Вести

Вучић: Влада ће бити ближа грађанима

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић поручио је на конференцији за новинаре да је почео са састављањем тима који ће у будућности водити земљу и истакао да ће СНС упутити свима позив за отворени разговор о будућности Србије али да то не значи да ће са свима правити коалицију... Вучић је констатовао да ће случај рушења нелегалних објеката у Херцеговачкој улици бити решен и оценио да је лицемерно да "о фантомкама причају они који су под њима хапсили Милошевића"...

- Ако некога будете видели у разговорима, то не значи да ће бити део владе, него да смо спремни да разговарамо о важним проблемима, у друштву, већој међусобној толеранцији, о томе шта можемо да урадимо у наредном периоду - подвукао је Вучић.

Он је рекао да жели да направи тим од људи који неће правити никакве калкулације, ни политичке ни партијске, већ који су спремни да предано решавају проблеме у Србији.

- Наш је циљ да ујединимо Србију, да сваки човек без озбира на своју политичку оријентацију владу доживљава као своју јер зна да ћемо се борити за свакога, без обзира ко је у њиховом месту освојио власт - навео је мандатар. 

Он је открио да ће бити промена и у начину функционисања будуће владе.

- Седам дана примаћу грађане, једном недељно ћу од пет ујутру до осам примати све грађане који желе пријем у влади, да би од осам могао да се посветим другим обавезама - нагласио је Вучић.

Он је рекао да жели да направи тим од људи који неће правити никакве калкулације, ни политичке ни партијске, већ који су спремни да предано решавају проблеме у Србији.

- Наш је циљ да ујединимо Србију, да сваки човек без озбира на своју политичку оријентацију владу доживљава као своју јер зна да ћемо се борити за свакога, без обзира ко је у њиховом месту освојио власт - реако је Вучић уз опаску да још "не зна имена министара".

Одговарајући на питање да ли је ближи експертској или политичкој влади, као и да ли је СНС ближе или даље од коалиције са СПС, Вучић је одговорио:

- Близу сам влади борбених људи, а не занима ме из које је странке... Или си спреман да се бориш за циљеве, који неће бити популарни, ако ниси, немој да улазиш у владу. Што се тиче Ивице Дачића, понављам, разговараћу са свима, а онда ћемо саслушати шта они имају да кажу - приметио је Вучић.

На питање докле је стигла истрага у вези са рушењем објеката у Савамали, Вучић је навео да је "ће то све ускоро бити решено".

- Има помака у истрази, и надлежни органи ће урадити свој посао... Све ће бити завршено у складу са законом. Али немојте да ми о фантомкама држе предавања они који су фантомке увели на политичку и економску сцену, који су под њима хапсили Милошевића - подвукао је Вучић и додао:

- Таман онолико колико је Србија напредовала да се више људи не убијају у фантомкама, да се не хапсе председници, него се руше бесправни објекти, Србија мора да нарпедује у будућности тако да фантомке нико не користи ни за шта противправно и противзаконито. То мора да буде Србија у коју сви верујемо - рекао је мандатар. 

Вучић је на питање да ли је прочитао извештај омбудсмана Саше Јанковића о Савамали рекао да није, али да је свима рекао да поступају по упутствима заштитника грађана.

Он се захвалио грађанима Србије на огромном поверењу које су пружили листи окупљеној око СНС на претходним изборима и истакао да је поносан што је други пут добио мандат за формирање Владе Србије.

- Најпоноснији сам човек на свету, јер по други пут добијам мандат за формирање владе наше Србије, наше земље коју сви толико волимо. Тешко је наћи праве речи којима ту врсту емоције можете да опишете - рекао је Вучић.

Он је истакао и да је поносан због подршке коју су му грађани Србије пружили после две, како је рекао, тешке и напорне године, и две године реформи "које обично не доносе гласове, али које су имале циљ подизања стандарда грађана и обезбеђивања боље будућности за нашу децу".

 

О економији

 

Говорећи о економским питањима, Вучић је навео да је незадовољан рационализацијом јавног сектора.

- Да сам ја рекао да се то уради, онда би рекли ''види зликовца'', а кад није урађено, онда је с једне стране супер што људи нису отпуштени, али нам кажу ''кретени сте што нисте испоштовали оно што је ММФ од вас тражио - рекао је Вучић.

Како је рекао, у два дана је на неким утицајним медијима слушао дијаметрално супротне приступе и запитао је - јесте ли за отпуштање или нисте.

- Ја немам проблем да разговарам, само реците који је ваш став. Ако имаш став, гурај га, али немој два става у два дана, а да нема идеја, ни плана - рекао је он.

Када је реч о спољнотрговинској размени, Вучић је навео да да је вредност спољнотрговинске размене Србије у марту достигла чак 2,716 милијарди, чиме је први пут премашена највећа месечна вредност из 2008. године, пре кризе, када је износила 2,3 милијарде евра.

Србија се, приметио је Вучић, раније лоше и неодговорно понашала према будућности, а данас смо први пут дошли до 2,7 милијарди евра, "а на радост сваког од нас"

- То је велика и важна вест за нашу земљу - поручио је Вучић у Влади Србије и истакао да би посебну пажњу требало посветити инфраструктури.

Такође, Вучић је рекао да се ради на решавању статуса предузећа у реструктурирању којима крајем маја истиче заштита од поверилаца и да су највећи проблеми у Рударско-топионичарском басену (РТБ) Бор и у Ресавици.

- Биће веома тешко наћи решење за РТБ и Ресавицу, али ћемо га наћи јер је то добро за Србију. То од нас траже и ММФ и Светска банка, које ме даве 'као змија жабу', али не жалим се, то ми је посао - рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије. 

Он је навео да се за плате запослених у предузећу за подземну експлоатацију угља Ресавица из буџета годишње издваја 4,1 милијарда динара, а да су приходи Ресавице мањи од две милијарде динара. 

- Радници су вредни, али Ресавица од 2003. године, када је издвојена из ЕПС-а, никада није била профитабилна - казао је Вучић.

По његовим речима, Петрохемија, која је на списку заштићених предузећа, има добре билансе, али је потребно да се намире дугови из прошлости.

За Галенику, како је додао, постоје три потенцијална купца која су доставила понуде на тендеру.

На списку предузећа чија заштита од поверилаца престаје 31. маја су и Фабрику мазива Крушевац, ПКБ, Фабрику аутомобила Прибој, Икарбус, Фабрику каблова из Јагодине, Трајал, Јумко и Политику АД.

У стечај су отишли Прва искра Барич и Група Застава, а три фабрике у саставу Прве петолетке из Трстеника у стечајном поступку су купили њихови радници.