Вести

Вучић: Велике су шансе да изгубим

- Председнички избори ће бити ужасно тешки. Биће тешки и за мене лично, јер целокупна кампања противника из ДОС своди се на исто - нападни пре свега све што је добро урађено.

Што је више кандидата, извеснији је други круг. Зато кажем да ће бити тешка битка.

 

Осам дана је прошло откако је редакција Курира послала отворено писмо премијеру Александру Вучићу, а председник српске владе нам је лично одговорио посетом редакцији и нашој компанији „Адрија медија група". Дан пре почетка председничке кампање у Врању, премијер нам је у ексклузивном интервјуу открио како је убедио Томислава Николића да одустане од кандидатуре, зашто је ипак одлучио да уђе у трку за председника, наговестио какве планове има за бившег министра Николу Селаковића, али и испричао шта га засмејава на друштвеним мрежама. И, за крај, дао нам је обећање - пред крај кампање долази поново на шаховски дуел с лидером СРС Војиславом Шешељем.

 

* У писму колегијума Курира које смо вам послали питали смо вас да ли новинари треба да се плаше у кампањи. Дошли сте, значи ли то да не треба да се плаше?

- Мислим да то писмо није имало много смисла, али то је ваш избор и имате право на то. Задовољан сам због нечег другог - видео сам простор који је унапређен, начин рада који је другачији него раније. Видео сам људе с којима не морам да се усаглашавам око много тога, али који вредно раде, и веома сам срећан због тога. Размишљам колико пореза ми одавде узимамо за државу, то је за мене од кључног значаја, и наравно, да људи буду задовољни. Баш сам срећан што сам овде.

 

* Немате често прилику да разговарате с људима, а све је другачије када остварите неформални контакт...

- Волим да разговарам с људима, посебно с неистомишљеницима. Као што сте видели, имам прилично непосредан однос с људима и они према мени, али имам проблем јер немам времена за такве разговоре. Данас сам имао састанак с представницима страних компанија, онда идем у Обреновац, и све то је посао премијера. Они који би да руше владу могу цео дан да раде шта хоће, а кад сте премијер, немате ту прилику. Зато је кампања увек добра - осим својих присталица, чујете и оне који најлошије мисле о вама.

 

* Опозиција критикује да сте оставили само месец дана за кампању. И стварно, никад краћа није била.

- Шта год да је било, њима не би одговарало. Да су заказани за 30. април, говорили би да би се тиме прекорачили рокови. Је л' тај датум у складу са законом? Јесте. Јесу они у кампањи све време? Колико већ недеља иду из места у место, а ја ни у једно нисам отишао, а последњи сам проглашен за кандидата СНС. Мало им је било тих шест месеци, сад им треба шест месеци и седам дана? Постоје људи који увек траже изговор, разлог да буду против нечега, али то није мој проблем.

 

* Очекује се да ће у финишу атмосфера бити мало жешћа. Од ког кандидата очекујете  најпрљавију кампању?

- Они све време то раде, имају кампању у којој се не баве проблемима, програмом или плановима. Ево, ни у вашим новинама ни на сајту ниједну њихову идеју нисте објавили. Идеја им је „мрзимо Вучића и желимо да будемо власт". И то је у реду. То је легално и легитимно, али није добро решење за Србију. Морате људима да понудите шта ћете чинити. До сада су правили негативне спотове, а ја ниједан такав до сада нисам радио, нисам извлачио из контекста никоме ништа. У сваком случају, водићу кампању у којој ћу представити шта мислим да Србија мора да уради, шта су најважнији задаци.

 

* Који су то задаци?

- Прво, очување мира и стабилности, контрола Владе Србије и подршка за тешке мере које морају да се доносе, а не свакодневно цинично звоцање. И оно што је за мене најважније, а то је да су Србији потребни они који имају снове, а не они који су циници и који умеју само да кибицују и добацују. Треће, врло је битно да пружите Влади подршку кроз контакте - са владама, привредницима, у иностранству, али и земљи, како би се пружила подршка расту српске привреде. То је оно што председник може да чини у складу са својим овлашћењима.

 

* Више пута сте рекли да нећете да се кандидујете, па ето вас. Шта се догодило? Кохабитацију као разлог чули смо већ сто пута.

- Велики сам противник кохабитације, то је разарајуће за Србију. Кад год смо је имали, Србија је пропадала. Србија је тада разарана зато што је била слаба. Подсетићу вас, Косово је прогласило независност баш у време кохабитације. Не зато што су Коштуница или Тадић били одушевљени тиме. Шта мислите, зашто је Косово изабрало баш тај моменат? Зато што су видели да постоје трвења и да ова двојица не могу да се договоре ни о чему. Да ће један гледати како да задржи подршку међународне заједнице за сопствени останак, а да овај други није довољно јак да предузме било какву акцију.

 

* Ингеренције председника нису велике да би могао да кочи Владу. Неки на председника гледају као на фикус.

- То није важно, а и те ингеренције нису ни тако слабе. Мислите да ми се више свиђа зграда Председништва, па да се зато кандидујем? Волео бих да постане музеј. Прича о кохабитацији је као прича о она два пилота. Србија мора да има недвосмислен пут којим ће ићи. Ако имате два капетана који вуку на различите стране, тај авион иде директно у провалију. А то је катастрофално за Србију.

 

* Ко ће у том случају бити премијер? Кога видите на том месту?

- Никога још. Тек ако бих случајно добио поверење народа, почео бих тиме да се бавим.

 

* Неки су се већ видели на том месту. Рецимо, Томислав Николић, који вам је у писму то и лично рекао.

- Грађани су ти који одлучују о послу који обављамо и не постоје договори који могу да пролазе без њихове воље. Николића веома ценим, уверен сам да ћемо сарађивати у будућности, а на који начин, о том - потом.

 

* Ако је он био јасан да жели функцију председника и шефа СНС, а ипак је повукао кандидатуру, како је могуће да сте се ипак договорили а да му нешто нисте обећали?

- Заиста нисмо разговарали о функцијама. Био је фер на нашем последњем састанку, говорили смо о поверењу, о будућности Србије. Варате се ако мислите да ми је лако да напустим радно место које толико волим. То радим како бисмо обезбедили сигурност за Србију, а то очекујем и од Николића.

 

* Кажете да немате примедбу на Николића као председника, какав би онда био као премијер?

- Не могу да говорим о томе јер ће председнички избори бити ужасно тешки. Биће тешки и за мене лично. Јер целокупна кампања противника из ДОС своди се на исто - нападни пре свега све што је добро урађено и спасено после њиховог одласка са власти, и то на најбруталнији начин. За то је одвојен огроман новац. Ко то и одакле плаћа? У складу с којим законом? Код нас имате право да трошите новац тек кад се распишу избори, зна се тачно са којих рачуна. Има много домаћих и иностраних тајкунских центара моћи који ће помагати досовским кандидатима. Питање је да ли ми можемо да победимо. Мислим да су шансе пола пола у овом тренутку, и уложићу много труда и напора да победимо. Да ли ћемо успети, то је друга ствар. За мене је најважније да су Србији потребни људи који имају снове и визију, а не кибицери, циници и они који само добацују. Можда народ мисли другачије, и прихватићу ако буде тако.

 

* Да ли то онда значи да сте сумњали у Николићеву победу?

- Није питање да ли сам сумњао, то је питање сагледавања објективних ствари. За нијансу су моји изгледи били нешто већи, то је био једини разлог којим сам се руководио, а не да ли је он добро обављао посао. Мислим да јесте, то сам већ милион пута изговорио, и не кажем то зато што бих желео да се додворим њему. Урадио је неке историјске ствари, дао је подршку фискалној консолидацији, и та његова подршка ући ће у уџбенике. У наредних десет година нећемо имати рецесију због те његове подршке.

 

* Много је тешких речи пало на Николићев рачун од стране ваших најближих људи. Да је издајник, да вам ради о глави, да вам забија нож у леђа. Зашто то нисте спречили, или су сви они били ваши трбухозборци?

- Говорим српски, а не хрватски, говорим из других органа, а не из трбуха.

 

* Да ли вам се стезао желудац на то?

- Не знам да ли ми се стегне желудац због онога што напишете о мени, а то не примећујете, али примећујете за све друго што неко каже о неком другом. Ни једном речју нисам увредио Николића, чак нисам хтео да критикујем потез који није био за похвалу. Кога сте из СНС чули да изговори неку ружну реч о Николићу?

 

* Зорана Михајловић је, рецимо, била прилично оштра.

- Она је и раније била оштра, као и Николић према њој, при чему је Николић био далеко блажи.

 

* Откуд тај сукоб?

- Не мислим да је то неки велики сукоб. Ми смо велика демократска партија, у којој имате право на другачије мишљење. Нисам се слагао са Зораном кад је нападала Николића.

 

* Николићев син је на седници Председништва гласао за вас. Многи су то окарактерисали као издају.

- Мислим да је то злоупотреба Радомира Николића. Наравно да он воли свога оца, али видео је атмосферу, видео је однос снага и желео је да буде део јединственог тима. И хвала му на томе. Мислим да је чак имао очеву подршку за тај глас. Злоупотреба је да је тиме издао оца. То није тачно. Био је уз свог оца, али желео је да покаже поштовање према странци.

 

* Хоће ли за њега бити места у следећој влади?

- Нисам трговац, влада се формира да би добро радила. Он има много посла у Крагујевцу, огромне дугове. Дали смо пет милиона евра, што је кап у мору дугова.

 

* На локалу су честе несугласице на релацији СНС - СПС. Очекујете ли да ће Дачић имати проблема да активира своје да гласају за вас?

- Нисам се шалио, био сам сасвим озбиљан кад сам рекао да су могућности за нашу победу 50 одсто и 50 одсто шансе за победу једног од досовских и радикалског кандидата. Мртва је трка између све тројице због нивоа подршке. Када то мерите, двојица досовских кандидата би имала минималну предност, а кад мерите сигурност гласова, она је на страни радикалског кандидата. Питање је шта ће се све дешавати до краја изборне кампање.

 

* Кога видите против себе у другом кругу?

- Избори ће бити заказани за 2. април и пустите да видимо изборе 2. априла па да онда говоримо о свему другом. Имали смо ми најважније изборе, парламентарне, за Светог Николу, и то два пута.

 

* Критика опозиције је да је тешко анимирати људе да гласају на Васкрс?

- Знате шта су они тиме поручили? Да људи баш и нису толико незадовољни као што они причају чим нису толико мотивисани. Или су неки много задовољни чим су тако мотивисани да изађу.

 

* Почињете данас кампању у Врању. Зашто баш тамо?

- Мислим да смо много тога урадили за Врање. То је једно од места где смо имали највећу подршку. Тада су на поновљеним изборима измишљали и преко страних амбасадора покушали да прекроје изборну вољу, а онда смо у додатном кругу добили чак десет, петнаест одсто више него у првом кругу, чак и до 75 одсто. Захвалан сам Врањанцима на томе, хоћу да им захвалим на стрпљењу и укажем им шта смо то урадили, како и даље чувамо „Симпо", колико смо посла дали „ Јумку", како ћемо и даље давати субвенције и за Сурдулицу и за приватнике, и за „ Алфа плам", који добро ради, а и довели смо „Геокс"...

 

* Када будете убеђивали гласаче да гласају за вас, која ће вам бити три главна адута?

- Под један - озбиљан, темељан и напоран рад, под два - дисциплина и одговорност, под три - свакодневна и целодневна борба за очување слободе, независности и суверенитета Србије.

 

* Ваш противкандидат Јеремић је објавио свој програм. Јесте ли га прочитали?

- Срамота ме је да то и коментаришем. Прочитао сам шта су говорила обојица досовских кандидата и нигде програм нисам видео. За Шешеља бар знате шта је политика, он ће да каже ‚‚ја сам против Европе и Србија неће у Европу". Да ли вам се то свиђа или не, то је друга ствар. Мени се не свиђа, али то је његова политика. А шта је њихова критика?

 

* Јанковић као нај већу замерку вама износи да сте ,,оне ман схоw", и пребацује вам за функционисање институција, те да се за све пита један човек.

- Је л' институције функционишу тако што обмањујете народ да нисте политичар годину и по дана, а сви знају да јесте? И да на најбруталнији начин злоупотребљавате ту функцију, а за народ нисте ништа урадили. Можда сам ја и овакав и онакав, али мој посао је да радим од јутра до мрака, и тиме се поносим. Понекад претерам у некој речи, иако мислим да ми нисте нашли ниједну непристојну реч у претходне три, четири године, ниједно ружно или непристојно обраћање било коме на било који начин. И када сте најтеже ствари износили о мени, јесам ли вам нешто одговорио непристојно или ружно? Нисам, јер сам научио да то трпим. Њихова сујета је огромна ако мисле да могу да не раде ништа и да имају право да не раде ништа и да су најбољи на свету. Имали смо двогодишњи шоу човека који се лажно представљао као заштитник грађана, а од свих грађана заштитио је само своју плату и ништа више. Три пута већу него што је премијерска плата, и то је све.

 

* Шта је ваша највећа замерка на рачун Јанковића и Јеремића?

- Немам их.

 

* Иронични сте?

- Не, сасвим сам озбиљан. Немам ниједну замерку. Мој одговор је да будућност Србије припада онима који ће да раде, а не онима који ће циничним коментарима да руше. А програм неки кад будете видели, молим вас, покажите ми. Али немојте да ми говорите да је програм војна неутралност, јер то спроводимо на најбољи могући начин уз притиске са свих страна. Немојте да ми причате да је то нови програм, и да ћете дати веће плате и пензије пошто сте урушили економију на све могуће начине.

 

* Зар његов програм није на линији са ингеренцијама председника Србије?

- То нема везе с програмом председника Републике. Политика досовских кандидата је само мржња, да нас врате у прошлост, а моја је да им то не дозволим. То је мој једини одговор на све њих. Ништа им лично не замерам, све их веома поштујем. И њих и Шешеља. Желим им све најбоље. Постараћу се да они и њихове породице у будућности живе боље, као и други грађани, и то је наш посао. Ако народ мисли другачије, ако народ мисли да је решење у критици и цинизму, немам ништа против, свакоме од њих тројице ћу честитати ако који победи.

 

* Често се у последње време помиње да су Јанковић и Јеремић ваши тројанци?

- Мени у ствари одговара што мање кандидата, тада не бисмо имали други круг. Што више кандидата, извеснији је други круг. Зато и говорим да ће бити тешка битка, три су различита бирачка тела, напали су ме са свих страна. Свако крило. И узимају гласове на све стране или покушавају. То је за мене најтежа опција. Логично је да су се досовски кандидати договорили да тако нападну, логично је да радикалски кандидат жели да искористи ту прилику за себе, и то је све легитимно и легално. Велике су шансе да изгубим.

 

* Хоће ли бити промене Устава?

- Мора да буде. Само, до тога може доћи само ако се сви будемо договорили, јер око тога нема игре. То је највиши правни акт наше земље, ако се кључни политички чиниоци договоре, онда има смисла. А то да намећете устав, па макар и да буде у складу са законом, то није довољно. Ако буде могуће, променићемо, а ако не, нећемо.

 

* Шта конкретно?

- Што се тиче правосуђа, ту морамо да променимо, а имамо и многе друге ствари које морамо да променимо.

 

* Људи који вас отворено подржавају, попут Карића, помињу ингеренције председника. Хоћете ли их повећавати?

- Не мислим да су нам потребне значајније ингеренције. Многи ће се изненадити због тога, верујем.

 

* Хоћете ли дати оставку на место председника СНС, као Николић?

- О томе смо разговарали у нашој странци, видећемо резултат избора. А на следећем конгресу странке нећу се кандидовати за председника. Верујем да ће неки нови људи наставити успехе које је СНС остварио у претходном периоду.

 

* На састанку с београдским одбором рекли сте Небојши Стефановићу да видите да се он највише радује вашој кандидатури за председника. Да ли то значи да је он у игри за место премијера?

- Имам много талентованих људи у СНС који су одлични. Ако погледате добро, СНС има више одличних људи него све остале странке заједно. А сви ми заједно немамо довољно добрих људи да водимо земљу на начин на који бисмо то желели.

 

* Селаковићу су се појавиле спонзорисане стране на друштвеним мрежама, многи то виде као сигнал да би могао да буде премијер.

- Не знам ни шта вам то значи спонзорисане стране. Шта то значи? Да је платио нешто? Ко Бошко Обрадовић кад се нацрта уз камеру, па плати 50 евра да неко каже како је леп. Је л' то то?

 

* Мало озбиљније.

- Значи, ипак је Селаковић мало озбиљнији.

 

* И хоће ли бити премијер?

- Он је млад дечко, има значајан утицај и углед у СНС, видећемо шта даље. Имамо ми градске изборе и многе друге изборе, ко зна шта ће све бити и ко ће све бити.

 

* Како напредује снимање спота „Вучићу, педеру"?

- Снимио сам га, они пуштају оригинално како ми вичу „Вучићу, педеру".

 

* Сви смо мислили да се шалите.

- Не, нисам се шалио. Слушајте, човека треба да буде срамота само од онога што он уради, а не од онога што му неко други пребацује. Неко мора да буде крив људима, на некоме морају да се истресу, све своје фрустрације и муке да избаце негде, и океј је да то будем ја. Некад је тешко кад радите напорно за земљу и питате се зашто ја, али онда се навикнете и схватите да је то нормално. Кад видите све друге примедбе, схватите да су те примедбе на нивоу „Вучићу, педеру". Направили момци који су ми радили спот све примедбе ‚‚а ниси ништа урадио", и пружио сам одговор на све то, а на повик „Вучићу, педеру" мој одговор је најзанимљивији.

 

* Надам се да није оно што смо сви помислили?

- Другачији је, нисам речима одговарао.

 

 

Окршај у Куриру: Изазивам Шешеља на шах, разбићу га

 

* Ко вас је последњи пут матирао у шаху? Помињали сте шах са Шешељем, рекли сте да сте спремни на дуел с њим?

- Спреман сам за дуел у Шаху. Кад год хоћете, организујте, на изборима су нам шансе 50/50, али у шаху су моје шансе знатно веће. Дајем реч, пред крај кампање идемо на дуел. Последњи пут од познатих сам победио Бакира Изетбеговића, који је био уверен да ће победити... У Бриселу играм шах. Кад год нам дају паузу, ја - да бих се смирио, да бих се концентрисао, да бих могао да доносим праве одлуке - тражим да ми наши из мисије донесу шах, да могу хладне главе да уђем на наставак разговора.

 

 

О друштвеним мрежама: Сви ме малтретирају, шаљу ми шале о мени

 

* Честе су пародије на друштвеним мрежама. Била је гомила шала у вези с „миговима", видите ли ви то? Попут оног с „мигом 29", да возите металну шклопоцију.

- Јаооооо. То није нека нарочито умесна шала. Ја бих рекао нешто на свој рачун, то је много умесније, а ‚‚миг 29" је један од најозбиљнијих авиона на свету и то ће чувати нашу земљу на најозбиљнији начин. То нису ствари с којима се треба шалити.

 

* Шаљу ли вам такве ствари?

- Па донесу. Сви воле да ме малтретирају тиме, све ми донесу, кад има нешто лоше о мени, одмах се постарају да ми то покажу.

 

* Шта вас је искрено насмејало?

- Њузнет о односима Србије и Хрватске где пише да Северина треба да сними још један кућни видео, Цеца да отпева песму Загреб, да Србија једном пусти Хрватску да је победи у кошарци...

 

 

О деци: Ћерка Милица ми је талија, Србија ће моћи да рачуна на њу

 

* Честе су критике на ваш рачун, како вам деца реагују на то?

- Милица је повучена у себе и изванредна је. Данило је емотиван на оца, понаша се као и ја у његовим годинама, а она је зрелија, иако је четири године млађа. Веома је образована и, ако смем да кажем, неко ко би у будућности могао добро да се искористи за Србију. Милица ће бити веома снажна личност, неко ко већ говори више страних језика као и матерњи, и мислим да је пред њом велика будућност. Мислим и да је много снажнија од мене. Данило је обичан као и ја, а Милица је много снажнија од обојице.

 

* Кажу да вам је талисман, да је зато водите на гласање?

- Позвао сам је сад на ГО и рекао: „Немој, Милице, да долазиш, знам да ти је то досадно", а она ће: „Није ми досадно, стижем, немој ти да одређујеш шта ми је досадно." Једном сам је питао: „Милице, да ли си добила макар једну четворку?", све очекујући да јесте, а није. Није добила ниједну четворку за девет година. Рекла ми је: „Тата, ја сам Милица Вучић, молим те, питај свог сина Данила Вучића за те ствари."

 

 

 

извор: Курир