Вести

Вучић: Више хеликоптера него што смо имали у претходним деценијама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан на нашу земљу, јер је изашла из кризе и постала поуздан партнер светским компанијама, попут Ербаса, од којег је данас преузела први од девет хеликоптера Х145М.

Вучић је на сајму наоружања рекао да је укупна вредност девет хеликоптера које набављамо од Ербаса 105 милиона евра и да Србија своје обавезе плаћа без дана кашњења.Он је рекао да су хеликоптери опремљени различитом опремом и наоружањем, те да је пет намењено за војску, а четири за полицију.

''Наручене су још три "супер пуме", најбољи и најскупљи хеликоптери, што је укупно 12 Ербасових хеликоптера'', рекао је Вучић и најавио да ће бити још наруџбина за ту компанију.               

"Ми ћемо ове године добити више хеликоптера него што смо их имали у наоружању војске и полиције у претходним деценијама. Онда вам је јасно колико је Србија напредовала у финансијском смислу и колико може опреме да обезбеди", рекао је Вучић наводећи да је то важно у будућности и због ванредних ситуација, као и због бољих услова за очување интегритета и одбране земље.

Он је захвалио извршном директору Ербаса што је први хеликоптер стигао на време и поручио и да ће Србија као одговорна држава плаћати такође све на време и имати задовољство да и даље сарађује са француском компанијом.Рекао је да је са Ербасом успостављена добра сарадња, а да је посебно значајно за нас да се укључи и "Мома Станојловић", због рада са Газелом, сертификата и јачања наше дубинске структуре и могућности за поправљање и реновирање наших хеликоптера.

За нови хеликоптрер је рекао да је права лепотица и да су грађани то зарадили, а да ће помагати у поплавама, превозу ватрогасаца, људи, за превоз робе и друге намене.

"Ми ћемо ове и следеће године набавити 19 хеликоптера, а заједно са два од пре две године, биће укупно 21 хеликоптер. Имамо нешто и од раније у полицији и војсци", рекао је Вучић.

Све смо раније имали "на нула одсто од онога што нам је било потребно", додао је Вучић.Поручио је директору Ербаса да ће Србија наставити да наручује и додао да је важно да земља при том не угрожава јавни дуг.

Председник каже да ће на крају јуна држава имати око 350 до 400 милона евра суфицита, иако је био очекиван минимални дефицит.

"Са 400 милиона евра знате шта све можемо да купимо. Желимо додатно Ваздухопловни завод Мому Станојловић да оспособимо и када подигне своју снагу и капацитете онда ће бити све другачије", додао је Вучић.

''А када ће "Мома" да производи и делове за Ербас видећемо, само да се ми прво консолидујемо'', додао је председник.

 

Нисам незадовољан, помоћи ћемо наменску индустрију

Председник Александар Вучић пренео је новинарима после обиласка Међународног сајма наоружања да је задовољан оним што је видео, јер се ради на модернизацији, што ће морати и да се настави, а у чему ће и држава помоћи.Срећан је, каже, што је видео неколико важних ствари, од којих је издвојио то што ће се на борбено возило "Милош" убудуће стављати онај нови вид "гетлинга", који испаљује више од 3.000 метака у минуту, за борбу против непријатељске прешадије. Такође, пажњу су му привукле и нове авио бомбе, које могу у покрету да се наводе, а што ће се радити заједно са Минском.

Вучић је указао и на нови одличан систем "Тамнава", 122 милиметара и 96 ракета у неколико минута, који је спреман за серијску производњу и наша војска треба да га прихвати.Председник је истакао да је задовољан оним што људи у наменској индустрији раде и то пре свега на модернизацији, и то на оптици и навођеним и полунавођеним рекатама, што јеважно за нас.

"Мораће још додатно да се модернизује, а ми ћемо гледати како да помогнемо нашој наменској индустрији. Све у свему, нисам незадовољан", рекао је председник.

На питање шта је наследио у војсци и какво је било наоружање и војна опрема пре неколико година, Вучић је одговориода се зна шта је наследио, али да не жели пред гостима да говори о таквим стварима.

Он није желео да говори о ситуацији на северу Косова и Метохије.Истакао је да "није лака", али да ни то није тема данас, пред представником Ербаса.

"Нећу пред њима да причам о таквим стварима. Не што не смем. Могу то и пред Макроном и Меркеловом, али нећу да говорим о регионалној политици пред нашим гостима", истакао је он замоливши новинаре да та питања поставе неки други пут.

 

Никад више инвестиција у Србији,голим оком се види

Србија никада није имала више инвестиција, констатовао је данас председник Србије Александар Вучић, али је, у изјави новинарима, казао да неће одговарати на питања мимо Сајма наоружања, иако је, каже, претпостављао да ће бити упитан о "Ђиласу, инвестицијама и лудостима које изговарају".

"Никада више инвестиција Србија није имала, то признају сви, али шта ћете", рекао је Вучић и додао да би више волео да су те инвестиције отишле у унутрашњост, а не све у Београд.Подсетио је да у Београду први пут после 50 година постоје фабрике, а о свему другом, како је рекао, свако може сам да суди и голим оком да види.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк