Вести

Вучић: Нема напретка без економије

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је градилиште Сектора 6 обилазнице око Београда, од тунела Стражевица до Бубањ потока, дужине 9,6 километара и затражио од извођача да убрзају радове.

"Замолио сам наше пријатеље (извођаче) из Кине и Азербејџана да убрзају радове", истакао је председник Вучић током обиласка радова.

Нагласио је да ће завршетком обилазнице бити измештен теретни саобраћај из Београда и да петком поподне више неће постојати саобраћајни чеп на ауто-путу на изласку из Београда према Бубањ потоку.

Председник Вучић је током обиласка радова питао када ће бити готова цела обилазница, што значи сектор 5 (од петље Орловача до тунела Стражевица, укључујући и леву цев тунела Стражевица), сектор 6 и добио различите одговоре. Представници градилишта су рекли да ће сектор 5 бити пуштен у јуну.

Председник Вучић је запитао како је могуће да добија различите одговоре када ће цела обилазница до Бубањ потока бити готова.

Запитао је када треба да буде све готово према уговору и од Зорана Дробњака, директора ЈП "Путеви Србије", добио одговор да је то 10. септембар, а да је у његовим информацијама рок 6. априла и констатовао да је у питању кашњење од око шест месеци.

Председник Вучић је рекао да треба изградити и додатни део обилазнице од Бубањ потока према Панчеву, са великим мостом преко Дунава код Винче.

"Касни обилазница око 50 година, а не шест месеци", истакао је председник Вучић и додао да то кашњење није битно ако се узме у обзир дужина временског периода који се чека на завршетак обилазнице.

Председник Вучић је рекао да ће бити добро ако буде завршена до краја децембра, што не верује, али да ће бити исто добро и ако буде готова у марту.

 

Требаће нам 390 милиона евра за резерве гаса за зиму

Србији треба 380 до 390 милиона евра да би обезбедила резерве гаса за зиму, изјавио је председник Вучић.

"Лето је, па је нижа цена гаса - 900 долара, а зими ће да дође до бог зна колико - 5.000 долара за 1.000 кубних метара. Израчунајте, пута 15 милиона кубних метара гаса дневно. Ко ће то да плати?", запитао се забринуто председник Вучић.

Додао је да очекује да ће наша земља имати другачији аранжман за гас за Русијом, али да морамо да обезбедимо резерве.

"Наши су капацитети направљени да могу да приме пет милиона кубних метара дневно из складишта у Банатском Двору. Сад ћемо да урадимо реконструкцију са Русима да подигнемо на 6,7 милиона кубних метара. Ако будемо узели, а морамо да узмемо, у мађарском складишту, то је још пет милиона. Са 11,7 милиона и да нам неко исече гас, ми можемо да преживимо, јер је то неких 80 одсто наших реалних потреба", оценио је председник Вучић.

Нагласио је да је за то потребно много улагања, јер је за реконструкцију цеви у Банатском Двору потребно 17 милиона евра.

"Ако рачунате да ставимо 300 милиона кубних метара, са транспортом и са складиштењем то је 380-390 милиона евра само за гас. А да не причамо о нафти и свему другом", навео је председник Вучић.

Нагласио је да се трошкови мере милијардама евра, којих нема на тржишту капитала.

"Одлична Литванија је ишла на 2,3 одсто, Румунија на 5,3 процента, говорим о краткорочним обвезницама. Дугорочне су ишле на каматну стопу 6,2 процента, али морамо да се снађемо и да се обезбедимо за зиму“, рекао је председник Вучић.

 

 

Обилазница "жила куцавица", морамо да радимо и градимо

Обилазница око Београда је саобраћајна "жила куцавица" не само за главни град, већ за целу Србију, изјавио је председник Вучић и поручио да, у ово тешко време за све, Србија мора да ради и гради, вредно и посвећено, да гледа себе и ради на свом економском напретку.

"Ова обилазница је ''жила куцавица'', за Београд и целу Србију, можда и најважнија путна комуникација, о којој се не прича много, али нам она решава безброј проблема, свих у Србији", рекао је председник Вучић након обиласка радова на обилазници око Београда.

Уколико неко жели за Ниш, или на ауто-пут "Милош Велики", свакако, додао је председник Вучић, камиони неће морати да иду кроз центар града.

"У будућности, треба да урадимо следећи сектор према Винчи, правац Лештане-Винча, и мост преко Дунава ка Панчеву, а већ завршавамо пројекат ауто-пута ка Вршцу, радићемо и ка Зрењанину, све да покријемо брзим саобраћајницама и ауто-путевима", рекао је председник Вучић.

Важно је, како је истакао, да се обилазница заврши до краја марта месеца, што, подсећа, кошта милијарду евра.

"Да ли ће моћи раније? Ја бих волео, замолио сам кинеске и азербејџанске партнере, до сада су успевали кад год сам их молио", рекао је председник Вучић и поручио да је за све нас, у ово тешко време за Европу и свет, најважније да наставимо да градимо и радимо.

"Србија мора да ради, не да чека, већ да ради и гради, посвећено, да гледа у себе, размишља о свом развоју, о својим људима, напретку, свему што можемо да учинимо за грађане, јер нема повећања плата и пензија, ако земља економски не напредује", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће ускоро обићи и Моравски коридор, и Дунавски коридор и друге путне правце у изградњи.

"Мислим да следеће године можемо да завршимо и пут до Пожеге, а онда је то велики посао урађен, то је онда другачија Србија, за разлику од оне коју смо наследили и моћи ћемо да се поносимо", рекао је председник Вучић.

 

Разговараћу са Путином у недељу у 11 сати

Председник Вучић најавио је да ће са председником Руске Федерације Владимиром Путином разговарати у недељу у 11 сати.

Коментаришући изјаву Срђана Миливојевића да ће ускоро уследити "спасиба на дружби", председник Вучић је рекао да ће тога свакако бити јер ће разговарати са Путином, као и да се обојица увек пристојно понашају и поздрављају и захваљују.

"Тај који је то рекао не зна ниједан језик", критиковао је председник Вучић.

Осврнувши се на осмехе и подсмехе појединаца у вези разговора са Путином, најавио је да ће се с њим чути у 11 сати.

"Свака прича, измишљотина, све им падне у воду, свака лаж, баш их брига, сутрадан наставе са новим, а народ мора да живи и гледа ко је тај који ће да брине, да се понаша одговорно и озбиљно", додао је председник Вучић.

Изразио је уверење да ће са Путином имати озбиљан, коректан разговор, да ће говорити о гасном уговору, сарадњи и свим другим питањима.

Председник Вучић је најавио да ће ускоро бити важних посета из Европе, света, али и Руске Федерације, пошто само у једну земљу могу да дођу, док им, како је рекао, "ови стручњаци не кажу да то више не могу".

 

 

Ми нисмо никад уводили санкције свом народу

Председник Вучић изјавио је да није тачно да су они који су сада на власти уводили санкције Републици Српској 1994. године, али да неки који су сада партнери власти јесу.

"Само још нешто да кажем око санкција, видео сам да су неки нови посланици (Срђан Миливојевић из ДС) говорили да су на власти они који су 1994. увели санкције Републици Српској. Само желим да кажем да лажу, пошто су тада, или бар ја који сам тада ушао у политику, били апсолутно против тога и најжешћи у опозицији. И никада санкције нашем народу нисмо уводили. Јесу неки други који су наши партнери, али то је већ друга ствар", рекао је председник Вучић.

Поручио је онима који то причају да престану са лажима и измишљотинама и додао да то више говори о њима.

За разлику од њих, како је рекао, "ја нисам испоручивао ни Србе Хашком трибуналу".

"Да не кажете да нисмо имали такве налоге, имали смо их много, обавезујућих налога, али то нисмо морали да урадимо јер је наша држава снажила и јачала и чували смо своју самосталност", истакао је председник Вучић. 

 

Шећера имамо довољно да можемо да интервенишемо

Немамо проблема ни са шећером ни другим намирницама, истакао је председник Вучић.

Одговарајући на питање новинара да ли може да умири грађане да нема проблема са снабдевањем намирницама због ситуације са шећером, председник Вучић рекао је да нема потребе за узнемиреношћу.

Што се шећера тиче рекао је да је већ данас у највећи број радњи отпремљено 260 тона, и припремљено даљих 250 тона.

"Ни са тим неће бити проблема. Немамо проблема са количинама шећера које имамо. Имали смо проблема са једном фирмом из колубарског округа и једним тајкуном, неким каматарима, који мисле да је време да зараде велики новац", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће се БИА и државни органи бавити овим случајем, а грађани ће имати шећера, соли, брашна, уља.

Указао је да је и за неке друге намирнице постојао покушај истог тајкуна да откупи све мислећи да вара државу и избегава обавезе које постоје.

"Све успевамо да завршимо. Људи не треба да брину. Имамо толике количине шећера да можемо да интервенишемо у сваком тренутку", рекао је председник Вучић и апеловао на грађане да не купују превелике количине како им не би пропадало.

"Не може брашно да стоји годинама, немојмо да бацамо. Молим грађане да купују само што им је потребно", истакао је председник Вучић.

 

Напади из Хрватске политички фолклор

Председник Вучић оценио је да напади на председницу Владе Републике Србије Ану Брнабић из Хрватске много више говоре о онима који је нападају, него о њој.

"Када хистерија настане, ту нема озбиљних аргумената. Када вређате Ану Брнабић онако јадно и на личној основи, много више говорите о себи, него о њој", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара о увредама председника Републике Хрватске Зорана Милановића на рачун Брнабић.

Председник Вучић је истакао да сматра да је много важно да се покаже да ратни злочини не могу да остану некажњени, а све остало, све те политичке игре, вриска, дрека, хистерија, никоме нису нарочито битне.

"То је политички фолклор, нажалост", додао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише фотографију која се појавила на друштвеним мрежама, а на којој матуранти у Славонском Броду заједно са професорком у маскираним панталонама шаљу усташки поздрав, председник Вучић рекао је да нема никаква сазнања о томе и да зато не жели да коментарише.

Додаје да не зна да ли се ради о правој фотографији или фотомонтажи и изражава уверење да ће органи власти у Хрватској знати да предузму шта је потребно.

"Фашизам је тешка болест против које морамо да се боримо на сваком месту и верујем да ћемо указивањем на то каква је то пошаст била, али и неумањујући могућност обнове такве болести у Европи и свету, спречити да се то догоди", рекао је председник Вучић.

 

Много баба Ванги, наша позиција остала иста

Председник Вучић изјавио је, одговарајући на питање да ли ће увести санкције Русији с обзиром да неки политичари у нашој земљи лицитирају са датумом те одлуке, да је знао за постојање једне баба Ванге у Бугарској, али да изгледа да ми у Србији имамо на политичкој сцени много баба Ванги.

"Да ми је неко причао да их је толико не бих поверовао. Сваки дан се баве пророчким послом и баве се глупостима, сваки дан причају глупости. Прво су говорили током кампање да су против санкција док сам ја ћутао и водио одговорну политику, врискали су против свега, јер им је лако, може им се, не морају да одговарају ни за шта, баш их брига, воде политику седећи у кафани, попију пиво и кажу шта хоће", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, ти који су били против санкција, после избора су рекли да су за санкције, а неки други који нису за санкције кажу да ће да их уведу.

"А ми имамо позицију као и пре 90 дана, једина земља у Европи која има потпуно исту, правичну позицију и позицију која је усклађена са највишим интересима државе Србије. То је позиција озбиљности, одговорности, поштовања међународног јавног права и то је српска позиција", рекао је председник Вучић.

Додао је да то што се он не буса у прса и не држи херојске говоре, већ размишља о томе колико нас кошта километар пута и где ћемо моћи да нађемо новца за то и како да обезбедимо све што нам за то треба, то је већ друга ствар и показује разлику у посвећености, одговорности и свему другом.

Поручио је грађанима да се власт у Србији понаша одговорно и да им нису потребна велика заклињања.

Политичарима који прогнозирају да ће увести санкције Русији, председник Вучић је поручио да мање буду баба Ванга, а мало више одговорни политичари који ће се бавити потребама свог народа.

"Ми политику не мењамо, водимо је одговорно, а људи ће на крају видети резултат. Не заборавите да су они рекли још 3. априла увече да ћу да уведем санкције и шта је било са 3. априлом, сада ће 3. јун?", запитао је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк