Вести

Вучић: Све одлуке ћу доносити у интересу грађана Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се налазимо у специфичној ситуацији због дешавања на и око Косова и Метохије и да се због најжешћих притисака састао са архијерејима Српске православне цркве како би чуо и њихово мишљење.

"И ту ће бити све теже сачувати наше интересе зато што ће притисци бити најжешћи. Од дана када је председник Русије рекао на чему заснива свој упад у Украјину у формално-правном и политичком смислу, од тог тренутка све западне силе раде на томе да убрзано се реши косовоско-метохијски чвор, са циљем да би избили аргумент из руке председнику Русије", рекао је председник Вучић у Председништву на састанку са патријархом Порфиријем и епископима Српске православне цркве.

И немојте да имате никакве сумње у то, то је нешто што чујем на сваком месту, где год да сам био у Европи и западном свету, рекао је председник Вучић.

"Наравно, Руси су пронашли њихове грешке из прошлости и то користе за своје потребе, логично понашање, за нас је то све само додатни терет и додатна мука", истакао је председник Вучић.

Подсетио је да смо ми једина земља у Европи која није увела никакве санкције Русији и истакао да се налазимо под огромним притиском.

"То нам прави велике проблеме, који нису мали и биће све већи. Зато нам је потребно да чујемо и ваше ставове", додао је председник Вучић обраћајући се патријарху Порфирију и архијерејима Српске православне цркве.

Председник Вучић је захвалио архијерејима Српске православне цркве што су прихватили да буду његови гости у Председништву и разговарају са њим и мимо камера о веома важним питањима за српски народ и грађане Србије.

Нагласио је да у разговору са њима представници власти много науче и увек добију нову наду и енергију, као и већу веру да са још већом озбиљношћу и одговорношћу наставе да мењају будућност.

Председник Вучић је обраћајући се патријарху Порфирију рекао да је он достојан престола Светог Саве и захвалио на пажњи којој поклања држави и проблемима са којима се суочавамо.

Председник Вучић је напоменуо да нам данас више од свега недостаје мир.

"Ми не тражимо мир само за себе већ за цело човечанство. Од кога додатно тражити мир, ако не од Бога", додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да држава, ипак, има боље информације и боље сагледава ствари које могу да се догоде у наредних шест месеци.

"Србија се налази у много тежој ситуацији него што то изгледа данас. И када бисте изашли напоље, не бисте приметили било какав проблем и нема га у овом тренутку. А да ли се озбиљни и градосносни облаци надвијају и над нашом земљом - да. То не кријем ни од наших грађана и не могу ни од вас", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је имао много састанака у вези са припремама за зиму и да ће тешко бити оно што људи сматрају да се подразумева, да ће бити довољно струје, нафте и гаса.

"Биће теже него икада", додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је у претходних неколико дана имао пуно састанака са много светских лидера.

"Неки од њих предвиђају много теже стање него у време пред, а чак и током Другог светског рата, на нивоу целог света, а посебно у Африци и Европи", навео је председник Вучић.

Истакао је да наша земља врши све припреме да урадимо све што можемо.

 

Следи најтеже време, јединство ће нам требати више него икада

Српском народу ће у септембру и октобру, на јесен, јединство бити потребније него икада, јер следи најтеже време од 1945. године и велика искушења, поручио је председник Вучић.

"Србија је једина земља у Европи која у овом тренутку није увела санкције Русији и због тога смо под огромним притиском, то нам прави проблеме, ти проблеми нису мали и биће све већи", рекао је председник Вучић.

Како је истакао, потребно је да чује и њихове ставове и помоћ како да са искушењима изађемо на крај.

"О свим одлукама ћемо вас обавестити. Радићемо све да одлуке које будемо доносили доносимо у складу са интересима Србије и грађана, чуваћемо мир, али и сопствене моралне вредности. Да ће бити лако неће, нисам ни сањао да ћу ово видети и доживети", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да се суочавамо са невиђеном хистеријом, у којој нико никога не жели да чује, у којој је претња језик свакодневице.

"Све границе су пређене, дипломатија не постоји, само бруталне поруке", указао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да у тим условима треба сачувати земљу и народ.

"Моја молба за вас, јер свуда где има цркве има и народа, да нам помогнете да сви разумеју позицију Србије и да сви будемо јединствени", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је пожелео успех у раду Синоду Српске православне цркве и поручио да су Србији потребни и најбољи односи са македонским народом.

"Увек смо спремни да помогнемо епархијама али увек ви више нама саветом, молитвом и саборношћу и позивом на јединство", истакао је председник Вучић наводећи да ће на јесен то јединство бити потребније него икада.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1