Вести

Вујовић: Друштвена обавеза свих нас да бринемо о земљи

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић позвала је градове и општине да искористе нову подршку државе и пријаве се на јавни конкурс, који јe расписан, за суфинансирање пројеката којима је циљ очување и заштита земљишта као природног ресурса.

Вујовић је објаснила да ће се путем овог конкурса подржати пројекти који ће, по реализацији поправити квалитет земљишта, чиме се директно утиче и на квалитет животне средине.

На овај начин дајемо могућност за трајни опоравак и очување деградираног земљишта. Дужност и друштвена обавеза свих нас јесте да бринемо о земљи, чувамо природу, да генерацијама које долазе оставимо боље окружење и том послу смо потпуно посвећени, поручила је Вујовић.

Вујовић је објаснила да ће Министарство суфинансирати до 80 одсто укупних средстава потребних за реализацију пројекта за очување и заштиту земљишта, а јавни позив ће трајати укупно 20 дана.

''Дали смо кратке рокове, баш као и приликом расписивања конкурса за замену дотрајалих котларница, индивидуалних ложишта и пошумљавања, јер животна средина не може да чека'', нагласила је Вујовић.

Вујовић је рекла да је циљ да подстакнемо локалне самоуправе да што пре уђу у процедуру и да, уз подршку државе, што пре реализују пројекте.

Вујовић је изразила очекивање да ће, као и на претходним конкурсима, локалне самоуправе показати брзину и одговорност, а држава је ту да подржи све добре идеје које имају перспективу да мењају еколошку слику Србије на боље.



 



Извор: Танјуг