Вести

Вучић: Сведоци смо бројних покушаја релативизације прошлости

Данас смо сведоци бројних покушаја релативизације догађаја Другог светског рата, а то не може да буде политика садашњости ни Европе, ни света, а Србије никада неће бити, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић на свечаности поводом почетка извођења мера заштите на објекту Централне куле Меморијалног центра "Старо сајмиште".

"Желим да вам кажем велико "извини". Извините због тога што је ова зграда иза мене у таквом стању и што готово 80 година нисмо водили рачуна о својој прошлости и нисмо бринули ни о својој будућности", рекао је председник Вучић обраћајући се преживелима страдања најтежих злочина и злочина геноцида током Другог светског рата.

Приметио је да нас је историја научила да ништа није немогуће, и зато морамо да памтимо све жртве, увек.

"Наш историјски задатак је да у центру модерног Београда гајимо сећање на наше суграђане, Јевреје, Србе и све друге, страдале без икаквог разлога од злочиначке руке окупатора", рекао је председник Вучић, додајући да ће свако ко макар само прође поред Старог сајмишта, видети шта се ту дешавало.

"И свако ко има макар и мрву човечности, гледаће другим очима свет око себе, након посете Сајмишту", нагласио је председник Вучић, наводећи да ће кроз документа, фотографије, бити представљене све чињенице како се нико никад не би нашао да каже да се тако нешто није догодило на Старом сајмишту, или да је све то мит.

Вучић је подсетио да је "Старо сајмиште" за културно добро проглашено тек 9. јула 1987. године, на нашу срамоту.

"На нашу срамоту, за 30 година од тада, а укупно 78 година, имали смо преча посла, него да се бавимо жртвама, које нису биле много важне или су остављане по страни, зарад дневнополитичких циљева, или да се негде некоме не бисмо замерили", рекао је председник Вучић.

Како је поручио, мора се искрено рећи да је садашње стање "Старог сајмишта", које је видно запуштено, последица нашег односа и небриге, још од 1945. године.

"Ово је слика и прилика наше срамоте, неодговорног и непоштеног односа", нагласио је председник Вучић.

Указао је да су бројне генерације политичких лидера још из комунистичког времена, игнорисале страдалнике логора, те да је било много обећања да ће то место бити приведено намени како бисмо се сви сећали жртава, али да то нису пратила дела.

"Као да никада нисмо могли да распетљамо компликоване односе, јер је увек било лакше окренути главу и не решавати проблеме. Део по део тога сада решавамо, и то није питање новца, него енергије. Урадили смо нешто добро за све грађане, Србе, Јевреје, Роме, Хрвате, Словаке, Мађаре Бошњаке. Враћајући дуг према прецима, опомињемо потомке шта не смеју да дозволе да им се догоди", рекао је председник Вучић.

Додао је да људско зло не познаје границе и присутно је свуда, али да зато и ми, Срби, када тражимо од других да не ћуте и да признају, да говоре о злочинима над нама, морамо да будемо довољно одговорни и озбиљни, и да увек отворено и јасно осудимо и оне који су у наше име чинили злочине над другима.

"Само тако моћи ћемо да градимо поверење и дођемо до помирења", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је имао част и срећу да познаје и више пута сретне великог Шимона Переса, који је рекао да "шест милиона наших људи, Јевреја, живи у нашим срцима, ми смо њихове очи које се сећају, који видимо ужасне сцене које су видели, и оне ће остати упамћене онако како су се догодиле".

"Има много тога што можемо да научимо од јеврејског народа. Нажалост на тих шест милиона Јевреја морамо додати милионе очију Срба, Рома, који су убијани на стратиштима овде", рекао је председник Вучић.

Указао је и на генерала Ајзенхауера који је проценио да будуће генерације неће веровати који су се злочини све догодили и зато је наредио филмским екипама које су пратиле ослобађање Аушвица да сниме све одмах, јер ће се, како је рекао, на путу историје наћи неко копиле које ће рећи да се то никада није десило.

 

Не смемо и нећемо више да ћутимо о "Старом сајмишту"

Ми народи и грађани Србије и потомци жртава не можемо, не смемо и нећемо више да ћутимо о "Старом сајмишту", јер починиоци зла на том месту имају разлога да крију истину, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је логор "Старо сајмиште" затворен крајем јула 1944. године и да је од краја Другог светског рата, у тренутку када је Независна Држава Хрватска де факто престала да постоји на овим просторима, све до данас истина о овом логору била сахрањена, како је истакао, под тешким наслагама заборава.

"Данас на 78. годишњицу укидања логора ми га коначно, неко би рекао фигуративно, а ја бих рекао и стварно - ослобађамо. Почињемо да обнављамо сећање на логор тако што почињемо да реконструишемо централну кулу, његов иконични симбол", истакао је председник Вучић.

Како је рекао, реконструкција централне куле је симбол решености и да реконструишемо сопствено колективно сећање.

"Она је тек прва од неколико изворних логорских зграда у којима ће бити успостављена два музеја меморијалног центра, посвећена двема фазама логора, а у којима ће се одвијати активности меморијалног центра: меморијализација логора и комеморација његових жртава, прикупљање и излагање грађе и научно истраживачка делатност, организовање изложби и едукативне активности", навео је председник Вучић.

Вучић је подсетио да су на том месту људи зверски пребијани, вешани и стрељани, али и умирали од глади и болести и у "душегупкама" одвођени у смрт.

Додао је да су одатле и депортовани у друге логоре смрти на "принудни рад", од којег је већина и страдала.

"Тим и таквим жртвама је посвећен меморијални центар "Старо сајмиште" који ће у име свих нас одати дужно поштовање без обзира на њихову националност веру, род или идеолошка опредељења. Свима њима заједничко је да су их нацисти, фашисти и усташе сматрали за смртне непријатеље и да су зато невини пострадали. Тако су наши џелати врло прецизно показали где стоје они, а где су стајали ти мирни и добри људи Београда и Србије без обзира на своју националну припадност. И на ком исконском идеалу почива наша победа, а на чему је заснован и на чему почива њихов мрачни пораз", нагласио је председник Вучић.

Ово је историјски веома важан чин, додао је председник Вучић и истакао да је поносан што је део генерације која је учествовала у ослобађању Старог сајмишта.

 

Србија напредовала, схватила да је земља успеха, а не пада

Србија се за 10 година модернизовала, променила, схватила да може да буде земља успеха, а не пропасти и пада, поручио је председник Вучић и додао да је свих тих година у земљи владао мир, уз економски напредак.

Председник Вучић је, на питање по чему ће памтити 10 година на власти, пошто је на данашњи дан постао председник пре једне деценије, одговорио да је Србија постала земља која не личи на ону коју су наследили.

"Постараћу се да до годишњице странке покажемо шта је промењено - од плате од 330 евра, која ће у децембру бити 700 евра, односно која је данас 635 евра, што је двоструко увећање, до тога да је Србија изградила ауто-путеве колико никада до сада није", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је изграђено више болница него што је учињено у протеклих шест деценија.

"Србија се модернизовала, променила, схватила да може да буде земља успеха, а не пропасти и пада", подвукао је председник Вучић.

"Имали смо свих тих десет година мир, стабилност, огроман економски напредак, фискалну стабилизацију. Наш јавни дуг је 53,6 одсто и то након две године пандемије и усред рата на европском тлу када не постоји готово ниједна велика земља која нема дуг испод 100 одсто, изузев Немачке", објаснио је председник Вучић.

То су, рекао је, велики резултати на које је поносан, као и на чињеницу да Србија данас зарађује више на извозу софтвера и компјутерске индустрије него од пољопривреде.

"Толика модернизација и напредак су наступили и то су чињенице", подвукао је председник Вучић.

Рекао је да је задовољан што види да су на крају људи срећни због резултата који су направљени.

"Важно је да Србија настави путем мира, стабилности, даље модернизације и индустријализације. Вратили смо фабрике које су затваране, то су велики резултати", објаснио је председник Вучић.

Подсетио је и да је Србија са Републиком Српском успела да започне обележавање свега онога чега су се други стидели у прошлости - од Јасеновца до жртава "Олује", као и да се више не кријемо, већ кажемо да постоје места страдања других народа за које су наши људи криви.

 

Завршетак прве фазе радова на Централној кули крајем децембра

Прва фаза радова на Централној кули у Меморијалном комплексу "Старо сајмиште", која подразумева грађевинске радове, требало би да буде завршена до краја децембра након чега ће уследити фаза током које ће се радити уређење ентеријера.

То је током обиласка Централне куле на Старом сајмишту најавила министарка културе и информисања Маја Гојковић , на шта је председник Вучић додао да радови морају да буду урађени тако да то буде најмодерније и најприступачније новим генерацијама како би могла да разумеју шта се све дешавало у логору на Старом сајмишту.

Председник Вучић је навео да су годинама уназад власти обећавале да ће ово да се уради, али да је то стварно било скоро па немогуће.

"Готово је невероватно да смо уопште успели да ово покренемо јер све радове које ћемо сада да радимо, то ће за нас бити много лакши посао, него да решимо све што је требало пре тога", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је важно да не заборавимо жртве и њихове судбине и додао да је "очајно" стање у којем се Старо сајмиште тренутно налази слика и прилика свакога од нас појединачно.

"Ово је данас велика и важна ствар. После много деценија коначно ћемо да вратимо значај ономе што је било од страховитог значаја за ову земљу, где су људи убијани само зато што су били Јевреји, Срби, Роми и сви остали", рекао је председник Вучић и захвалио се представницима свих традиционалних верских заједница које су присуствовале данашњем догађају на Старом сајмишту.

Током обиласка Централне куле председнику Вучићу се обратила Естер Бајер рођена у логору "Старо сајмиште", којој је ту породица страдала, а која је, видно потресена, захвалила председнику Вучићу на томе што ће овај простор коначно бити уређен.

 

Извор: Танјуг/Ало