Вести

Вучић: Тојо инвестира 390 милиона евра само у првој фази

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да ће јапанска Тојо корпорација инвестирати 390 милиона евра у фабрику у Инђији, само у првој фази, а да се за Србију одлучила после три године преговарања и истраживања тржишта.

Вучић је, на ванредној конференцији за штампу, истакао да се за инвестицију јапанске корпорације борило више земаља централне, источне и јуже Европе, те да су у "последњем кругу" преостале само Пољска и Србија.

''Пре неколико минута сам добио званично писмо од овог значајног јапанског инвеститора. Господин Шимизу је рекао да ће Тојо тајер, најпознатији произвођач гума доћи у Србију", рекао је он.

Вучић је казао да је њихова инвестиција у првој фази 390 милиона евра, и да се ради о улагању у Инђију.

''390 милиона евра је инвестиција само у првој фази", додао је он истичући да је то огромна инвестиција од великог занчаја за нашу земљу.

Величину инвестиције илустровао је податком да је 400 милиона евра 12 до 13 одсто укупних инвестиција у Србији, што је више него што на годишњем нивоу има Босна и Херцеговина и значајно више од Северне Македоније и Црне Горе.

"То је два пута мање него што је имала Хрватска, као чланица ЕУ у прошлој години", рекао је Вучић. Према његовим речима биће запослено најпре 523 људи, који ће имати значајно веће плате од просечних у Србији.

Вучић је рекао да ће у наредним месецима почети изградња на 60 хектара земљишта. Пренео је да се у једном делу писма наводи да они сматрају да ово није крај сарадње, већ да имају и додатне идеје како да прошире посао.

"Надамо се, а они никада не воле да се о томе говори унапред, али се надамо да ће даље наставити развој кроз научно истраживачки центар, тест центре и остало што долази", рекао је Вучић.

Он је истакао да су у овој фабрици просечне плате значајно, драматично више од просечних плата у Србији, али је додао да не може да прецизира износ пре него што послодавци саопште радницима.

Наводећи да ће у првој фази бити запослено 523 радника, Вучић каже да је изградња те фабрике велика вест за Инђију, Срем, делове Новог Сада, Каћ, али и Београд. Вучић каже да ће се у фабрици производити премијум гуме највишег квалитета за реномиране произвођаче аутомобила.

''Производиће се од пет до десет милиона гума првог ранга'', истакао је Вучић и додао да је ово прва фабрика јапанског произвођача у Европи.

Председник је поновио да су улагања потребна и у Топличком округу - Прокупљу, Куршумлији, Блацу, Житорађи, те додао да се нада да ће влада донети одлуку о додатним подстицајима за улагања у тај округ. Мора се, каже, урадити још и за Крагујевац, Ваљево, Пријепоље, Сомбор, Пландиште и друга места.

"Али, чини ми се да овиме драматично снажимо Војводину, цео Срем", рекао је Вучић и додао да ће нова компанија запошљавати инжењере из Београда и Новог Сада.

Још једном је захвалио Шинзу Абеу, који је први јапански премијер који је посетио Србију после 40 година, додајући да је долазак велике јапанске компаније резултат и његове посете.

"Добродошли јапански пријатељи, желимо да останете још дуго овде и да отворите још много фабрика у земљи. Надамо се да ће се наставити улагања у Србији. Ово је толико важна вест да ће се резултати видети у будућности", рекао је Вучић.

"Победити Пољску, а да Јапанци одлучују међу више земаља централне и источне Европе, велика је ствар", закључио је председник Србије.

 

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк