће поново расти у Србији.

"Скок рата кредита који људи осећају ће проћи за шест или седам месеци, највише до 12 месеци, смањиваће се еурибор и референтна каматна стопа у Србији и смањиваће се и рате кредита", рекао је председник Вучић.

Рекао је да инфлација озбиљно успорава, као и да на њу увек највише утичу енергетика и храна.

Председник Вучић је додао да зима полако пролази и да ће енергенти имати све мањи утицај и да остаје фактор хране, која ће бити све већи проблем у свету, али да Србија има довољно хране и да грађани немају разлога да брину.

 

Беливуков клан имао везе и са медијима и са страним службама

Председник Вучић рекао је да су се на суђењу клану Вељка Беливука чуле озбиљне ствари, као и да је клан имао везе и са одређеним медијима и са страним службама.

"Клан је имао директне везе са појединим медијима и појединим страним службама које контролишу неке од тих што их плаћају. Све је било припремано да уколико би се десило да је неко убијен кажу да је то обрачун криминалних кланова. Шта их брига, један младић више мање, ако се политички интереси остваре и поклапају са интересима неких много моћнијих", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на питање поводом сведочења окривљеног сарадника Срђана Лалића који је говорио о припремама за његово убиство, али и о томе да су покушавали да наместе његовом сину убиство једног члана клана рекао да Лалић не сме да слаже јер би га то одвело доживотно у затвор.

"Он је рекао да су мом сину хтели да наместе убиство човека кога су они ликвидирали, Лазара Вукићевића. Интересантно да то у тајкунским медијима који нема шта нису радили против мене и моје породице није било готово ни вести. Све је пало у воду као и око Јовањице", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао и да је важно да грађани у Србији знају да нема рачуне, куће ни виле у иностранству, иако се о томе прича.

"Немам никакав интерес нити сам учествовао у операцијама везано за неку Јовањицу, нити за криминал или корупцију. Ја сам председник који хоће да остане упамћен по ономе што је  урадио. Зато мора да постоји највећи део измишљотина и лажи, и то ће се наставити, томе нема краја", рекао је председник Вучић.

 

Ако избори буду - биће

Председник Вучић изјавио је вечерас да "ако избори буду биће".

"Као што је рекао чувени енглески фудбалер, фудбал је игра коју играју сви, али на крају увек победе Немци. Тако је и овде са изборима. Изборе сви трче, али се на крају зна да најбољи победе", закључио је председник Вучић.

На констатацију водитељке да победи "онај кога желе грађани, председник Вучић је рекао "баш тако".

 

Премије за млеко биће повећане са 10 на 15 динара, за повећање сточног фонда 50 милиона

Председник Вучић најавио је да ће држава повећати премије за млеко са 10 на 15 динара, као и да ће бити уложено најмање још 50 милиона евра у повећање сточног фонда, како бисмо имали довољно млека.

"Али томе се обично радују велики млекари, а не домаћини, зато што ће они поново да увозе и мисле да ће себи да узму то за зараду. Не, видећемо како да заштитимо домаћу производњу, али да не говорим јавно, пошто има више опција. Такође, повећаћемо субвенције по крави, са  25.000 на 30.000 динара", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао је да ће држава радити и на већем увозу јуница.

"То нам је важно и за БДП, могуће је да се увезе годишње можда 5.000 до 10.000 јуница и то да платимо по 1.000 евра, али да још неко учествује пошто цена није толика. И све укупно ове мере нас коштају  најмање 50 милиона евра само да би повећали сточни фонд и да бисмо обезбедили млеко", навео је председник Вучић.

Рекао је да ће производња хране бити кључна тема у годинама пред нама и да ће бити великих несташица хране.

Председник Вучић је истакао да је Србија обезбедила довољно соли, шећера, засејала површине у јесењој сетви за 8,9 одсто веће него прошле године.

Домаћински приступ увек доноси резултате, додао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је у Србији хлеб убедљиво најјефтинији у региону, а да после иде Хрватска, где кошта 66 евроценти.

Ми смо озбиљна држава и грађани не треба да праве залихе хране, јер ћемо увек да имамо свега, поручио је председник Вучић и додао да једино ту ситуацију могу да поремете евентуални геополитички проблеми и односи у региону који могу да се пресликају на нас.

 

Плате до 2025. године и преко 1000 евра, велики успех и стопа незапослености

Председник Вучић изјавио је да очекује да ће просечна зарада ове године достићи ниво од 735 евра, а до краја 2025. године да ће бити већа од 1000 евра, као и да је стопа незапослености од 8,9  велики успех. 

Председник Вучић је додао да се нада да ће пензије до 2026. године достићи ниво од 500 евра.

"Пензије су повећане 20,8 одсто. То је највеће повећање. Што се тиче пензионера, обезбедићемо и друге погодности за наше најстарије, уз ову пензионерску картицу", рекао је председник Вучић.

Додао је да су пензионери до сада плаћали највећи цех, али да пензије сада убрзано стижу плате.

"Пензије ће да јачају, а ми ћемо бити ти који ће радити за пензионере", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је рекао и да је за 23. фебруар предвиђено отварање  једне од можда најважнијих фабрика у Србији до сада, али да не може још да говори говори о томе.

Председник Вучић је навео и да је у овом тренутку ситуација са електричном енергијом стабилна, да је цена струје у Србији међу најнижима у Европи, као и да је са гасом добра ситуација.

"Имамо 540 милиона кубних метара гаса у складиштима. Рачунајте да ће нам остати најмање 400 милиона кубних метара за следећу зиму. Велика, велика ствар за Србију", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је коментаришући податке о незапослености који је објавио Радио Слободна Европа, на основу које Србија има најнижу стопу незапослености на Западном Балкану, рекао да је то наш велики успех.

"Видите Босну и Херцеговину. Тамо је 30,7 одсто стопа незапослености. А ми смо имали 25,9 пре 10 година. А сада смо на 8,9, а питање колико је и та цифра реална, пошто ми увозимо раднике", рекао је председник Вучић.

Додао је да верује да сваки човек у Србији жели да зна какво је стање у држави баш као што жели да зна какво је стање у његовој кући. 

"У првом кварталу планирани раст је по буџету био 1,1 одсто да би смо на крају године остварили 2,5 одсто. Ми очекујемо да ће ове године бити значајно већи од 1,1, односно 1,7 до 1,8 одсто у првом кварталу што нам повећава шансу да идемо на три одсто и преко три одсто до краја године", рекао је председник Вучић. 

Додаје да би то драматично убрзало раст Србије у односу на Европу и брже би стигли развијеније европске земље.

Рекао је и да су укупне девизне резерве биле 11 милијарди пре десет година, а сада су 21 милијарду евра.

"Злата смо имали 15 тона, а данас имамо 38 и по тона. И још ћемо да увећавамо златне резерве. Управо зато смо могли да изађемо на тржиште обвезница и да добијемо повољније услове", истакао је председник Вучић.

Како је рекао, Србија је раније успела да изађе на тржиште обвезница од земаља у региону, попут Румуније и Северне Македоније.

"Да ми нисмо имали проблем Косово и Метохија и проблем санкција Русији, суштина наше позиције била би много боља", рекао је председник Вучић, али је оценио да се и поред тога држава добро држи.

 

 

Извор: Танјуг/Прва ТВ