Вести

Вучић: Србија је ваша отаџбина

Деца српског порекла из дијаспоре посетила су данас зграду Председништва Србије, где их је угостио председник Александар Вучић уз поруку да буду најбољи амбасадори српског народа и државе и да увек имају на уму да је Србија њихова отаџбина и да чувају српски језик и културу.Деца учествују у манифестацији Свесрпски дечји сабор, који се одржава од 23. до 28. маја.

Деца узраста од 10 до 14 година из САД, Астралије, Велике Британије, Норвешке, Немачке Француске , Шведске, Хрватске, Северне Македоније, Словеније и Румуније, обишла су здање на Андрићевом венцу, где их је генерални секретар председника Никола Селаковић упознао са српском историјом и историјатом саме зграде.

Након обраћања, деца су искористила прилику да са председником Вучићем направе и неколико слика.

Вучић им је поводом Дана словенске писмености, који се данас обележава, поручио да чувају свој српски језик и користе српско ћирилично писмо и изван матице и да брину о својој Србији.Додао је да му је драго што су српска деца из различитих делова света и региона дошла да посете Београд, те подсетио да данас по први пут славимо Дан словенске писмености у нашој земљи.

"Замолио бих посебно вас који живите ван граница Србије да чувате свој српски језик, да га не само добро научите, већ користите српско ћирилично писмо, да бринете о својој Србији и гледате да се у своју земљу вратите. Домаћине бих замолио да учите много тога од својих гостију, али и да склопите трајна пријатељства, да их позивате да увек долазе код вас, да покажете не само Београд", рекао је он.

Вучић је замолио домаћине, основце из београдске школе ''Старнина Новак'', да им покажу Сремске Карловце и Нови Сад, манастире у центалној Србији, али можда и да оду до Сребрног језера и Голупца да виде како смо неке од наших најважнијих средњовековних тврђава обновили.

"Ово је ваша кућа, Председништво је ваш дом. Још мало када порастете, а и већ данас, да будете најбољи амбасадори српског народа и српске државе, а ми ћемо да се боримо када постанемо мало богатији и успешнији да се вратите у отаџбину, да својој земљи и свом народу дате оно најбоље што сте могли да научите. Желео бих да заволите Србију, да знате да је то ваша отаџбина, чувате српску културу, а ми ћемо у томе колико можемо помоћи", нагласио је он.

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк