Вести

Вучић: Земунска гимназија је један од симбола Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је, поводом дана школе, Земунску гимназију, основану 1858. године, а која је после обимне реконструкције постала једна од најмодернијих школа у Србији и региону.

У Земунској гимназији, једној од две најстарије у Београду, коју је похађао и Вучић, до сада је матурирало 40.000 ђака.

Вучића су испред школе дочекали његова некадашња разредна, професорка руског језика Ирина Галкина, којој је Вучић донео букет цвећа, министар просвете Бранко Ружић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић, секретар за образовање Славко Гак...

"Ово заиста изгледа феноменално", рекао је Вучић, који се у разговору са домаћинима присетио својих школских дана, тадашњег изгледа школе у којој је провео четири године, а директор школе му је уручио монографију.

У протеклих неколико година држава је уложила 22,7 милијарди динара, односно 200 милиона евра у обнову школа у Србији, истакао је Вучић након обиласка Земунске гимназије, чији је био некада ђак.

У обраћању присутнима рекао је да је у Србији обновљено 180 школа, и додао да је само у две или три школе уложено више него у Земунску гимназију, а да ће најскупља бити школа у Сјеници која кошта 10 милиона евра, јер има највише ђака.

Вучић је испричао како је једном Марка Благојевића питао како може да кошта обнова школе 80 милиона евра, ако клинички центар кошта 60 до 70 милиона евра, на шта му је Благојевић рекао да не треба да кука, јер се у сто година само једном укаже прилика да се у 5 или 10 година направи толико ствари.

Указао је да је држава уложила у комплетну реконструкцију Земунска гимназије нешто више од 4,5 милиона евра и нагласио да школа сада изгледа предивно.

"Овако школа није изгледала у наше време, ни близу. Много сам срећан што данас изгледа лепше", рекао је Вучић.

Подсетио је да је та школа изнедрила много дивних људи, али и људе који су задужили нашу земљу од Саве Шумановића, до Бранка Пешића, и многих других великана.

"Много сам срећан што смо за оне који данас похађају ову школу могли да учинимо нешто", рекао је Вучић захваливши се директору и наставном особљу, али и посебно Лазару Давидовићу декану Медицинског факултета, некадашњег ђака Земунске гимназије који је дошао на ову свечаност.

"Срећан сам што сам видео много младих професора и величанствену енергију", рекао је Вучић захваливши се посебно и својој професорки руског Ирини Велкини што је дошла да се сретне с њим.

Вучић је пожелео да се ђаци у обновљеној школи осећају као код своје куће, а директору се захвалио што има снаге да учи нашу децу, да се бори за њихову и будућност наше Србије.

"Срећан сам што сам провео јутро на неки начин у својој школи. Када сам улазио унутра питао ме Благојевић "сећаш ли се керамичких плочица", рекао сам наравно. Нисам провео пар дана у овој школи, већ много година"", пренео је Вучић.

Вучић је најавио да ће се наставити рад на обнови школа, и истакао да је Земунска гимназија једна од најлепших зграда у Земуну и можда у Београду.

"Ово декоративно спољно осветљење морамо да га направимо свуда, јер сада Земунска гимназија сија и ноћу", додао је Вучић пожелевши Земунској гимназији да ради још 163 године "па да видмо даље", а ђацима да буду успешни, вредни и поштени људи.

 

 

Како је Вучић учио руски у Земунској гимназији

Вучић се данас, током посете Земунској гимназији, чији је ученик био, у разговору са својом некадашњом разредном, која му је предавала руски језик Ирином Галкином, присетио како су изгледали часови са легенрадном професорком и открио како му је ишло учење руског.

"Она је била најчувенија професорка руског језика у целом Београду и била је веома строга, али правична, а ја сам се трудио и учио добро", присетио се Вучић својих школских дана.

Испричао је како је изгледало одговарати код професорке Галкине и да ли је било тешко добити петицу, те једну анегдоту са часа када се управо он нашао да одговара пред таблом, и замало избегао јединицу.

"Професорка је имала фантастичан модел за учење језика. Изведе нас на таблу, диктира 20 речи на српском, а онда ми напишемо то на руском и морамо правилно да изговоримо. Мени је тада задала реч споменик, који се на руском каже "памјатник". Али, сам ја променио акценат, са првог на последњи слог. А, она је умела да када то неко погреши да јединицу, која личи на споменик... Али, пошто сам остало знао, а можда сам јој био симпатичан, рекла ми је да ћу следећи пут добити правог ''памјетника'', јединицу, ако будем поново то поргрешио", испричао је Вучић уз осмех.

Додао је да је то запамтио за цео живот, и није више грешио.

"Имали смо дивну професорку и нешто од руског је остало", додао је Вучић.

На то је професорка одговорила да је председник своју оцену из руског сам заслужио, и да она никада није поклањала оцене.

"Слушам сваки пут кад наступаш и поносим се, кажем да је то мој ученик", рекла је проф. Галкина.

Додала је да је Вучић седео до прозора, и испричала да је увек знала ко зна, а ко не зна градиво, када је требала да прозива ученике да одговарају, јер, каже, ако ученик седи право, нормално, онда је спреман.

"Ја сам 37 година радила овде и сви моји ученици су били јако добри", поручила је профескорка.

Вучић је рекао и да сада сваки други дан узима часове руског језика, како би побољшао своје знање.

"Имаћу наступ у Државој думи Русији, и на руској телевизији, први пут на руском језику. Ви пратите, па ми пошаљите шта све није ваљало...", замолио је Вучић своју професорку и свима у Гимназији се захвалио на срдачном дочеку.

 

 

Извор: Танјуг