Вести

Вучић: Задовољан сам што у Србиjи може свако да говори шта хоће

Лидер СНС изjавио jе након обиласка изложбе "Нецензурисане лажи", да ниjе видео ниjедан озбиљан критички аргумент, да jе jасно да су оптужбе о цензури и диктатури бесмислене, те поручио да се у Србиjи мора градити критичка jавност.

"Иза свега овога jе страх о даљем губљењу привилегиjа. Oво jе супер, да људи виде шта треба да прођете ако се супротставите Mишковићу и таjкунским клановима", рекао jе Вучић новинарима у галериjи Прогрес.

Oн jе рекао да jе срећан, jер изложба осликава демократски дух српског друштва:

"Срећан сам што jе Србиjа таква да свако може слободно да говори... Само да не изиграваjу жртве", рекао jе Вучић, осврнувши се на карикатуре на коjима jе представљен као Џихади Џон, Хитлер или проститутка.

Према његовим речима, jасно jе да су аутори изложених текстова, у политичком смислу, радили не као критичари и не као неко ко jе требало да упозори jавност на лоше резултате владе, будући да ниjе могуће видети ниjедан озбиљан аргумент против њега и политике владе.

"Oвде нисам видео ништа што би била критика онога на шта смо наjпоносниjи, а то су наши економски резултати, то што смо дефицит спустили испод нивоа Mастрихта, што имамо наjвећи раст, што смо спречили банкротство државе", рекао jе Вучић након обиласка изложбе.

Навео jе да му ниjе приjало jедино кад jе читао о своjоj породици и о лажима коjе су медиjи изнели о његовом оцу, брату и сину. 

Вучић jе рекао и да не схвата зашто jе направљена хистериjа, jер на изложби нема ничега осим критика на његов рачун и на рачун његове странке.

"Зашто су се тако постидели своjих речи и своjих слика", упитао jе Вучић и одбацио критике да jе изложба напад на демократиjу и фашизам.

"Oвде нема фалсификата и коментара, само смо показали шта раде... Шта jе ту недемократично", запитао jе Вучић.

Oн jе рекао да jе за њега jедино важно да његова странка и присталице избегну да реагуjу са личном и политичком мржњом према политичким противницима и да би се стидео тога.

Вучић jе рекао да jе задовољан што у Србиjи може свако да говори шта хоће.

"Само немоjте да глумите жртве, ви коjи сте се тако људима обраћали, jер вама то нико ниjе радио. Нико ниjе рекао за њих да су Хитлер, Џихади Џон, Гебелс", рекао jе Вучић.

Oн jе навео да ће радити на томе да се нешто добро уради за Србиjу, уколико буде могао, а ако не буде, каже, доћи ће опет они коjи ће да убеђуjу jавност да jе "минус 3,6 боље од плус 3,6".

"Не би било први пут у Србиjи. Tо смо слушали децениjама, при замени квази елита из свеопште комунистичке у свеопшту европску, беспоговорну, у коjоj jе требало само они да буду паметни. Слушао сам неке изjаве у коjима су позивали на то да одређени слоjеви становништва немаjу право гласа, да само изабрани могу да гласаjу... То су опасниjе изjаве", рекао jе Вучић.

Изложбу jе припремила прес служба СНС са идеjом да jавности предочи негативне медиjске садржаjе о актуелноj власти, обjављене у претходне две године.

Вучића jе пратио министар рада Aлександар Вулин, а "водич" кроз изложбу била му jе председница Прес службе странке Владанка Mаловић.

Изложба jе, навео jе организатор, избор 2.523 примера од укупно 6.732 негативна медиjска садржаjа у последње две године обjављена о Aлександру Вучићу и СНС.

Између осталог, на изложби су приказани исечци из новинских чланака, цитати из новина, као и са друштвене мреже "Tвитер".

Изложба, коjа jе изазвала многе коментаре у jавности, отворена jе 18. jула у галериjи Прогрес у Београду, а од септембра би требало да буде представљена грађанима и у унутрашњости Србиjе.

 

 

Ниjе смак света ако jа не формирам владу

 

Ниjе смак света ако jа не будем формирао владу, приметио jе данас мандатар Aлександар Вучић у разговору са новинарима и поручио да jе jедино важно да Србиjу нико не може да врати уназад.

Oн jе, одговараjући на питања о последњоj изjави да ће владу можда формирати неко други, поновио да ће, ако он не успе да формира владу какву жели, у првоj половини августа, то урадити неко други.

Kључно jе, рекао jе, да влада коjу формира спроведе одређени програм и мере, како би наредне четири године у Србиjи биле "године радости". Вучић jе поновио да га не интересуjе председничка функциjа, нити жели да прави политичке калкулациjе, иако би на тим изборима, према последњим истраживањима, победио.

"Неки људи увек полазе од себе, критикуjући владу коjу водим кажу да би се кандидовао за председничке изборе зато што би они то урадили", рекао jе Вучћ.

Oн jе навео да истраживања показуjу да би, као председнички кандидат, победио у првом кругу, а да би и у другом, без обзира да ли jе противкандидат Воjислав Шешељ, Саша Jанковић или Вук Jеремић, однео победу са 66:33.

"Никакав проблем, али jа то нећу да радим, мене то не интересуjе", рекао jе и истакао да га занима jедино да од Србиjе направи модерну земљу.

Да ли би ишао на превремене изборе да jе знао да ће бити толико "муке" с формирањем владе - на то jе питање Вучић рекао да су избори увек добро решење кад се сумња да постоjи "располућеност" у друштву, али jе поручио да се не треба плашити воље народа кад сте радили озбиљно, добро и одговорно.

"Oваj посао ниjе лак, неки од тих људи коjи кукаjу имаjу десет пута веће плате од мене, али jа ово радим да нешто остане за Србиjу, а да ће бити лако, знао сам да неће".

"Никакав смак света ниjе ако jа не формирам владу, важно jе да Србиjу не могу да врате у време ужаса", рекао jе Вучић.

Kако jе рекао, тек сад ћемо се вратити у 2008, и зато, додао jе, неће да дозволи "тим људима да нас воде по систему "лако ћемо".

"По чему су они бољи, паметниjи, jе л" су бољу школу завршили, коjи факултет, коjе jезике говоре, шта то раде боље, колико сати дневно раде сви ти из те лажне елите или квази елите", упитао jе Вучић.

Упитан има ли притисака у формирању владе, рекао jе да jе Србиjа довољно снажна и да се подразумева да многи прижељкуjу значаjниjи утицаj на Србиjу.

Tо, како jе навео, ниjе од jуче, jер некада су владе у овоj земљи бирали таjкуни.

"Данас то не могу, ни они ни неко са стране", поручио jе Вучић додаjући да данас о томе одлучуjу грађани.

Људи не треба да брину, неће бити превелики проблем, а коjа ће персонална решења бити то jе мање важно, закључио jе.

На питање да ли би "уступањем" мандата неком другом изневерио грађане коjи су гласали за њега, он jе одговорио да то jесте jедан од проблема са коjим се суочава у овом тренутку, али:

"Србин сам, рођени Београђанин и ко год да jе на власти не мрдам одавде и никог се не плашим", рекао jе и приметио да они коjи су му претили, и наjављивали и да ће га сачекати на изложби, само су бежали од њега где год да су се срели.

A зашто jе важно да влада буде формирана у првоj половини августа, рекао jе да Србиjа треба да прође шесту ревизиjу MMФ у другоj половини тог месеца, те да ће у том периоду имати посете и разговоре са наjвишим америчким, руским и казахстанским званичницима.