Вести

Вучић: Важно је да наставимо са свим пројектима

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да, иако држава није формално увела, до краја марта је на снази ванредно стање.

"За нас су тих осам месеци најтежих у поређењу са свих претходних десет година“, објаснио је председник Вучић у интервјуу за ТВ Пинк.

Струја је постала проблем истиче и сада док је лето те указао да држава сваког дана плаћа два до три милиона дневно за куповину струје.

Председник Вучић је рекао да не жели да плаши грађане, већ само да их информише о ситуацији и шта држава може, шта ради, и шта не зависи од нас.

Указао је да када се чује да министар привреде Немачке Роберт Хабек говори о мерама штедње, да Хановер искључује топлу воду у јавним купатилима, иако је то некоме смешно, показује да се ради о озбиљним људима који сагледавају будућност и разумеју шта долази.

"Ми се већ сада суочавамо са великом сушом која прави проблеме. Ми не бисмо увозили струју данас да нема суше, али плаћамо два милиона евра, некада и три, дневно јер нема воде у рекама, у Ђердапу", рекао је председник Вучић.

Објаснио је да је цена струје на тржишту Европе данас достигла рекорд од 540 евра по мегават сату, а наши грађани плаћају око 40 евра, што је 14 пута мање.

Истакао је да некада преузме држава део, код нас је то већи, а код других мањи.

"Ми смо преузели улогу да држава преузме готово све и то прави проблем у свим другим стварима", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да, ко има, на пример, ветропарк у Србији, не мора да продаје произведену струју ЕПС-у, већ може да је пласира на европском тржишту где је већа цена.

То је могуће, рекао је, јер је успостављено европско тржиште, констатовао је он.

"Мораћемо да мењамо закон како би морали нама да понуде право прече куповине. Али отом потом. Ту ће ЕУ да протестује", председник Вучић.

Истакао је да је струја постала проблем и лети, јер имамо много бољи животни стандард па имамо клима уређаје, а хидрологија "не ради" уопште.

Суша, како је додао, разара нам кукуруз, који је посејан на 950.000 хектара.

"Kрваримо на дневном нивоу за струју, а гас купујемо, додатне количине, које не иду редовно по руској цени то плаћамо и утискујемо у Мађарску. До сада смо обезбедили 650 милиона евра да бисмо купили 500 милиона кубних метара", рекао је председник Вучић.

 

Резерви гаса имамо за 50 дана, да ни кубни метар не увеземо

Председник Вучић изјавио је да држава има резерви гаса за 50 дана, као и да купује угаљ, свуда где може, како се не би угрозило снабдевање струјом.

"Са струјом имамо много проблема, са водом бескрајно проблема. Са гасом такође, али смо се борили и, верујем, изборили и већ имамо више од 100 милиона утиснуто у Мађарској, сваки дан по четири, пет милиона утиснемо, а готово дупке је пун наш део складишта у Банатском двору, тамо је 247 милиона кубних метара гаса”, рекао је председник Вучић.

Ако дневно максимално можемо да повучемо четири, до пет милиона кубних метара гаса из Банатског двора, то значи да резерви у том гасном складишту имамо за 50 дана, све и да не добијемо ниједан кубни метар преко Балканског тока.

"Да избије апсолутни рат, у свим деловима света, толико гаса имамо, за 50 дана", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да је компликованија ситуација са струјом, те да се увози угаљ, са свих страна где је то могуће.

"Разговарамо са кинеским партнерима, помажу нам да набавимо два милиона тона, то би нас добро спасило", рекао је председник Вучић и додао да нам све то тешко стиже у земљу, као и да Кина има бољи угаљ него што нама одговара, али да је држава све што може у региону, купила.

"Сад бих питао све стручњаке… шта би било да немамо угаљ, ником ниједан фрижидер не би радио, нити клима.. Да смо послушали све, да се одрекнемо угља. А, ја сам говорио - полако, прво енергетска безбедност и сигурност снабдевања, а онда све друго", рекао је председник Вучић.

Рекао је да ће земља свакако прећи на коришћење енергије ветра, сунца, када изградимо реверзибилне електране, али не и пре тога.

"Цела Европа се вратила на угаљ и нуклеарке", констатовао је председник Вучић.

Додао је и да сам нема проблем да саопштава лоше вести, јер је његов посао да уради све што може да реши проблеме, али да увек каже истину.

Рекао је и да не може себи да опрости "лудост" са литијумом, јер је Србија једина земља која се тога одрекла, наводећи да су стране службе све то разориле, успеле да овде подбуне грађане, и од тог пројекта се одустало.

"Баш ме брига ко ће шта да каже, ја сам рекао истину", додао је председник Вучић.

 

Повећање плата од 1. јануара између 12,5 и 14 одсто

Председник Вучић је најавио да ће плате у јавном сектору од 1. јануара бити повећане између 12,5 и 14 одсто.

"Направили смо планове да повећамо плате и много више. Ми очекујемо да плате од 1. јануара буду увећане између 12,5 и 14 одсто, што ће опет ће бити значајно више него што је међугодишња инфлација. Нигде друго неће толико расти примања на такав начин и да опет не угрозимо стопу јавног дуга", рекао је председник Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да је то 700 милиона евра више из буџета уколико повећање ПЛАТА буде 13 одсто.

"То је за јавни сектор, за лекаре, медицинске сестре, просветне раднике, полицајце, војнике итд. Гледаћемо да то иде и на 14 одсто, али то нам зависи од стопе раста и од преговора са ММФ-ом. Молим људе да се не наљуте ако то буде 12 или 12,5 одсто, јер тешко крваримо и да успевамо да то поднесемо само захваљујући добрим и чврстим јавним финансијама", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да уколико буде добро ишло повећање је могуће и у децембру.

 

Купили смо све што је могло да се купи од енергената у региону

Председник Вучић изјавио је да је Србија купила од енергената све што је могло у региону да се купи, јер се припрема за зиму.

"Нема више где да се купи и све што смо могли да купимо у региону, купили смо и верујем да ћемо и угаљ да решимо са нашим кинеским пријатељима, али треба нам због баржи да порасте водостај Дунава, што се очекује крајем септембра или почетком октобра, када ће барже моћи да довуку угаљ из луке Констанце", рекао је председник Вучић.

Каже да може угаљ да се довезе и карго возовима, али да су нам они већ пуни.

"Камионима исто увозимо све што можемо и из БиХ и из свих других делова бивше Југославије. Боримо се колико можемо", нагласио је председник Вучић.

Поручио је грађанима да морају да буду свесни да држава крвари, али да се и даље не угрожавају финансије.

Напоменуо је да не би био проблем да у свету функционише тржиште капитала, али да то није случај.

"Свуда је инфлација, а новца нигде нема, нико не даје новац по ниским каматама, као да је Судњи дан", рекао је председник Вучић и додао да Румунија као чланица ЕУ добија новац по високим каматама од шест одсто, што су ненормални услови, као и Мађарска и по још вишој камати.

"Ми имамо добру финансијску стабилност и одајем ту признање министру Малом, јер директно преговарамо са великим финансијским инвеститорима и успевамо да закрпимо одређене ствари. Следећа година ће нам бити најтежа за враћање дугова, јер нам тада доспева све од пре 10 година и рол овер који смо радили 2012. и 2013. године за раније дугове. Тако да четири милијарде дугова ми морамо да вратимо следеће године. Све ћемо то да вратимо", навео је председник Вучић.

Истакао је да мора да каже да грађани не треба да се љуте ако део од свега што је најавио не буде испуњено, по питању пројеката, енергената и хране.

Нисам сигуран ћемо моћи све рупе да поткрпимо, додао је председник Вучић.

 

У суботу о кандидату за председника Скупштине

Председник Вучић најавио је да ће у суботу, на Председништву странке, бити донета одлука о кандидату за председника Народне скупштине.

Председник Вучић је рекао да ће бити донета одлука и о осталим кандидатима за скупштинска тела.

“Дали смо доста тога опозиционим странкама јер је то фер. Они су задовољни и нису веровали да ће толико да добију. Демократија нека цвета“, рекао је председник Вучић.

Упитан за мандатара, рекао је да се сузио круг на двоје или евентуално троје.

“Мандатар ће бити, видећемо“, рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће мандатар да размишља ко ће бити на важним министарским функцијама у овом тренутку, као што су министар енергетике или финансија.

“Ја ћу дати своје мишљење. Мислим да је Синиша Мали обавио добар посао“, рекао је председник Вучић.

На констатацију да се Мали помињао за место премијера, рекао је да “Мали може да буде добар премијер за четири године.“

“Он може да буде премијер у некој будућој Влади, ако се буде даље доказивао и показивао, радио вредно и додатно уозбиљио“, поручио је председник Вучић.

 

Желим да грађани знају са каквим тешкоћама се држава суочава

Председник Вучић изјавио је да су људи у Србији мање осетили последице рата у Украјини, него у свету и навео да жели да знају са каквим тешкоћама се држава суочава и то не својом кривицом и да имају разумевања за то ако не буде ишло све по плану.

"Желим да знају кроз шта пролазимо и да буду уз своју земљу", рекао је председник Вучић и додао да жели само да људи имају разумевања за ситуацију примећујући да већина разуме.

Kонстатовао је да до сада није прекинут ниједан пројекат и да је важно да се ниједан пројекат не прекине.

"Имао сам састанак са својим најближим сарадницима и рекао сам им да не знам да ли је могуће да издржимо. Синиша Мали ме разуме, али други мало теже јер знам о чему причам, знам шта долази. Данас је цена гаса 2.300, данас је јул када гас нико не троши", рекао је председник Вучић.

Појашњава да је то цена са берзе, холандске која је за целу Европу, а да са транспортом кошта 3.000 долара.

На питање да ли важи и даље наш уговор са Русијом, председник Вучић каже да важи још три године и да је тај уговор одличан, али примећује да важи за две милијарде кубних метара гаса.

"Цена између 350 и 370 важиће за нас, али за две милијарде кубних метара. Имамо фантастичну цену за те две милијарде, али за једну милијарду ћемо да платимо три пута више, односно имаћемо осам пута вишу цену", рекао је председник Вучић.

 

Борићемо се да обезбедимо стабилност и сигурност за грађана

Председник Вучић је рекао да ће Србија годину завршити са 58 милијарди евра БДП-а и да је он за десет година готово удвостручен.

"Ако обезбедимо овакве плате, стабилност и сигурност за људе, наставимо да градимо, ми смо на добром путу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да се мора борити за сваки пројекат, али и да се сачува стабилност.

"Трудићемо се и да приватни сектор оснажимо и ојачамо", рекао је председник Вучић наводећи да приватници јачају државу, и да не би требало да државни сектор постане атрактивнији од приватног.

На питање да ли постоје планови за евентуалне рестрикције струје или гаса, ако нешто крене у свету како не треба, председник Вучић је рекао да он у "кукњави" не жели да учествује и да се рестрикције извуку као једини наслов у медијима.

Председник Вучић је указао на то да медији негативним вестима дају већи простор, па су тако каже сви кренули да рачунају колико ће бити повећање струје од 6,5 одсто иако је струја у Србији и даље најјефтинија у целој Европи и најисплативија за грејање и даље.

"Ми јуримо негативне вести, нама није хед појефтинило гориво, већ поскупело један динар", приметио је председник Вучић додајући да ће да је то у нашој природи и навео како ће рецимо сада сви да се жале да су ђачки ранци сувише тешки, док се он залаже да деца што више уче и раде.

У том контексту навео је и да му је више странака предлагало да се не ради недељом.

Kако је рекао очекују од мене да неком забраним да ради недељом, што ми не пада на памет.

"Хајде да будемо фер, људи имају највећа примања, а неће бити да радимо дупло више. Боља је држава, мало се више ради па је дошло до споја да буде боље. Ја у тој кукњави не могу да учествујем", рекао је  председник Вучић.

 

Драго ми је што у Нови Сад на протест иду "Соколом"

Председник Вучић изјавио је, коментаришући два протеста у последњих недељу дана у Новом Саду против усвајања ГУП-а, да постоји агресивна група људи, који, између осталог, жели да се уведу санкције Русији, а Србија повуче са КиМ, те да је увек то иста група која организује политичке протесте, додајући да му је, ипак, драго када види фотографије да у Нови Сад део њих одлази - брзим возом "Соко”.

На питање о прошлонедељном протесту због усвајања Генералног урбаништичког плана у Скупштини Новог Сада, када је реаговала и полиција, али и приватно обезбеђење, председник Вучић је рекао да ту нема ништа спорно.

"Имате испред зграде приватно обезбеђење, које има све сертификате, у складу са законом и њихова је обавеза да чувају објекат и гледају да уз минималу силу отклоне опасност, када неко нападне вашу кућу. И шта су урадили - ништа. То је политички протест", рекао је председник Вучић.

Када је реч о вечерашњем протесту у Новом Саду, констатовао је да му је драго што је видео да су неки из Београда у Нови Сад отишли - брзим возом “Соко”.

“Скупиле се странке, то су еколози, Не давимо Београд, многи други, више из Београда него из Новог Сада”, приметио је председник Вучић.

Указао је да постоји агресивна скупина људи, грађански оријентисаних, па чак и антисрпски, у жељи да се уведу санкције Русији, да се осуди РС, а Србија повуче са КиМ.

“Они су прилично агресивни, организовали су то вечерас, напали су и просторије СНС, због српске заставе и за то ће одговарати”, рекао је председник Вучић.

Додао је да су прошле седмице покушали да спрече доношење ГУП-а у Новом Саду, те да су хтели и мишеве да пусте у згради у којој је заседала новосадска Скупштина.

“Мислите да је то неки фини скуп, па их неко напао… Не, то су они исти који увек праве неред и тиме се хвале. Али, мени је важније да су признали да оно против чега су били - данас користе, воз ''Соко''. Честитам им на томе”, рекао је председник Вучић и додао да је то наш воз, који смо могли да имамо 10, 20 или 30 година раније, али - нисмо.

“Драго ми је да уживају у благодетима, које су резултат нашег рада. Куповаћемо још возова, радити пруге, четврти мост у Новом Саду, само да нас не ометају. Они су за мене грађани, као и сви други, али не подносим насиље”, рекао је председник Вучић.

 

Желимо да један од стубова раста буде потрошња

Председник Вучић истакао је да земља не може да има убрзани раст када смањује плате и пензије јер је потрошња један од генератора раста и истакао да се зато и улаже у плате и пензије јер држава жели да један од стубова раста буде потрошња.

Председник Вучић је рекао да је за државу важно повећање пензија од 19 одсто и додаје да ће део повећања ићи од новембра, а да ће се покушати да то буде и од октобра.

"Моје обећање пензионерима ако нас не удари све око струје, гаса и другог, ићи ће од октобра и то прво повећање од 9,6 , 10 одсто и то ће добити у првој половини новембра за октобра. Ако не, идемо од новембра и добиће у првој половини децембра", навео је председник Вучић.

Додаје да ће се до повећања од 19,3 одсто доћи од 1. јануара.

Kада је реч о платама, председник Вучић каже да ће се ићи са повећањем од 1. јануара између 12,5 и 14 одсто.

"Ако нам буде ишло много добро ићи ћемо то од децембра", рекао је председник Вучић.

Брине да ли ће морати неки од великих инфраструктурних пројеката да се одустане или одложе.

"Имамо велики страх од тога, од тога нам зависи стопа раста. Имали смо минус 0,9 одсто прве године короне када смо били најбољи у Европи, затим смо имали плус 7,4 то није исто као када имате земље које су за те две године забележиле минус, које сада могу да имају и плус пет, седам, опет ће бити мали", наводи председник Вучић.

Kако је рекао, ако Србија буде издржала и имала плус четири одсто ове године, кумулативно ће бити на плус 11.

"Морате да гледате базу са које почињете и зато је нама стало да сачувамо плус четири упркос огромној високој бази на корона период који је Србија наследила", истиче председник наводећи да о томе што је урађено најбоље говори то што је наша држава икада зарадила у историји до 2012. године вредело 32 милијарде на годишњем нивоу, а да ће ова година бити завршена са укупним БДП-ом 58 милијарди.

"Ми смо удвостручили наше богатство упркос фискалним проблемима", истиче председник Вучић.

Kако каже, морамо да се боримо за сваки од инфраструктурних пројеката, али да неће бити угрожена сигурност.

"Биће само још гора ситуација. Нервоза је све већа, лудилу нема краја, све што сам рекао био сам у праву, као црна врана", каже председник Вучић одговарајући на питање шта је то све што може да нас удари.

На питање како се суочити са тим, председник Вучић каже да је Европа и даље најбоље место за живот, али да све прелази на страну Азије те да ће 2050. године Азија имати 52 одсто од укупног БДП.

"Све богатство се сели у Азију и враћамо се у период пре прве индустријске револуције", каже Вучић и додаје да је и даље Америка најјача економска сила, али која је већ други квартал негативна, којој је проблем и штедња.

Истиче да је поносан што је на данашњи дан НБС купила 90 милиона евра и да враћа оно што смо губили за куповину током зиме и када је почео рат.

"Немамо структуралних проблема, наши структурални проблеми су ЕПС, Србијагас, мора да буде много другачије у Србија шумама и многим другим јавним предузећима. То су наши структурални проблеми, али имајући у виду целину државе, они су уз све фискалне ризике недовољно велики да би снагу наших финансија које су изузетне могле да угрозе", рекао је председник Вучић.

 

Влада потребна што пре, верујем у августу

Председник Вучић рекао је да је Србији потребна нова Влада што пре и да верује да ће она бити формирана у августу.

Председник Вучић је на питање када ће Србија добити Владу и да ли ће се чекати крајњи законски рок, рекао да то није реално, јер би тада Влада била у новембру и указао да је Влада потребна што пре.

Председник Вучић је раније рекао је да ће се врло брзо, за око 12 дана, знати име мандатара, који ће саставити Владу.

 

Компликују се ствари у Босни и Херцеговини, забрињава Бакирова изјава

Председник Вучић изјавио је да се компликују ствари у БиХ и да забрињава изјава Бакира Изетбеговића, који је на страначком скупу СДА говорио о "пребројавању" оружаних снага и набавци дронова.

"Брину и ове изјаве Бакира Изетбеговића, а о Хрватима нећу више ништа ни да говорим", рекао је председник Вучић и поручио да жели само да се сачува мир и да треба што пре да разговарамо са Бошњацима и дугорочно решимо проблеме.

Председник Вучић је тако одговорио на питање како види то што је председник Хрватске Зоран Милановић раније данас оштро критиковао хрватску владу, јер, по његовим речима, не реагује на претеће изјаве председника Странке демократске акције Бакира Изетбеговића, као и то што је хрватски премијер Андреј Пленковић осудио изјаву лидера СДА Изетбеговића о "пребројавању" оружаних снага и набавци дронова, оцењући је као "катастрофалну" и да се не може другачије протумачити него као припрема за рат.

Председник Вучић је рекао да га не интересују међусобни односи између Милановића и Пленковића, јер је то њихова унутрашња ствар, али да је изјава Бакира Изетбеговића нешто озбиљније.

"Компликују се ствари у БиХ и не желим ништа да говорим, само желим да саћувамо мир и морамо брзо да разговарамо када прођу избори у БиХ. И у најтежем окружењу да разговарамо са Бошнајцима и да дугорочно решавамо наше проблеме са Бошањцима", навео је председник Вучић.

Одговарајући на питање да ли ће ићи у Јасеновац, председник Вучић је рекао:

"Ако ме неко некад буде пустио. Могу ђаци да иду, само не може председник да иде. Можда једном и то буду могуће. Гледаћемо са Хрватима у нашој земљи да градимо најбоље могуће односе и учинимо све што траже, да се осећају као свој на своме", рекао је председник Вучић и додао да они не треба да трпе због политичких "реплика и дуплика".

"Одговоран однос према грађанима Србије хрватске националности мора да буде наш одговор", поручио је председник Вучић.

 

Наставак сарадње са суседима, брине ситуација на KиМ

Председник Вучић изјавио је да ће наша земља наставити да сарађује са суседима, као и да се нада да ће пронаћи снаге да се поправе односи са Хрватском додајући да га брине ситуација на Kосову и Метохији, али да ће Србија дати све од себе да сачува мир и стабилност.

Председник Вучић је одговарајући на питање везано за политичке притиске, казао да му у септембру следи велики самит у Будимпешти са Аустријом и Мађарском где ће договорити заједничку политику везано и за мигранте и неке друге ствари.

"Наставићемо да сарађујемо са нашим комшијама, суседима, верујем да ћемо и са Хрватском имати снаге да поправимо односе, јер на крају крајева ми и јесмо и једни и други гаранти спровођења Дејтонског споразума. Верујем да упркос тешкој историји, прошлости, можемо да нађемо много тога заједничког за будућност", рекао је председник Вучић.

Истиче да га брине додатно неодговорност премијера привремених приштинских институција Аљбина Kуртија и ситуација на KиМ, али указује на то да ће дати све од себе да сачува и мир и стабилност.

"Молим заштитнике и земље силе заштитнице, пре свега из петорке, да нам помогну у томе и да не користим тежак израз и кажем да обуздају, помало уразуме Аљбина Kуртија и ништа више како бисмо могли да се посветимо решавању свих економских проблема и мука које предстоје и које су пред свима нама", поручио је председник Вучић.

 

Од дијалога нема ништа док је тамо Курти

Председник Вучић истакао је да од дијалога Београда и Приштине нема ништа док у њему учествује премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

"Док је Курти тамо, нема ништа. Што се тиче позива на дијалог, ја ћу увек да одем, али ту нема ништа", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, Аљбин Курти је решио да не води никакав дијалог и да се не дође ни до каквог компромиса.

"За њега је компромис међусобно признање, као да ми чезнемо за признањем нечега што не постоји у међународном јавном праву тако да не знам о чему даље да разговарамо", поручио је председник Вучић.

 

У Отвореном Балкану сви свима помажемо

Председник Вучић рекао је да у оквиру пројекта "Отворени Балкан" сви свима могу да помажу и да је то веома важно посебно у условима кризе.

"Ми не можемо из руског дела, али можемо свима да помогнемо у гасу, појединим данима у струји Северној Македонији, у храни једни другима можемо да помажемо", рекао је председник Вучић на питање ко коме може да помогне у оквиру Отвореног Балкана ако дође до веће кризе.

Објаснио је, рецимо да постоје дани, када је хидролошка ситуација боља па Албанија може да помаже у струји Северној Македонији, па и нама, а када је лоша Србија може њима.

"То су важне ствари", указао је председник Вучић и додао да је Србија платила и два руска хеликоптера за гашење пожара који носе ведро од 5000 литара и којима ће такође свима моћи да помогну.

На питање како ће стићи те летелице, председник Вучић је рекао да ће доћи нормално, јер то није оружје да би нам неко забранио.

"Како су нам стигле супер пуме? Сме са Запада, а не може одавде, а и супер пуме ћемо да користимо не само за гашење пожара већ и за војску и полицију", запитао је председник Вучић.

На констацију водитеља да је и руски министар спољних послова Сергеј Лавров за мало стигао у Београд, председник Вучић је узвратио да је тако за мало стигао и (кинески ПВО систем) ФК3.

"Пошто су нас критиковали када је требало да дође Лавров, после тога су многи министри спољних послова па и премијери из ЕУ ишли код Путина и Лаврова, па то није био велики проблем, а када је требало да дође у Србију, био је велики проблем", констатовао је председник Вучић.

У том контексту је поменуо и очекивања да уведе санкције Русији.

"Неки кажу Вучић се извлачи, неће да се формира Влада, јер ова не може да уведе санкције, причају глупости.

"Они на западу само чекају да ја јавно кажем да уводимо санкције, не морамо уопште да их уведемо, али они би били задовољни. А ја ево нећу то да кажем", поручио председник Вучић.

Каже и да ће се на конститутивној седници Скупштине у понедељак водити борба између опозиционих странака које ће да се утркују у томе да буду већи Руси од самих Руса, а други који ће да траже више санкција против Руса и од самих Американаца и Немаца.

"Али нека цвета хиљаду цветова", закључио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк