Вести

Вучић: Србија у свим сферама има изузетно добре односе са Русијом

Председник Републике Србије Александар Вучић пренео је да је са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим, који борави у Београду, имао најискренији и најотворенији разговор до сада, истичући да Србија и Русија имају веома добре односе у свим областима.

"Поносан сам што могу да кажем да имамо изузетно добре односе са Русијом. За разлику од других који се тога стиде или плаше да кажу, а то не крије. То са поносом изговарам, јер је то у интересу Србије, и израз је не на вишедеценијском, већ вишевековног пријатељства", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, и на томе што се залаже да питање Косова и Метохије може решити само компромисом, а не наметањем диктата Србији.

"Вечерашњи разговори са Лавровим су били вероватно наши најотворенији и најискренији до сада. Ја њега сматрам не само доајеном светске дипломатије, већ искреним пријатељем Србије. У светлу бројних проблема са којима се суочавамо, природно да разговор буде најотворенији, да кажем шта мислим и да чујем став Русије", рекао је Вучић.

Додао је да је Лаврова упознао са својим страховима, који су објективни са позиције нашег народа у региону и земље, те да је добио виђење Руске Федерације, као и важне савете.

Председник је поручио да ће Србија остати војно неутрална земља, и да се тиме поносимо.

"У складу са тим наставићемо да чувамо земљу, да је штитимо, да развијамо одбрамбене капацитете, како бисмо одвратили сваког потенцијалног агресора, који би покушао да угрози слободу Србије", рекао је Вучић.

Председник је захвалио Лаврову што је дошао у Београд да увелича скуп који се организује поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних.

"И, хвала вам на пријатељству и подршци коју пружате Србији у различитим областима, од очувања територијалног интегритета, до градње гасовода. У свим сферама имамо добру сарадњу", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је задовољан развојем билатералних односа, подршком у свим мултилатералним организацијама, будући да је Србија, како је рекао, до сада имала подршку Русије не само у УН, већ у свим светским организацијама и институцијама.

Председник Србије је захвалио на подршци и руском председнику Владимиру Путину и на ангажману по многим питањима, уз наду и жељу да се са њим сретне пре краја године, како би стратешки разговарали о свим важним питањима.

Додао је да је сва помоћ Русије током ковид кризе био један одлучан показатељ пријатељства, јер су руски лекари и техничари много помогли да се грађани осећају сигурније.

"Увек памтимо оне који нам помажу, то не заборављамо", нагласио је Вучић.

Додао је и да упркос ковид кризи, спољно-трговинска размена две земље бележи позитиван тренд, и расте четири одсто у односу на исти период прошле године, као и да су на претходном састанку Мешовите међувладине комисије постигнути важни договори о наставку економске сарадње.

Вучић је поручио да је посебно захвалан на помоћи Русије у обезбеђивању енергетске безбедности земље, као и Руским железницама, које раде на важном пројекту модернизације пруге, а тиме и живота грађана Србије.

"Ушли смо у разговоре око панчевачке Петрохемије, верујем да ћемо до краја године све да завршимо, а такав је договор, иза 15. новембра. Захвалан сам и НИС-у на доприносу буџету земље и укупној привредној активности Србије", рекао је Вучић.

Своје обраћање завршио је на руском обраћајући се министру Лаврову.

 

Србија очекује најповољнију цену за гас из Русије

Вучић је изјавио да је замолио шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да руском председнику Путину пренесе поруку да се Србија нада да ће добити најповољнију цену гаса у Европи.

Вучић је рекао да је енергетско питање у овом тренутку веома важно и да га "није срамота да то тражи и да моли за Србију".

Председник је поновио пет узрока насталој енергетској кризи у свету, посебно у Европи и истакао да је то зато јер европске земље нису потписале дугорочне уговоре са Русијом о испоруци гаса из, како је навео, политичких разлога.

Вучић је одговарајући на питање руског медија о енергетској кризи рекао да ће она трајати најкраће шест месеци, али можда и дуже - две године.

Ова криза ће, истакао је председник, имати утицаја на повећање цена у свим областима, више у европским земљама него у Србији.

"Замолио сам Лаврова, поручио сам Путину, а рекао сам раније и Борисову да се надам да ће Србија имати најповољнију цену гаса у Европи и није ме срамота. Криза је много већа и тежа него што мислите", рекао је Вучић.

Поновио је да је Србија срећом имала храбрости и изградили гасовод са Русијом.

"То говорим као неко ко је одговоран, док је неке баш брига. Мене интересује да народ овде има струју и гас", рекао је председник.

Излаз Србије из ове кризе Вучић види у постизању, како је навео, најповољније могуће цене за руски гас, али нагласио и да ћемо градити нове погоне и задржаћемо угаљ.

"Нећемо се коцкати да бисмо се неком додворавали", рекао је Вучић.

 

Ми вршимо притисак на Русију, не они на нас

Ми смо ти који вршимо притисак на Русе, а не они на нас по питању енергетике, рекао је Вучић.

Вучић је, тако одговорио на новинарско питање око тврдњи да Русија врши притисак по питању енергије на Србију и балканске земље.

"Како то врше Руси притисак на нас по питању енергетике? Ми вршимо на њих притисак, а не они на нас. Ми тражимо од њих гас, не они од нас", рекао је Вучић.

Упитао је одакле гас да нађе, а сви желе да легну у топлу собу, или да шетају у мајицама кратких рукава у својим домовима када је напољу минус 10.

"Је л' сам понудио да будемо власници у Александропулу? Колико пута сам ишао у Баку да договоримо испоруке, како би диверзификовали снабдевање. Али нема ништа од тога. Замислите да нисмо изградили гасовод. На шта бисмо се грејали, на шта би радила индустрија да нема руског гаса?", упитао је Вучић.

Указао је да нам је Русија дала најповољнију цену, јер на њих он врши притисак и моли.

"Имам ли гаранцију? Имам обећање Сергеја Лаврова и Бојка Борисова да ће разговарати са Владимиром Путином да учине све да имамо гаранцију. Пошто знам председника Путина имаћемо најповољнију цену. Нисам причао још с њим, причаћемо тек", рекао је Вучић.

Упитао је шта сад имају да врше притисак на нас.

"Како неко може да прича такве глупости, било ко из света? То је наш интерес, наша жеља", осврнуо се Вучић још једном на тврдње о наводном руском притиску.

Указао је да Србија има гас по цени од 270 долара, додајући да је цена гаса на светском тржишту достигла ниво да нико не може да га плати.

"Потражња је огромна. Ми не можемо да платимо те цене. Имамо пара више него икада у савременој историји Србије, али не можемо да платимо", додао је Вучић.

Вучић је рекао да цена руског гаса не би требало да буде много већа и да жели да се направи дугорочни договор.

Додао је да иде на вечеру са министром Лавровом и да ће им се придружити и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

"На жалост не могу да вечерам, јер сам јео седам пута са свим гостима који су дошли", нашалио се Вучић и додао да ће зато радо да нешто попије у здравље, госта и за пријатељство наших народа.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1