Вести

Вучић: Желимо мир и договор са Албанцима, остало је на Макрону и на ЕУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је француског председника Емануела Макрона замолио за помоћ и подршку Србији на европском путу и у решавању косовско-метохијске кризе.

Вучић је на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном у Београду рекао да је са њим имао дуг и ретко отворен и искрен разговор о свим кључним питањима. Он је навео да је Макрону указао на углед који Француска ужива у целом региону, не само у нашој земљи, али наравно и код српског народа и грађана Србије.

Вучић је пренео да је говорио са много бриге за своју земљу и у нади да ће снажна Француска и јак и моћан председник Француске какав је Макрон бити од помоћи нашој земљи и нашем народу.

"Нисам сањар, али уверен сам да енергија и политички ентузијазам Макрона могу променити много на европском континенту и да донесе добре ствари нашој земљи", рекао је Вучић.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је са француским колегом имао веома дуг разговор, те да готово ни са ким није имао тако дуг разговор у четири ока, и да није имао никада тако отворен и искрен разговор.

''Саслушао сам Макрона о свим важним регионалним и европским питањима, изнео све наше проблеме, пре свега по питању решавања косовског чвора. Разговарали смо толико дуго да је тешко да могу неку тему да пронађем које се нисмо дотакли'', објаснио је он. Указао је да је разговарао и о ономе што се збивало у Берлину, а није у Паризу, као и о напорима које треба предузети у нарендом периоду, али и економској сарадњи.

Данас потписани споразуми, како је додао, су веома важни, а посебно је навео споразум о сарадњи француских компанија које ће донети запошљавање високообразованих људи у Београду и Новом Саду. Рекао је да ће се настојати да се гура напред и убрза процес изградње метроа у Беогарду, те да ће се наставити у тој области сарадња са француским компанијама. Посебно се захвалио француским компанијама и Макрону на могућности да војно-техничка сарадња буде на још вишем нивоу.

''Заинетресовани смо да купимо и друге уређаје оптоелектронске природе од Француске. Ми то радимо да можемо увек да сачувамо и заштитимо своју земљу, а Француска као наш савезник у Првом и Другом светском рату, и важан произвођач наоружања, може да буде неко ко са нама може успешније да сарађује'', проучио је он.

Вучић је изразио задовољство куповином ракета Мистрал, преневши да ћемо добити 18 јединица и 50 ракета.

''За нас је ово веома значајно и верујем да можемо много тога да урадимо у будућности. Значајни су уговори потписани и око депоније у Винчи, као и производњи топлотне енергије. Такође је важна француска школа у Београду, која ће моћи да прима ђаке од 1. септембра'', указао је он. То су, како додаје, све ствари које дубински мењају наше стратешке односе и које говоре о нашим стратешким односима две земље. Подсетио је да француске компаније у Србији запошљавају више од 12. 000 људи и изразио наду да ће се тај број увећати. Оценио је изузетно важном заједничку изјаву и рекао да је битно да ЕУ призна наше економске резултате, а да је важно да учинимо још доста у области владавине права. Каже да смо спремни да прихватимо француску помоћ и подршку и да желимо унапређење и интензивиране сарадње у свим другим областима.

''Веома сам срећан што сам могао да угостим француског председника и имао прилику да најотвореније разговарам с њим о свим кључним питањима'', казао је он.

Вучић је истакао да је код Срба увреда да када неко каже да нису били довољно гостољубиви, па се нада да смо се показали довољно гостопримљиви.

Велика је част што је данас у Србији у госте дошао председник Француске Емануел Макрон, подвукао је он захваливши му се на великој части и поштовању коју је указао Србији и њеним грађанима.

''Ми и те како то умемо да ценимо. Верујем да ћемо својим делима умети у будућности да изразимо захвалност председнику, народу и држави Француској за сарадњу и пружену руку према Србији'', истакао је он.

 

Уздам се у Макронову помоћ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после разговора са француским председником Емануелом Макроном, да не може да говори о неким "величанственим закључцима" кад је реч о Косову, али да Србија жели мир и договор са Албанцима, а да је остало "на Макрону и ЕУ".

Вучић је, одговарајући на питање на конференцији са председником Француске Емануелом Макроном - да ли би после разговора са Макроном могао рећи да се нада неком помаку у решењу питања КиМ - поновио да није сањар, нити да је маштао да ће данас Макрон променити своје мишљење по питању Косова, које види као независну државу. Истакао је да је Макрона молио да помогне у тражењу компромиса, срећан што је, каже, могао да разговара са човеком који је довољно отворен, поштен и да саслуша све нас са којима не мора да се сагласи.

"Морао је да слуша и бројне фрустрације са којима се наш народ суочава деценијама", рекао је Вучић.

Он је навео да се узда у помоћ Макрона не само нашој земљи, него свима у региону и да сматра да је компромисно решење једино решење. Како каже, постоје различити модели и могућности.

"Ја бих веровао у оно што би Макрон изложио као своје идеје. Имам пуно поверење у његову искрену жељу да допринесе очувању мира и стабилности", рекао је Вучић.

Он је навео да је са Макроном имао искрен и отворен разговор, те додао да Макрон и не зна колико се Срба намргоди кад он каже да су Косово и Србија независне државе.

"Али је он један од ретких који желе да нас саслушају и помогну. Нисам приметио много лидера у Европи, осим Меркел, који су толико дуго хтели да разговарају са мном", рекао је Вучић. Навео је да не може да говори о величанственим закључцима, јер је то сада немогуће.

"Желимо мир и договор са Албанцима, остало је на Макрону и на ЕУ", истакао је Вучић.

 

Кад негде у ЕУ 3,7 одсто буде више од 55, прихватићемо и ми то

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију увек важно шта пише у извештају Европске комисије, као и да се трудимо да на објективан начин анализирамо све и покушавамо себе да мењамо у различитим областима, а на примедбе о томе што опозиција бојкотује скупштину, узвратио да је парламент једино место за дијалог.

Вучић је подсетио да је ЕК похвалила економски напредак и еконосмке реформе Србије, али и указала на проблеме са којима се Србија суочава у оквиру поглавља 23 који се тичу владавине права, што, каже, није ништа ново.

"Сагласан сам и захвалан када говорите о проблему независности правосуђа, што је ужасан проблем, који је настао је 2009. године после партијске реформе правосуђа бивше власти. И на томе ћемо да радимо, да решимо тај проблем", рекао је Вучић одговарајући на питање француског новинара у вези са извештајем ЕК и које реформе ће предузети како би се Србија "вратила на европски пут који очекује Брисел".

Када је реч о бојкоту парламента, Вучић је истакао да је парламент најбоље место за дијалог, али да Драган Ђилас и није у парламенту, јер нико за њега није гласао. Новинар је споменуо Драгана Ђиласа питајући француског председника зашто се није видео током посете са њим нити са другим лидерима опозиције.

"Замолио бих председника Макрона да их прими, ако може - што пре то боље. Бар ће са 3,7 одсто странка лидера којег сте поменули доћи на 3,75 одсто и тиме ће постати много активнији члан друштвених процеса", иронично је прокоментарисао Вучић.

Како је приметио, тај део опозиције не жели да се сретне са њим, пошто је то испод части, али је додао да је добро да желе да се сретну са Макроном.

"Волео бих да их он прими, да чује те ингениозне идеје и мислим да је то важно за демократичност друштва, да се види да ми ништа не кријемо и да желимо да се те идеје чују", додао је он. Вучић је поновио да је парламент место за разговор.

"А, ако имају неке друге представнике, које су у међвремену придобили на своју страну или купили, како год, немамо проблема да са њима разговоарамо, а место за то је парламент", подвукао је председник.

Вучић је приметио и да би ЕК написла 10 страница критике на рачун Србије, да смо ми у нашој земљи доносили одлуке о највишим функцијама на начин као недавно у Бриселу.

"Овако, ми смо мала земља у којој свако може да каже шта хоће и како хоће. Наше је да чувамо независност, да напредујемо у владавини права, да слушамо пријатеље", рекао је Вучић и додао да је и томе разговарао са француским колегом.

"Ми ћемо да узмемо француске експерте да нам помогну, да видимо шта је то што можемо да урадимо. Али, да на власт дође неко са 3,7 одсто, још нисам чуо у којој је то земљи могуће. А, чим се то деси у ЕУ, исти ћемо рецепт да прихватимо и у Србији", рекао је Вучић.

Како је рекао, власт ће са пажњом да прати све идеје политичких противника, али да никако 3,7 одсто не може да буде више од 55 процената.

"То никада није било, нити ће да буде. А, када буде било, прихватићемо и то", рекао је Вучић.

 

Не би било први пут да Србији обећају неки датум

Председник Александар Вучић изјавио је данас, говорећи о проширењу ЕУ, да не би било први пут да Србији обећају неки датум, па да се то не деси, истичући да су за нас најважније унутрашње реформе. Вучић је то рекао на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном, одговарајући на питање да ли му је Макрон рекао да неће бити проширења ЕУ док не дође до дубинских реформи у самој унији.

Вучић је рекао да је Макрон неколико пута поновио свој став о проширењу ЕУ, те да неће да тумачи његове речи.

"Колико сам ја схватио, то су два паралелна процеса. Један је процес нашег приближавања Европи, решавања проблема са Приштином, реформи у сектору владавине права и осталог, па како буде Европи, тако ће бити и нама", рекао је Вучић.

Говорећи о 2025. години, као могућем датуму када би Србија ушла у ЕУ, Вучић је рекао да не би био први пут да Србији нешто кажу, па да се испостави да није тако.           

"Тако су нам 1999. године рекли да су нас бомбардовали због хуманитарне катастрофе, па се испоставило да није било због тога. Да су нам 2003 године рекли стандарди пре статуса, па су нас лагали и 2008. им дали статус, а не стандарде. Ко да би било први пут да Србија чује 2025. па да не буде", рекао је Вучић.

Он је навео да је за Србију важно да се реформише због својих људи и да економија напредује, те навео да су у том смислу веома важни и споразуми који су у Београду потписани са Француском.

"Веома је важно како ћемо да радимо билатерално са француском и да имамо француску подршку у другим важним мултилатералним питањима и подршку председника Макрона", истакао је Вучић.

 

И мени звижде, као и Макрону, али се не секирамо

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се и сам, као француски председник Емануел Макрон, суочава са звиждуцима, али да је сигуран да се ни Макрон не секира много због тога.

Говорећи на конференцији за новинаре са Макроном, који је одговорао и на питања француских новинара у вези са протестима "и звиждуцима" у Француској, Вучић је рекао да и њега свакодневно, поред радног места, чекају у шаторима и звижде.

"Што се звиждука тиче, ја кад идем ујутру на посао, мене чекају у шатору, па ми звижде, вичу, кажу да сам издајник, да сам лудак и још нешто што не смем да кажем, јер би било непристојно или бисте погрешно разумели. И кад излазим у току дана, исто понове, увече кад излазим трећи пут ми кажу и тако сваки дан", рекао је Вучић.

Међутим, каже, кад дођу избори добије пет пута више гласова него сви они заједно. Закључио је да "то ко коме звижди није много важно" и да је сигуран да се ни Макрон не секира много.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/РТС