Вести

Вучић: Србија штити своје интересе и своју земљу

Председник Србије Александар Вучић истакао је да Србија мора да штити своје интересе и своју земљу, али и да мора да брани добре односе са свим светским силама.

"Толико смо мали да морамо да водимо рачуна о интересима наше земље, да пронађемо најбољи угао да чувамо своју независност, штитимо своју земљу и бранимо односе са светским силама", поручио је Вучић.

Коментаришући долазак нових амбасадора Русије и САД , Александар Боцан-Харченка и Ентони Годфрија, казао да су то људи експерти и да је њихов долазак доказ да је ово важан простор.

Додао је да и број два у амбасади САД јесте личност позната из периода 2001. године, и да се различите ствари везују за њега.

„У неком смислу то јесу специјалци. Харченко је био део тројке која је покушала пре Мартија Ахтисарија да решава ствари на КиМ. Човек је од поверења Владимира Путина и њиховог министарства спољних послова", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је долазак тих људи доказ да је ово важан простор.

Међутим, како истиче, морамо да знамо колико смо мали, да морамо да имамо добре односе.

Указао је да Русија није признала Косово, а САД јесте и да морамо то да имамо у виду.

Вучић је поновио да нема никаквих рокова око решења косовског проблема и додао да упућивање експерата у амбасаде САД и Русије у Београд показује колико је наша земља важна.

Вучић је рекао да приче о наводним роковима слушао од 2013. када је дошао на власт, слушао да ће САД пустити да дође на власт да би предао Косово.

"Као да они пре мене нису предали Косово, није проглашена независност, да нису правили најгоре ствари у корист Албанаца“, рекао је председник.

Вучић је истакао да је џабе што је говорио да нема никаквих рокова и да је прошло толико година и да је сваки пут било "само да Вучић заврши тај посао и онда је готов, срушиће га“.

„Сада има нова теорија да ће, када донесем одлуку о Косову, онда да ме чувају. Сви ти који говоре то полазе од себе, а то је присутно и код дела политичара и у странци коју водим" истакао је Вучић оцењујући да је СНС најбоља странка сачињена од најбољих људи.

Вучић је међутим напоменуо да постоји део оних који мисле да када се уђе на врата појединих амбасада "да ће неко да их чува“.

Вучић је казао да су то такве глупости, које долазе из периода 1990-тих и 2000-тих, када су видели да, ако се замере неком у некој амбасади да не могу да дођу на функцију.

“Заборављају да је Србија постала земља која је по смислу и суштини независна, и да народ мора да доноси одлуку о томе ко је на власти“, казао је председник.

 

Састанка у Паризу највероватније неће бити

Вучић је саопштио данас да са 99 одсто сигурности може да каже да састанка у Паризу неће бити.

„Мислим да Албанци нису спремни да разговарају ни о чему важном, да су на посебан начин желели да пошаљу поруку Немцима и Французима да нису Европљани ти који треба да решавају косовски проблем“, рекао је председник.

Вучић је рекао да се Србија понашала конструктивно, озбиљно и да жели дијалог и конструктивно решење, али не жели да улази у разговоре у којима мора рећи унапред да ће потписати независност, а да о таксама не може да се прича.

Председник је рекао да су то све ствари које показују да Приштина не жели дијалог и да жели да свим у потпуности управљају САД и нико више.

То, према његовим речима, није реално, а Немци и Французи су поруку добро разумели.

„Мислим да је њихова одлука да састанка неће бити", додао је Вучић указујући да су шансе мање од један одсто да Албанци прихвате да се разговара о таксама и да састанка ипак буде.

"Париза ће бити само уколико Албанци буду рекли да ће се понашати озбиљно, а тога неће бити, нагласио је председник.

Вучић је рекао да ће француски председник Емануел Макрон за мање од месец дана доћи у Београд и да ћемо га "дочекати како треба".

 

Не постоји никакво поверење, већ форсирање лажи

Вучић је рекао да је опозиција створила такву атмосферу у друштву да више не постоји никакво поверење већ стално форсирање лажи упркос чињеницама.

"У нашој земљи шта год да изговорите људи ће да кажу да то не мора да буде истина... само је потребан тзв. емоционални приступ да морате да лажете", рекао је Вучић.

Каже да то не раде само "теоретичари завере" и да се то у савременом свету зове "форсирање лажи" и да је најбољи пример случај Зорана Бабића за кога је објављено око 84.500 постова и објава да је он као директор Коридора Србије возио аутомобил који је на наплатној рампи Дољевац изазвао несрећу због чега је страдала једна жена.

Навео је Вучић да је свега око 300 објава било да је то лаж и да не вреди ништа што је као председник рекао пет пута да Бабић није возио и да снимци то потврђују.

"Али, не желимо и немамо обавезу према Бошку Обрадовићу, Јеремићу, али државни органи имају обавезу да обавесте јавност. Када то кажете они кажу - аха лаже, замислите председник лаже и врши кривично дело прикривања кривичног дела или пружање помоћи после учињеног кривичног дела. Па, да ли је то нормално, зашто сам вам ово рекао, шта год да кажете и урадите не постоји никакво поверење већ стално форсирање лажи".

Истакао је да више никог не интересују бројеви и да више нису важне ни бројке које говоре о успесима наше економије, привредни раст, километри ауто-путева, нових болница и домова здравља, освојених медаља, музеја...

"Само је потребан тзв. емоционални приступ, морате да лажете и не смете да изговорите ниједном речју чувену српску синтагму - не знам, јер то не постоји код Срба".

Додаје да томе сведочи управо "Контравизија" на Пинку где се може видети феномен како деца не знају историју и одговарају на разна питања и оптужују њега и актуелну власт.

"Причају шта стигну, јер не смеју да кажу не знам", додао је председник.

 

Србија сигурна економија, инвеститори заинтересовани

Вучић је изјавио да је Србија јуче добила 1,65 одсто камате на десетогодишње кредите што ће довести нове инвеститоре у земљу.

"То је страшно важан сигнал за инвеститоре и да ћемо имати све више инвестиција. Не само да смо сигурна економија, већ су уверени у успех Србије. То показује да нам је финансијски систем стабилан. И то значи да ћемо уштедети на камати", рекао је Вучић.

Србија је на своју понуђену милијарду евра обвезница добила понуду од 6,2 милијарде од потенцијалних финансијских инвеститора што показује колико су инвеститори, како европски, тако и амерички, заинтересовани за наше финансијско тржиште, рекао је председник Србије.

"Ми смо били најсрећнији када уз помоћ кинеске државе добијемо два посто камате, а ово говори колико је Србија стабилна и то је страшно велики и важан сигнал за све инвеститоре и не постоји бољи сигнал који можете послати инвеститорима. То значи да ћемо имати више инвестиција и да је Србија не само сигурна, већ предвидива економија", рекао је председник Вучић.

Говорећи о томе шта то значи за грађане, Вучић је рекао да ће се камате плаћати неколико милиона евра мање на годишњем нивоу, а на десет година то ће бити 80 милиона евра уштеђених на овај начин.

Вучић је навео да се Србија у време ДОС, власти Ђиласа, Јеремића и осталих задуживала по каматним стопама и до 7, 5 одсто на дугорочне кредите на 10 година.

"Ми смо од стања банкротства и 7,5 одсто камате дошли до 1,5 одсто. То ће ући у уџбенике. Покушаћемо да вратимо те захтевније кредите. Сва предузећа имаће добар сигнал за даља улагања", рекао је председник Вучић.

 

Бринем због захтева оних који подржавају штрајк осмака

Не бринем за протесте деце која не воле да иду у школу, већ због захтева одређених политичара и академских грађана који захтевају да се укине полагање тестова за матуру, рекао је Вучић.

Поводом вести о томе да су тестови за малу матуру процурели и протеста поједине деце због тога, председник Вучић каже да је неко у надлежним органима морао да води рачуна о свему, али да не треба срушити одговорност на једну особу.

"Знате, они који су прихватали те тестове, они су их даље ширили. Није ту један човек, ту је стотину њих који су то ширили. То је неодговорно према сопственом детету. Не бринем ја о протестима деце, она то воле да раде, само да не иду у школу. Брине ме подршка дела академске јавности њиховим захтевима", рекао је председник Вучић, нагласивши да је одлагање полагања теста свакако страна ситуација за децу и родитеље, али како је рекао, није добро што то поједини политичари користе.

Председник је нагласио да је важно да се деца школују, јер су држави потребни стручни кадрови.

"Ми данас немамо вариоце, браваре, немамо никога. Шта је следећи захтев после тога. Онда се појаве политичари који кажу да деца знају шта хоће. Ми треба да радимо више и да учимо више", додао је председник Вучић.

Вучић је указао да је у ери савремене технологије несхватљиво да неко може да заустави штампарију за минут, да понесе папир, услика и направи проблем, те да је неко у надлежним државним органима морао да води рачуна о томе.

Такође каже и да за објављивање тестова за малу матуру није одговоран само један човек, већ и сви они који су прихватили тестове и ширили их даље.

"Није само један човек крив, криво је стотине људи", рекао је Вучић.

Највише га је, каже, забринуло да постоје политичари, део академске јавности који се залажу да се укине пријемни испит, што је како објашњава, стресна је ситуација за породице и за одговорну децу.

"Замислите да ја сада изађем и кажем да смо ми четири године радили, направили смо толико мостова, повећали смо плате и пензије, зашто онда морамо да идемо један дан на изборе", каже Вучић.

Вучић закључује да сви ти захтеви воде ка томе да ће једног дана доћи захтев да се плате примају, без да се ради.

"Када вам све није потаман, онда сте незадовољни. Гледао сам јутрос вести о киши као да је апокалипса, па је кренула најезда комараца, све је монструозно и хаос", приметио је председник Србије.

 

Данас са једном јапанском компанијом

Вучић је рекао да су у току преговори са једном јапанском компанијом о улагањима у Србију.

Председник је рекао да се већ годину дана ради са њима, али да данас још неће бити потписивања уговора.

Вучић је рекао да га чекају Јапанци у Председништву и да су у питању разговори о једној лепој ствари.

 

Избори ће бити тешки, покушаће да ослабе Србију

Вучић је истакао да ће наредни парламентарни избори у Србији бити тешки, јер ће постојати притисци споља и изнутра са циљем да се ослаби Србија и његова странка.

Вучић је рекао да ће избори бити одржани у марту или почетком априла.

„За оне који побеђују избори су увек тешки. Тежак је посао увек за оног ко њему приступа озбиљно и одговорно, а лак је онима који траже да испита нема“, поручио је председник.

Вучић је рекао да је стрепео пред сваки испит на факултету, али и као клинац док је био дрзак и безобразан стрепео је пред сваки час у школи и контролни.

“За нас ће избори бити ужасно тешки, биће притисака споља јер желе слабију позицију Србије и СНС, да могу поново да управљају нашом земљом. Биће притисака и изнутра јер неки желе да поново могу да пљачкају“, рекао је Вучић.

Према његовим речима због тога ће сигурно бити много позива на "грдне батине, дуге цеви и тестере".

„У тим тешким изборима народ ће правити прави избор. Направиће искорак ка будућности, сигурности Србије. Ако посао будемо добро радили уверен сам да ћемо изборити тешку, неизвесну, али свакако победу“, истакао је Вучић.

 

Србија у добром стању, проблем очување мира због Приштине

Србија је у веома добром стању, наш највећи проблем је очување мира и стабилности због неодговорне политике Албанаца на КиМ, али сам сигуран да то сада све европске силе виде, изјавио је Вучић.

"То све европске земље виде, што нама неће превише помоћи, али је добро да свакоме буде јасно да Србија за то није одговорна", рекао је Вучић.

Председник је додао да ће Србија наставити убрзано да се развија.

"Градићемо све ауто-путеве о којима смо говорили, ускоро ћемо за мање авионе, за АТР-ове и за Боингове авионе 737 и све мале авионе, отворити аеродром Лађевце, за годину дана ће моћи да слећу Ербасови 319 и 320. То ће бити нова важна ствар за централну и западну Србију", рекао је Вучић.

Истовремено, како је навео, радиће се све пруге, ауто-путеви, повећаваће се плате и пензије.

"Људи ће видети значајан напредак свог стандарда, градимо болнице, клиничке центре свуда по Србији", рекао је Вучић.

Вучић је додао да финансијска стабилност Србије никада није била боља.

"Четврту годину за редом имамо суфицит у буџету, тиме могу да се похвале само три земље ЕУ што говори да ако будемо могли да чувамо мир, уколико будемо успели, уколико не будемо приморани ни на шта друго, имамо одличну будућност и наше је да радимо", поручио је Вучић.

Вучић је позвао људе да се посвете раду, жељи и борби за другачију, бољу и успешнију Србију.

"Што се тиче политике, то је у реду, демократија, ви кажете једно, други кажу друго, на народу је да процени ко је у праву, а ко није, али морамо да се ујединимо око интереса земље", рекао је Вучић.

Председник је нагласио да говори о уједињењу грађана, а не политичких партија.

"Да се грађани уједине да видимо како да земљу подигнемо да буде још стабилнија, да будемо још успешнији, конкурентнији, да привлачимо још инвестиција", рекао је Вучић.

 

Урадили смо много, нећу да се претворимо у досовске странке

Вучић је рекао да је СНС урадио много за земљу и да не жели да се актуелна власт претвори у "досовске" странке, у оне који су живели само да би пљачкали, а да ништа за земљу нису урадили.

Вучић је, објашњавајући шта је тачно рекао на Главном одбору, јер је свашта о томе писано, казао да воли да у Србији има што више богатих људи, али да не жели да се они богате на државној грбачи.

„Нисам рекао Ирени да не треба да има скупе торбе, јер знам да су њени родитељи имали пара и пре државне службе, али знам и неке који нису имали пре доласка на неку функцију.

Наводно сам забранио да иду на одмор у Хрватску, а рекао сам само да не морају да иду на најекслузивнија места“, објаснио је Вучић додајући да су поједини медији покушали да направе приче о томе, али нису могли да нађу саговорнике у "1 од 5 милиона“, јер сви они, како је рекао, имају стотине скупих ташни, аутомобила и слично.

Изразио је наду да ће Закон о пореклу имовине брзо бити усвојен.

„Нико из опозиције неће да гласа за тај закон, а било је проблема и у владајућој коалицији, али верујем да ћу својим залагањем успети да се усвоји“, казао је Вучић.

„Нећу да се претворимо у досовске странке. СНС је урадио много за овај народ. Историјски је много урадио. Нећу да се претворимо у оне који су живели само да би пљачкали, а да ништа за земљу нису урадили“, подвукао је он.

Вучић је казао да је и пре Зајечара рекао да не жели да види да се оградом деле функционери од народа на митингу.

„Не видим обичан народ од наводне елите, а народ се уз то осећа посрамљеним због ограде. Нисте ви елита, презирем елиту. То је моја највећа политичка грешка што сам мало пажње поклонио таквој елити и рекет плаћао лажним аналитичарима, за које знам да су паразити најгоре врсте. Никада ништа нису радили, само знају да позивају на хаос и неред“, подвукао је Вучић.

Рекао је да неће да се одваја од народа, јер хоће да чује шта народ мисли.

"Не требају ми затворене сесије са 50-так људи који би да филозофирају, желим а чујем народ", подвукао је Вучић.

Вучић је казао да ће бити много промена и великог подмлађивања у странци с краја лета и почетком јесени.

Поновио је да жели да се власт под СНС памти као историјски период, подсећајући да у последњих седам година власт није ништа од националних интереса изгубила, већ напротив проводила процес националне консолидације и економије, како сви кажу, иде страховитом брзином напред, а не доле ка банкротству.

Указао је да је, на првим демократским изборима, 90-тих победио Слободан Милошевић, који, како је додао, не његовом кривицом или жељом, већ због светских прилика које нисмо разумели, био суочен са почетком рата.

„Тако смо 1993. били суочени са највећом инфлацијом у историји човечанства. То остаје у историји. После осам година почело је око Косова, после 9 година потписали смо акт који је делимична капитулација, не војничка, али политичка свакако. Дошли су затим на власт неки обмањујући како је Косово демократско питање, а прво што су урадили пустили су силоватеље браћу Мазреку из затвора, а после погазили Устав београдским споразумом који су потписали са Хавијером Соланом који је бомбардовао нашу земљу и свакоме је било јасно да је то предвођено за коначно отцепљење Црне Горе, које је уследило 2006. Губимо све фабрике“, додао је Вучић.

Вучић је казао да се по тим стварима памте различите етапе.

Пренео је и да је од Зорана Ђинђића чуо, иако је говорио да морамо да останемо на европском путу, најоштрије речи, у четири ока, о Холанђанима и Енглезима.

Критиковао је спиновање преко друштвених мрежа и од стране опозиције и њихових медија.

Казао је да су сада написали за његовог старијег сина да ће постати кошаркашки менаџер.

„Не знам ни да ли зна сва правила кошарке. Али то раде јер морају да праве приче о Марку Милошевићу. Морају да праве приче о браћи - Ана Брнабић има брата, Синиша Мали има брата. Тако са запада позову Крик и Бирн и траже да се праве приче о браћи”, указао је Вучић.

Такве су ствари, према његовим речима, довели у Европи до тога да имамо разне кретене који представљају да иза себе, користећи лажи, имају подршку наводно значајног броја људи.

 

Не уплићите недужне у политичке обрачуне

Вучић је истакао да је сит тога да се бори за Србију, а да самозвана елита прича да ништа не ради и још прети "грдним батинама".

"Хајде да добијем већ једном те грдне батине, обећавам да ћу бити сам без обезбеђења. Сит сам тога да радиш по цео дан и бориш се за земљу, а да ти најгори говоре како су елита", рекао је Вучић.

"Један научник који се појавио на насловној страни једног листа рекао је да чезне за тим када ћемо добити грдне батине. Грдне батине којима прете и револуција су само зло у Србији донеле и тога неће бити", рекао је Вучић поводом изјаве социолога Јове Бакића да би требало да "добије грдне батине", и поновио да њега те изјаве не плаше, али да не уплићу недужне људе.

Подсетио је на осветољубивост бивших власти, која се није зауставила на политичким противницима, већ је обухватила и њихове породице, па чак и децу, као у случају ћерке Милована Бојића, после 5. октобра.

"Да неко моју Милицу шиша, скида косу, ја вам кажем мени живот после тога више не значи или да малтретира мог малог сина Вукана, мени живот после не треба...", рекао је Вучић.

"Дођите вас петорица, колико вас има да ја добијем те грдне батине, оно што ви хоћете да ја добијем јер они знају да њих петорица не могу ништа и онда кажу да сам ја њима претио... Ви то урадите, немојте уплитати децу, немојте шишати девојчице..." рекао је Вучић.

 

Ми смо преполовили број сиромашних у односу на 2012.

Стопа апсолутног сиромаштва у Србији данас је двоструко нижа него пре 2012. године, а број сиромашних се сваке године драматично смањује, рекао је Вучић у одговору на критике политичких противника да ужива подршку најсиромашнијих, који верују у његова обећања.

Вучић је то рекао упитан да прокоментарише изјаву професора Филозофског факултета Огњена Радоњића у емисији ''Утисак недеље'' да се "обраћа" мање образованим грађанима који немају станове, ни за храну, који су уплашени за егзистенцију и да је таквих у Србији пола милиона.

Рекао је да зна да грађани још увек не живе добро, али да живе све боље и да они то знају и виде.

Председник је указао да је у време бивше власти било двоструко више сиромашних, а да се сада сваке године смањује број сиромашних, због чега је, каже, веома задовољан.

''Данас је стопа апсолутног сиромаштва двоструко нижа него што је била у време дивних елитиста и много паметних људи који су решавали све проблеме на другачији начин, не обраћајући се сиромашном свету него много паметним и умним главама као што је Радоњић'', навео је Вучић.

Поновио је да ће и ове године плате бити драматично повећане и подсетио на изјаву шефа посланичке групе ДС (Драган Шутановац) у Народној скупштини од пре четири године да ће када плате достигну 500 евра позвати све да гласају за СНС.

''Очекујем да ће до краја године људи из ''1 од 5 милиона'' позвати све да гласају за СНС'', рекао је Вучић.

Осврнувши се на Радоњићев коментар о ријалити програму који затупљује народ, Вучић је рекао да не гледа такве програме и да га не занимају, али да на ријалитију зарађују они који говоре да су много паметни.

''Ријалити је на Б92 увео Драган Ђилас. Је л' то истина или није? Је л' он зарађивао на томе милионе евра, је л' нам оставио пацове у Пионирском парку и уништио ону дивну зелену површину? Годинама је зарађивао милионе евра на том ријалитију, а ја никада ни динара'', подвукао је Вучић.

"Они који су довели, измислили и промовисали ријалитије, данас ће да кажу да их треба укинути. Па што си зарађивао паре на њима, што си уништавао животе људима у Србији, кад већ о томе говориш? Што то радите?'', упитао је Вучић.

Приметио је да представници опозиције себе сматрају најпаметнијима, а све који мисле другачије доживљавају крезубима, болесницима, тупавима, глупима.

Како је рекао, резултат њихове политике био је да је Косово прогласило независност 2008.године, да се Црна Гора отцепила 2006.године, да су уништили све фабрике у Србији и оставили 600.000 незапослених.

''Само Ђилас је имао 500 милиона евра, а он, Вук Јеремић и Млађо Ђорђевић су били неки од највећих тајкуна и они су своје проблеме решили. А који је добар резултат? Нема га, али нема везе'', рекао је Вучић.

Вучић је додао и да га је подржао много већи број универзитетских професора, али да то није важно.

''Не мислим да само професори треба да одлучују, нити спортисти, обичан народ треба да се пита'', нагласио је Вучић.

 

Неће ме победити, а увек ћу признати демократску вољу народа

Вучић је рекао да ће увек да призна демократску вољу народа, а да је опозиција светлосним миљама далеко од победе на изборима.

"Ја ћу отићи, они ме неће победити. И неће бити ни близу да ме победе. Наши резултати су толико дијаметрални, да се то одмах примећује", истакао је Вучић.

Истакао је и да је сит тога да док се он бори за Србију, да самопрозвана елита прича да ништа не ради.

Вучић је додао да се представници опозиције служе јефтиним триковима из деведесетих.

Коментаришући изјаву бившег председника Бориса Тадића, да председник Вучић неће лако отићи са власти, Вучић оцењује да је реч о “глупим триковима из 90-тих”.

Отићу ћу када будем желео, пошто он и њему слични не могу да ме победе.

"За разлику од њега који се буди у 11 сати, ја сам већ пет сати на послу. Хоће да створе атмосферу да постоје две Србије. Ја демократску вољу народа увек признајем, за разлику од њих. Када кренете да против некога водите кампању, ту краја нема", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је за разлику од њих, када је изгубио изборе у Београду, 2004. за само 4 000 гласова у 21.30 сати изашао и признао пораз и честитао победнику.

"Ма колико да ми је тешко било, јер то је најмања разлика која је икада била на неким изборима, честитао сам победнику и борио се наредне четири године", додао је Вучић.

"Ја ћу отићи, они ме неће победити", упамтите моје речи, поновио је.

"Наши резултати су толико дијаметрални. На Пинку сам видео и Шапића и Јовановића, код њих нема никога", нагласио је Вучић.

Ми када се појави случај Јутка, ми кажемо да не може да буде председник општине. Њима када се појави неки силоватељ, он напредује", додао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк