Вести

Вучић: Србија укида визе и отвара амбасаду у Јеревану

Председник Србије Александар Вучић најавио је отварање амбасаде Србије у Јеревану до краја године, као и укидање виза за јерменске грађане у циљу даљег јачања пријатељства јерменског и српског народа.

Вучић је, након разговора са председником Јерменије Арменом Саркисијаном, указао да ће реализација макар само дела свега онога о чему су разговарали значајно ојачати наше пријатељство.

Нагласио је да су политички односи две земље веома добри, и навео да Јерменија разуме нашу ситуацију по питању КиМ, док се Србија труди да има добро балансирану позицију и увек подржава мирно решење проблема који постоје у региону у којем је Јерменија.

Најавио је да ће Србија показати већу отвореност у односима са Јерменијом тиме што ће пре краја године отворити амбасаду у Јеревану, и да ће Србија укинути визе за јерменске грађане, те да се нада реципрочном потезу Јеревана.

„Везе које спајају наше народе су огромне. Људи можда не знају да је музику за песму ''Востани Сербије'' компоновао Варткес Баронијан. Ја сам највише знао о Тиграну Петросјану, шаховском велемајстору, али и о другим Јерменима, као што је био Шарл Азнавур“, приметио је Вучић.

Пренео је да Јерменија има бројну дијаспору, само у Русији три милиона људи, да су то вредни и моћни људи и додао да би могли сарађивати по питању дијаспоре и наћи заједничке пројекте.

Најавио је да ће председник Јерменије данас са премијерком Аном Брнабић разговарати о дигитализацији, пошто Јерменија велики значај придаје модерним технологијама и вештачкој интелигенцији.

Вучић је рекао да Јерменија много улаже у едукативне центре за развој омладине, како би била у стању да се носи са трендовима савременог света, те да нека искуства можемо разменити и заједнички позивати светске компаније да оснивају своје центре у нашим земљама, али и да заједнички иступамо на трећа тржишта са одређеним производима и идејама.

Навео је и да је разговарао о преради хране, испоруци и логистици, изразивши уверење да можемо пронаћи много тога заједничког.

Подсећајући да Србија 25.октобра потписује споразум око даљих трговинских слобода са Евроазијском унијом, рекао је да са Јерменијом можемо да нађемо тржишта у арабијском полуострву, односно у земљама у њиховом суседству.

Вучић је рекао да остаје да се размотри могућност, о којој је разговарао са Саркасијаном и приликом састанка у Минхену, да се успостави авио-линија између Београда и Јеревана.

Према његовим речима таква линија била би важна за научну, интелектуалну, али и пословну повезаност, па треба видети може ли таква линија финансијски да се одржи.

Свом госту, са којим намерава, како је рекао, дуже да разговара вечерас и сутра у циљу продубљивања веза два истински искрена пријатељска народа, пожелео је добродошлицу и да се осећа као код своје куће, те најавио да ће му понудити вечерас српску кајсијевачу, а да је он спреман одмах да попије јерменски коњак.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк