Вести

Вучић: Све што су урадили, урадили су против интереса српског народа

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је поводом недавно усвојене декларације о Сребреници у Скупштини Црне Горе, да све што су урадили, урадили су против виталног интереса српског народа, стављајући му тако жиг геноцида.

Вучић је, у изјави медијима, рекао да у последњих годину и по дана свакога дана слуша оптужбе како се Србија некоме меша у унутрашње односе.

"Је ли та Сребреница у Црној Гори? Kакве везе Сребреница има са Црном Гором? Што се они мешају у нечије туђе односе? Kо смо ми да данас арбитрирамо између Турске и Јерменије, или Немаца и ког год хоћете нападнутог народа у Другом светском рату“, упитао је Вучић.

Вучић је рекао да је Скупштина Црне Горе све што је урадила, урадила против виталног интереса српског народа.

"Реаговали смо мирно, ниједну увредљиву реч нисмо упутили. Далеко им лепа кућа. Мене занима да нашем народу, а ја сам председник Србије у којој живи највећи број Срба, посебно оном у региону кажем да подигне главу."

Рекао је да је неко имао намеру да их жигоше, све говорећи да то не жели да уради, да је у појединцима, иако нису навели њихова имена.

"Намерно сте желели да стигму оставите целом народу“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да зна друге ствари које им сметају.

"Kада сам постао председник Владе Србије однос у апсолутним бројевима БДП-а био је 7,5 према 1, данас је више од 13:1, на крају године биће 14:1. Разумем сву нервозу код бивших, садашњих властодржаца, јер резултати су ти који говоре све“, нагласио је Вучић. Вучић је рекао да им жели да се што пре врате на пут боље економије, а да је Србија спремна да разговара.

"Само немојте да причате много о пријатељству и братству. Све смо разумели. Не пада нам напамет нити нам било шта треба од вас, који сте на такав начин, да нико ништа није тражио, сем понеко у некој амбасади, да урадите Србији, а да о томе никога ни не обавестите, не покушате да кажете да је реч о појединцима, па би рекли где су они у општем акту“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао нека наставе свој посао, а што се Србије тиче она ће наставити свој, да брани свој народ, да још снажније помаже наше културне институције у Црној Гори, да подстиче Србе да чувају свој српски језик и ћирилично писмо.

"Некога да угрожавамо нећемо, али нећу да дозволим онима који свакога дана угрожавају Србију да то чине. Сит сам тих бесмислених извињења и правдања које су представници српске државе чинили сваки пут као тобож добре воље, према онима који нису имали ту добру вољу. Нападајте Србију, мешајте се у наше унутрашње ствари, све чините, ми ћемо да ћутимо и радимо. А на крају верујем да ће бити оних који желе суштинско блиске односе и са тим људима ћемо радити више“, поручио је Вучић.

Указао је да у Србији постоје људи који желе да се додворе амбасадорима, али они иду досежу само до нивоа другог секретара, те додао да постоје и Црногорци по националности који из разумљивих разлога се придружују оптужбама на рачун српског народа попут Боровића и других.

 

Испитаћемо све, синоћна експлозија у соби без инсталација

Вучић је изјавио да ће бити детаљно испитани сви разлози могућег пожара и експлозија у Чачку, те да ће бити постављено и питање одговорности.

Након синоћне експлозије у чачанској “Слободи”, Вучић је рекао да надлежни органи испитују све, истичући да је у овом тренутку све сигурно и обезбеђено, и да није било великих последица.

“Али, има једна ствар која је чудна, занимљиво је да се последња експлозија догодила у просторији у којој није било струјних инсталација”, пренео је Вучић.

Најавио је да ће све бити подробно и детаљно испитано.

“Испитаћемо подробно и детаљно све разлоге могућег пожара и експлозија и нема сумње да ће бити постављено питање субјективне и објективне одговорности, у сваком смислу, и управљања у компанији, а ако се докаже и нешто друго, онда и у кривично-правном смислу”, рекао је Вучић упитан да ли ће бити покренуто питање одговорности за дешавања у чачанској “Слободи”.

 

Долазак Обрадовића у Партизан фантастична вест за Србију

Вучић је изјавио да је долазак Жељка Обрадовића у Партизан фантастична вест за Србију и пожелео му да и Партизан и Србију врати у кошарци на европски трон.

"Ако је истина, честитам и Жељку и Партизану, то је велика вест за нашу земљу, он је легенда, мислим да је највише евротрофеја освојио", рекао је Вучић.

Рекао је да, као што се радовао повратку Стефана Миленковића и Владимира Пиштала и многих људи који се враћају у последње две године у Србију, да се тако радује и доласку Жељка Обрадовића.

"Желим му много успеха и победа и да и Партизан и Србију врати на европски трон", поручио је Вучић.

 

Веома сам оптимистичан у вези економског раста Србије

Веома сам оптимистичан по питању прогноза за економски раст, развој и напредак Србије, истакао је Вучић.

Вучић је, на питање колико је важна порука коју шаље ММФ потврдом да је договорен нови саветодавни аранжман са Србијом, указао да, док јавни дуг у многим земљама скаче, у Србији се он држи на 58 одсто.

"Kада јавни дуг у Италији скаче на 167 одсто, Француској на 120, Грчкој на 240, Хрватској на 88-89 одсто, Црној Гори на 106, Србија се држи на 58 одсто. Мислим да је стање јавних финансија од пресудног значаја“, рекао је Вучић.

Рекао је да је поносан на мере које су спроведене, као што су подршка извозу, предузећима, улагање у потрошњу, те нагласио да је веома оптимистичан по питању економског раста и напретка Србије.

"Желим да се томе посветимо максимално, а за то су нам потребни владавина права, сигурност људи, борба против организованог криминала, да немамо забрањене делове града, као што је случај у другим земљама.

Хоћу да тако остане и да буде унапређена безбедност грађана, јер унапређена безбедност донеси још већу економску снагу, и поверење инвеститора", поручио је Вучић.

 

Србија не може да дозволи жиг колективне кривице

За Србију је важно да економски напредује, сарађује са свима у региону и покаже Бошњацима колики пијетет имамо за њихове жртве, али и да не дозволи да се стави жиг колективне кривице на српски народ, што би многи желели, изјавио је Вучић.

Вучић је упитан за две резолуције о Сребреници, које су упућене Скупштини Србије, рекао да је резолуција коју су предложили СДА Санџака, албанске партије, готово преписани текст, односно врло слично ономе што су раније подносили Мариника Тепић, Ненад Чанак, и врло слична резолуцији коју је усвојио парламент Црне Горе.

За други предлог, који је поднео Марјан Ристичевић, рекао је да га није видео, и да не зна о чему је реч.

“За нас је кључно питање како да наставимо економски развој, како да сарађујемо са свима у региону, да покажемо Бошњацима колики пијетет имамо према њиховим жртвама, али да не дозволимо да се догоди српском народу, да се стави жиг на чело сваког од нас, јер то би многи желели да се догоди”, рекао је Вучић.

Зато је и његова реакција поводом резолуције усвојене у Скупштини Црне Горе данас оваква.

“Имао сам 2015. довољно храбрости када су Британци поднели резолуцију, да зовем Kинезе и Русе. Путина сам позвао лично телефоном и он је то спречио у Савету безбедности Уједињених нација. Они који су нам пријатељи знали су колико нам је стало до тога 2015. године, знали колико сам молио Путина да то спречи, управо да се не би ставио колективни жиг кривице на лице нашег народа за нешто што су појединци починили”, рекао је Вучић.

Додао је да је Резолуција општи акт, у којем се не помињу имена и појединци, већ је јасно на кога иде осуда и кривица.

“То Србија не може да прихвати. Можда ће нека будућа Србија да прихвати ко зна шта све… Док сам ја председник Србије, нећу се са тиме сагласити. И не занима ме шта ко о томе мисли, осим наших грађана”, рекао је Вучић.

 

Питају за кланове, а у њихово време Земунски и Шарић

Вучић је рекао да они који су упропаштавали земљу од 2000. до 2012. године свакога дана говоре о томе у чије време је неки клан настао док су у њихово време настала два највећа клана -Земунски и клан Дарка Шарића са којима нису били способни да се обрачунају.

"У време сваке власти има проблема са криминалом, увек их имате, биће неки клан и за месец дана, али је питање да ли ће полиција реаговати и победити", истакао је Вучић одговарајући на питање како гледа на то и чија је одговорност што је за време министра Небојше Стефановића "бујао клан Вељка Беливука", шта је нови министар Александар Вулин затекао у том ресору и колико је челних људи смењено у полицији.

Вучић је рекао да је Земунски клан створен у време Ђиласа, Тадића и осталих, који је убио чак и премијера, генерала Буху, Гавру и све то током бела дана.

"Тек тада после најтежих убистава кренуо је обрачун са њима", приметио је Вучић.

Вучић је истакао да је други много већи клан, у смислу тржишта наркотика, који је бујао и све остварио у време власти Маринике Тепић, Ђиласа, Јеремића, и осталих - клан Шарић.

"Неко други је морао да заврши тај тежак посао, јер они нису били способни. Kао што нису реаговали на погром народа на Kосову и Метохији, или проглашење независности", указао је Вучић.

Вучић је истакао да је важно да су се сада обрачунали са једним моћним кланом, али да има још много тога да се уради.

"Желим да верујем да ће полиција чисто, поштено и храбро да уради свој посао. Биће још хапшења и из владајућих структура и свих који учествују у коруптивним активностима. Неће бити заштићених, и показаћемо да партијска књижица никога неће да заштити", поручио је Вучић.

Истакао је да се они боре да заштите грађане, а не за личне интересе, као они који их оптужују.

 

Мислио сам да је био "дан после" њихове 12-годишње владавине

Вучић  је изјавио коментаришући план за дан после Драгана Ђиласа, да је мислио да је "дан после" био након њихове 12-годишње владавине - "атомске бомбе" која је разорила Србију, пошто је тада угашено око 700 фабрика и око 400.000 људи остављено без посла. На питање како коментарише тај план Драгана Ђиласа за који каже да треба да врати добар живот и правду у Србију и изјаву Владимира Гајића из Народне странке који је рекао да треба укинути Српску напредну странку, Социјалистичку партију Србије и радикале и да ли је то појам демократије, Вучић је рекао:

"Осмехнуо сам се, крајем 2012. и почетком 2013. године, мислио сам да смо таман дошли на ''дан после'' атомске бомбе која је разорила Србију, а то је била њихова 12-годишња владавина. Спреман сам да анализирам било коју сферу друштвеног живота и да видимо. Сада су просечне плате у еврима за 62 одсто веће него тада, а пензије за 31 одсто".

Вучић је запитао да ли је у периоду од 2000. до 2012. године била изграђена нека болница и додаје да није.

Вучић истиче да је ова власт изградила Клинички центар Ниш, да се завршава Клинички центар у Београду, гради Клинички центар Војводина и да се креће у изградњу Клиничког центра Kрагујевац.

Градимо још 11 болница у целој земљи. Они су рекли да немамо вакцине, а ми обезбедили највише вакцина у целој Европи, више од Европске уније и први их обезбедили, изградили две ковид болнице и трећу ускоро завршавамо, навео је Вучић.

Истиче да је претходна власт угасила око 700 фабрика и посао за око 400.000 људи, а да је он лично отворио 200 фабрика које су претежно извозно оријентисане.

"Спасили смо РТБ Бор и Железару у Смедереву, у Нишу отворили седам фабрика, у Руми шест фабрика, у Новом Саду седам фабрика, развојно - истраживачке центре. . . Ако је то пропаст, а оно био спас, само зато што је могао (Ђилас) да узима новац од секунди и да прави своје личне фабрике пара на Маурицијусу, Хонг Kонгу и у Швајцарској...", запитао је Вучић.

Рекао је да то што најављују да ће када дођу на власт да туку, убијају и забрањују странке се своди на то: да ће да забране све који другачије мисле, а онда да малтретирају и ако треба да ликвидирају све који другачије мисле од њих.

"Ми излазимо са другим погромом, а то је развој и напредак Србије и понос и достојанство српског народа и највиша стопа раста у Европи, па народ нека бира. Наш циљ је да их победимо на свим нивоима, а ако не успемо честитаћемо им и спремићемо се за гулаге. То им је једина политика и план, али земљу да напуштамо нећемо. Борићемо се против оних који би поново државу да уништавају и поново да разоре и пљачкају као од 2000. до 2012. године", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк