Вести

Вучић: Србија неће мењати политику неутралности

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас, након седнице Националног савета безбедности, да је Србија изложена снажном обавештајном раду многих земаља да то понекад превазилази мере пристојности, и поручио да је донет и поновљен став Србије да нас све ово што нам се догодило само снажи у позицији да нећемо, не само мењати политику, већ никада снажније и јаче се нећемо борити за војну неутралност Србије, самостални и независни пут, као и да сами водимо рачуна о својој земљи, војсци, грађанима.

„Снажићемо нашу армију, нашу полицију, наш обавештајни и контраобавештајни сектор. Сваке године ћемо улагати све више, можемо то да чинимо и Србија ће бити све јача. Србија је слободна земља, слободарског народа. Никада нисмо пристајали и нећемо никада пристати да будемо неко ко ће да дозволи да други нама управљају. Ми смо ти који желимо да грађани одлучују о својој судбини и будућности“, рекао је Вучић додајући да обавештајни случај шпијунаже неће утицати на односе са Москвом.

Нагласио је да очекује да у наредних два месеца Србија изађе са свеобухватним општим правно-политичким актом који би усвојила Народна скупштина, који би био пуна потврда нашег унутрашњег и спољнополитичког пута, потврда војне неутралности и јачања државне позиције.

Вучић је пренао да је вечерас одржана седница националног савета безбедности са једном тачком дневног реда - обавештајном деловању против Србије и неопходности предузимања мера контраобавештајне заштите и јачање капацитета Србије од таквих активности.

„Ми смо као земља суочени дуги низ година са изразито офанзивним деловањем различитих обавештајних служби на територији Србије. Поделили би то на две групе – групу најразвијенијих земаља и ону регионалних земаља, које имају изражене интересе на територији Србије и своје обавештајно деловање рада у пуном капацитету, а усмерено је против интереса Србије“, објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да то значи да постоје бројне агенције других земаља које на територији наше земље проводе своје обавештајно деловање са циљем прикупљања значајних обавештајних података како би могли да утичу на политику или промену званичне политике у одређеним сегментима, а друго потпуно обавештајно сагледавање капацитета и моћи Србије у изградњи сопствених капацитета, како би смањили спољно деловање Србије.

„У складу с тим мере наше контраобавештајне заштите у последњих неколико година драстично су ојачале. БИА и ВБА пре свега у заштити интереса наше војске предузимају неупоредиво софистицираније и у значајно већем обиму мере на заштити од обавештајног деловања офанзивних агенција. То значи да значајан број земаља, али и из региона, не само великих сила, на различите начине, некада легалним, а некада нелегалним путевима жели да дође до неких информација о броју припадника војске, који су најчешће јавни, али и деловању, атмосфери, рапосложењу војника, новој опреми, опрему које планирамо да набавимо, до других података. Њихове жеља је да се инфилтрирају у редове наших безбедносних и одбрамбених снага. У складу с тим ми смо наше контраобавештајне мере појачали“, додао је Вучић.

Похвалио је ВБА и БИА који су у садејству успевали да осујете најзначајнија офанзивна деловања туђих обавештајних агенција.

Говорећи о снимку који се појавио у јавности истакао је да га није направила ВБА, али да је упозната са догађајем који се догодио 24.децембра прошле године, када је пратећи објекат обраде наша служба безбедности дошла до података да су у Земуну негде око 18 часова пензионисани потпуковник припадник ВС З.К. састао са потпуковником руске војне службе Георгијем Клебаном.

Пренео је да су примењене мере за документовање, али да је уочено опсервацијом, која је обављена са веће удаљености, пошто су примећена више лица која су била у контрапратњи и гарантовала да се неће доћи до садржаја сусрета З.К. и Клебана,

„На земунском кеју уочена су лица из црног возила Ауди која су на удаљености осматрала и нашла се код јавног паркинга Капетанија, а затим отишла код пивнице Црна Овца, а приликом изласка ушла у исто црно возило и напустила реон и отишла у непознатом правцу“, рекао је Вучић.

Вучић је обавестио јавност да је Србија у више наврата констатовала фото, видео и аудио документовала контакте Клебана са припадницима ВС.

Указао је да постоје документације и о другим припадницима руске службе безбедности са припадницима војних структура Србије, али да никада та документација није ишла у јавност.

Само у случају Клебана, који је био помоћник изасланика Војске Русије, документовано је десет контаката са три извора, а у три наврата је Клебан уручио и новац.

Вучић је рекао да је З.К постао прдмет обраде због контаката са хрватском службом 2012.године, и то у вези приступа документима везано за догађаје током рата у Хрватској, а 2017.године уочено је низ контаката са руском обавештајном службом.

Подвукао је да је Србија изложена снажном обавештајном раду многих земаља, те навео да се на територији Рашке области и Санџака појављују у својим униформана војни изасланици, који су у 90 одсто случаја увек представници војнообавештајних служби, а који тамо разговарају о политичким решењима која би рушила Србију.

„Реакција државе је на то била снажна и та лица више неће имати приступ на било који начин, нити информацијама или догађајима од значаја у Србији. Реч је о представницима аустријске, немачке и бугарске службе“, подвукао је Вучић.

Вучић је најавио за наредни период више акција тужилаштва против припадника различитих обавештајних агенција чије је деловање против Србије доказано.

„У наредних неколико дана резултати оштрих одговорних акција биће за сваког грађанина уочљиви без обзира што ћете приметити да ће поједине земље из региона на то негативно реаговати“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је примећено да постоји велики притисак на нашу земљу са различитих страна како да се опредељује Србија и какву политику да води.

„Што се тиче односа Србије са Руском федерацијом, Клебан није више на територији Србије. Ми имамо изразито пријатељске односе и уверен сам, бар тако мислим, да председник Владимир Путин о оваквим стварима није био обавештен. Не заборављамо ни 2015.године шта је за нас учинио у Савету безбедности УН, као ни подршку нашем територијалном интегритету у свим међународним организацијама, те ни подршку у војном опремању“, рекао је Вучић.

Пренео је да је у разговору са амбасадором Русије данас имао само једно питање „Зашто?“.

„Као што знате Србија је једина земља која није увела санкције Русији, која нигде није гласала против интереса Москве, једина која ван евроазијског савеза са њима одржава и војне вежбе. Србија ничим није угрозила пријатељство са Русијом. Зато сам поставио питање „Зашто“. Нисам видео логику у свему“, објаснио је Вучић.

„Што се нас тиче ми своју политику према Русији нећемо да мењамо, доживљавамо је као братску и пријатељску земљу и наставићемо сарадњу у свим областима. Осим у обавештајном смислу где ћемо своју земљу заштити и чувати“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија своју политику неће мењати у смислу окретања према НАТО.

„Србија неће у НАТО или било који други војни савез. Све што се догодило нас је учврстило у томе. Имаћемо суверени поглед на будућност“, додао је Вучић.

Изразио је захвалност што је амбасадор Русије пренео личну поруку Сергеја Шојгуа, за коју је рекао да је од великог значаја и да је посвећена добрим односима према нашем народу и Србији.

Констатујући да смо често у Србији подељени на оне који су за Русе и Американце, објашњавајући то српским патриотизмом, рекао је да је његова порука да је изабран за председника да штити интересе Србије, а не неке друге земље.

„Бескрајно сам поносан на орден који сам добио од председника Путина, Орден Александра Невског који је после 100 година добио први Србин. Уложићу све што могу да наши односи са Москвом буду најбоље могући и верујем да ће исто бити са друге стране“, рекао је Вучић.

Указао је и да постоје напади на наменску индустрију Србије у циљу њеног урушавања и разарања, јер позиција војне неутралности значи да морамо у доброј мери да имамо обезбеђена средства из сопствених извора.

„Зато желе да је по сваку цену униште и разоре сви који Србији не желе добро. Мораћемо и ту да предузмемо одређене мере“, подвукао је Вучић.

 

Наша наменска индустрија под страховитим притиском

Напади на српску наменску индустрију су учестали, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље, изјавио је Вучић и истакао да Србија не може да опстане као војно неутрална и снажна без снажне наменске индустрије, што је разлог за жестоке нападе на наменску, како би је по сваку цену разорили они који Србији не желе добро.

"Напади на наменску индустрију су учестали, жестоки, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље која у том смислу представља обавештајну канализацију, како то називају стручни кругови, и увек је против српске наменске и због тога што постоји конкуренција у фабрикама баш у тој земљи и због тога што се обавља посао за обавештајне изворе неких других, већих западних земаља", рекао је Вучић.

Вучић је констатовао да грађани готово да нису ни приметили да су наше обавештајне и контраобавештајне агенције успеле да ухвате Србина са 30.000 евра у рукама, који је износио техничку и технолошку документацију за израду муниције 12,7 мм у Првом партизану у Ужицу, додајући да је муниција 12,7 мм најтраженија у свету.

"Да ли је некоме било лакше да узме одатле или у Kоњицу, изгледа да су лакше нашли неког нашег који би ту документацију предао Албанцима у руке. Ми смо и Србина и Албанца ухапсили", рекао је Вучић.

Истакао је да су у току жестоки напади на Kрушик из много разлога, као и на фабрику у Лучанима, који стално трају.

"И увек, читава централна и западна Србија, што се тиче наменске индустрије, је под страховитим притиском и хоће да нам је униште", подвукао је Вучић.

Навео је и да је Радоша Миловановића за директора фабрике у Лучанима поставила власт ДОС-а, а да је он сада, када компанија ради боље него раније, по први пут под жестоким нападима.

"Ако Миловановић позове раднике да га подрже и они дођу то је притисак на суд, али се испред суда појаве представници политичких странака који су против њега онда је то богоугодно дело, није притсак на суд и нормално је, а све у циљу даљег урушавања и разарања наше наменске индустрије", рекао је Вучић.

Разлог за то је, нагласио је председник, у томе што позиција војне неутралности значи да морамо да имамо, у доброј мери, обезбеђена средства - муницију, оружје, опрему из сопствених извора.

"Не можете да опстанете као војно неутрална и снажна земља уколико немате снажну наменску индустрију. И зато је тако жесток напад на српску наменску индсутрију, зато желе да је по сваку цену, униште и разоре сви који не желе добро Србији", поручио је Вучић.

Kонстатовао је да ће надлежни и по том питању морати да предузимају одређене мере, али ће много офанзивније да говоре истину људима, како би све могли да сагледају.

"Очекујемо, после доласка хеликоптера МИ 17 и оружја и резервних делова, и хвала Русији на томе, и даље снажење и јачање српске војске", рекао је Вучић.

 

Опет су Срби пријављивали Србе, и то лажно

Вучић је изјавио поводом писања медија да је косовска полиција објавила фотографије двојице осумњичених у случају убиства Оливера Ивановића у Северној Митровици, да није реч ни о каквим убицама, већ о двојици српских студената.

Вучић је рекао да се и по томе види колико је истрага Приштине неозбиљна, о колико неозбиљним људима је реч и каквим се лажима служе.

"Ми смо из архиве наше БИА извукли ту фотографију и имали та лица од првог дана и изучили све. Ни о каквим убицама се не ради. Реч је о студентима Ивану Димитријевићу и Милошу Радосављевићу", рекао је Вучић и додао да њих двојица, рођени у Прокупљу, сада студирају у Kосовској Митровици.

Вучић је истакао и да су их наши државни органи већ испитали и они су били спремни и на полиграфско испитивање и све друго на шта неки "који су се увек правили паметни, никада нису били".

"А, када бисмо рекли од кога је потекла информација да су они убице... Опет су Срби пријављивали Србе, и то лажно", рекао је председник обраћајући се у Председништву.

То све, додао је, говори са колико неозбиљности се свему томе приступа.

"Зато Србија на веома озбиљан начин приступа решавању свих важних питања, а за нас је убиство Оливера Ивановића једно од кључних и приоритетних питања, и упркос чињеници да нам ни на који начин нису омогућили да можемо да водило рационално истрагу, уз доказне предмете са лица места, приступ лицу места, резултатима увиђаја... Ми ћемо свој посао да урадимо", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је пре годину дана, баш на Аранђеловдан 2018, такође одржана седница Савета за националну безбедност због такси на српску робу које је увела Приштина.

 

Ниједна мина није отишла у Украјину

Вучић је изјавио поводом тврдњи дела опозиције објављених на твитеру да је Србија продавала оружје Украјини које је коришћено против Руса, да ниједна мина није отишла за Украјину, нити је испоручивана преко Уједињених Арапских Емирата.

"Данас смо оптужени из једне од тих кухиња обавештајне канализације како су српским минама и како је Србија наоружвала Украјинце у борби против Доњецке народне републике и да су нашим минама убијани руски војници. Kоме је то одговарало баш на данашњи дан да пусти кроз ту обавештајну канализацију - сами закључите. Истина је следећа, многи ће да се изненаде", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је показао текст и слике мина како је то објавио бугарски сајт.

"Али, пошто ово није бурек, ово није нешто што не разликујете. Ми смо истражили комплетну нашу трговину са Украјином, истражили све што имамо, све што смо икад радили са Украјином, која је иначе дозвољени ''енд усер'', да јесмо никаквих проблема не бисмо имали, све би било у складу са законом, али нисмо", навео је Вучић.

Додао је да у тексту те ''обавештајне канализације'' пише да је то испоручивано преко Уједињених Арапских Емирата који су потписали свој споразум са Петром Порошенком (бившим председником Украјине), што је, како каже Вучић, иначе њихово право, као и то што имају споразум и са РФ.

Напоменуо је и да је шеик Бин Зајед много бољи пријатељ са Путином него он.

Вучић је навео Ђиласове тврдње да је продаја српског оружја Украјини ишла преко Емирата и "Вучићевог великог пријатеља, шеика Мухамеда", инсинуирајући тако ко су истински већински власници Београда на води.

"Он увек полази од себе, зна какав је лопов и мисли да су сви такви", додао је Вучић.

Kако је рекао, истражен је сваки лот.

"Сваки лот, свих мина који је отишао, а ниједан никада није отишао за Украјину, и ниједан лот оваквих мина није отишао за Емирате. Онда смо ишли даље и установили да смо имали преко Американаца, две америчке и једне полуамеричке фирме, али је била и једна чудна компанија јер смо дошли до тих бројева мина и установили кад и коме су продате и са којим циљем. Да видите како се судбина игра када много лажете, шта се догоди", истакао је Вучић.

Тај лот, баш тих мина које су на слици, је део серије од 15.000 мина, које су продате предузећу "Техноремонт" у власништву Петра Црногорца, иначе власника фирме ЦПР Инпекс.

"То је где ради мама Обрадовића из Ваљева, тј. где је радила до јуче. Та фирма је купила 15.000 тих мина и продала их компанији Натан, пољској, а не украјинској, и то преко Kипра", објаснио је Вучић.

Рекао је да је било интересантно да није добијена подршка пољских државних органа за то, што је обавеза, већ је то добијано од других компанија, па преко Kипра извезено за Пољску. Нигде и ни на који начин ни Украјина нити било ко није поменут, рекао је Вучић.

Србија то, иначе ,додао је, не би дозволила као "енд усер" због наших добрих односа и са РФ, али и са Украјином.

"Они, иначе, што је још интересантније имају заједничку фирму са Дамјановићем, лицем безбедносно интересантним као припадником једне од регионалних служби безбедности. А они вам контролишу неке од најпознатијих информативних портала на територији Србије чији су новинари изразили највећу жељу за мојом скором смрћу пре неколико дана", додао је Вучић.

Kако је рекао, свет је мали, свака лаж се открије и не можете да сакријете трагове своје прљаве кампање и мржње против Србије.

"Зато ћемо ми морати народу много тога да објашњавамо, да говоримо чињенице, шта морамо да предузимамо у наредном периоду. Иначе све остало што је рађено са минама, рађено је уз посредство углавном домаћих и америчких компанија. Све су били дозвољени енд усери, само у једном случају и то у ранијем периоду, пре 2012. смо имали Саудијску Арабију, али ништа од тога није завршавало у Европи, напротив", рекао је Вучић.

Вучић је на крају рекао да што се оружја тиче Србија ће да га прави и продаје.

"Kад будемо имали фабрике бурека и пецива онда ћемо другачије да се понашамо, а до тада нећемо да се стидимо, него ћемо да се поносимо са наших 11.000 радника који вредно раде да би заслужили плате за своје породице, али и да би допринели војној и одбрамбеној снази Србије", закључио је Вучић.

Такође је поручио да резервну отаџбину немамо.

"Наша земља се зове Србија, Србију ћемо умети да сачувамо, заштитимо, умети, за разлику од прошлости, знати и да обранимо и чуваћемо српски пут у будућност", рекао је Вучић.

То је наша политика и једина могућа политика на којој ће Србија да истрајава. Са свима желимо да будемо пријатељи, никога не угрожавамо, али и своју земљу ћемо и те како умети да сачувамо, закључио је Вучић.

 

Не искључујем да су Руси у праву

Вучић није искључио могућност да су Руси у праву када кажу да је можда у случају обавештајне афере реч о провокацијама пред важне сусрете српских званичника са руским председником Владимиром Путином.

Вучић је рекао, одговарајући на питање да ли ће руског председника Владимира Путина питати за обевештајну аферу у којој је учествовао и руски обавештајац, приликом њиховог сусрета који је планиран за 4. децембар, да не би искључио могућност да се то сада дешава и због тих сусрета планираних у Москви.

"Не искључујем да су Руси по том питању у праву зато што ми поседујемо више снимака које нисмо публиковали, јер то није посао обавештајних агенција. ", рекао је Вучић поводом реаговања из Москве да се такве провокације дешавају уочи важних сусрета званичника Србије и Русије.

Србија, наводи, не бежи од тих тема.

"Ми не кријемо ништа, немамо чега да се стидимо, а руским пријатељима верујемо да желе најближе односе са Србијом као што ми желимо са њима. Верујем да ћемо успети и ту врсту поверења, на кратко прекинуту, да изградимо, јер нам не пада на памет да правимо нову ''48 и не пада нам на памет да Русију доживљавамо као непријатеља Србије. Напротив", рекао је Вучић.

За њега је сусрет са Путином од изузетног значаја и нада се да ће са руским председником да разговара о најважнијим питањима из наше билатералне сарадње и економске сарадње.

"Предложили смо састав наше делегације, видећемо састав руске делегације, јер ће ово бити на нешто вишем нивоу него што смо очекивали, не само састанак већ радна посета", каже Вучић поводом предстојећег сусрета са Путином у Москви.

 

 

Извор: Танјуг/РТС