Вести

Вучић: Време је за рад, а не митинговање

Први резултати мера фискалне консолидације показују неочекивано добре резултате, изјавио је премијер Александар Вучић и поручио да нових, било каквих тешких мера, неће бити.
 
Вучић је у интервјуу ТВ Пинку рекао да то значи да је стање јавних финансија у Србији све боље, пре свега због веће озбиљности и одговорности Владе Србије.
"Ове године нећемо се задужити више од 1,2 до 1,3 милијарде", казао је Вучић и навео да је намера Владе Србије да створи здраве јавне финансије које су услов за раст првреде, инвестиција и услов за здраву државу.
 
У прилог томе да су у Србији ствари кренуле боље него што је очекивано у финансијском смислу, Вучић је навео да су, упркос смањењу плата и пензија, плате повећане, те да то показује да просечна нето зарада прелази 49.000 динара.
 
Упитан како је то могуће, премијер каже:
"Могуће је зато што је инспекција рада озбиљније боље радила свој посао, што је пореска инспекција радила боље свој посао, тако да 400 евра просечна плата је нешто што дуго, дуго времена нисмо имали у Србији".
 
Премијер је истакао да је јануар 2015, у поређењу са истим месецом од 2011. године, најбољи и по приходима и по рашодима.
"Цифре показују да имамо велики суфицит и због непореских прихода везано за узимање више новца од јавних предузећа, али имамо и већи домаћи ПДВ и по први пут имамо ситуацију да смо више дуга вратили него што смо се задужили", казао је Вучић.
 
Србија, према његовим речима, има и значајне залихе новца у доларима које смо, како је рекао, узели по најнижој стопи.
"Србија, дакле, нема проблем са ликвидношћу", истакао је премијер и додао да је то пре свега због резултата жестоке борбе против корупције и сиве економије.
 
Једино где Влада Србије има мали проблем је увозни ПДВ, али је то због снижења цена нафте, рекао је Вучић.
"Ако тим путем будемо ишли, иако фебруар и март могу да буду јако тешки, али ако будемо издржали у нашим реформама Србија ће бити једна од најбољих земаља у региону", казао је Вучић и додао да је то процена међународних финансијских институција.
 
Он је навео и да је Међународна организација рада проценила смањење броја незапослености у Србији.
 
 
ТРАЖИМО ГАРАНЦИЈЕ ДА ЋЕ ЕСМАРК ДУГО ПОСЛОВАТИ У СРБИЈИ
 
Премијер Србије је поновио је да су разговори са америчким Есмарком о Железари у Смедереву тешки и да влада тражи одређене гаранције да долазе са намером да дуго послују у Србији.
 
Вучић је рекао да ће први човек Есмарка доћи у понедељак у Београд и да верује да ће се у уторак знати резултати преговора.
"Никад се не зна да ли ћемо то позитивно завршити, рекао сам да се надам", навео је Вучић.
 
Он је рекао да је влада успела да обезбеди одређене гаранције, између осталог да се три године не смањује број запослених, да се повећа производња са 380.000 на 1,5 милиона тона.
"Ми тражимо њихове корпоративне и личне гаранције да бисмо били потпуно сигурни да долазе са најбољом намером да раде и дуго остану на том месту, да зарађују, узимају профит, а да наши радници раде и да повећамо БДП", рекао је Вучић.
 
Говорећи о Телекому, Вучић је рекао да ће га понудити оној компанији која понуди највише новца и додао да се тим новцем неће крпити буџетски дефицит, већ да ће пола отићи на инвестиције, а друга половина на отплату кредита и "најгорих" камата.
 
Вучић је указао и да се стално прича о партијској држави, али да је у Србији само један директор партијски човек - први човек ЕПС-а Александар Обрадовић.
 
 
ГАСИЋЕМО ПРЕДУЗЕЋА КОЈА НЕ ПОСТОЈЕ
 
Вучић је најавио да ће Влада Србије сутра, први пут уз помоћ Светске банке, угасити предузећа која практично више не постоје.
 
"Дакле, коначно ћемо почети да ствари доводимо на чистац, и то је нешто што поздравља цео свет”, рекао је премијер.
 
Реформе су нешто што отвара врата Србији на њеном европском путу, рекао је премијер, не искључујући, међутим, могућност да ће различите организације, како је рекао, тражити политичке препреке којима ће покушати да нашу земљу спутају на том путу.
 
 
АКО ЈЕ БУДЕ, РЕКОНСТРУКЦИЈА ЋЕ БИТИ ОЗБИЉНА
 
Премијер Србије је изјавио је да ће, уколико је буде, бити озбиљне реконструкције владе, наводећи да размишља и анализира и свој рад и колико је дОпринео, или не.
"То значи да је увек добро да има свеже крви, да је увек добро да размишљамо шта је то што смо постиги, шта је то што су добри, а шта лоши резултати, у томе не видим ништа лоше", рекао је Вучић.
 
На питање када размишља о реконструкцији, да ли ту укључује и свој рад, премијер је потврдно одговорио наводећи да су све опције увек отворене.
 
Како је додао у априлу ће се све видети, тада ће се збрајати резултати, а да ли ће и он остати на истом месту видеће се тада, а то зависи управо од њега.
 
Вучић је рекао да не мисли да остане на челу странке "100 година" да је председник Србије Томислав Николић увео добар демократски принцип, и да се у СНС не бију за фотеље као у неким другим странкама.
 
Упитан да прокоментарише изјаву лидера СПС Ивице Дачића који је рекао да "Вучић воли реконструкцију", премијер је рекао да "воли енергију, рад и да не бежи од тога".
"Да, ја сам човек који воли такмичење, жесток рад и да покаже резултате", закључио је Вучић.
 
 
КООРДИНИСАНА КАМПАЊА ПРОТИВ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ
 
Вучић је изјавио је да постоји координисана кампања на војску и да је о томе говорио и председник Србије Томислав Николић.
 
Вучић је тако одговорио на питање да ли је чудно што се пред 9. фебруар, када се настављају преговори у Бриселу, отвара питање начелника Генераштаба Војске Србије, генерала Љубише Диковића и Косова.
 
Премијер је рекао и да на тему Параде поноса и узимања снимака ВБА неће причати.
"Начелника Генералштаба нисмо ми поставили, нити смо га сменили. Не знам како неко помисли да ће од скандала који сами праве да уруше државу", навео је Вучић.
 
Он је додао да су центри моћи, који неће јаку Србију, познати, и да им се већ обраћао именом и презименом.
"Говорили су да намештамо тендере, иако је Светска банка рекла да је све чисто... Предавања нам држе сваки дан, они изађу у скупштину и кажу стоко, ђубре, олошу... Је ли то новодемократска реторика", упитао је Вучић.
 
На питање да ли има утисак да се опозиција ујединила у одбрани Заштитника грађана Саше Јанковића, Вучић је рекао да неће говорити о њему, јер је у темама које је покретао говорио и о његовом брату.
"Али срећан сам кад се око те теме уједине Двери и Демократска странка", истакао је премијер.
 
Он је истакао да верује институцијама система и да чека шта ће рећи правосудни органи.
 
 
ОПОЗИЦИЈА ЖИВИ У ДЕВЕДЕСЕТИМ
 
Вучић је поновио да није време за митинге, али је истакао да је то дозвољено средство за изражавање ставова, и тим поводом поручио опозицији да су они ти који живе у деведесетим годинама.
 
Вучић је, коментаришући изјаве опозиционих посланика у парламенту, поводом евентуалног митинга СНС, рекао да су они ти који живе у деведесетим, да ништа не могу да ураде и да не разумеју шта Србија ради.
"Једино што разумеју је да би они можда имали шансу ако би се нешто вратило у деведесете и да себе замисле да су Ђинђић, а милионима миља су далеко од тога", рекао је Вучић и додао да је управо садашња опозиција организовала митинге са сукобима.
 
Вучић, који је и председник СНС, поновио је да је члановима СНС поручио да није време за митинг, већ да треба да се ради, али је истакао да је то дозвољено средство за свакога, оценивши да би "опозиција желела да га забрани".
"Да постоји један мотив за митинг, то би било зато да им покажем да Србија није тоталитарна земља па да неко може да забрани митиинг", рекао је Вучић.
 
Он је рекао да разуме чланове своје странке који желе да се одбране од напада, али да је његов посао да као председник владе једнако брине о свим грађанима.
"Верујем да ће у СНС имати разумевање за такве ставове", рекао је Вучић.
 
Он је навео да је Србија ушла у тешке реформе, али да ради добар посао и да је постигла неочекивано добре резултате.
 
Извор: Танјуг